wierzch nałóż nadzienie – możesz posmarować masłem i posypać cukrem i cynamonem. Albo zastąpić cynamon i cukier masą migdałową. Mogą to też być owoce. zwiń ciasto w rulon i pokrój go na porcje o grubości ok 2-3cm ułóż je albo w foremkach do babeczek, albo na blaszce wyłożonej pergaminem przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce
SandraFrej.comwtedy smakowała. Czas na powtórkę tym razem ze śliwkami. Dzisiaj miałam ochotę na kolorowe zdjęcia. Śliwki prezentują pięknie. Granatowo fioletowe, słodkie, smaczne, zachwycające. Prawdziwe owoce jesieni. Idealne owoce na ciasto czy dżem . Powidła ze śliwek, śliwki suszone czy chutney są jeszcze przede mną. Jutro będę znowu działać ze śliwkami. Tarta frangipane Składniki: Spód do tarty 200 g mąki
codojedzeniaJako jedyna Walentynka w Naszym domu, muszę zadbać o moich mężczyzn: męża i synów. Na jutrzejsze święto przygotowałam mały, słodki akcencik: torcik owocowy. Pyszne, świeże owoce
Z Majeczką w kuchniprzyjdzie taki chłodny , jesienny , ponury czas to na poprawę humoru i wewnętrzne rozgrzanie proponuje dzisiejsze ciasto. Jak wiemy czekolada poprawia nastrój :) A do tego słodkie banany . Ciasto dzięki dodatkowi tych owoców jest wilgotne i bogate w smaku.Dlatego też jeśli zostało nam kilka bananów i stały się już nieco przejrzałe to zawsze , dodając kilka składników możecie przemienić(...)malutkim ogniu. Gdy całość już jest jednolita zdjąć z ognia i przestudzić. Banany rozgnieść widelcem. Wbić do masy jajka ,dodać banany , przesiać pozostałe składniki i utrzeć całość na jednolite ciasto. Wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok 50 min w 180'C ( do momentu tzw suchego patyczka) Wystudzić. Czekoladę gorzką połamać do miseczki, wlać
Malinowa Kawiarenkawypiekach - ciasta są specyficzne i nawet jedna rzecz zrobiona inaczej (np. inna kolejność dodawania składników) może spowodować powstanie zakalca, Pamiętajmy, że podczas przygotowywania ciasta musimy zachować podstawowe zasady higieny, dotyczy to szczególnie mycia owoców oraz jajek (a także parzenia jajek - salmonella nie jest naszym przyjacielem), Jajka powinniśmy wbijać nie wprost do ciasta, a do oddzielnego naczynia (np. talerzyka(...)składników w jednolitą masę - zbyt długie ubijanie może spowodować wtłoczenie zbyt dużej ilości powietrza - efektem tego będzie pięknie wyrośnięte ciasto w piekarniku podczas pieczenia i wielkie opadnięcie po wyłączeniu piekarnika (nie dotyczy zazwyczaj ciast drożdżowych), Jeśli do ciasta używamy świeżych owoców typu truskawki, śliwki, wiśnie itp., to po ich umyciu i osuszeniu powinniśmy je obtoczyć w bułce tartej - dzięki
psgotujemymasą serowo-śmietanową na zimno. Połączenie okazało się niesamowicie smaczne, nawet mój mąż sięgnął po dokładkę:) Truskawki już się kończą, ale można użyć dowolnych owoców, np. malin czy jagód albo jak ktoś lubi porzeczek. Ciasto:4 jajka, 200g masła, 180g cukru, cukier waniliowy, 220g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka. Masło o temperaturze pokojowej(...)kilka łyżek do dekoracji. Resztę dodać do twarogu. Wlać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wstawić na 15minut do lodówki. Następnie masę rozsmarować na owocach. Schładzać przez około 5 godzin. Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie docisnąć. Całość oprószyć cienko cukrem pudrem. Pokroić na kwadraty. Każdy kawałek udekorować porcją śmietany i posypać odrobiną startej czekolady
Z miłości do słodkościmogąc się zdecydować, czy mam ochotę na ciasto z owocami czy na coś totalnie idącego w biodra, zrobiłam takie oto ciacho. I muszę nieskromnie powiedzieć, że mi się na prawdę udało. Wygląda bardzo fajnie, ale jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Połączenie kwaskowatego gruszkowego smaku ze słodkim kremem śmietankowo- serowym z pokruszonymi "Michałkami" to strzał w dziesiątkę(...)się wspaniale. Oczywiście gruszki można zastąpić innymi owocami, ale za mną te gruszki chodziły i chodziły...:) Składniki ( blaszka 35x25cm) Zacznę od podania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu
Maślane ciasteczkoDomowy sposób na owoce do ciast i deserów. Przepis pochodzi od Margarytki.Składniki:brzoskwinieZalewa (proporcje):1 litr wody1-2 szklanki cukru (w zależności, czy wolimy bardziej lub mniej słodkie)1/4 łyżeczki kwasku cytrynowegoSposób przygotowania:1. Brzoskwinie umyć, obrać, przekroić na pół i wypestkować. Można też owoce zalać gorącą wodą i za chwilkę obrać - wtedy skórki szybko schodzą
Kuchnia domowa AniOdkurzony przepis na ciasto, które było niegdyś bardzo popularne w wersji z samymi brzoskwiniami. Dla wzbogacenia smaku i dodania koloru proponuję połączyć brzoskwinie z takimi owocami jak truskawki, wiśnie lub maliny. Składniki na biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 łyżka oleju Dodatkowo: 1 puszka(...)pozostałym płynie rozmieszać budynie śmietankowe, wlać na wrzątek, wymieszać. Gdy budyń zgęstnieje, gorącym zalać owoce. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, połączyć z kokosem, po czym wyłożyć na budyń, wyrównać powierzchnię. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Przestudzone ciasto można udekorować strużkami polewy czekoladowej. Polewa: 1/8 kostki margaryny 2 łyżki cukru
Praktyczna plwprost idealny ;) Przy okazji zapraszam Was na wcześniejszy przepis na strudel z jabłkami z rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Smacznego! SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jabłko np. golden 150 g owoców leśnych (malin, borówek) 40 g kruchych ciasteczek 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier(...)osuszamy. Obrane jabłko kroimy w kosteczkę, mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem trzcinowym. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie. Na środkową część ciasta wykładamy drobno pokruszone ciasteczka, które przykrywamy jabłkami i owocami leśnymi. Krótsze boki ciasta zakładamy na farsz, następnie ciasto zwijamy w rulon, szczelnie je zamykając. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym
La grande e la piccola cuocaBardzo proste i bardzo pyszne ciasto. Choć wygląda niepozornie ja się w nim zakochałam. ;) Puszyste ale jednocześnie lekko wilgotne, niezbyt słodkie z kawałkami gruszek, świetne do kawki czy rozgrzewającej herbatki Zasadniczo wystarczy wrzucić wszystko do miski i zmiksować, także każdy sobie z nim poradzi. Doskonale pasują do niego wszystkie owoce, ja dziś postawiłam na gruszkę :) Składniki
Cynamonowe szczęścieokoło 21cm): 16 czekoladowych ciasteczek zbożowych 75g masła Na krem: opakowanie budyniu czekoladowego 400ml mleka tabliczka gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru 2 łyżki masła Dodatkowo: 250ml śmietanki kremówki świeże owoce do ozdobienia Zaczynamy od zrobienia masy budyniowej – szklankę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy do niego cukier i zagotowujemy. W międzyczasie w drugiej szklance mleka rozprowadzamy budyń czekoladowy(...)płaski spód ciasta. Wstawiamy do lodówki na 30 minut do stężenia. Ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Na spód ciasta wykładamy krem czekoladowy i dokładnie rozprowadzamy. Na krem wykładamy śmietanę. Wierzch ciasta układamy obficie owoce – ja użyłam pokrojonych w plasterki truskawek, całych malin i borówek amerykańskich. Całość wkładamy do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny
Smaczna Stronadobrze, że są niezawodne sposoby na szybkie zaspokojenie zachcianki na słodki deser :) Wcale nie trzeba spędzić godziny w kuchni, by upiec np. czekoladowe ciasto z owocami. Wystarczy chrupiące pieczywo w czekoladzie, do tego serek owocowy i ulubione, soczyste, sezonowe owoce. Takie kanapeczki świetnie sprawdzą się także podczas dziecięcych spotkań. Wtedy najlepiej przygotować większą porcję :) Pieczywo pełnoziarniste w czekoladzie
Mienta blogpiękne upiekły się w środku. Pychotka. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki tortowej 5 dag drożdży ok. 1 szklanki mleka ok 3/4 szklanki cukru 5 dag margaryny 4 żółtka Owoce do ciasta: 1 kg śliwek ( u mnie duża węgierka) 1 cukier wanilinowy 2 łyżki cukru Kruszonka: 5 dag masła lub margaryny 10 łyżek mąki 4 łyżki cukru kryształ WYKONANIE Śliwki
W kuchennym oknie Ewycukru, 150 g miękkiego masła, 4 jajka, 60 g kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 - 15 śliwek (ilość zależy od wielkości owoców), puszka gotowej masy makowej (850 g), opakowanie herbatników (można pominąć), Na krem: 250 ml śmietanki 30%, 250 g serka mascarpone, 1/3 szklanki cukru pudru, Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z kakao(...)dalej ucierać. Do tak przygotowanej masy wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, posiekaną czekoladę oraz wlać wino - miksować do chwili aż składniki dokładnie się połączą. 1/3 ciasta przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej tortownicy. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek i zalać resztą masy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec
Nie tylko w kuchni