Przyszedł czas na kolejne przetwory! W lodówce miałam sporą dynię od Mamy Dominika, więc postanowiłam zrobić z niej coś oprócz zupy, ciasta czy placków. Tak powstał ten dżem - pyszny i przywodzący na myśl świąteczny czas. :) Od kiedy zrobiłam pierwszy słoiczek dżemu pokochałam robić własne przetwory. W lodówce miałam jeszcze sporą dynię, więc zdecydowałam się poeksperymentować i stworzyć dżem(...)ziemniaków. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy całość. Następnie wsypujemy cukier żelujący i gotujemy całość według instrukcji na opakowaniu (ok. 3 minuty). Zostało już przełożenie masy do słoiczka - gorące owoce przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Układamy na ściereczce i pozostawiamy do wystygnięcia. Z podanej ilości wychodzi ok. 1 słoik o pojemności
Cooking Monsterwaniliowego 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru dekoracja: polewa czekoladowa frużelina, wiśnie świeże Frużelina: Wiśnie przekładam do garnka, dodaję cukier, sok z cytryny i gotuję na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i będą miękkie. Mąkę ziemniaczana rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaję do gotujących wiśni, mieszam. Żelatynę namaczam w łyżce wody i też dodaję do wiśni(...)rozpuściła. Frużelinę odstawiam do ostygnięcia. Spód tarty: Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, puder, żółtka, masło zimne pokrojone, wodę i kroję wszystko nożem. Potem zagniatam rękoma ale bardzo krótko. Ciasto przekładam do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowuje na papierze do pieczenia przez drugi papier. Dzięki temu ciasto nie przykleja się do wałka. Formę do tarty o wymiarach
wesoła kuchniaPolska słynie z ziemniaków, jednak co do upodobań ich typów jest dość podzielona. Na terenach Poznania, Łodzi czy Śląska królują głównie ziemniaki o żółtym miąższu, zaś
PysiaGotuje.plPolska słynie z ziemniaków, jednak co do upodobań ich typów jest dość podzielona. Na terenach Poznania, Łodzi czy Śląska królują głównie ziemniaki o żółtym miąższu, zaś
PysiaGotuje.plskładniki: 80 g jogurtu naturalnego 1 banan 1 pomarańcza, obrana ze skórki 1 łyżka miodu 50 g wody gazowanej 1-2 łyżki świeżo zmielonych nasion siemienia
Domowy Smak Jedzeniarabarbaru (ewentualnie cukier lub inne słodzidło, nada się także zgnieciony banan - lubię jego połączenie z rabarbarem) Kilka kropli aromatu waniliowego 1 duża łodyga rabarbaru (100g) - możecie wykorzystać także inne owoce np. truskawki Przygotowanie: Płatki ugotować na mleku wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia i napęcznienia. Jajko wymieszać z serkiem i cukrem. Następnie dodać ugotowane płatki i esencję waniliową(...)keksówki lub natłuszczone blaszki. Rabarbar pokroić, zasypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody. Chwilę dusić aż będzie lekko miękki, ale nie rozpadający się. Wyłożyć na masę jaglano-sernikwą. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówłyżeczki proszku do pieczenia 1 saszetka cukru waniliowego aromat waniliowy – 5 kropli lukier : 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki wody 5 kropli aromatu śmietankowego dodatkowo : kandyzowane owoce do ozdoby ( tu był ananas ) Na początek jajka wybijamy do miski i ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę . Wciąż ubijając , dodajemy po trochu mąkę z proszkiem(...)roztopiona margarynę ( nie może być gorąca ,ma być letnia ) oraz aromat waniliowy .Formę do pieczenia porządnie natłuszczamy margaryną ( lub po prostu używamy silikonowej ) , wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem . Pieczemy około 35 – 45 min w 180 C ( góra i dół bez termoobiegu ) w zależności od piekarnika , sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem , czy jest dopieczona ( tak dla pewności ) . Po upieczeniu
Ogrodnik w podróżyorkiszu, w końcu coś za coś... Zdecydowanie wolę bowiem orkisz, nawet jeśli to ciasto ma być bardziej zbite...a tu taka miła niespodzianka... zupełnie niespodziewanie, bardzo miłe zaskoczenie. Moje ciasto jest bez jajek, bez laktozy, może być również bezmleczne, a więc i wegańskie (gdy użyjemy mleka roślinnego), choć wersja na mleku krowim bez laktozy, była jednak lepsza, ale gdy ktoś(...)laktozy (można dać mleko roślinne, np.ryżowe) - 100g oleju kokosowego, dałam bezzapachowy (gdy używamy mleka roślinnego dajemy 15g oleju więcej) - 40g świeżych drożdży - śliwki węgierki lub dowolne inne owoce *szklanka 250ml Dodatkowo: - płatki migdałów do posypania (kto lubi) - cukier trzcinowy do posypania (dla miłośników chrupania) Zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki i ok.50ml ciepłego mleka, dokładnie
Smaczne Zdrowełączymy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i przy nakładaniu łyżką na patelnię nie powinno za bardzo rozlewać się na boki. Placuszki smażymy na średnio rozgrzanej patelni, po mniej więcej 2 minuty z każdej strony. Na płycie elektrycznej smażę na mocy 4 w ska li od 1 do 10. Podajemy z: miodem, syropem klonowym, konfiturą, owocami, bakaliami
bistro mamaciastem. Żeby nie dostać zawału, z powodu wskazówki wagi, ciasto lekko dietetyczne, ale naprawdę pyszne Mało tego, nie wymaga długiego pieczenia Kochani, zapraszam na orzechowiec bez pieczenia – ciasto, które umili Wam zimowe wieczory i poprawi humor Orzechowiec bez pieczenia SPÓD: 100 g daktyli 30 g śliwek suszonych 100 g mąki kokosowej 4 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki miodu MASA(...)kokosowej POLEWA: 50 g gorzkiej czekolady łyżka oleju kokosowego SPÓD: Daktyle i śliwki przełóż do miski, zalej je wrzącą wodą i odstaw na ok. 2 godziny. Po tym czasie owoce przełóż do misy blendera (nie wylewaj wody, bo może się przydać), dodaj mąkę kokosową, rozpuszczony olej kokosowy i miód. Całość zblenduj. Powstałą masę wyłóż na blachę wysmarowaną olejem kokosowym
365 dni dookoła kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Powiem tak, piernik pyszny choć nie należy do ciast puszystych i nie jest zbyt słodki to w połączeniu z polewą czekoladową (dla mnie z gorzką czekoladą, dla męża z mleczną) dodatkowo posypaną jeszcze daktylami i żurawiną stanowi przepyszną piernikową ucztę. Więc u mnie obok tradycyjnych wypieków w tym roku(...)piernika autorka przepisu pisze żeby dodać niepełną 1 szklankę mleka ja dałam ¾ szklanki parę łyżek dżemu lub powideł do przełożenia piernika ½ tabliczki rozpuszczonej czekolady + trochę posiekanych suszonych owoców do przyozdobienia Wykonanie: białka ubijamy ze szczyptą soli, odstawiamy miód podgrzewamy z olejem, studzimy do miski wkładamy teraz wszystkie pozostałe składniki czyli żółtka, mąkę, proszek budyniowy, kakao
Słodkie zapomnieniewykorzystać do ciasta, jako nadzienie do naleśników czy do gofrów. Przepisem zainspirowała mnie Ania z Everyday flavours . A ja idę wylizać słoik 😎. Wegański krem daktylowy Czas przygotowania: 10 minut + czas moczenia Składniki: 200 g daktyli 1 szklanka wrzątku szczypta kardamonu szczypta cynamonu Wykonanie: Daktyle wkładamy do miski, zalewamy je wrzątkiem. Wszystkie owoce powinny być przykryte
Kulinarne przygody Gatitykaloryczny podwieczorek. Na przykład ciasto marchewkowe albo lody polane dodatkiem jakim jest adwokat. Słowo adwokat ma dwa znaczenia - alkoholowy dodatek do dań i prawnik, którego szuka co drugi z Nas. Znaleźć dobrego adwokata z powołania to nie lada wyzwanie! Wracając do słodkiego deseru, polecam również po prostu jogurt z płatkami owsianymi i ulubionymi owocami
MintTastemoich ulubionych owoców, ponieważ zawsze są smaczne, soczyste i pełne witamin. Co najlepsze, od dzisiaj znajdziecie je w promocji! Koniecznie sprawdźcie więc najnowszą gazetkę Biedronki . Oprócz kiwi, warto również skusić się na winogrona, które także są w bardzo dobrej cenie :) BEZGLUTENOWE PLACUSZKI OWSIANE Z KOKOSEM I ŻURAWINĄ /przepis własny/ Składniki na ciasto: 35 g (1/4 szklanki
Poranek na słodkosmażenia (odrobina) Przygotowanie: Składniki ciasta na naleśnikowego łączymy w misce za pomocą miksera , na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju Za pomocą kuchennej łyżki nabieramy porcję i wylewam na patelnię,smażę z obu stron na rumiano. W osobnej miseczce łącze składniki farszu. Dokładnie mieszam. Nakładam na całą powierzchnię naleśnika. Możemy dodać ulubione owoce czy powidła. Smacznego
Gotowanie Patkipieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25 minut. 2. Masa gruszkowa: Gruszki obrać, wydrążyć nasienie, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier wanilinowy, 1 szklankę wina i doprowadzić do wrzenia. Całość prażyć pod przykryciem do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać galaretki, rozrobioną
Szalona Kuchnia Ewelinymoich ulubionych deserów czy ciast. W tamtym roku próbnie upiekłam pavlovę w kształcie wianka i był to strzał w dziesiątkę. Wersję w czerwonej kolorystyce z granatem i rozmarynem znajdziecie tutaj , to jeden z chętniej odwiedzanych przepisów na blogu. W tym roku postanowiłam przygotować również wianek bezowy, dobrałam do niego krem cytrynowy i ozdobne owoce miechunki, które wspaniale zdobią wianek
Gotowanie i blogowanieskładników, które są owocami własnej pracy. Takie warzywka inaczej pachną i smakują. Po pierwsze dlatego, że nie ma w nich chemii, którą niejednokrotnie stosuje się podczas uprawy na masową skalę, a po drugie dlatego, że... są własne, wypielęgnowane, osobiście doglądane, i to jest jakaś magia :) Dzisiaj, na dobry początek, zapiekanka na francuskim cieście, której jednym z głównych składników jest
Pichceniomaniadania z tymi smacznymi owocami. Składniki 780 g jogurtu naturalnego gęstego 2 jajka cukier według smaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka truskawek olej do smażenia Truskawki pokroić na plasterki. Jogurt wymieszać z cukrem i jajkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać mąki
O kuchni z uczuciemwylewamy na ciasto kruche, pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut –do leciutkiego zrumienienia wierzchu, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Polewa z białej czekolady: Czekoladę łamiemy na kawałki umieszczamy w misce, wlewamy śmietankę dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy masa się połączy, mieszamy, wsypujemy suszone owoce. Mieszamy łyżką
Wanilia i Kardamonrogale, muffinki, ciasteczka, czekoladowe ciasta, sernik. Ja na tę okazję przygotowałam kilka dań wytrawnych: tarta wytrawna z warzywami (cukinią, pomidorkami, serem feta) mini ptysie z serkiem łososiowym roladki z grillowanej cukinii nadziewane ziołowym twarożkiem domowy żytni chleb z fasolowym "smalczykiem" oraz ogórkiem małosolnym Wśród słodkich propozycji znalazły się: tarta z pieczonym jogurtem i owocami muffinki z jagodami kruche
Obiad gotowypicia, do owoców wsypać cukier, cynamon, żelfix, pałką blendera zmiksować wszystko, mieszając zagotować do czystych słoików nakładać gorący dżemik, zakręcić i na zakrętkach postawić na 30 minut, nie trzeba pasteryzować, od kilku lat robię takie przetwory i zawsze są dobre, przechowywać w ciemnym miejscu dżemik smakuje do tostów, pieczywa, naleśników, deserów, ciast............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięporzeczki oderwać od gałązek. Owoce umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu, aż będą lekko rozgotowane (ok 10-15 minut). Dodać cukier żelujący, całość dokładnie wymieszać i gotować kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Przełożyć gorące do słoików i zakręcić. Postawić do góry dnem i schłodzić. Podawać z ciastem lub do chleba
Szybko Tanio Smacznietruskawkami Pudding jaglany z owocami Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kuskus z lazurem i winogronami Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem
Moja smaczna kuchniaCiasto bez pieczenia, ze śmietaną i orzeźwiającą galaretką to prawdziwy hit lata. Nie za słodkie, delikatne i puszyste- nic więcej nie potrzeba. Zapraszam! Letnia kostka twarożkowa Składniki: 2 paczki maślanych herbatników 2 śmietany kremówki 4 śmietan fixy 4 łyżki cukru pudru serek biały, twarożek ok.300g aromat cytrynowy galaretka agrestowa owoce do dekoracji Przygotowanie: Formę ok 22x30 wyłożyć jedną warstwą
Tagebuch po polskuśrodku paczuszki znajdziemy takie owoce jak: żurawina , jagody , morwa , a także kruszone ziarna kakao i oczywiście acai w proszku . Jak widać na powyższym zdjęciu wymienione składniki są oblepione wspomnianym proszkiem acai, co w efekcie daje pyszne i zdrowe połączenie smaków. Mieszanka jest bardzo smaczna, słodka, ale z nutką kwaśności. Pasuje do owsianek, jogurtu, ciast i innych wypieków, ale także
Zdrowie na języku :Pformę, formując brzeg. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, wysypać kulki do pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 12 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec kolejne 10 minut w 200 st. C. Lekko przestudzić. W tym czasie rabarbar pokroić na kawałki o długości 2 cm, wymieszać z poziomkami, mąką, cukrem i ekstraktem. Wyłożyć owoce na podpieczony spód. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowocowa to zdrowszy zamiennik ciasta. Sałatka jest pyszna, polecam. Składniki: 1 jabłko 2 mandarynki 2 kiwi 1 banan 4 truskawki Adwokat ( likier jajeczny ) Orzeszki pinii Wykonanie: Jabłko, kiwi, banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie na kawałki kroimy truskawki jak i mandarynki. Orzeszki prażymy na suchej patelni ( będą bardziej chrupiące i aromatyczne ). Owoce polewamy likierem ( ilość według uznania
Smaki Ewyjedna za drugą). Na owoce wykładamy pozostałą masę serową i wyrównujemy jej powierzchnię, delikatnie formując kształt stożka. Przy pomocy folii aluminiowej podnosimy ku górze po 1 rządku herbatników z każdej strony i dociskamy je, tworząc trójkąt. Twaróg, który wydostanie się nam poprzez szczeliny między ciastkami podczas układania „chatki” rozsmarowujemy na wierzchu herbatników. Nasze ciasto wstawiamy do lodówki na kilka
MyCookBook.plkluseczki dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, jak gęsta śmietana. Kluseczki kłaść łyżeczką na gotującą, posoloną wodę. Gotować partiami, żeby kluseczki swobodnie mogły pływać. Od czasu wypłynięcia kluseczek na górę gotować około minuty. Wyjmować łyżka cedzakową wprost na talerze. Składniki sosu dobrze zmiksować i polać kluseczki. Można dodać na wierzch świeże owoce
Maślane ciasteczkoserem i sezonowymi owocami. Tym razem padło na świeże truskawki, które mrugały do mnie z lady w warzywniaku „weź nas, jesteśmy takie ładne”. I rzeczywiście- mimo połowy marca truskawki okazały się naprawdę pachnące, soczyste i słodkie. Ale i tak wszyscy wiemy że to nasze, polskie, czerwcowe- są najlepsze! Zaczynamy pracę od naszykowania ciasta na naleśniki- 3 całe jajka, mąkę
Karo in the Kitchen