Zakalec – jest to nieudana, niewyrośnięta lub niewypieczona warstwa w cieście lub całe takie ciasto i najczęściej przytrafia się w ciastach z owocami… a, że sezon na świeże owoce jeszcze trwa, to dlatego też m.in. powstał ten wpis, by uświadomić Was, jakie mogą być przyczyny powstawania zakalca oraz jak zmniejszyć ryzyko jego powstania, bo niestety(...)się w 100% go uniknąć, nawet jak się przestrzega wszelkich zasad – ot, taka złośliwość zakalca :) Więc często też tak bywa, że robimy to samo ciasto 99 razy i wszystko jest idealnie, potem robimy je po raz setny i bach – zakalec – mimo, że wszystko robiliśmy tak samo jak te poprzednie 99 razy… Warto jednak zwrócić uwagę
Kulinarne Przebojeczekolady Szklanka owoców (u mnie czarna porzeczka ale doskonale sprawdzą się też wiśnie) Jajka ubijamy z cukrami na jasną gęstą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy jogurt i olej. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem i powoli dodajemy do masy jajeczno-jogurtowej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Porzeczki obtaczamy w mące i mieszamy z ciastem. Patelnię o średnicy
sierotka maRysia w kuchniPogoda iście letnia, słoneczko pięknie grzeje, wiaterek czasem delikatnie chłodzi...Tylko zimny napój i hamak pod gruszą...I właśnie tak zamierzam spędzić ten weekend, a Wam
Z Majeczką w kuchniporządnie rozgrzać zanim usmażymy pierwszego naleśnika. Dzięki tym prostym sztuczkom naleśniki wychodzą idealne. Dodatki są tu sprawą drugorzędną, każdy ma swoje ulubione: dżem, czekolada, twaróg lub świeże owoce. Składniki: Ciasto na naleśniki: 500 ml mleka 2 jajka 250 g mąki pszennej 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli odrobina oleju do smażenia naleśników Krem bananowy: 1 waniliowy
Smakowity Blog KulinarnyKolejna edycja Lubelskiego Kociołka jest malinowa bo kto nie kocha malinek??? Nie mogę się doczekać aby sprawdzić jakie specjały wyczarowały u siebie inne uczestniczki akcji. U
sierotka maRysia w kuchnipróbujmy jednak zmieniać tego i dodawać proszku do pieczenia, bo wyjdzie nam wtedy najzwyklejsze ucierane, suche ciasto, a tego przecież nie chcemy. Brownie jest ciężkie, zbite, wilgotne i smakuje wybornie. Najlepsze jest połączenie kilku smaków- gorzkie brownie, słodki krem i kwaśne owoce, ale tych dziś u mnie nie znajdziecie. Jest czas na morele, więc korzystam z tego dobrodziejstwa(...)formy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Wystudzić. 50ml śmietanki deliaktnie podgrzać i rozpuścić w niej posiekaną drobno czekoladę. Polać po wierzchu ciasta. Schłodzić. Śmietankę ubić z śmietanfixem oraz mascarpone. Za pomocą szprycy z ozdobną końcówką uformować rozetki na brzegu wystudzonego ciasta. Ozdobić karmelizowanymi owocami. Podawać w niedługim odstępie czasu
Kuchnia w czekoladzienagle zapowiedzą nam się goście. Tarta to ciasto odpowiednie na każde okazje. Składniki: Na ciasto: * 220 g mąki pszennej * 150 g masła * 60 g cukru pudru Dodatkowo: * 2 budynie bez cukru (u mnie śmietankowe) * 800 ml mleka * 6 łyżek cukru * 50 g masła * owoce (u mnie jagody) * galaretka * 300 ml wrzącej wody Wykonanie: Z mąki, masła i cukru pudru(...)zagnieść ciasto. Owinąć folia i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut. W 300 ml wrzątku rozpuścić galaretkę, odstawić aż zacznie tężeć. Ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, wyłożyć nim formę do tarty, nakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 20 minut. Ciasto wystudzić. W między można przygotować budyń. Mleko
Zrób to smaczniemąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszaj składniki. 2. Odłóż 1/3 ciasta na kruszonkę, pomieszaj z wiórkami kokosowymi. 3. Do pozostałej, większej części ciasta dodaj jaja, wanilię i miksuj do połączenia się składników. 4. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i nałóż owoce, wierzch posyp przygotowaną kruszonką i płatkami migdałowymi. 5. Piekarnik rozgrzej(...)czas pieczenia ok 60 minut. Jeśli będziemy używać świeżych owoców czas pieczenia należy skrócić do 50 minut, przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy zrobić próbę ,,suchego patyczka
Apetyczna babeczkaMożna tylko zaakceptować i cieszyć się przymusowym dwudniowym urlopem z racji choroby Syncia. Można wykorzystać ten czas i skorzystać z już prawie ostatnich truskawek w tym roku. Proste ciasto pełne owoców podpatrzyłam w magazynie KUCHNIA 06/2017. Kruchy placek truskawkowy z gałką muszkatołową 250 g mąki pszennej 150 g masła szczypta soli 10 łyżek cukru pudru 500 g truskawek(...)pół łyżeczki gałki muszkatołowej jajko Mąkę zagniatamy palcami z masłem, solą oraz 3 łyżkami cukru pudru, tak by powstały okruszki. Stopniowo dolewając 125 ml zimnej wody zagniatamy ciasto. Forujemy je w kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę i rozwałkowujemy na kształt okręgu. Na ciasto wykładamy
Dzieje kuchennej Wiewiórydoskonale się przenikają. Śliwki akurat miałam pod ręką, ale można je zamienić na przykład na świeże żurawiny ( już niedługo! ), może maliny albo gruszki, albo zupełnie pominąć. Soczyste owoce dodają ciastu wilgotności i wyrazistości; bez nich tarta będzie idealnie gładka i kremowa. Kuszące, nieprawdaż...? A Wy...? Na jaką wersję się skusicie...? Karmelowo-kasztanowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTarta z truskawkami to proste, smaczne i klasyczne ciasto z owocami, na które składa się kruchy, maślany spód, masa powstała z połączenia śmietanki i jogurtu oraz świeże truskawki pokryte galaretką. Tarta jest delikatna w smaku i niezbyt słodka, a wierzch powstały z połączenia truskawek i galaretki, w przekroju bardzo ładnie kontrastuje z białą masą. Do pieczenia wykorzystałam tortownicę(...)średnicy 21cm. Tarta z truskawkami Składniki: ciasto kruche 150g mąki pszennej 75g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa śmietankowo-jogurtowa 100g gęstego jogurtu naturalnego 100g śmietanki 30% 3 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody ponadto: 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 150ml wody
Smakołyki Berenikikolców.Normalnie do końca października lądują w kompotach,owsiankach i ciastach owocowych.Tego roku fatalna pogoda przerwała ich owocowanie.Drożdżówki sa bardzo łatwe do przygotowania i właściwie dwuskładnikowe: ciasto i owoce,bez dodatku serka cyz budyniu.Składniki:400 g mąki( 200 g pszennej 550 i 200 g orkiszowej pełnoziarnistej)190 g mleka2 zółtka50 g masła50 g cukru1 op,suchych(...)drożdży1/3 łyżeczki solibiałko do posmarownia około 400 g jeżyn 60 g białej czekolady+1-2 łyżyki śmietany kremówkiWykonanie:przygotować ciasto drożdżowe.W garnuszku lekko podgrzać mleko.Pod koniec dorzucić masło pokrojone w małe kawałki.Zestawic z palnika do misy miksera odważyć suche składniki,dodać mleko z masłem i żółtka.Przy pomocy haka zagnieść gładkie,sprężyste ciasto.Przykryć misę folią spożywczą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiaderka) 90g śmietany 1/2 szklani cukru pudru 2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny (płaskie) Dodatkowo do dekoracji: beziki kulki czekoladowe owoce Przygotować ciasto. Masło/margarynę utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z jajkiem. Wsypać mąkę, sól i całość dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkować gładkim wałkiem (w razie
Di gotujejego upieczenie ale jest chociaż urodzinowa tarta. Myślę, że ten przepis przyda się zwłaszcza latem ale zanim to się pojawi korzystam z zamrożonych owoców. Składniki na tartę o średnicy 21 cm: na ciasto: 130 g mąki pszennej 20 g gorzkiego kakao 100 g masła 50 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka na krem: 250 g mascarpone(...)ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie krótko zmiksować z mascarpone. Wyłożyć na ciasto. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Kiedy wystygnie dodać do niej nie rozmrożone owoce i wyłożyć na ciasto (będzie bardzo szybko tężeć). Odczekać aż całość ładnie stężeje
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamają go sporo. Dodatkowo zawierają mleko w proszku, co spulchnia kruszonkę. Dodajemy mąkę, w zależności od lepkości masy. Musi być wilgotna, ale łatwo odchodząca od dłoni. Rozkruszam ciasto na owocach, delikatnie dociskając, by się nieco zlepiło - tworzę takie małe "czapeczki". Dla ozdoby można posypać grubym cukrem. Wstawiam foremki do pieca rozgrzanego do 200 stopni i piekę
W kuchni Karmel-itkiroku jabłonie pięknie obrodziły i nasze ogrody są pełne słodkich, soczystych jabłek. Dziś polecam przepis na pyszne ciasto z musem jabłkowym, masą budyniową i powidłami śliwkowymi. Już jeden kęs ciasta sprawi ogromną radość dla naszego podniebienia. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka. ¾ szklanki cukru, 1 kopiata szklanka mąki, 1,5 łyżki kakao, 6 łyżek oleju, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka(...)Biszkopt piekę około 30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu przekrawam biszkopt na dwa równe blaty. 2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Owoce przekładam do garnka. Wlewam wodę i duszę około 10 minut. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę wykładam na jeden z biszkoptów. Wyrównuję i odstawiam do stężenia
Tradycyjna kuchnia Kasiprzygotowaniu; wystarczy wrzucić wszystkie składniki i wymieszać rózgą. Polecam przepis Ciasto jogurtowe z bakaliami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej, przesianej 150 g gęstego jogurtu naturalnego greckiego 3 jaja ¾ szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru trzcinowego opakowanie cukru z wanilią 1 łyżka proszku do pieczenia szklanka suszonych owoców, u mnie morwa biała, rodzynki, żurawina i jagody goji 1 łyżeczka wanilii(...)PRZYGOTOWANIE: W głębszej misce mieszam trzepaczką jaja, jogurt, cukier i olej. Dodaję powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, pastę z wanilii, mieszam, by nie było grudek. Do ciasta wsypuję suszone owoce. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 180C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem
Zasmakuj Kuchni