gruszki obieramy, usuwamy z nich nasiona i blendujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko,jajko i miód. Wszystko ładnie mieszamy aby powstała gładka masa. Następnie dosypujemy posiekaną czekoladę i delikatnie już ręcznie mieszamy ciasto. Placuszki smażymy na oleju kokosowym, aż zarumienią się z obu stron. sos cytrynowy w kąpieli wodnej ocieramy jajko, skórkę z cytryny, sok, cukier
Niezły Młynekodrobinę pysznej klasyki - w moim domu to ciasto nazywa się Hetmańskie ale wydaje mi się, że jednak bardziej popularna jego nazwa to Królewiec. Samo ciasto zapewne jest wszystkim doskonale znane, 2 miodowe placki, biszkopt, masa budyniowa i czekoladowa polewa. Proste, efektowne, eleganckie i smaczne, jego wykonanie zajmuje chwilę czasu, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś pysznym naprawdę warto(...)biszkoptem, wykładamy pozostałą masę i przykrywamy drugim plackiem miodowym. Ja zawsze zostawiam 2-3 łyżki masy i smaruje cieniutko jeszcze wierzch ostatniego placka. Polewa : 1 tabliczka czekolady 4-5 łyżek mleka Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i polewamy nią nasze ciasto. Smacznego
Cynamonowe szczęścielawendąciasto cygaretkowe:35 g miękkiego masła35 g cukru pudru1 białko35 g mąki pszennejczerwony barwnik spożywczy w żeluMasło z cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Dodać białko i przesianą mąkę, zmiksować. Dodać barwnik, połączyć.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką, wycisnąć dowolne wzory na dnie i bokach silikonowych foremek do muffinek. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.Białka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiękkie masło utrzeć z cukrem i wtedy dopiero dodawać po jednym jajka, żółtku i nadal ucierać Dodawać stopniowo mąkę i śmietanę - ucierać, dodać proszek- wymieszać dokładnie Konsystencja ciasta powinna być gęsta, łyżką masa przekłada się swobodnie Obrane jabłka pokroić w dość grube plastry, przesypać ewentualnie cynamonem Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blaszce, na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka Ciasto piekłam
Proste Potrawypoprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku(...)odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami i suszonymi daktylami. Masę makową zmiksować z biszkoptami, dodać śmietanę i dosłodzić stewią do smaku(masa powinna być dość słodka). Całość dokładnie wymieszać. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i pokroić na 12 trójkątów (o długich bokach). Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines
FitKotjeszcze kilka lat temu za tymi z serem nie przepadałam. To sie jednak radykalnie zmieniło i są one jednymi z moich ulubionych. Polecam te z musem truskawkowym. :) Składniki na ciasto: 500 g mąki 3/4 szklanki gorącej wody 2 jaja 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli Wypełnienie serowe: minimum 500g sera białego 1 - 2 łyżeczki cynamonu cukier do smaku opcjonalnie(...)będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy do woreczka i odstawiamy. Ser wkładamy do naczynia i łączymy z cynamonem i cukrem oraz ze śmietaną do powstania gładkiej masy. Umyte truskawki blendujemy, dodając smietanę i cukier. Ciasto rozwałkowujemy, wykrajamy szklanką kółka, w które nakładamy farsz. Sklejamy pieróg. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody z sola i odrobina oleju. Gotujemy ok 6 minut do wypłynięcia
ChilliJemydelikatnie ubić trzepaczką. Dodać jogurt. Mąkę przesiać, połączyć z przyprawami korzennymi, proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Do powstałej masy wsypać startą marchewkę i poszatkowane jabłka. Wymieszać. Ciastem równomiernie napełnić formę na muffiny. Piec ok 30 min , aż wbity patyczek nie będzie oblepiony ciastem. Wystudzić na kratce. Bezowe bałwanki: 2 białka 100 g cukru(...)godziny. Wyjąć, całkowicie wystudzić. Lukier królewski do dekoracji bałwanków: 1 białko 180 g cukru pudru barwniki spożywcze Białko roztrzepać widelcem. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając łyżką. Powstałą masę podzielić na kilka części. Każdą część zabarwić na wybrany kolor, włożyć do oddzielnych woreczków cukierniczych z wyciętym małym otworkiem i udekorować wystudzone bałwanki. Śnieżny krem: 400 g schłodzonej śmietany kremówki
maniapieczeniapół roku temu. Kupiłam wtedy barwniki i ułożyłam sobie plan działania, szczegółowy przepis. Jednak na takie wypieki trzeba mieć natchnienie, przynajmniej w moim wykonaniu. Ja wolę gotować niż piec ciasta i zawsze pieczenie odkładam na koniec listy rzeczy do upichcenia. Jednak Dzień Dziecka to idealny moment by sięgnąć po coś właśnie tak zabawnego jak Smerfny niebieski torcik zakrapiany miętowymi cukierkami(...)jedno po drugim żółtka, następnie łyżka po łyżce cukier. Kiedy cukier jest już dobrze wmiksowany dodawać łyżka po łyżce mąki i wkręcać je do masy na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać barwnik. Do ciasta nie dodaje proszku do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec 35 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, zrzucić ciasto
Poezja Smaków - blog kulinarnypieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C. przez ok 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy z tortownicy(...)truskawkowy. Część truskawek przekrawamy wzdłuż i układamy przy obręczy tortownicy, przecięciem na zewnątrz. Pozostałą część truskawek układamy na powierzchni musu (zostawiamy parę na wierzch ciasta). Ciasto wstawiamy do lodówki aby mus stężał. Następnie wylewamy masę serową i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy masa serowa będzie zwarta układamy na niej pokrojone w kostkę truskawki, zalewamy całość tężejącą galaretką
Domowy Smak Jedzeniamakowca nie wyobrażamy sobie Świąt. Klasyczny smak masy makowej wzbogaciłam dużą ilością rodzynek namoczonych wcześniej w rumie. Oprócz tych dodatków, których ja użyłam można dodać także swoje inne ulubione bakalie. Ten zawijaniec dobrze przechowywany długo jest świeży, ale gwarantuję, że szybko zniknie. Nasz został zjedzony jeszcze ciepły . Składniki: na ciasto: 500 g mąki tortowej 1 jajko(...)pudru 2 łyżki rumu łyżeczka maku Mak sparzyć wrzątkiem i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki masy i całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką. Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć całą papierem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapiernik upiekłam w wersji odwróconej. Na dno foremki ułożyłam śliwki i zalałam ciastem. Dzięki temu owoce pozostały soczyste i nie było efektu opadania na dno ciasta. Ciasto upiekło się z dużą górką, ale zaraz po wyjęciu z piekarnika odwróciłam ja do góry dnem, dzięki temu górka się spłaszczyła. Taki piernik z dodatkiem śliwek był wilgotny i bardzo aromatyczny. *tortownica(...)czekolady 1 łyżka mleka 1 łyżka płatków migdałowych Mleko, masło, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i zmiksować na jednolite ciasto. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki podzielić na połówki, wyjąć pestki i ułożyć na dnie foremki skórką do góry dość ciasno. Zalać ciastem. Piec około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamieszamy ze sobą, najlepiej mikserem i gotujemy budyń. Wychładzamy go zupełnie. Masło ubijamy na puch i dodajemy po trochę budyniu. Aż się skończy i powstanie masa gładka i bez grudek. Smarujemy pierwszą warstwę upieczonego ciasta kremem. Przyciskamy blatem z orzechami. Wkładamy do lodówki. Najlepiej na noc. Świetnie się kroi. Jest pyszny. Polecam! Placek każdemu wyjdzie, nie należy się go bać
Z Kuchni Do Kuchnimieszamy ze sobą, najlepiej mikserem i gotujemy budyń. Wychładzamy go zupełnie. Masło ubijamy na puch i dodajemy po trochę budyniu. Aż się skończy i powstanie masa gładka i bez grudek. Smarujemy pierwszą warstwę upieczonego ciasta kremem. Przyciskamy blatem z orzechami. Wkładamy do lodówki. Najlepiej na noc. Świetnie się kroi. Jest pyszny. Polecam! Placek każdemu wyjdzie, nie należy się
Z Kuchni Do Kuchnikilka smaków. Jest czekoladowy, słodki i kwaśny. W całości się uzupełniają a ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach.Trochę przypomina smak wuzetki. Składniki: Biszkopt:* 6 jajek dużych-L 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 500 ml kremówki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru(...)dżemy z czarnej porzeczki 280g Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec
Ala piecze i gotujekisiel. Mieszamy delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie przekładamy ciasto. Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut (do suchego patyczka). Boki biszkoptu oddzielamy dopiero po przestudzeniu. Składniki na masę: 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka żelatyny w proszku 0.5 l kefiru Galaretkę przesypać do naczynia, dodać żelatynę i zalać(...)smaku żelatyna około 3 łyżeczki Brzoskwinie odsączyć pokroić w półksiężyce i wyłożyć na masę. So soku dodajemy wodę tak aby wyszło łącznie około 2 szklanki, ewentualnie dosładzamy. Sok podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia i lekko tężejący wylewamy na brzoskwinie. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser , Na zimno Tagged: brzoskwinie w puszce , ciasto cytrynowe , cukier , cytrynka , galaretka
Mam apetyt na ...