czasu do czasu ciasto drożdżowe musi być więc dziś wypadło na drożdżówki. Bardzo lubię budyń łączyć z owocami a jeżyny pasują tu idealnie. ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 200 g jeżyn
Kolorowa kuchnia Elkikruszonka do ciasta. 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki mocno schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki masła Wszystkie składniki zmiksować blenderem (kruszonka jest wtedy bardzo drobna) lub ugnieść widelcem i do chwili posypania ciasta przechowywać w lodówce. Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej misce(...)piekarnika na minimum 3 godziny Po tym czasie zawartość miski dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem (używając haka do ciasta), aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy, ułożyć na górze truskawki (duże owoce najpierw przekroić na pół) i posypać kruszonką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na około 25-30 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakruszonka do ciasta. 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki mocno schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki masła Wszystkie składniki zmiksować blenderem (kruszonka jest wtedy bardzo drobna) lub ugnieść widelcem i do chwili posypania ciasta przechowywać w lodówce. Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej misce(...)piekarnika na minimum 3 godziny Po tym czasie zawartość miski dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem (używając haka do ciasta), aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy, ułożyć na górze truskawki (duże owoce najpierw przekroić na pół) i posypać kruszonką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na około 25-30 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPóźną wiosną, zanim jeszcze pojawiły się świeże owoce, postanowiłam zrobić ciasto z malinami. Kupiłam więc mrożone, ale...ciasta i tak nie zrobiłam. Po wysypaniu ich z opakowania zobaczyłam, że są strasznie pokruszone. Po chwili namysłu postanowiłam użyć ich do przygotowania nalewki.Składniki:400 g. mrożonych malin (można jednak użyć świeżych),3/4 szklanki cukru(...)powstającym soku. Po dwóch dniach całość zalać wódką i ponownie odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej miesiąc. Po tym czasie nalewkę przecedzić i ewentualnie dosłodzić. Owoce można wykorzystać do ciast lub deserów. (O jednym z takich deserów napiszę po niedzieli.)Sama nalewka powinna postać jeszcze kilka tygodni, wyklarować się i nabrać mocy ;) Moja niestety
Codzienna kuchnia niecodziennaprzy tym świetnie się bawić :)Dziś zapraszamy Was na ciacho, które upiekła moja współlokatorka Agnieszka :) Ja tylko wykonywałam rozkazy (tfu, ja tylko pomagałam ;)). Ciasto proste, szybkie i pozwalające na różne wariacje: począwszy od rodzaju użytych owoców, na przyprawach skończywszy. Aga jednak nie pozwoliła mi dodać cynamonu, kardamonu, skórki z cytryny, ale Wy jak najbardziej eksperymentujcie!SKŁADNIKI:Na blachę(...)małymi porcjami dodajemy przesianą przez sitko mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia.Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy.Wylewamy ciasto na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, pieczemy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170°C przez około godzinę. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy ciasto jest upieczone
W kuchni KatieCiasto specjalnie dla naszej starszej latorośli, która uwielbia jagody. Przepis zaczerpnięty z ciasto z owocami , ale tym razem dostosowane proporcje do mojej blachy. Składniki: 4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 8 jajek, 1kostka masła roślinnego/margaryny do pieczenia ja dałam Kasię, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, zapach cytrynowy, 600 gr jagód. Przygotowanie: Masło, cukier(...)cukier waniliowy ukręcić. Ucierając dodawać po 1 jajku, dodać zapach i proszek do pieczenia oraz stopniowo po pół szklanki mąki. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać owocami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 60 min. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Na zdjęciu jest filiżanka, którą zamówiłam sobie
Państwo Wojtczuk gotująciasto krąży ostatnio po grupach kulinarnych więc i ja postanowiłam go zrobić. I wcale się nie dziwię, że jest o nim głośno. Jest bardzo łatwe, mięciutkie, puszyste, po prostu pyszne :) SKŁADNIKI : 3 całe jaja 3/4 szklanki cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego (na kg mąki) 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka maślanki 3/4 szklanki oleju POWINNY(...)BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ ORAZ: dowolne owoce cukier puder do posypania WYKONANIE : Jajka razem z cukrami ubijamy na białą puszystą masę, dodajemy maślankę, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijamy tylko do połączenia składników. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie wymiary 25/40 cm). Wykładamy owoce w odstępach i pieczemy w 170-180 stopni
Pani na deserniej krem mascarponne a następnie owoce. Jeśli tak jak ja używasz malin, możesz rozgnieść połowę widelcem, polać rozgniecionymi malinami ciasto a następnie dodać kolejne na gorze. Do ciasta zużyjecie 250-350 g malin. SMACZNEGO Artykuł Beza z owocami – Tort Pavlova pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plbabcinych pierogach i takie sezonowe rarytasy z truskawkami albo jagodami bardzo lubi. A, że ja bardzo lubię KonQbka, postanowiłam wziąć się za lepienie. To moje pierwsze pierogi z owocami (specjalizuję się oczywiście w ruskich:)), ale recenzje były dobre, więc się nimi dzielę. PIEROGI Z TRUSKAWKAMI (na ok. 80 pierogów) 1kg mąki 1/2 łyżeczki soli 4 żółtka(...)szklance i trochę mąki w drugiej. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie jednolite i sprężyste, a po przekrojeniu porowate. Trochę to trwa i trzeba mieć dobre wyczucie w dodawaniu wody. Kiedy ciasto jest już gładkie odkrawamy porcję i wałkujemy (pozostałe ciasto trzymamy pod mokrą ściereczką, żeby nie wyschło). Ja na pierogi z owocami wybrałam ciasto, które odwieczna "Książka kucharska
les mirabellessezonie letnim lubię kombinować i tworzyć różnego rodzaju wariacje ciast kruchych z owocami, których wtedy mamy pod dostatkiem. Tym razem postawiłam na rogaliki w połączeniu z borówkami. Kruchutkie ciasto wspaniale komponuje się z tymi owocami, a ich lekką kwaskowatość po upieczeniu można zniwelować polewą z lukru (chociaż dla mnie były przepyszne nawet bez jego dodatku). Czas podany(...)przepisie nie obejmuje okresu chłodzenia ciasta w lodówce
Milion Smakówdziś zapraszamy Was na szybkie i proste jagodzianki (na samą myśl uśmiecha się buzia i cieknie ślinka, prawda? :)) Dlaczego ciasto drożdżowe? Bo w taki upał drożdże podniosą nasze ciasto ekspresowo szybko! W drożdżowym cieście możemy ukryć niemal wszystkie owoce - inwencja twórcza zależy już tylko od Was kochani.. Wiemy, że przepisów na jagodzianki jest bardzo wiele, ale może(...)szczypta soli ziarenka z 1 laski wanilii lub odrobina cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo: 0,5kg jagód lub innych owocków + kilka łyżeczek cukru do posypywania owoców w środku ciasta cukier puder do posypania kilka łyżek mleka lub rozkłócone jajo - do posmarowania bułeczek przed upieczeniem Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od sporządzenia rozczynu: mleko podgrzewamy, aby było ciepłe
Symfonia Smakówwszystko wymieszać i już Jest puszyste, lekko wilgotne i pyszne. Zrobiłam je z czarną porzeczką, bo była pod ręką (zamrożona ), ale można użyć innych, ulubionych i świeżych owoców. Jeśli upieczecie ciasto z czarną porzeczką, obficie posypcie cukrem pudrem. Polecam. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 400 g jogurtu naturalnego (gęstego) 3 duże jajka 3/4 szklanki
Oryginalny smaksię w ustach sernik z ricotty i mascarpone. Delikatny z dodatkiem owoców. Przepis na niego znalazłam tutaj ( klik ) lekko zmodyfikowałam pod siebie. Mój mąż serników nie lubi, ale stwierdził, że taki jak najbardziej. Polecam, naprawdę pyszny, a łatwy w przygotowaniu :-) Miłego piątku :-) tortownica 26 cm Składniki ciasto: 125 g ziemnego masła 50 g cukru 200 g maki pszennej(...)owoców leśnych Ciasto: 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. 2. Tortownicę (spód) wykładamy papierem do pieczenia, po upływie godziny ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, wkładamy do tortownicy. Dodatkowo oblepiamy nim boki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni wkładamy ciasto i podpiekamy
kruche babeczkisuchych drożdży lub 32 g drożdży świeżych ½ szklanki letniego mleka ½ szklanki mąki pszennej ¼ łyżeczki cukru: Składniki na ciasto: ½ szklanki mleka ½ szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii szczypta soli ¼ kostki rozpuszczonego masła lub margaryny 2 jajka 2 i ¾ szklanki mąki pszennej owoce: morele, śliwki, truskawki itp. Na kruszonkę: 180 g mąki pszennej 100 g cukru 16 g cukru waniliowego(...)składniki i wymieszać. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotować kruszonkę . Wszystkie składniki wymieszać i zalać gorącym roztopionym masłem. Połaczyć i zrobić kruszonkę. Przygotować dużą blachę. Wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć gęsto owoce ( w przypadku śliwek
Na słodko lub wytrawniestopni. Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia dodać pokrojone masło,cukier. Połączyć wszystkie składniki dokładnie siekając. Na koniec dodać szczyptę soli i wbić jajko. Wyrobić kruche ciasto. Podzielić na dwie części.Jedną część schować do lodówki, natomiast drugą wyłóż do formy i podziurkuj widelcem. Włóż na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika i podpiecz delikatnie. W tym czasie(...)mleka i natychmiast zmniejszyć moc na palniku. Mieszać cały czas intensywnie – do zagotowania. Gotować jeszcze ok. minutę. Na podpieczony spód wykładamy owoce a następnie budyń. Na wierzchu ścieramy na grubych oczkach drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Artykuł Ciasto z truskawkami i budyniem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEstopni. Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia dodać pokrojone masło,cukier. Połączyć wszystkie składniki dokładnie siekając. Na koniec dodać szczyptę soli i wbić jajko. Wyrobić kruche ciasto. Podzielić na dwie części.Jedną część schować do lodówki, natomiast drugą wyłóż do formy i podziurkuj widelcem. Włóż na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika i podpiecz delikatnie. W tym czasie(...)mleka i natychmiast zmniejszyć moc na palniku. Mieszać cały czas intensywnie – do zagotowania. Gotować jeszcze ok. minutę. Na podpieczony spód wykładamy owoce a następnie budyń. Na wierzchu ścieramy na grubych oczkach drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Artykuł Ciasto z truskawkami i budyniem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFECiasto: 150 g mąki orkiszowej ( Radix-Bis ) 1 jajko 50g ksylitolu ( Radix-Bis ) 50g masła Masa: 1/2 opakowania/20g/3 łyżki budyniu śmietankowego 250 mleka 4 łyżek kaszy manny orkiszowej ( Radix-Bis ) 4 łyżki ksylitolu ( Radix-Bis ) 125 ml śmietany 18% 1 jajko Dodatkowo: 3 nektarynki Przygotować ciasto. Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto(...)mieszając - zagotować i pozostawić do przestudzenia. W tym czasie nektarynki pokroić w kostkę. Jajko zmiksować ze śmietaną i stopniowo połączyć z masą bydyniowo-kaszową. Na końcu wmieszać kawałki owoców. Zimne ciasto podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4. Większą częścią wylepić dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić masę, a następnie zetrzeć pozostałą część ciasta. Całość wstawić
Di gotujeDziś proponuję Wam szybką roladę z owocami. Owoców w tym roku jest mnóstwo bo obrodziły, więc można je wykorzystać do słodkich wypieków. Polecam więc
Ewa w kuchniskuszę się by przygotować je samodzielnie... Zapraszam na pyszny deser, który z pewnością ucieszy wielu smakoszy słodkości z galaretką i owocami. Tarta z brzoskwiniami SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (odmrożone do pieczenia) 1 puszka brzoskwiń 2 opakowania galaretki brzoskwiniowe 600/700 ml wrzącej wody 900 ml mleka 2 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki(...)papierem do pieczenia, następnie ciastem francuskim by brzegi ciasta wychodziły za formę, do środka wlewamy budyń. Brzoskwinie kroimy w księżyce, układamy na tarcie. Brzegi ciasta zawijamy do środka nakładając na owoce. Pieczemy tartę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45-50 minut. Całość studzimy. W 600-700 ml wrzącej wody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki