deserów, lodów i ciast. Jest pyszny i fantastycznie podkreśla smak słodkich potraw. Świetnie sprawdza się jako dodatek do budyniu, puddingu chia, owsianki, jaglanki lub pieczonych serników. Można nim polać naleśniki placki lub racuszki. Przygotujecie go niezwykle prosto i szybko. W mniej niż 30 minut otrzymując pyszną dawkę słodkości. Świeże lub mrożone owoce gotujemy z cukrem, aż rozpadną się
cool and mintyWłoszech. Składników sporo, ale ciasto bajeczne. Cienkie i nie zapychające, a rogi delikatne i puszyste. W pierwszej pizzerii byliśmy przy okazji meczu Chorwacja: Rosja. Zamówiliśmy (w sumie nie do końca świadomie) pizzę o czterech smakach. Część kawałków była ze słodką kukurydzą, kolejne z szynką, inne z pieczarkami, a na samym końcu z owocami morza. Zamówiliśmy największą tzw. jumbo
Karola gotujefarsz : 400 ml umytych pokrojonych kurek, 300 ml wydrylowanych, pokrojonych czereśni, 1/2 pokrojonej w kostkę cebuli, 1-2 ząbki rozgniecionego czosnku, 1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz
królestwo garówkoperkiem :) Sałatka makaronowa z owocami i mozzarellą Sałatka ziemniaczana z jajkiem Grillowana cukinia z fetą Focaccia z cukinią, oliwkami i fetą Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z cukinią i pomidorem Proziaki Sałatka Cezar z kurczakiem Bruschetta z pieczarkami i grana padano Hummus Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą Ogórki małosolne z koperkiem Ciasto na pizzę Sałatka z cieciorki
Moja smaczna kuchniaKokos, mango i wanilia- to połączenie gwarantuje niesamowite doznania smakowe! Mango i kokos nadają egzotycznego wymiaru, a całość dodatkowo wzbogaca wanilia- a wszystko to w wilgotnym
Kraina Miodem PłynącaMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli twarzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym
Niedzielny kucharzkanapki i jako dodatek do ciast i deserów. Niezależnie od wieku, uwielbiamy go wszyscy. Malinowy, truskawkowy, jagodowy — wybór jest ogromny. Przetwory domowe Dżemy owocowe są znane ze swoich dobroczynnych właściwości. Co więcej, możemy z nich korzystać przez cały rok. Są idealne na jesienne i zimowe schorzenia. Aby przygotować smaczny, domowy dżem potrzebujemy zmiażdżonych owoców i odpowiedniej ilości cukru. Wpływa
DrinkologiaPieczenie jagodowego crème brûlée wiązało się z koniecznością wykorzystania pozostałych po nim kilku białek. Dlaczego zatem nie upiec kolejnej słodkości na bazie jagód? 😉 Sezon na te
Weekendy w domu i ogrodzieKrucha beza, puszysta warstwa śmietanki i zimne lody to trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać
Wanilia i KardamonPogoda nas nie rozpieszcza, dlatego trzeba to nadrobić jakimś smakołykiem:) Proponuję szybką piankę serową na zimno na bazie serków homogenizowanych. Spód to chrupiące herbatniki oraz orzechy
Z miłości do słodkościkoniec ubijania śmietankę fix. Spód ciasta nasączyłam wódką i nalewką z czarnego bzu, dodać ilość wg upodobań ;) Następnie posmarowałam dżemem wiśniowym i częścią bitej śmietany. Wyłożyłam środkowy krążek i czynność powtórzyłam. Ja w tym miejscu dodałam również mrożonych malin, które wcześniej rozmroziłam. Dodałam kolejny krążek, posmarowałam bitą śmietaną i przyozdobiłam gorzką czekoladą. Świeże owoce nadawałyby się do tego zdecydowanie
Receptura smakuZmiksować na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Patelnię dobrze rozgrzać,przesmarować masłem i smażyć niewielkie placuszki. Kiwi obrać,2 sztuki zmiksować na mus,1 kiwi pokroić w plasterki. Banana również obrać i pokroić w plasterki. Na talerzu układać na przemian placuszek i łyżkę serka. Wierz polać musem i udekorować plasterkami owoców
Kolorowa kuchnia ElkiW tym roku jest wyjątkowy urodzaj na jagody, warto to wykorzystać i zamknąć jagody w słoiczku. Bez dodatku cukru. Same jagody. Zimą można je wykorzystać do
królestwo garówwyniósł z domu. Po całych owocach w nadzieniu, poznacie te najlepsze pierogi czy jagodzianki, a nie po jakiejś pseudoowocowej mazi, jaką nadziewają producenci swoje wyroby. Chyba zresztą, nigdy nie jadłam dobrych pierogów z jagodami kupnych, zawsze domowe, nawet te nieudane, wygrają z tymi sklepowymi. Ponieważ to jak zwykle wspomnienie dzieciństwa, to i dzisiaj ciasto na pierogi, takie jak robi
Mieszam w Garnkuroztopionego masła suszone owoce (morele, żurawina, rodzynki, daktyle), orzechy, migdały- wszystko posiekane- razem około 200 g cukier brązowy do posypania wierzchu ciasteczek Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, po czym ugniatamy ręką. Jeśli masa będzie bardzo sucha można dodać kilka łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę
Smakowity Blog Kulinarnymyślą o Pierniku Staropolskim, o cieście mojego dzieciństwa Pleśniaku, o moich szybkich zachciankach, uwielbiam świeżą bułkę, na której kładę dwa grube plastry sera białego, na który wykładam łyżeczkę powideł, to też smak z moich smarkatych lat. Dlaczego lubię przygotowywać powidła? Bo łatwo i szybko idzie usuwanie pestek. Bo nie ma presji czasu, że owoce szybko się zepsują. Bo smażę
Blondynka Gotujekombinacjami, co też z tymi owocami zrobić. W dzieciństwie rzadko chodziliśmy z rodzicami na jagody. W zasadzie nie pamiętam żadnego wspólnego zbieractwa z okresu dziecięcego. Zbieraliśmy za to jagody niedawno. Może nie jestem już najmłodsza, ale to i tak była dla mnie frajda. DROŻDŻOWE PEŁNOZIARNISTE ŚLIMACZKI Z JAGODAMI I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI Składniki na ciasto: - 450 g mąki z pełnego
Życie zamknięte w smakuLubicie placuszki? Ja bardzo, poniżej przedstawiam Wam wersję light z serkiem waniliowym oraz płatkami owsianymi. Można je podawać z ulubionymi dodatkami. Ja jem same lub z
The Sweet DamselPogoda nas rozpieszcza, nie ma co mówić, ale te upały trochę męczą. Dlatego dla ochłody przygotowałam najlepszy sernik na zimno z serkiem waniliowo-morelowym Almette. Puszystość
Magiczne Życie MartyHello Summer! sezonowe przepisy na lato Lato jest moją ulubioną porą roku. Jak mieszkałam we Wrocławiu to pod moim blokiem już od samego rana rozkładali się
Pink Envelope400g (u mnie o smaku owoce leśne) 6 galaretek (u mnie jagodowe) - Warstwa z czarnrj pożeczki: ½ kg czarnej pożeczki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody cukier puder - Masa maślana: zasmażka: - 4 łyżki margaryny - 4 łyżki mąki - 1 szklanka mleka 2 paczki masła 2 szklanki cukru pudru - Dodatkowo: barwniki do ciasta kakao mocna herbata na poncz
Mama GotujeZapiekanka chlebowa, czyli tradycyjny angielski „bread and butter pudding”, jest znany i lubiany od 18 wieku. Nie dziwię się :)! Prosty i smaczny. Daje dużo
UgotujmyTo.plprzygotowuję mu je z przeróżnymi owocami, jednak najbardziej lubi te z truskawkami... Składniki:1/2 l mleka, 2 jajka, 350g mąki pszennej, szczypta soli, 100g masła lub margaryny, 300g truskawek, pierniczki.Przygotowanie Mleko zagotować, dodać szczyptę soli oraz posiekaną margarynę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Mieszając, powoli wsypywać mąkę, Zdjąć z ognia i ostudzić. Ciasto przełożyć do miski, dodać jajka, zagnieść
Z miłości do słodkościbrzoskwiniom ciacho jogurtowe. Z decy dowanie należy do je dnych z najbar dziej prostych jakie robiłam. B ar dzo owocowe i z decy dowanie nie s ezonowe, ponieważ owoce jakich użyjemy w jego wykonaniu mogą być wymienne. Spróbujcie koniecznie :) Skła dniki: 5 dużych łyżek naturalnego kakao 355 g mąki tortowej 215g masła 2,5 łyżeczki proszku(...)powstała jasna puszysta jajeczna masa. W następnej kolejności stopniowo do dawać suche skła dniki z jogurtem. Jako ostatnie do dać masło. Miksować do czasu dokła dnego połączenia skła dników. Ciasto przelać do formy. Na górę wyłożyć pokrojone brzoskwinie (nie usuwać skórek) oraz posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 40 minut (grzanie góra/ dół
ChilliJemyplacuszków z kaszy jaglanej . Ostatnio robiłam je z jabłkami , a dziś prezentuję placuszki z gruszkami. Użyłam do nich ekologicznej kaszy jaglanej od firmy EcoBlik , która wzbogacona została kawałkami suszonych owoców, a przy tym nie zawiera bez żadnych sztucznych barwników, słodzików i aromatów. Po ugotowaniu otrzymujemy pyszną, owocową kaszę, idealną do słodkich potraw deserów. SKŁADNIKI: 1/2 szkl suchej kaszy jaglanej(...)minut, pod koniec gotowania dodając miód. 2. Do ugotowanej kaszy dodać jajka, cukier, otręby i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. 3. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcję ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. 4. Gruszkę pokroić w kostkę. Wrzucić na drugą patelnię lub do rondelka, dodać miód i smażyć aż kawałki gruszki zmiękną a miód je ładnie
Kto ugości moich gości?wyrzutów sumienia spałaszować taką muffinkę. Wiecie, co jeszcze fajne jest w tych babeczkach? Nie smakują jak styropian, co niekiedy zdarza się dietetycznym słodyczom i długo pozostają wilgotne. Do wszystkich ciast z bananami polecam te bardzo dojrzałe banany, takie które fragmentami zaczynają nam czarnieć. Nie nadają się tu zupełnie zielone banany, które też mają swoich amatorów ;). Dlaczego wybieramy banany bardziej dojrzałe(...)najzwyczajniej słodsze, więc w naturalny sposób dosłodzą nam ciacho. Jeśli banany nie rozgnieciecie na idealna miazgę, to w fakturze babeczek widoczne i wyczuwalne będą fragmenty owoców. Jak dla mnie idealnie tutaj komponowałyby się jeszcze orzechy włoskie i laskowe, więc następnym razem na pewno je dodam Muffinki nie są bardzo słodkie, jeśli więc nie jesteś na diecie i lubisz słodkie
Mieszam w Garnkujest więcej miejsca na nadzienie! ;) Biszkopt ryżowy jest delikatny i wilgotny a krem truskawkowo-jaglany z dodatkiem domowej truskawkowej konfitury świetnie z nim współgra :) Oczywiście świeże owoce oraz urocze pandki to niezbędny estetyczny element :D To nie takie trudne jak się wydaje! ;) P.S. Tak jak już na fb pisałyśmy mamy teraz przed sobą(...)jogurt grecki/ serek/ śmietanka kokosowa (do ozdoby) PANDKI Jajko w całość ubić na kogel-mogel z ksylitolem, następnie dodawać kakao partiami i mieszać. Dodać tyle aby uzyskać konsystencje gęstego ciasta ale lejącego. Masę przełożyć do sztywnego woreczka foliowego, uciąć delikatnie róg i obrysować kontury. Wstawić pandki na 2 minuty do piekarnika i piec w 150’C. kliknij aby powiększyć BISZKOPT
Candy Pandasposmak sprawia, że placki smakują nie tylko dzieciom, ale i dla dorosłych! Dodatkowo nie zawierają cukru i przyznam, iż dla miłośników słodkości nie powinno to stanowić jakiegokolwiek problemu, ponieważ owoce i tym samym wyrazisty smak powoduje, że i bez niego każdy będzie zachwycony. Polecam! (około 7 sztuk) 200g serka wiejskiego 5 łyżek kaszy manny (płaskich; u mnie taka - klik(...)jabłkiem uprzednio pokrojonym w niewielką kostkę oraz truskawkową Łyżką Smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Kilka słów o produktach Helpa
Di gotujeProste i pyszne ciasto, które można zrobić na wiele sposobów. Zamiast porzeczek użyć można wiśni, truskawek lub agrestu, zaś sama pianka może być w jednym kolorze lub wielu. Ja zrobiłam ciemny biszkopt, ale jasny będzie pasował również. Zapraszam więc do przeczytania przepisu i zachęcam Was do własnych interpretacji ;-) SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru trzcinowego (jeżeli(...) leśnych lub ciemnej porzeczki) 700 ml wody 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru Pozostałe 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona) 1/2 słoika dżemu (z czerwonych owoców, czyli może być wiśniowy, truskawkowy itp.) WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia
Passions hobbies lifeKolorowe Ptasie Mleczko z Mleka Skondensowanego i Galaretek to cudnie prezentujące się ciasto, dziecinnie proste, szybkie w wykonaniu i w dodatku przygotujemy je bez potrzeby używania piekarnika. Ptasim Mleczkiem zachwycone będą w szczególności dzieci - idealny pomysł na lekki wiosenny deser. Kolorowe Ptasie Mleczko z Mleka Skondensowanego i Galaretek (Kolorowa Pianka) - Składniki: 530 g mleka skondensowanego słodzonego (lub niesłodzonego(...)wersji light, wtedy kremówkę należy dosłodzić cukrem pudrem według własnych upodobań) 4 galaretki o różnych smakach i kolorach (u mnie brzoskwiniowa, malinowa, agrestowa i o smaku owoców leśnych) 330 ml śmietanki 30-36% małe opakowanie biszkoptów niewielka ilość mleka Kolorowe Ptasie Mleczko z Mleka Skondensowanego i Galaretek (Kolorowa Pianka) - Sposób przygotowania: Każdą z galaretek rozpuszczamy
Słodka StronaSzybkie naleśniki z cukrem pudrem to danie, które z całą pewnością zachwyci każde dziecko. Szybkie i bardzo proste w wykonaniu naleśniki. Tym razem będą to zwykłe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!