ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2546/3191)

Sernik zebra na zimno - chałwowo-czekoladowy z musem z białej czekolady 258

Ciasteczkowy sernik na zimno tak nam posmakował, że chciałam zrobić znów jakiś serniczek na podobnej bazie. Miałam do zużycia chałwę i tak powstało to cudeńko. Kolejny

Kto ugości moich gości?
Truskawkowego szaleństwa cd. 192

Mózg mi się gotuję od nadmiaru nauki i upału za oknem, zauważyłam że kiedy uczę się czegoś nowego to co już umiem ulatuję, i tak w

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makowiec na migdałowym spodzie 193

wiem czy to już pora ale mam już jedno postanowienie na nowy rok i zamierzam być w tej kwestii bardzo konsekwentna. Mianowicie nie chcę już więcej stosować gotowych mas makowych. Zawsze wiedziałam jakie one są okropnie nafaszerowane wszystkim tylko nie tym co trzeba  czyli makiem. Standardowa wielka puszka zawiera około 20 g maku! Niestety szukałam bardzo długo nie znalazłam(...)sparzonego i mielonego maku z bakaliami Wykonanie: Płatki migdałowe mielimy na puch. Wysypujemy je na stolnice i dodajemy resztę składników. Wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto wykładamy na dnie i brzegach tortownicy. Zostawiamy trochę ciasta na wierzch. Następnie wykładamy mak i na wierzch tworzymy dowolne wzorki. Całość pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
SERNIK DEKADENCKI Z DOMOWĄ POLEWĄ TOFFEE 509

    Sernik, któremu naprawdę bardzo trudno się oprzeć. Jest po prostu meeeeega smaczny. Połączenie słodyczy ze słonymi orzeszkami ziemnymi jest jak dla mnie poezją smaku

Smaczne Zdrowe
Babka migdałowa z białą czekoladą 144

Mała rzecz, a cieszy. Mała, bo proporcje są na niewielkich rozmiarów formę. To, że jest jej nie dużo ma oczywiście swój urok – każdy bije się

Smaki Na Talerzu
Tort Szwarcwaldzki 217

Znacie ten tort? Czekoladowe biszkopty, przełożone frużeliną wiśniową i kremem z mascarpone. Słodko kwaśne połączenie smaków, które doskonale smakuje z filiżanką słodkiej kawy. Składniki (tortownica o

kulinarne odsłony pati
Szybki torcik bezowy z kremem borówkowo-jagodowym 284

Dziś zapraszam Was na szybki torcik bezowy z kremem borówkowo-jagodowym. Pyszny, prosty w przygotowaniu, idealny na każdą okazję. Dziś polecam Wam wersję z kremem borówkowo

Słodkie okruszki
Babka majonezowa - Wielkanoc tuż tuż... 197

Pyszna, lekko wilgotna babka i szybka - idealna na Wielkanoc! Majonez nadaje wilgotności, a nie czuć go w wypieku. Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki z

Kolorowy Przepisownik
Szarlotka z bułki tartej. 189

     Powiem szczerze, że nie wiem skąd mam ten przepis, a jest on już z nami ładnych parę lat. Najczęściej szarlotkę przygotowuję w sytuacji

Rozpustne gotowanie
O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 253

jedną książkę autorka mogła kupić 3 spore majątki.  À propos książek:  W 1858 roku własnym nakładem wydała swoją książkę: „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenie ciast”. Książka osiągnęła spory sukces, więc autorka przystąpiła do pisania drugiej. W 1860 roku wydano "365 obiadów za pięć złotych", która stanowi zbiór przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej(...)znaleźć można szereg naprawdę interesujących przepisów na wypieki, np. przepis na mazurek daktylowy cukierkowy:  " Funt zwyczajnych, dobrych, świeżych daktyli pokrajać jaknajcieniej, 10 lutów słodkich migdałów oparzonych utłuc na masę jednolitą, dodając ćwierć funta cukru pudru. Wszystko wymieszać bardzo starannie drewnianą łyżką, dwa białka ubić na pianę, wymieszać z masą i rozsmarowawszy na grubość ćwierć centymetra na oplatki, postawić

Przepisy Aleksandry
Torcik limonkowo-miętowy na zimno / Lime-mint cake cold 246

Scroll down for recipe in English. Składniki: (tortownica o średnicy 20 cm.) 3 jajka 200 g. cukru pudru 1,5 szkl. mleka 3 łyżki żelatyny 500

Delicious Place
Zakręcona szpinakowa frittata z tuńczykiem, kaparami i zielonym pieprzem 284

blogu, niemniej teraz będzie to nieco pokręcona wersja.  Ciasto niby klasyczne bo bazą nieodmiennie stanowią jajka z dużą dozą parmezanu, ale by było bardziej wiosennie to do ciasta dodałam podsmażony na maśle szpinak. Powiem wam, że to jeden z tych doskonałych patentów na przemycenie szpinaku dzieciom, które niekoniecznie chcą go zjadać.  U mnie na szczęście nie ma tego(...)pokojowej. Następnie blendujemy na gładką pastę.  2. Jajka roztrzepujemy i ubijamy z szczyptą soli. Do ubitych jajek dodajemy starty parmezan, mieszamy, a następnie dodajemy pastę szpinakową.  3. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia u mnie forma 23*35 cm. Pieczemy ok, 40 minut w 170 st C.  4. Przygotowujemy pastę. Zielony pieprz siekamy drobno, podobnie

vaniliowoczekoladowa
Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem 234

Witajcie kochani! Dzisiaj zapraszam na pyszny, fantastyczny tort bezowy. Uważam, że jest prosty w przygotowaniu, wszystko dokładnie opisałam i pokazałam na filmie . Tort jest chrupiący od

Mała Cukierenka
Chocohotopots by Nigella 172

Umieszczam w zasadzie dla porównania z tym przepisem Gordona Ramsay’a . Bo konsystencja, smak bardzo porównywalny, wykonanie trochę inne. Ale porównując styl gotowania Nigelli Lawson

gutfut
OBŁĘDNY SERNIK CZEKOLADOWY Z POLEWĄ MALINOWĄ 340

W drugi dzień Świąt mamy w zwyczaju spotykać się z Przyjaciółmi, żeby Rodzina mogła od nas trochę odpocząć :) Tak było i tym

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania