pieczenia 1 margaryna cukier wanilinowy mielone migdały PIANA 7 białek 20 dag cukru 1 łyżeczka octu MUS ŚLIWKOWY 50 śliwek 3 galaretki niebieskie MASA ŚMIETANKOWA 1 l śmietany 30% 4 śmietanki fix 2 łyżki cukru pudru CIASTO: Margarynę, żółtka, cukier i cukier wanilinowy utrzeć mikserem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i połączyć wszystko razem. Podzielić(...)wyłożyć na brytfankę. PIANA: Białka ubić dodać cukier oraz ocet, wyłożyć na oba ciasta i posypać migdałami. Piec w 180 st na złoty kolor. MUS ŚLIWKOWY: Galaretki rozpuścić w 3 szklankach. A śliwki zblenderować. Gdy galaretki zaczną się ścinać połączyć ich ze zmiksowanymi śliwkami. MASA ŚMIETANKOWA: Śmietanę ubić dodać cukier puder oraz fixy. SKŁADANIE: Na zimny upieczony placek wyłożyć połowę
Gotuję TestujęCiasteczka smakują rewelacyjnie! Dodatkowo cudownie chrupią i posiadają maślano-orzechowy smak. Możecie użyć swoich ulubionych orzechów i mąki pełnoziarnistej - najważniejsze jest zachowanie poniższych proporcji. To one sprawiają, że z masy da się wyczarować kreatywne kształty i wzory (*), które nie znikają podczas działania wysokiej temperatury. Koniecznie spróbujcie, bo wbrew pozorom ciasteczka są baaardzo szybkie w przygotowaniu! (około 32 sztuk o średnicy(...)suchej patelnie, ale wtedy należy użyć około 30-40g mąki mniej.) Wszystkie składniki (z orzechami) szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę schłodzić w lodówce - minimum przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować gładkim wałkiem (podsypując mąką) na grubość około 5 mm, a następnie wałkiem grawerowanym (również delikatnie oprószonym mąką). Następnie z tak przygotowanego ciasta - wykrawać
Di gotujeziemniaczanejDodatkowo:1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowychSkładniki na masę budyniową:500 ml mleka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka3 łyżki cukru16 g cukru waniliowego200 g masła2 łyżki likieru Amaretto Tak mi zasmakowało w ubiegłym tygodniu ciasto, że postanowiłam na ten weekend przygotować również coś z kremem. Zdecydowałam się na Panią(...)niewielkimi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej (fot.1). Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (fot.2).Placek piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (z termoobiegiem) lub jeden po drugim, ale wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować
Świat Ciastaobrotach miksera. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać 2 łyżki mąki, a do drugiej części przesiane kakao. Wymieszać i przelać do dwóch form o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 30 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu usunąć papier z ciast, a po przestudzeniu(...)pestek (nie jest to konieczne). Wymieszać z mlekiem skondensowanym i rozpuszczoną galaretką. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i stale ubijając wlewać gęstniejącą masę jagodową. Piankę jagodową podzielić na pół i przekładać nią biszkopty. Ciasto dobrze jest składać w formie, w której piekł się biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką kremówką
https:KKuchniaMniampamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach, które mają wpływ na powodzenie. Postaram się wszystko dokładnie opisać w przepisie. Samo ciasto wyszło bardzo smaczne. Owoce nadają mu lekkości, choć samo ciasto jest dość zwarte. Najbardziej smakowało mi pokrojone na cieniutkie kawałki:) 200 ml jogurtu naturalnego 340 g mąki 200 g masła 250 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia, dodajemy cukier – możemy lekko zamieszać łyżką. Wbijamy całe jajka oraz dodajemy jogurt. Miksujemy krótko, na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia. Do powstałej masy stopniowo wlewamy przestudzone masło, mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy (śr. 24cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Brzoskwinie osączamy z zalewy. Kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodatkowo możemy lekko osuszyć je ręcznikiem
Smaki Na Talerzustole będą się prezentować jak w najlepszej cukierni. Warto zainwestować, patera jest duża (31 cm) więc będzie idealna, żeby podać na niej nie tylko torty ale też świąteczne ciasta. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kremy michałkowe(...)Dolny i środkowy biszkopt posmarować dżemem. Kremówkę podzielić na połowę, jedną część ubić z usztywniaczem. Michałki czekoladowe rozpuścić w kąpieli wodnej i wmiksować do śmietany. Masę wyłożyć na dolny blat biszkoptowy, przykryć drugim ciastem z dżemem. Krem z cukierków białych przygotować tak samo i wyłożyć na warstwę dżemu, przykryć ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamożecie zrobić dowolną dekorację - przykleić do boków mazurka itp. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy. ~230g serka kremowego/mascarpone/ricotty ~200g konfitury z płatków róży ~szczypta (maluteńka!) czerwonego barwnika spożywczego ~30g płatków migdałowych ~30g białej czekolady moja masa wyszła rzadka (ze względu na konsystencję konfitury) wiec zagęściłam(...)będzie trzeba dosłodzić, chociaż dla moja masa była nawet za słodka :) Masę wykładamy na spód mazurka. Migdały lekko prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi masę. Czekoladę ścieramy na tarce i również posypujemy nią ciasto. Odstawiamy na ok. 2h. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarjednym żółtku. Ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Mieszamy za pomocą miksera. Wykładamy na blachę połowę ciasta, a do pozostałej części dodajemy kakao i wylewamy na górę. Na ciasto wciskamy jabłka układając w jodełkę, Pieczemy w temp. 180 stopni
W kuchennym oknie Ewyzdecydowanie najlepszym, według mnie oczywiście:)), ciastem na zimno jest sernik:) Ja zrobiłam sernik na zwykłych okrągłych biszkoptach z dodatkiem czekolady i coca - coli. Wykorzystałam do niego twarożek - naprawdę idealny do serników, który otrzymałam od marki Wieluń do testowania. Nie kupuję nigdy gotowych twarożków we wiaderku, ale ten jest naprawdę świetny! Masa serowa: 500g twarożku kanapkowo- sernikowego (ja użyłam Wieluń(...)spód. Wierzch: 250 ml coca-coli, 2 czubate łyżki żelatyny. Do coli dodać żelatynę, odstawić na 10 minut. Następnie rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Ostudzić. Tężejącą masę wylać na wierzch ciasta. Schładzać najlepiej przez całą noc. Inspiracja: Ola in the kitchen
Z miłości do słodkościkakao 100g cukru pudru 150 miękkiej margaryny masa serowa: 1,2 kg białego twarogu (nie mielony) 4 świeże jajka 150g stopionej margaryny szklanka cukru pudru 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 opakowania budyniu waniliowego kilka kropel aromatu kokosowego szklanka malin Spód : Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, kakao. Dodałam pozostałe składniki i zagniotłam ciasto. Wstawiłam je do lodówki(...)zawinięte w folię spożywczą, na pół godziny. Po tym czasie wylepiłam spód i delikatnie boki tortownicy (śr. 26cm). Podpiekłam przez 10 minut w 200 stopniach, uprzednio nakłuwając ciasto widelcem. Następnie studzę. Masa serowa: Ser miksuję ze wszystkimi składnikami na gładką masę. Delikatnie wmieszałam maliny, które najpierw troszkę obtoczyłam w mące. Wylałam masę na spód, poukładałam na wygładzonym wierzchu
W kuchni Karmel-itkicieście, tylko osobno. Dzięki temu wyraźne widoczne są wszystkie warstwy, które idealnie się uzupełniają. Do śliwek i spodu dałam cynamon, bo pomyślałam, że będzie pasował. Do śliwek i kremu dałam miód zamiast cukru, bo jego posmak wydawał mi się znakomitym uzupełnieniem. Wyszło, szczerze mówiąc, lepiej, niż się spodziewałam.Bardzo kruchy spód, delikatna masa serowa i miękkie, rozpływające się w ustach(...)fasolą).Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Usunąć z ciasta kulki i papier.Piec kolejne 10 minut w 180 st. C.Przestudzić.Serek, kremówkę, jajka, ekstrakt i miód krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Wylać na przestudzony spód.Piec w 160 st. C. przez 30 minut, aż masa się zetnie.Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - przesianą, Na końcu dodać kakao i lekko wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok. 40 minut. Wkładka serowa : 600 g zmielonego sera 300 g cukru pudru 1 budyń(...)ćwiartki , małe na pół. Wsypać d garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu . Gdy uzyskamy mus , dosypać galaretki , wymieszać i przestudzić. Przełożenie ciasta : ( zrobiłam odwrotnie ale według przepisu tak: ) Biszkopt ciemny - 1/2 masy budyniowej - wkładka serowa - 1/2 masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa Smacznego
Różne smaki w kuchniproszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - przesianą, Na końcu dodać kakao i lekko wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok. 40 minut. Wkładka serowa : 600 g zmielonego sera 300 g cukru pudru(...)ćwiartki , małe na pół. Wsypać d garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu . Gdy uzyskamy mus , dosypać galaretki , wymieszać i przestudzić. Przełożenie ciasta : ( zrobiłam odwrotnie ale według przepisu tak: ) Biszkopt ciemny - 1/2 masy budyniowej - wkładka serowa - 1/2 masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa Smacznego
Słodkości i nie tylkotakim dniu. Zachęcam Was do upieczenia. Składniki: Ciasto 1 szk letniego mleka 30 g drożdży świeżych 3 żółtka 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3,5 szk mąki pszennej 3 łyżki cukru sól szczypta 3 łyżki masła 200 g masła do wałkowania Nadzienie 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich(...)cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać pokruszone biszkopty, posiekaną skórkę pomarańczową i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 x 40 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 (albo
Ala piecze i gotujesztywną pianę. Dodać cukier i zmiksować. Dodawać żółtka i miksować do połączenia się żółtek z masą. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia w małych ilościach cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy olej i mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy 40 minut w temp 180 st C. Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Jeden(...)migdałami i wyłożyć 1/3 ilość masy kokosowej. Na rozsmarowaną masę wyłożyć drugi biszkopt nasączony likierem amaretto a na nim rozsmarować 2 część masy kokosowej. Krem przykryć 3 biszkoptem nasączonym amaretto. Pozostały krem rozsmarować na bokach oraz wierzchu ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi. Tort przyozdobić choinkami z białej czekolady Zapraszam na stronę www.ambition.pl gdzie możecie kupić wspaniałe serwisy, szklanki i garnki
Kuchnia w oparach