skuszę się by przygotować je samodzielnie... Zapraszam na pyszny deser, który z pewnością ucieszy wielu smakoszy słodkości z galaretką i owocami. Tarta z brzoskwiniami SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (odmrożone do pieczenia) 1 puszka brzoskwiń 2 opakowania galaretki brzoskwiniowe 600/700 ml wrzącej wody 900 ml mleka 2 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki(...)papierem do pieczenia, następnie ciastem francuskim by brzegi ciasta wychodziły za formę, do środka wlewamy budyń. Brzoskwinie kroimy w księżyce, układamy na tarcie. Brzegi ciasta zawijamy do środka nakładając na owoce. Pieczemy tartę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45-50 minut. Całość studzimy. W 600-700 ml wrzącej wody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibiałego rumu 1-2 łyżki cukru pudru lub mleka w proszku (opcjonalnie) dodatkowo ulubione owoce - u mnie maliny, jeżyny i borówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem przesiewamy na stolnicę. Po środku robimy dołeczek, wbijamy żółtka i lekko zarabiamy ciasto nożem. Na koniec dodajemy zimne masło posiekane w małe kawałki i szybko zagniatamy ciasto(...)wyciągną z kremu wilgość i sprawią, że będzie miał idealną konsystencję. Jeśli krem jest za mało słodki można dodać cukru pudru. Gotowy krem wykładamy na upieczony spód. Ciasto dekorujemy owocami i wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 h. Smacznego
DefinicjaSmakuCake white - black fruit. Kruche ,tarte z owocami. Składniki. 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szkl. cukru 125g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka śmietany 18% 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 30 dag truskawek 1 łyżka kisielu truskawkowego-proszek 3 białka 3/4 szkl. cukru Wykonanie. Zagnieść mąkę(...)części. Do jednej dodać kakao i śmietanę i zagnieść. Wszystko włożyć do zamrażalnika na 30minut. Jedną część wyłożyć na blaszkę. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Następnie zetrzeć na tarce ciasto ciemne. Białka ubić z cukrem .Truskawki wymieszać z kisielem i dodać do piany. Owocową pianę wyłożyć na ciasto . Na pianę zetrzeć trzecią część ciasta. Piec w temp.180-170 stop. około
Kulinarny karnet ChristopheraSuperszybkie ciasto z dowolnymi owocami, którego wykonanie zabiera tylko 10 minut. Wychodzi wilgotne, kwaskowe i bez zakalca, co niestety przytrafia się podczas pieczenia tego typu ciast. Można użyć dowolnych, sezonowych owoców. Składniki: – 1 duży jogurt grecki 450 g – 2,5 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki cukru – 2 jajka – 1/2 szklanki oleju(...)jogurt. – Całość wymieszać w jak najkrótszym czasie aż do połączenia składników. – Dno i boki tortownicy (u mnie kwadratowa odpinana) wysmarować masłem. – Wylać ciasto jogurtowe, na wierzchu położyć połówki moreli skórką do dołu. Pozostałe miejsce posypać borówką amerykańską. – Piekarnik nagrzać do 180 st.C, wstawić ciasto i piec przez
To co kochamsezonowy rabarbar w sklepie staram się cały czas coś z niego przyrządzać. Myślę, że to z jednej strony potrzeba świeżych owoców, ale również rabarbar kojarzy mi się ze słońcem, z latem. Dlaczego pisze w Dzień Mamy przepis na ciasto rabarbarowe, bo kojarzy mi się z moją Mamą i dzieciństwem. Placek, który wyglądał nieciekawie, bo coś takiego bliżej nieokreślonego się(...)oczyścić, pokroić na kawałki, truskawki umyć i pokroić na kawałki. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając wsypać cukier kryształ. Pianę połączyć z wiórkami. Na podpieczonym cieście rozłożyć owoce, przykryć pianą. Piec 15 minut w temp. 180 stopni. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plczas miksując, ale już na małych obrotach miksera. Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy. Ciasto szpinakowe pieczemy przez około 50-60 minut. Przez 10 minut studzimy przy zamkniętych drzwiczkach, a potem delikatnie wyjmujemy. Studzimy w blaszce. Ścinamy wierzch (tam gdzie zrobił się czubek) i kruszymy. Pozostałe ciasto przekrawamy na 3 blaty. Białą czekoladę rozpuszczamy w tzw. „kąpieli wodnej” (czyli(...)szpinakowe (ja składałam tort w tortownicy). Jeśli chcecie do kremu można dodać też owoce np. maliny. Przekładamy blaty kremem. Na ostatnią warstwę kremu rozsypujemy pokruszony wcześniej czubek ciasta. Dekorujemy owocami. Przed podaniem warto schłodzić tort w lodówce. Post Tort leśny mech pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuBanalnie proste i szybkie ciasto z nektarynkami. Wystarczy wymieszać składniki, zalać owoce i upiec :) Składniki: 3/4 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 3 duże nektarynki Sposób przygotowania: 1. Z nektarynek usunąć pestki. Każdą połówkę przekroić na pół a następnie każdą ćwiartkę na 4 części. Owoce poukładać w formie do pieczenia(...)tarty wysmarowanej wcześniej margaryna i posypanej bułką tartą. Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, mleko oraz jajka zmiksować. Owoce zalać masą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20-25 minut. Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachkwaśny można go dodatkowo dosłodzić cukrem pudrem i dokładnie wymieszać. Całość odkładamy do całkowitego wystudzenia. 1/4 szklanki szklanki musu owocowego odkładamy do ozdobienia wierzchu ciasta *** *** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno *** *** Dodajemy partiami zmiksowane owoce i delikatnie mieszamy *** *** Na dnie blaszki wykładamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 21×21 cm ) *** *** Na herbatniki wylewamy delikatnie masę owocową *** *** Całość(...)ciasto *** *** Przykrywamy kolejną warstwą herbatników *** *** Śmietanę szczecinecką (lub inną kwaśną śmietanę) mieszamy dokładnie z cukrem pudrem *** *** Śmietankę rozsmarowujemy na herbatnikach *** *** Na wierzchu ciasta wylewamy odłożony wcześniej mus tworząc paseczki, a następnie małym patyczkiem lub wykałaczką przeciągamy w poprzek po wierzchu, tak aby powstał rozmazany wzorek *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc *** *** Przed podaniem ciasto możemy przyozdobić świeżymi owocami
Blog z Apetytemmrożone KRUCHE KAKAOWE CIASTO 1. Skrobię, mąki, orzechy, kakao i proszek wymieszać razem. 2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku. 3. Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty. 4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać. 5. Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut(...)Posypać spód owocami, wlać budyń prawie do połowy tortownicy i wyrównać. 10. Na warstwę budyniu wykładać kruche ciasto partiami. Polecamy kawałki ciasta miażdżyć w rękach na gruby placek i układać obok siebie tworząc jedną warstwę. Znów posypać owocami, wylać budyń i na górze utworzyć kolejną ostatnią warstwę kruchego ciasta. 11. Całość piec w 180’C ok 45 minut
Candy Pandasmąki ziemniaczanej, 100 g cukru, Oczywiście można zrobić ciasto francuskie, ale można skorzystać z gotowego. Ja często korzystam z gotowego, a dlaczego? Czas, czas, czas... Ważne, aby ciasto było z masłem! Owoce wymieszać z cukrem. Zagotować. Odstawić do przestudzenia. Ciasto rozłożyć, przeciąć w poprzek na pół. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można je lekko nakłuć widelcem(...)cukrem. Żółtka i jajko ubić, dodać do nich mąki z cukrem, Wymieszać. Następnie mieszając wlać mleko. Całość przelać do garnka i mieszając zagotować. Odstawić, lekko przestudzić. Owoce odsączyć na sitku. Jeden płat ciasta położyć wierzchem do góry - to będzie dół napoleonki, drugi odwrotnie – to będzie góra. Na każdy nałożyć po połowie kremu. Na spodnią część wyłożyć odsączone owoce
królestwo garówpuszyste, wręcz puchate- o cytrynowym smaku pięknie dopełniły owoce z chrupiącą kruszonką. Z gatunku tych do herbatki- zamiast drożdżowy… W sam raz na powrót do wspomnień o upalnym lecie, gdy dzień kończył się o 22, a temperatura nie spadała poniżej 30 stopni J Oby do wiosny Moi drodzy! Składniki na ciasto cytrynowe: 4 jaja ¾ szklanki cukru cukier waniliowy(...)pszennej 3 łyżki twardego masła szczypta cukru waniliowego 3 łyżki cukru Wszystkie składniki rozdrabiamy w palcach na piasek. Dodatkowo: cukier puder do posypania WYKONANIE: ciasto cytrynowe owoce kruszonka pieczemy ok 45 – 50 minut w temp. 170 stopni posypujemy cukrem pudrem Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe J Smacznego
Domowe ciastaMagda Klasyczne połączenie wiśni z czekoladą daje niesamowite doświadczenia smakowe, a jest ono tym większe im więcej czekolady użyjemy. W tym potrójnie czekoladowym cieście mamy kakao i aż dwie tabliczki czekolady – jedna w kawałkach do znalezienia między wiśniami, a druga smakowicie rozlana na wierzchu. Kwaskowe, soczyste wiśnie tym bardziej podbijają smak czekolady. Składniki (na tortownicę o średnicy około 21cm(...)wykładamy papierem do pieczenia a boki posypujemy kakao – najlepiej przez sitko. Wydrylowane wiśnie układamy na talerzu i posypujemy je z wierzchu kakao – zapobiegnie to opadnięciu owoców na dno ciasta. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na puszysty, jasnożółty krem. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Nie przestając miksować jajka
Smaczna StronaSezon na truskawki trwa. Jedzmy je więc...bo tak szybko się skończą. Podane na kruchym cieście i zalane bitą śmietaną...czego trzeba więcej. Kolory jak najbardziej związane z rozpoczętym wczoraj EURO ;-) Polecam również przepisy na: tartę z owocami lata tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem(...)spód tarty równo się upiekł. Piekłam ją przez około15 minut, w piekarnika w temperaturze 190 stopni. Następnie zdjęłam papier i jeszcze kolejne 10 minut. Gdy ciasto stygło, zajęłam się kremem. Śmietanę kremówkę schłodziłam i zmiksowałam. Wsypałam cukier wanilinowy i wkropiłam aromat waniliowy. Miksując dodawałam po łyżeczce serka waniliowego. Idealny jest serek mascarpone. Wszystko wymieszałam
potrawyregionalnePachnące słońcem, rozpływające się w ustach, pełne przyjemnie chrupiących ziarenek - świeże figi! Sezon na moje ulubione owoce trwa bardzo krótko, więc trzeba korzystać jak najwięcej. Dziś przepis na ciasto o słodkości porównywalnej do tureckich deserów, a więc spontanicznie nawiązujący do figowego pochodzenia. Tylko dla prawdziwych słodyczoholików :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko(...)patelni po ostudzeniu ubijamy na sztywno ze śmietanką i cukrem pudrem. Masę marcepanową kroimy na jak najdrobniejsze kawałeczki, całość mieszamy ze sobą. Przekładamy na wystudzony spód ciasta, na wierzchu natomiast układamy owoce. Mimo że poziom słodyczy jest tutaj dosyć wysoki, nie sposób odmówić sobie chociaż kawałeczka tego ciasta, szczególnie w towarzystwie diabelnie mocnej kawy. Turcy
sama złodyczWraz z pojawieniem się pierwszych owoców, net zasypały propozycje na ciasta owocowe. Dołączam również moją propozycję, którą jest leciutka babka biszkoptowa, tak puszysta, że owoce same opadają na spód. To ciasto ze starego zaszytu mojej Mamy, ktore zawsze się udaje. Należy tylko pamiętać, aby bardzo dobrze ubić jajka z cukrem i dodać gorący tłuszcz. Babka jest delikatna(...)dostatecznie wilgotna. Doskonale nadaje się na piknik, czy do popołudniowej kawki. Tym razem upiekłam ją na urodziny męża, ponieważ specjalnie zażyczył sobie „suche „ ciasto. O dziwo, smakowało nawet moim córciom! Lekka babka biszkoptowa z owocami 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 duże jaja 200 gr masła lub margaryny 1 łyżeczka
Mia Cucina Sofieta