ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:1051/1556)

Piernikowe uszka z żurawiną 136

Pomysł przyszedł mi do głowy spontanicznie. Tak samo jak modyfikacja piernikowego ciasta o proszek budyniowy :) pięknie pachną, doskonale smakują, a do tego oryginalnie wyglądają! :) można je dodatkowo polukrować lub polać czekoladą jasną lub ciemną. Ja tego nie robiłam, bo po pierwsze nie każdy u mnie lubi dodatkowe dekoracje, a po drugie zwyczajnie mi się nie chciało ;) i tak się przy(...)wszystko popsuć, a i tak dobrze, że po wieczornym pieczeniu do rana te kilka sztuk (pieczone jako ostatnie) uchowałam do zdjęć ;) W tym przepisie żurawinę można zastąpić innym suszonym owocem, np. śliwką czy morelą. Mogą to być również wiśnie z kompotu czy po prostu dżem/gęsta marmolada. Składniki: około 3 szkl. mąki 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła

Kolorowy Przepisownik
Marillenknödel - austriackie knedle z morelami 167

knedli dołożyłam w miejsce pestki zamiast kostki cukru po kawałeczku słodkiego marcepanu. Danie podałam z dodatkową porcją moreli, morelami karmelizowanymi wraz z pysznym sosikiem jaki się wytworzył podczas smażenia owoców. Polecam! Składniki na 10-12 knedli: 300 g twarogu 200 g mąki (u mnie orkiszowa jasna) 1 jajko 1 łyżka masła/oleju 1/3 łyżeczka soli 10 małych moreli kawałek(...)lubisz marcepanu użyj po prostu cukru twaróg, mąkę, sól i jajko umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Gdyby się lepiło dodać odrobinę mąki. Podzielić na 2-3 częśći. Z każdej uformować wałek i odcinać równej wielkości kawałki ciasta. Ciasto rozpłaszczać na placuszek, na środku układać po 1 moreli z marcepanem i dokladnie zlepić. Formować knedle do wykończenia składników. Uformowane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z wiśniami bez pieczenia 165

wiśniowym i rozłóż całe owoce na wierzch.  6. Syrop wiśniowy otrzymasz podgrzewając wiśnie na małym ogniu, dodaj 10 ml wody i 2-3 łyżki cukru. Gotuj aż syrop odrobinę zgęstnieje, może to potrwać 15-25 min. Bądź cierpliwa :) Zdejmij wiśnie w syropie z ognia poczekaj aż się ochłodzą i polej nimi wierzch ciasta. Dekoruj gałązką świeżej mięty. Smacznego

KreatywnePiny
Kandyzowana skórka z pomarańczy 164

kupić w sklepie, ale zrobienie jej nie jest trudne, więc warto spróbować. Dodatkowo podczas kandyzacji otrzymujemy aromatyczny cukier pomarańczowy, którego możemy użyć do ciasta lub do zimowej herbatki. Taką kandyzowaną skórkę można użyć do świątecznych wypieków takich jak serniki, czy makowce. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 200 g skórki(...)pomarańcze 1 ½ szklanki (350 g) cukru 1 szklanka wody Przygotowanie: Pomarańcze (najlepiej organiczne z grubą skórką) sparzyć gotującą się wodą i dokładnie wyszorować. Za pomocą obieraczki owoce cienko obrać ze skórki. Jeżeli to konieczne to odkroić białą cześć skórki i ją wyrzucić. Miąższ wykorzystać do zrobienia soku lub zjeść. Skórkę przełożyć

KuchniaWeDwoje.pl
Chlebek bananowy z orzechami 201

spokojnie możecie wykorzystać inne bakalie lub zrobić  z samymi bananami. Znakomicie będzie także komponował się z różnymi rodzajami czekolady. Poza tym, to świetny patent na wykorzystanie zleżałych owoców. Dodatkowo, urzeknie Was prostotą przygotowania i zapachem. Wspomnieć należy, że jest uzależniający, więc na pewno nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Przypominam, że do dzisiaj do 22 można oddawać głosy(...)jajko oraz rozpuszczoną, przestudzoną margarynę. Wymieszać. Następnie dodać wymieszane składniki suche: cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć na jednolitą masę. Na koniec wsypać orzechy. Połączyć je z masą. Ciasto przelać do formy. Piec około godzinę w temperaturze 170-180 stopni. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Śmietanowiec z galaretkami 113

galaretkami Śmietanowiec z galaretkami to ciasto bez pieczenia, które świetnie sprawdzi się na upalne dni Znane większości z nas i chętnie jedzone przez małych i dużych Pyszne, kolorowe ciasto, którego bazą jest śmietana, a uzupełnieniem kolorowe galaretki. Śmietanowiec z galaretkami zawsze się udaje i świetnie smakuje. U mnie to klasyk, który znika błyskawicznie. Polecam   Przepis na blaszkę/naczynie(...)SKŁADNIKI: 1/2 szklanki mleka 6 łyżeczek żelatyny 400 g śmietany 18% 330 ml śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru 3 galaretki owocowe ( każda w innym kolorze ) owoce - borówki amerykańskie lub inne   PRZYGOTOWANIE: Każdą galaretkę dokładnie rozpuścić w szklance gorącej, ale nie wrzącej wody. Wystudzić i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia, a następnie pokroić w kostkę - kilka

WSZYSTKO SMACZNE
Jesienne ciasto z całymi gruszkami 189

nadały ciastu cudownej wilgotności, ale bez śladu zakalca. Ciasto nas zachwyciło, bo jest proste w przygotowaniu, wygląda niezwykle efektownie, i smakuje dokładnie tak, jak sobie wyobrażałam... Idealnie jesienne. Polecam.Waniliowe ciasto z całymi gruszkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)180 g miękkiego masła120 g cukru3 jajka1 łyżeczka kestraktu z wanilii200 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenianasiona z 1 laski(...)mlekagruszki w syropie:5 gruszek200 g cukru750 ml wody1 cytryna6 ziaren kardamonu8 goździków1 laska cynamonu (6 cm długości)1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonego imbiruNajpierw przygotować gruszki:Owoce obrać, zostawiając ogonki, wydrążyć od spodu gniazda nasienne.Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę, razem z sokiem, wodą i cukrem umieścić w garnku. Kardamon rozgnieść, laskę cynamonu połamać, dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Keks cytrusowo-migdałowy 137

Małeckiego, wzbogacony o domową skórkę cytrusową na którą przepis już wkrótce ;) Składniki •150 g miękkiego masła •100 g cukru •1 opakowanie cukru waniliowego •3 jajka •160 g mąki + do owoców •50 g posiekanych migdałów •180 g kandyzowanych skórek cytrynowych •1 łyżeczka proszku do pieczenia •1 łyżeczka sody •szczypta soli •100ml tłustego mleka •50 ml amaretto do posypania: •płatki migdałów(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, szczyptę soli i posiekane migdały. Skórki cytrynowe mieszamy z niewielką ilością mąki, tak aby były nią pokryte i dodajemy do reszty ciasta. Na końcu dodajemy mleko i amaretto. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy wierzch płatkami migdałów. Pieczemy w 160°C przez ok. 60 minut

Pyry na Gaz
Gryczane ciasto czekoladowe 91

Bezglutenowe ciasto czekoladowe przełożone czekoladą z dżemem porzeczkowym. Pachnie wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Czekolada idealnie łączy się smakiem z gryką. Zadowoli wymagające podniebienia. Oryginalny przepis znajdziecie w „Pyszne”, dodatku świątecznym miesięcznika Twój Styl. Składniki w temperaturze pokojowej: 170 g masła 130 g plus 250 g słodziwa: cukru, erytrolu, ksylitolu lub stewii 10 jajek, osobno żółtka i białka(...)mąki gryczanej 70 g kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kardamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru Nadzienie: 220 g dżemu porzeczkowego niesłodzonego (użyłam 100 % owoców, Łowicz) 100 g gorzkiej czekolady (użyłam 70%) 2 łyżki słodziwa 1 łyżka masła Masło ucieramy z 130 g słodziwa na puszystą masę. Stale ucierając dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy słodziwo i ubijamy

Kucharzyca
Żółte curry z kurczakiem i mango 182

Lubię orientalną kuchnię, jest ona dla mnie podróżą przez różne stopnie smaku. Bo czasem ostra, czasem kwaśna, a na końcu słodka. Chciałabym mieć kiedyś okazję znaleźć

Emskie Smaki
Jak usunąć groźne pestycydy z owoców i warzyw w 10 minut? 171

  Owoce i warzywa w dzisiejszych czasach (szczególnie te egzotyczne, np. jabłka kupowane w marketach) są pokryte wieloma groźnymi dla zdrowia substancjami chemicznymi.   Każdy

IzaGotuje
Normandzki chleb jabłkowy (bezcydrowy) wg Hamelmana 199

grzybów i owoców, ale trwa to o wiele dłużej.Odmierz 155 g soku. Rozpuść w nim drożdże. W pozostałej części soku rozpuść sól. W dużej misce wymieszaj dokładnie mąkę i słód. Dodaj sok z drożdżami i zaczyn, a w dalszej kolejności sok z solą. Wymieszaj składniki, aż do dokładnego ich się połączenia. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto mannowiec ze śliwkami 185

Ciasto mannowiec ze śliwkami  Pyszny w smaku, a poza tym bardzo łatwy do zrobienia. Jest sezon na śliwki, więc trzeba to wykorzystać. Przepis zaczerpnięty z bloga Żródł o Składniki : Warstwa śliwkowa : 800 g śliwki węgierki  100 g masła sok z 1/2 cytryny 3/4 szkl cukru 2 opak  galaretka truskawkowa 300 ml jogurtu naturalnego Warstwa z kaszy manny(...)jest 23 herbatniki kakaowe. Przygotowanie: Warstwa śliwkowa: Śliwki opłukać, osączyć, wypestkować, przełożyć do rondla, dodać masło, cukier i sok, podsmażyć na wolnym ogniu. Zdjąć rondel z ognia, zmiksować owoce blenderem, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek, dodać jogurt, wymieszać. Warstwa z kaszy manny: Do garnka wlać mleko, dodać pozostałe składniki, ciągle mieszając, doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia, lekko

Kuchnia Danusi
Świąteczny keks z bakaliami 143

ciasta i delikatnie mieszamy. Dolewamy mleko i dodajemy pozostałą mąkę. Dokładnie mieszamy. Bakalie siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Dorzucamy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki o długości 30cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka, przez około 1h - 1h 10min(...)sokiem z cytryny) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Alergeny Alergeny cytrusy , jajka , mąka Świąteczny keks z bakaliami, czyli pierwsza z tegorocznych propozycji na świąteczne przysmaki. Pyszny, wypełniony suszonymi owocami aż po brzegi. Doskonały do szklanki herbaty, mleka lub kakao. [foodiepress] [hide] Świąteczny keks z bakaliami - przepis Składniki: masło - 250g cukier - 1 szklanka (200g) cukier z wanilią - 2-3 łyżki

Pogotujmy.pl
Rabarbarowo- truskawkowa pianka z bezami na biszkopcie 163

wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku przez około 30-40 minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony).   Po tym czasie piekarnik uchylić, a biszkopt pozostawić w nim do studzenia. Po kilkunastu minutach wyjąć i odstawić do całkowitego(...)odstawić na bok. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę. Truskawki odszypułkować i  razem z rabarbarem umieścić w rondelku. Zalać sokiem z cytryny. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż owoce zmiękną i się rozpadną (ok. 10 minut). Następnie masę zmiksować blenderem do gładkości. Do jeszcze gorącej masy rabarbarowo-truskawkowej wlać przestudzoną galaretkę (może być jeszcze ciepła) i dobrze wymieszać

Nastoletnie Wypiekanie