czyli grysiku), której termin ważności nieubłaganie zbliżał się ku końcowi ;) Ciemne, czekoladowe (za sprawą dodatku budyniu czekoladowego) ciasto, a pomiędzy nim jasna grysikowo-jogurtowa masa z dodatkiem owoców czarnej porzeczki. Ciasto jest bardzo słodkie, ale czarna porzeczka równoważy jego smak i dodaje odrobiny wilgoci zwartej konsystencji. Sprawia też, że całość nie jest mdła. W smaku grysikowa masa bardzo przypomina(...)budyń waniliowy oraz kaszę manną. Porzeczki dokładnie myjemy i osuszamy. Pozbywamy się ewentualnych szypułek. Masę grysikową wylewamy na schłodzony spód, a na niej układamy równomiernie owoce. Wyjmujemy z zamrażalki drugą połowę czekoladowe ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach, najlepiej bezpośrednio na wierzch jasnej masy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez
MyCookBook.plgładkie ciasto. Uformuj je w kulę, spłaszcz ją i zawiń w folię spożywczą. Wsadź ciasto na czas nagrzewania piekarnika do zamrażalnika. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż folią aluminiową i wysmaruj dno lekko olejem. OWOCE: Rabarbar pokrój w 1 cm kawałki, na patelni rozgrzej łyżkę masła oraz 2 łyżki cukru(...)Teraz dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj wszystko jeszcze jakąś minutę. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i wyłóż nim dokładnie dno formy. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw blachę z ciastem do piekarnika. Podpiecz je przez 15 minut . Po tym czasie wyjmij je, posyp spód równomiernie wiórkami kokosowymi i nałóż owoce, a następnie rozłóż delikatnie bezę (możesz zrobić na niej esy-floresy
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepyszna tarta z owocami. Z bezową kołderką. U mnie beza została celowo rozsmarowana (chciałam mieć równe ciasto z posypką migdałową), jeżeli wam zależy na górze bezy polecam piec tartę w mniejszej formie. Przepis zaczerpnięty ze strony Wypiecz Wymaluj , z moimi zmianami. Przepis na tartę pochodzi z książki "Nordic Bakery Cookbook". Składniki: 100 g masła(...)wyłożyć dno i boki. Jabłka obrać i pokroić na większe kawałki, u mnie plastry krojone z połówki jabłka. Obrać pomarańczę, pozbawić ją skórki i błonek (wyfiletować). Owoce ułożyć na cieście, całość posypać suszoną żurawiną. Ubijamy pianę z białek na sztywno, stopniowo dodajemy pozostały cukier dalej ubijając. Można dodać jeszcze cukier waniliowy. Wyłożyć pianę na wierz tarty, całość
Plate of Joystraganach mamy wybór śliwek. Dziś zatem proponuję szybkie ciasto właśnie z tymi owocami :) Składniki : 1 kostka margaryny lub 250 g masła, użyłam masło 60 % tłuszczu 4 średnie jajka 1 szklanka cukru pudru 2 płaskie szklanki mąki pszennej 3 łyżki z małą kopką skrobi ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy Wszystkie składniki powinny być(...)pokojowej. Kruszonka: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 150 g margaryny Jeśli zostanie nam kruszonki to można ją zamrozić i wykorzystać po rozmrożeniu do ciasta. Dodatkowo: Śliwki : u mnie 15 sztuk. Przygotowanie : Margarynę zmiksować na puch z cukrem pudrem i waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym całym jajku. Następnie po łyżce przesianej z proszkiem mąkę
Proste PotrawySkładniki ciasto 225 g z mąki,+ łyżkę 2 łyżek stołowych (30 g), cukru łyżeczka soli starta skórka z cytryny 115 g z masła zimnego 1 jajko około 60 ml mleka moja córka nie mogła sie doczekać i kroiłam gorące farsz 3-4 brzoskwinie, nektaryny- u mnie małe brzoskwinie ogrodowe 140 g świeżych drobnych owoców ,jagód,malin,lub same(...)cynamonem. Dodać pokrojone w plastry owoce ,wymieszać Piec nagrzać do 190º C Ciasto rozwa łkować na lekko posypanej mąką powierzchni. Posypać wierzch mąką i wałkować na koło 30-33 cm Rozwałkowane ciasto na koło wyłożyć na papier do pieczenia umieszczony na blaszce. Umieścić owoce w środku ciasta i zawijać do środka boki .Wymieszać jajko z łyżką wody,posmarować
mojej kuchniSkładniki ciasto 225 g z mąki,+ łyżkę 2 łyżek stołowych (30 g), cukru łyżeczka soli starta skórka z cytryny 115 g z masła zimnego 1 jajko około 60 ml mleka moja córka nie mogła sie doczekać i kroiłam gorące farsz 3-4 brzoskwinie, nektaryny- u mnie małe brzoskwinie ogrodowe 140 g świeżych drobnych owoców ,jagód,malin,lub same(...)cynamonem. Dodać pokrojone w plastry owoce ,wymieszać Piec nagrzać do 190º C Ciasto rozwa łkować na lekko posypanej mąką powierzchni. Posypać wierzch mąką i wałkować na koło 30-33 cm Rozwałkowane ciasto na koło wyłożyć na papier do pieczenia umieszczony na blaszce. Umieścić owoce w środku ciasta i zawijać do środka boki .Wymieszać jajko z łyżką wody,posmarować
w mojej kuchnidelikatnie połączyć z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Nagrzać piekarnik do 190℃. Przygotować foremki do babeczek o średnicy 10 cm. Wysmarować je dobrze tłuszczem. Wyjąć ciasto. Odrywać kolejno po małym kawałku i wyklejać nim cienko foremki do babeczek (fot.1). Bokiem noża przesunąć po krawędzi foremki, usuwając nadmiar ciasta. Widelcem podziurkować spód(...)fot.2). Przesypać obficie cukrem i odstawić w chłodne miejsce. Przygotować polewę z Tortenguss rot wg instrukcji na opakowaniu. Jest to czerwony zagęstnik do zalewania owoców. Dzięki niemu owoce na cieście będą pięknie lśniły i długo zachowają świeżość. Jest on dostępny bez problemu chociażby na allegro, a opakowanie wygląda tak. Na babeczki ułożyć pokrojone truskawki (jak najwięcej się zmieści
Świat CiastaCzereśnie pięknie obrodziły w tym roku, więc mogę poszaleć z ciastami:) Postanowiłam więc zrobić moją własną owocową wersję śląskiego ciasta - kołacz. Ciasto jest bardzo soczyste, bo zawiera mnóstwo owoców. I tak jak zwykle, połowa zniknęła, gdy ciasto było jeszcze ciepłe;) Składniki:20 g świeżych drożdży, 350 g mąki pszennej, 130 ml mleka, 15 łyżek cukru, 150 g masła
Z miłości do słodkościpieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Mus arbuzowy: Z arbuza usuwam pestki. Owoc miksuję blenderem na gładki mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto. Wyrównuję. 3. Masa śmietanowa: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 400 ml wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam
Tradycyjna kuchnia Kasipłynnego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka sojowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1 łyżeczka octu winnego sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Wierzch: 1 i 1/3 szklanki owoców jagodowych (użyłam jagód i porzeczek) Ciasto: 1. Wymieszać razem mąkę gryczaną, cynamon, sodę, sól i ksylitol. 2. W drugiej misce wymieszać razem pozostałe mokre składniki (bez owoców). 3. Do suchych(...)wymieszać łyżką (powstanie gęste ciasto). 4. Ciasto przełożyć do blaszki 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać owoce (jeśli owoce są kwaśne, radzę je troszkę posypać brązowym cukrem, najlepiej kokosowym). Ciasto piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Ciasto po wyjęciu z piekarnika
Mała Cukierenkamorelami i migdałami nadziana kwaśną śmietaną z miodem to gratka dla fanów tych soczystych owoców. Z podanego przepisu zrobicie 5 sztuk mini tart o średnicy około 12 cm, lub jedną dużą tartę – super rodzinnie, podzielną. Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g masła w temp. pokojowej 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta(...)ciasto. Schładzamy chwilę w lodówce. Formę na tarę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Wykładamy ciastem formę. Podpiekamy na biało w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min. Łączymy śmietanę z jajkiem, miodem, aromatem i mąką. Wylewamy masę na podpieczone ciasto. Układamy owoce, posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy około 30-45 min, aż masa się zetnie
Rusty Forkblaszce i na to położyć ciastka i znów 2 część budyniu i ciastka kładziemy oraz wylewamy ostatnią część budyniu na to kładziemy owoce i zalewamy galaretką .Galaretkę rozpuszczamy wedle przepisu na opakowaniu,galaretkę musi być stężała.Ciasto przez noc musi poleżeć w lodówce i można kroić na 2 dzień
Moje Wyrobysmak z dzieciństwa. Pyszne, kakaowe ciasto i soczyste, słodkie gruszki smakowały każdemu. Ostatnio miałam ochotę na taką sentymentalną podróż kulinarną i upiekłam sobie to ciasto :) Do ciasta można wykorzystać zarówno świeże owoce (takich ja użyłam), lub owoce z kompotu - jakich zwykły używać nasze mamy. A jego wierzch można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem czy wiórkami(...)przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Gruszki z kompotu również pokroić na ćwiartki (jeśli mamy np. połówki). Owoce poukładać na cieście lekko je w nie wciskając. Murzynek piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzić. Przed podaniem można posypać wiórkami z czekolady
My simple kitchenwyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Pierwszą połówkę ciasta wyjąć z zamrażalki, pokroić w plastry , wyłożyć dno blaszki, dokładnie go rozprowadzając. Ciasto nakłuć widelcem, podpiec w 200 stopniach ok 10 minut. Na podpieczone ciasto wysypać bułkę tartą, ułożyć jabłka, następnie rozsmarować budyń, a na samą górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Całość piec w 180 stopniach ok 45 minut(...)góra będzie rumiana (ja użyłam termoobiegu). Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem :) Zapraszam również na inne moje cuda z jabłkami :) Szarlotka - przepis od babci Szarlotka z kremem francuskim zapiekana Mini Apple Pie - mini szarlotki:) Placek wykwintny z jabłkami Ciasto ucierane z owocami i kruszonką Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym
coolinarny