duże; polecam więc ukulać smuklejszy wałeczek i przygotować sobie nieco więcej orzeszków (w przepisie podałam odpowiednie proporcje; zastosujcie się do nich, a ciasteczka wyjdą idealne!). Przepis z gazetki Ciasta i desery , nr 4/2008. Zabawny był fakt, że dokładnie pamiętałam, jak te ciasteczka wyglądają, ale za nic nie mogłam sobie przypomnieć, gdzie je widziałam! Przejrzałam więc kilka książek i kilkanaście(...)orzechów laskowych Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą, jasną masę. Mąki i kakao przesiać, wymieszać z przyprawami. Dodawać partiami do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 3 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie kroić ciasto na plasterki o grubości
Pożeraczka, czyli raz adobrzecoraz mniej ich na targu :( to proponuję upiec pyszna tartę , gdzie krem jest na bazie budyniu i cała tarta zalana jest galaretką brzoskwiniową. Spód ciasta jest bardzo maślany w smaku i kruchy.W połączeniu z masa budyniową , jagodami i galaretką tworzą niesamowity duet. Foremka o średnicy : 28 cm Czas pieczenia w sumie : ok. 40 minut Składniki: 200 g mąki(...)połączyc masę z 2 żółtkami , ale ja ten składnik ominęłam.) Krem należy zmiksowac ze 100 g pokrojonego na kawałki masła.Składniki utrzec na gładką masę . Tak przygoptowany krem rozsmarowac na upieczonym i ostudzonym spodzie.5. Wierzch ciasta opruszyc wiórkami kokosowymi. Jagody umyc i wyłożyc na krem. Galaretkę przygotowac według opisu na opakowaniu i tężejącą wylac na wierzch tarty. Ciasto wstawic
Słodkości i nie tylkolepsze od drugiego :) Wszystkie pyszne. To które dziś prezentuje jest delikatne, wilgotne, mięciutkie, dosłownie rozpływa się w ustach. Zrobiłam je na mleku zagęszczonym, tak w ramach eksperymentu. Wyszło wspaniale. Ciasto polałam polewą czekoladową również z dodatkiem mleka zagęszczonego :) Całość smakuje obłędnie. Piekłam w blaszce 32 x 20. Składniki: 1 tabliczka czekolady gorzkiej (100 g.) 1/2 kostki margaryny 2 łyżki kakao(...)masy. Masę czekoladową zostawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę, proszek i wlać mleko zagęszczone. Wymieszać. Na koniec wlać przestudzona masę czekoladową. Wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wysmarowana margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 175 stopni 35 minut. Przygotować polewę. Czekoladę połamać do miseczki, dodać margarynę i mleko
Agusiowe smakołykidomu, przygotowałam je w kilku wersjach z wiśniami, brzoskwiniami i śliwkami. Oceny były przeróżne, jednak mi najbardziej smakowało z wiśniami i śliwkami. Możecie je przygotować z waszymi ulubionymi owocami. Ciasto nadaje się na deser, przekąskę, do kawy, do mleka i do pracy. Jest świetne, proste w przygotowaniu i całkiem fit :) Lubimy takie desery! A owoce mogą być mrożone, teraz trochę(...)składniki połączyć ze sobą z wyjątkiem wiśni. Odstawić na 10 minut. Naczynie przeznaczone do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Następnie wykładamy 2/3 masy do naczynia, układamy wiśnie i przykrywamy resztą ciasta. Przygotowanie jest naprawdę proste :) Pieczemy w 200 C przez 35-45 minut, aż wierzch się zarumieni. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Niezły Młynekdrożdże...jestem już gotowa....czytam dalej..... Nosz %$#%# !!!! a gdzie masło, gdzie proszek do pieczenia, nie wspomnę już o cukrze waniliowym. Dobra lecę raz jeszcze. Znowu nie doczytałam... ciasto drożdżowe odstawiamy an 12 godzin do lodówki... masakra. Ja chcę gofra teraz, natychmiast, już w tej chwili. Szukam, szukam, szperam.....jest !!!! Pytam dziecka...pomożesz? -Tak No dobra, do roboty. Mycia(...)Zmiksować na gładką masę stopniowo wlewając resztę mleka. Odstawić na 10 minut. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka na sztywną pianę. Dodawać pianę do masy w 3 partiach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką. Nakładać porcję ciasta na rozgrzaną taflę gofrownicy i smażyć gofry przez około 2,5 - 3 minuty w zależności od mocy gofrownicy. Przed smażeniem kolejnego gofra
ClauditteMissCookingwilgotny. Będę robić częściej, bo jest szybszy i wygodniejszy w wykonaniu, niż na cieście kruchym, a smakuje rewelacyjnie. Spróbujcie koniecznie i przekonajcie się sami. Składniki Biszkopt: : 2 jajka (jeśli małe to 3) 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki maki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( miałam w wiaderku) 6 jajek 1 szklanka cukru(...)budyń śmietankowy 2 pełne łyżki kaszy manny 1 kostka masła (200 g.) Wykonanie: Przygotować biszkopt. Jajka ubić z cukrem, na puszystą masę. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni, około 20 minut. Upieczony biszkopt, zostawiamy
Agusiowe smakołykiuzyskania złotego koloru. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny i cukier waniliowy i ubijamy do połączenia się smaków. Masę dzielimy na 3 części. 2 części barwimy. Na wystudzone ciasto szprycą wykładamy krem śmietankowo-waniliowy. Na krem układamy kolejną warstwę ciasta, potem krem i znów ciasto. Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami
Kuchnia w oparachskórka otarta z 1 limonki 3 szklanki jagód dodatkowo cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wiórki kokosowe mieszamy, odstawiamy w drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem, na puszystą masę do masy dodajemy(...)pojedynczo jajka ,miksując po każdym dodaniu następnie dodajemy na przemian suche składniki z maślanką, miksując tylko do połączenia się składników, na koniec do masy dodajemy sok i skórkę z limonki, całość delikatnie miksujemy ciasto przekładamy do formy 22x32cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto równo rozprowadzamy następnie na wierzchu równomiernie wysypujemy jagody pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 ºC , około
Słodkie zapomnieniedołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka oraz sól.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć masę makową i zwinąć roladę.Roladę troszkę rozpłaszczyć i przeciąć nożem wzdłuż na kilka pasków.Pocięte paski ułożyć w dowolny sposób na blachę i odstawić
Moje domowe kucharzenieWiększą rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Podpiec ok 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wylać na ciasto. Rozsypać maliny. Pianka: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i kisiel. Ubijać aż będzie sztywna i lśniąca. Pianką przykryć maliny
Smakołyki Asipołączyć z rozbełtanymi jajkami, mąką oraz aromatem.Margarynę zagotować i nie zdejmując z ognia powoli dodawać mak. Gotować do momentu zgęstnienia i nadal gorącą masę od razu przełożyć na dolny biszkopt - przykryć górną częścią ciasta. Całość polać lukrem*. Wierzch makowca ozdobiłam kandyzowaną skórką z pomarańczy.*zbyt duża ilość lukru spowoduje, że ciasto może się okazać zbyt słodkie, dlatego należy
Słodka Stronaprzepis i się nie zawiodłam. Babka wyszła aromatyczna a co najważniejsze bardzo wilgotna, inna niż wszystkie suche babki a to za sprawą dużej ilości kwaśnej śmietany. Ja takie proste ciasta najczęściej robię w środku tygodnia, na weekend wybieram bogatsze wypieki ale ta babka jest tak smaczna, że spokojnie może pojawić się nawet na świątecznym stole. Składniki na dużą foremkę(...)nadal ucierając dodawać po jednym jajku. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Na małych obrotach miksera ucierając masę jajeczną dodawać na zmianę mąkę i śmietanę. Ciasto przełożyć do foremki (silikonowej nie trzeba smarować) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 60-70 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaiepłe dni. SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę (ja robiłam tym razem na mniejszej, dlatego ciasto wyszło mi wysokie , ale proporcje podaję na standardową dużą blaszkę) BISZKOPT -4 jajka -0,5 szklanki cukru -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA PTASIE MLECZKO -500ml mleka skondensowanego niesłodzonego -2 galaretki o różnych kolorach, u mnie niebieska(...)sztywno, następnie dodajemy cukier-miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, Pieczemy w temp 170 stopni do suchego patyczka. MASA Składniki dzielimy na pół. Do miski wlewamy 400ml gorącej wody, dodajemy łyżkę żelatyny,cukru oraz jedną galaretkę. Dokładnie mieszamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuidealne na lato :-) SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę (ja robiłam tym razem na mniejszej, dlatego ciasto wyszło mi wysokie , ale proporcje podaję na standardową dużą blaszkę) BISZKOPT -4 jajka -0,5 szklanki cukru -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA PTASIE MLECZKO -500ml mleka skondensowanego niesłodzonego -2 galaretki o różnych kolorach, u mnie niebieska(...)sztywno, następnie dodajemy cukier-miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, Pieczemy w temp 170 stopni do suchego patyczka. MASA Składniki dzielimy na pół. Do miski wlewamy 400ml gorącej wody, dodajemy łyżkę żelatyny,cukru oraz jedną galaretkę. Dokładnie mieszamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucukrem. Mąkę wymieszać z cynamonem ,sodą i solą . Do masy jajecznej dodać mąkę z wymieszanymi składnikami ,połączyć miksując na średnich obrotach na gładką masę. Następnie dodać startą marchewkę i pozostałe składniki ,wymieszać łopatką . Wlać ciasto do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C przez 45 do 50 minut lub do momentu suchego patyczka=wszystko zależy od piekarnika(...)masa pod piana ,trzeba dobrze wymieszać . Lukier sernikowy Składniki 3/4 szklanki masła lub margaryny, zmiękczona 1 op 250 gr mascarpone ser 60 gr serka białego twarogowego bezsmakowego 3 szklanki przesianego cukru pudru 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie Masło i serek miksować na średniej prędkości,aż do kremowej konsystencji. Dodać cukier puder i wanilie. Miksować na gładko . Na zimne ciasto
w mojej kuchni