Malina z rozmarynem 220minęła nam radośnie, z kawą, czekoladkami, które dostałyśmy, i muffinami, które dla nas zabrałam (moje towarzyszki podróży, wcinając z apetytem, wyśmiewały się z tego, że zawsze mam ze sobą ciasto. Ciekawa jestem, czy by się tak śmiały, jakby musiały całą drogę jechać głodne...).Wróciłam do domu wcześniej, niż myślałam, ale i tak byłam zmęczona okrutnie. Po niemal nieprzespanej nocy(...)śmietany kremówki (38%)Mleko zagotować z całymi gałązkami rozmarynu, ostudzić.Gdy mleko całkowicie ostygnie, wyjąć rozmaryn, zagotować raz jeszcze. W tym czasie ubić żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać mleko do żółtek, cały czas mieszając. Przelać masę z powrotem do garnuszka, podgrzewać, cały czas mieszając (nie gotować!), aż masa nieco zgęstnieje. Zdjąć z palnika, przecedzić, ostudzić.Maliny
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybki torcik królowej bez pieczenia 499samo czasu? no przynajmniej wiem co mam w środku. No i najważniejsze, nie czarujmy się nawet totalny laik kuchenny i beztalencie jest w stanie zrobić takie ciasto (przetestowałam na znajomych) ale żeby nie być taka goło słowna postanowiłam zrobić identyczny torcik sama. Oceńcie więc teraz sami jak mi poszło i czy rzeczywiście miałam rację: Składniki(...)całkowicie. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Roztopioną wlewamy na śmietanę powoli i mieszamy do połączenia. Gdy budyń lekko przestygnie wrzucamy do niego rodzynki i dokładnie mieszamy. połowę masy wylewamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą ciastek, a na wierzch reszta masy. Następnie budyń przykrywamy znowu herbatnikami. Na sam wierzch wlewamy masę czekoladową i ozdabiamy jak na zdjęciu. Torcik powinien
ciastkarnia na kruchym spodzie
Deser z kaszy jaglanej z granatami 370Dzisiaj sobota, polecam więc wam zaskakujący smakiem i kolorem deser. Deser ten wygląda jak sernik na zimno, chociaż nie ma z nim nic wspólnego, gdyż w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników 4163otwieramy piekarnika . Po sieci krąży wiele przepisów na to ciasto. W oryginalnym przepisie japońskim nie ma dodatku budyniu, nie ma żadnej dodatkowej mąki – ani pszennej, ani ziemniaczanej. Ciasto jest całkowicie bezglutenowe. Nie ma dodatkowego tłuszczu, dodanego cukru. Żadnego proszku do pieczenia i sody, winianu potasu do usztywnienia białek. Samo wykonanie to 10-15 minut. Pieczenie i chłodzenie zajmą odrobinkę(...)trzy razy, do serka, czekolady i żółtek dodajemy sztywną pianę z białek. Mieszamy wszystko razem delikatnie, do całkowitego połączenia, powoli i dokładnie, żeby piana nie opadła. Nie miksujemy! Masę wlewamy do zabezpieczonej tortownicy, tortownicę wstawiamy do głębszej blaszki i wlewamy do niej 2cm gorącej wody. Całość od razu wstawiamy do piekarnika. Sernik pieczemy w temperaturze 170⁰C przez
Karo in the Kitchen
Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi 183laskowe uprażyć w piekarniku i zmiksować. Wymieszać wszystkie przygotowane składniki. Doprawić posiekanym tymiankiem i sosem sojowym Kikkoman. Aby farsz był bardziej zwarty można dodać kaszę mannę. Przygotować swoje ulubione ciasto na pierogi . Można ulepić zwykłe pierogi lub uszka, jak nam wygodniej. Podawać skropione olejem lnianym . Bardzo smaczne i ciekawe bezmięsne pierogi. Połączenie kaszy gryczanej, grzybów, tymianku....warto spróbować. Takie pierogi(...)Tabasco? Podstawowa receptura, proces wyrobu i naturalne składniki (w pełni dojrzałe czerwone papryczki tabasco, ocet wysokiej jakości i trochę soli pozyskiwanej na Avery Island) pozostają w zasadzie niezmienione. Masa paprykowa (miażdżone papryki z dodatkiem soli) używana do sporządzenia sosu TABASCO® Original Red dojrzewa przez trzy lata w dębowych beczkach, zanim trafi do ostatecznej produkcji, jej barwa i aromat są osobiście
królestwo garów
Delikatny bakaliowy sernik 327Dziś zapraszam Was na jedno z naszych ulubionych połączeń – sernik z mnóstwem bakalii. Ten delikatny bakaliowy sernik dosłownie rozpływa się w ustach. My uwielbiamy go
Słodkie okruszki
Agarowy custard z galaretką z zielonej herbaty i czerwonymi owocami z pieprzem 327Walentynki to taki dzień, kiedy gastronomia przeżywa wzmożony ruch. Specjalnie na tę okazję, trzeba było wymyślić jakiś deser, który można by zaserwować klientom. Coś innego niż
Jacob Tastes
Torcik z kiwi i limonką na spodzie z musli 396Torcik ten był zrobiony w szale weekendowego gotowania, kiedy to czułam nieodpartą potrzebę upichcenia czegoś a nie miałam prawie nic w lodówce. Nie chciało mi
Bon Appetit Małgorzaty
Tiramisu pana Pawła 324Składniki na krem:9 żółtek240 g cukru kryształu 750 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów kakao do dekoracji1/2 szklanki wody Składniki na poncz kawowy:250
Świat Ciasta
DYNIOWY SERNIK NA ZIMNO 278Dynia – królowa jesiennych przysmaków.Co roku w pełni korzystam z sezonu dyniowego … uwielbiam przechadzać się po placach targach … wypełnionych po brzegi różnego rodzaju
Ostra na Słodko
Wilgotne czekoladowe babeczki z cukinią 391jajka. Do suchych składników dodajemy mokre, startą cukinię i aromat pomarańczowy. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników (krótko, nie wolno mieszać za długo). Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Masę nakładamy łyżką (nie napełniamy foremek do końca, babeczki rosną). Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności(...)Jakość w każdym calu. Poniżej znajdziecie kilka przykładowych przepisów, które wykonałam z pomocą Magmixa. Shake truskawkowy Orzechowo-czekoladowa babka na orzechach laskowych Pomarańczowo-limonkowy napój gazowany Krem (baza) do ciast i tortów Pomarańczowe gofry Szybka młoda kapusta z bazylią Gęsty domowy majonez
Słodkie okruszki
WEGAŃSKI TORT BEZ ZBÓŻ (GLUTENU) I BEZ CUKRU 206pszennej. Idealna dla osób chorujących na celiakię, cukrzyków i zmagających się z chorobami immunologicznymi. Pokochają ją zwolennicy zdrowego odżywiania i odkrywcy dobrego, naturalnego smaku. Jej słodkawy smak sprawia, że ciasta nie trzeba - lub tylko w bardzo małej ilości - słodzić. Ten tort można upiększyć dodając polewę i / lub ozdoby na wierzch. Taki był mój zamiar, ale przy asyście moich dzieci(...)składniki mokre. Dodajemy do nich mieszankę składników suchych i dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Krem: Składniki na krem blendujemy na gładką masę. Przestudzony biszkopt przekrajamy na 2 blaty. Wierzch każdego z nich smarujemy dżemem. Na jeden blat posmarowany dżemem nakładamy 1/2 kremu. Nakładamy drugi blat biszkoptu. Nakładamy pozostałą część kremu. Dekorujemy wedle
Jeść, by żyć w zdrowiu
Wtorek: Wegetariańska lasagna w słoiku 251lasagnię użyliśmy kokardek. Jest z nimi mniej zachodu niż z płatami i są tańsze. Jeśli macie więcej czasu i lubicie robić sami makaron polecamy Wam następujący patent: z płata ciasta makaronowego wycinamy krążki o średnicy słoika i układamy w słoiku przekładając warstwami nadzienia. Efekt wizualny i smakowy wspaniały. Przepis wzorowany na bbcgoodfood.com Składniki: 2 garści makaronu kokardki 2 duże garści(...)oliwy Sok z cytryny (według uznania) Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włóż bazylię, posiekany ząbek czosnku, orzechy i parmezan do miski miksera i zmiksuj całość na dość gładką masę, wlewając stopniowo oliwę. Dopraw sokiem z cytryny pieprzem i ewentualnie solą. Artykuł Wtorek: Wegetariańska lasagna w słoiku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz
Domowe puree z dyni 337placków, którym chcemy nadać lekkiej słodyczy. Kolejny rodzaj dyni, którą mogę polecić to dynia piżmowa, o charakterystycznym gruszkowatym kształcie i beżowej skórce. Z jej słodkiego, delikatnego miąższu przygotujesz pyszne ciasta a także świetną zupę krem. Sposób przechowywania musu dyniowego Puree z dyni można przechowywać na kilka sposobów. Po upieczeniu i zmiksowaniu można je przełożyć do woreczków strunowych i zamrozić, zamknąć(...)Wyciągam dynię z piekarnika. 8 Obniżam temperaturę w piekarniku do 130st.C. (otwarcie piekarnika przyspiesza proces) 9 Ciepły miąższ wyciągam łyżką z dyni do miski i miksuję blenderem na gładką masę. 10 Puree przekładam do wyparzonych słoików i dobrze dokręcam. 11 Słoiki wstawiam do piekarnika wieczkami do góry i podgrzewam około 30 minut. 12 Gorące słoiki wyciągam z piekarnika i odstawiam
Book of spells
Muffiny cytrusowe z makiem ala babki wielkanocne 281Czym innym jest muffinka jak nie małą wersją babki Może moje muffiny cytrusowe z makiem nie są tak wymagające i czasochłonne jak prawdziwe babki wielkanocne jednak
sierotka maRysia w kuchni