Składniki:Ciasto:200g mąki100 g masła50 g cukru pudru1 żółtko2 łyżki zimnej wodyszczypta soliMasa budyniowa:budyń śmietankowy 3/4 bez cukru375 ml mleka2 łyżki cukru30 g masłaDo dekoracji dowolne owoce ;)Przygotowanie:Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone(...)smaczniejsze ;) Foremki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki i nakłuć ciasto widelcem.Pieczemy w 90 stopniach około 15 minut - na złoty kolor. Czasami ten złoty kolor zamienia się w ciemny brąz, ale i tak jest ono smaczne;)Masa: Odlewamy pół szklanki mleka
Lawendowe Niebocienki placek o kształcie zbliżonym do koła (około 0,5 cm grubości). Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku układamy owoce „na zakładkę” (jak na zdjęciu). Od brzegu ciasta zostawiamy co najmniej 5 cm pustego miejsca, ponieważ tym przykryjemy owoce. Im mniej zostawimy, tym bardziej „odkryta” będzie tarta. Owoce(...)oprószamy cynamonem oraz lekko cukrem. Następnie zamykamy naszą tartę, czyli pozostawionym brzegiem zakrywamy owoce. Robimy tak kawałek po kawałku, aby cały brzeg „położył się” na owocach i powstały zakładki z ciasta. Ciasto smarujemy jeszcze białkiem za pomocą pędzelka i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny. Polecam podawać z lodami waniliowymi jeszcze lekko ciepłe
Analiza Smakuwypiekach Zanim na dobre wkroczymy w grudniowe smaki korzenne (które oczywiście są niezastąpionym elementem przygotowań świątecznych i bardzo je lubię ;)), warto spróbować wykorzystać dostępne w sklepach owoce. Do tego ciasta użyłam mango, połączyłam z jagodami goji i kokosem, który występuje tutaj podwójnie – w cieście, w postaci mąki kokosowej i na wierzchu, w roli posypki. Nie spodziewałam się(...)pozostałymi suchymi składnikami. Dodawać jogurt i suche składniki naprzemiennie do ubitych jajek, krótko wymieszać do połączenia wszystkich składników. Mango pokroić w kostkę. Wylać ciasto na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać kawałkami owoców, jagodami goji i płatkami kokosowymi. Piec w 180 stopniach około godzinę. Kroić po przestudzeniu. Artykuł Ciasto jogurtowe z mango i jagodami goji pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotorzechy włoskie, które zastąpią nam mąkę i suszone owoce - nadadzą ciastu słodyczy. Ciasto jest sycące, ale nie jest zbite. Polecam kawałek po treningu lub do pracy na drugie śniadanie. Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 2 szklanki orzechów włoskich 1,5 szklanki suszonych owoców (u mnie mix - jagody goji, maliny, truskawki, trochę rodzynków, kilka szt. pokrojonych daktyli(...)idealnie zmielone - patrz zdj. poniżej) i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i owocami suszonymi. 4 . Na koniec dodać jajka, całość wymieszać i przełożyć do przygotowanej tortownicy. 5. Piec przez ok. 30-40 min. - do suchego patyczka (u mnie 40 min.). Po wystudzeniu ciasto można udekorować orzechami wymieszanymi z łyżką miodu
Domowa Cookierenka AgiCiasto można upiec spokojnie dzień wcześniej (nic nie traci na smaku a nawet wg mnie zyskuje). :) Polecam bo naprawdę warto. Dla mnie z okazji Dnia Dziecka, a co tam. :) Ciasto jogurtowe z masą budyniową i brzoskwiniamiPRZEPIS{forma: 20 x 20 cm, źródło inspiracji: Pyza na drodze do smaku)} Temperatura pieczenia: 180oC | Czas pieczenia: 50 min.Składniki 2 jajka(...)mąk i proszku do pieczenia (tylko do połączenia składników, nie mieszać za długo). Ciasto przelac do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Budyń najlepiej nałozyc do rękawa cukierniczego (ja nakładałam łyżką robiąc uprzednio w cieście "rowki") i wyłożyć na ciasto tworząc kratkę. Na powstałych kwadratach ciasta powtykać owoce. całośc posypac obficie płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180oC
coolinarnastrefa.blogspot.compołączyć wszystkie składniki, wrzucić do piekarnika i już. U nas często znika jeszcze ciepłe. Jest naprawdę pyszne i proste, a zamiast kiwi możecie wybrać inne owoce, nawet te mrożone (bez uprzedniego rozmrażania). Jogurtowe ciasto z kiwi SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z wanilią 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka
Zasmakuj Kuchniowoce i śmietankowy smak mascarpone jako krem robią dobrą robotę. Zobacz przepis na tort brownie i pozwól sobie na odrobinę letniej rozpusty! Przepis na tort brownie z owocami Uwielbiam ciasto czekoladowe, więc kiedy organizowałam u siebie imprezę rodzinną, wiedziałam, że to właśnie tort brownie jako pierwszy pojawi się na stole. Spód spokojnie można wykonać dzień wcześniej , a przed(...)28cm.) i piecz przez ok. 35 minut. Wierzch musi być lekko chrupiący, a ciasto wewnątrz mokre. Ubij śmietanę, dodaj serek mascarpone i wymieszaj na mniejszych obrotach tak, aby nie było grudek. Dodaj cukier i ponownie wymieszaj. Krem dodaj na ostudzony spód tortu brownie, a następnie udekoruj owocami. Gotowe! Zobacz wszystkie moje przepisy Spodobał się Tobie ten post? Udostępnij
Rozdomowionaprostych rożków z serkiem jogurtowym oraz owocami. Przepis przyda się, gdy macie w domu opakowanie ciasta francuskiego, a właśnie zadzwonili goście, że będą za 15 minut. ;) Rożki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 200 g serka śmietankowego (np. Almette) 200 g owoców w żelu, konfitury lub dżemu 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 1 rozbełtane jajko Ciasto wyjmujemy
Cooking Monsterjajka. Następnie łyżka po łyżce mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mąkę migdałową zmieszaną z posiekanymi migdałami. . Gotowe średnio gęste ciasto rozprowadziłam w tortownicy. Użyłam 28cm, jej dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Na ciasto ciasno położyłam owoce, w całości lub połówki, ale oczywiście bez pestek. Między brzoskwinie jeszcze kilka malin i na koniec płatki migdałów. I już(...)Chyba mówiłam, że będzie łatwo? Formę włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, po 25 minutach przykrywam wierzch folią aluminiową, po to, by owoce nie przeschły nadmiernie, dopikłam 15. Ciasto wystudziłam w formie, na koniec posypałam cukrem pudrem. Ciasto można też upiec w mniejszej tortownicy, będzie wówczas wyższe, ale i porcji będzie mniej. Tych przy moich kawalerach potrzeba sporo
I tu będę miała takie tebardziej , że śliwki dobrze sprawdzają się z prawie każdym rodzajem ciasta: czy to kruchym, drożdżowym czy nawet biszkoptem. Ja zdecydowałam się na szybkie ciacha półfrancuskie - dobre , jak nie najlepsze- na ciepło posypane pudrem- pyszota! Absolutnie wyważony poziom cukru- bo w samym cieście nie ma go wcale- słodkość regulujemy słodząc owoce :) Składniki na ciasto: 250 g margaryny 4 żółtka
Domowe ciastaBiszkopt jest chyba jednym z najbardziej uniwersalnych ciast. Na jego podstawie można wyczarować cudowne torty, ciasta z owocami, czy z masą. Jego ogromną zaletą jest także to że jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze wychodzi. Szczerze powiedziawszy, przeglądając wiele przepisów na biszkoptowe ciasto czasami zastanawiam się dlaczego ludzie komplikują taki prosty przepis:) Główną zasada przy pieczeniu biszkopta jest(...)piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 4 jajek powinien
PatiGotujeDziś u mnie ciasto z serii "klasyka gatunku" . No bo jak tu w czasie sezonu śliwkowego nie zrobić drożdżowca z tymi owocami ??? No nie da się . A dlaczego sypana ? Aby zrobić to ciasto drożdżowe wystarczy wsypać do miski (i wlać ) kolejno wszystkie potrzebne składniki , przykryć ściereczką i zapomnieć o nim na minimum 3 godziny. Ciasto robi się praktycznie
Malinowa Kawiarenkaletnie, gorące ,,zabije" drożdże, roztopione masło należy wystudzić (z powodu jak wyżej), ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu, pod przykryciem, zimno lub przeciągi źle wpływają na drożdże, warstwa owoców na cieście nie powinna być gruba, aby nie powstał zakalec. Składniki ciasta: 0,5 kg jagód 0,5 kg mąki orkiszowej tortowej (lub pszennej) 7 żółtek + 1 całe jajko
Codziennik Kuchennynetu, a mianowicie przepis na podstawowe ciasto dla francuskiego przedszkolaka. Jest to ciasto, które weszło do kanonu zajęć w przedszkolach Francji i Nawarry. Jednak zamiast ciasta cytrynowego zrobiłam ciasto z owocami mrożonymi, które zalegały mi jeszcze w lodówce. Wykorzystałam maliny i jagody z Poltino . Podstawowym elementem ciasto jest kubeczek jogurtu i to ten kubeczki później wykorzystujemy do odmierzania kolejnych
Bernika - moj kulinarny pamietnikPanettone to włoskie, tradycyjne ciasto przygotowywane wyłącznie na Boże Narodzenie. To puszysta, drożdżowa baba z rodzynkami lub z dodatkiem kandyzowanych owoców. Wykonanie ciasta jest bardzo czasochłonne i nie najprostsze, ale dla tego smaku warto podjąć ten wysiłek. Jest puszyste i naprawdę pyszne. Przepis pochodzi ze strony Nutrifree wg receptury Marco Scaglione. Film o przygotowaniu tego ciasta w wersji tradycyjnej
Kuchnia bezglutenowa