oczekiwania Do roboty zatem! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/08\/babeczki6.jpg","recipeIngredient":["Ciasto\r","\r","370 g m\u0105ki pszennej\r","250 g smalcu lub palmy (da\u0142am 100 g smalcu i 150 g twardego mas\u0142a)\r","szczypta soli\r","100 g cukru pudru\r","3 \u017c\u00f3\u0142tka\r","2 \u0142y\u017cki(...)Krem\r","1 budy\u0144 na 1\/2 l mleka\r","100 g mi\u0119kkiego mas\u0142a\r","\r","Owoce do dekoracji\r"],"name":"Bardzo kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto\r","Ze sk\u0142adnik\u00f3w szybko zagnie\u015b\u0107 elastyczne ciasto.\r","Ciasto zawin\u0105\u0107\u00a0w foli\u0119
Mieszam w Garnkuprzesianą mąkę wymieszaną z budyniem i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp 180°C, ok 20 min.masa jabłkowaJabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce do jarzyn, odcedzić sok.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i do gorącej dodać starte jabłka.Kiedy masa zacznie lekko tężeć wyłożyć na biszkopt otoczony obręczą.Odstawić
Mix smakubabki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. W jednej miseczce mieszamy kakao z 1/2 szklanki cukru oraz wodą. Ma powstać gęsta, ale jednolita masa. Jeśli mieszanie sprawia Wam trudność, dodajcie jeszcze jedną łyżkę wody. Później rozrzedzimy tą papkę ciastem. Masło lub margarynę roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z pozostałym cukrem około 2-3 minut. Dodajemy pastę waniliową lub aromat(...)jajka (pojedynczo). Po każdym jajku chwilę miksujemy, by składniki dobrze się połączyły i masa tłuszczowo-jajeczna stopniowo zwiększała swoją objętość. Teraz będziemy dodawać, również stopniowo i tym razem naprzemiennie mąkę (pamiętajcie by ją przesiać) i mleko. Mniej więcej 1/3 ciasta białego przelewamy do naszej kakaowej papki i dobrze miksujemy. Teraz zaczyna się zabawa, albowiem trzeba, najlepiej dużą stołową łyżką, wlewać
Karczma Honoriettycukier, cały czas ubijamy, dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego
Kocham CzekoladęWylać masę na biszkopt. Następnie śmietanę ubić na sztywno z cukrem dodając rozprowadzoną galaretkę w wodzie (musi być dobrze ostudzone). Bitą śmietanę wylać na masę z brzoskwiń. Całość przechowywać cały czas w lodówce gdy ciasto oziębi się (po ok. dobie) smakuje tak jak lody
PychotkaaaZamiast porannej kawy proponuję dzisiaj babeczki kawowe :) Składniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 200 g masła - 2 łyżki cukru waniliowego - 3 żółtka masa - 150 g masła - 2 jajka - 3 łyżki cukru pudru - 6 łyżeczek mocnej kawy Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy i schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Następnie wylepiamy nim foremki na babeczki
Zainspirowana w kuchniEkspresowe w przygotowaniu, puszyste i wilgotne ciasto z sezonowymi owocami. Ze składników, które zawsze są pod ręką :) Polecam! 2,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 4 morele pół szklanki malin pół szklanki jagód kilka wiśni kruszonka: 4 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki mąki(...)maślankę. Całość mieszamy łyżką lub trzepaczką i wylewamy do formy (użyłam formy o średnicy 26 cm). Na wierzchu układamy owoce, lekko wciskając je w masę. Składniki na kruszonkę mieszamy i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy około godziny ( do suchego patyczka) w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Proste ciasto na maślance pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogprzez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać śmietanę, jajka, pokrojony w kostkę ser i pokrojonego w paski łososia. Do masy dodać szpinak. Doprawić do smaku. Masę wlać na podpieczone ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st.C) przez 25 minut. Można podawać ją na ciepło lub zimno. Dobrze smakuje także następnego dnia
Pasja SmakuSKŁADNIKI: Ciasteczkowy spód: 100 g masła 200 g herbatników maślanych Masa serowa: 2 galaretki cytrynowe 1 lekko czubata łyżka żelatyny 1 szklanka gorącej wody 330 ml śmietanki 30% 2 lekko czubate łyżki cukru pudru 1 kg białego sera z wiaderka sok wyciśnięty z 1 cytryny Wierzch ciasta: 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki masła 4 łyżki cukru PRZYGOTOWANIE: Galaretki(...)Twaróg dokładnie wymieszać z zimną galaretką cytrynową, dodać ubitą śmietanę, wymieszać. Do masy serowej wlać sok z cytryny i połączyć. Cytrynową masę serową wlać na spód z ciasteczek, wyrównać i włożyć na około godzinę do lodówki. Wierzch ciasta - masło i cukier przełożyć do do garnka, stopić. Wsypać wiórki kokosowe i stale mieszając podsmażyć na małej mocy palnika nie dopuszczając
WSZYSTKO SMACZNEogrodu miseczkę jeżyn, bo reszta jeszcze nie dojrzała, znajomy zaś przywiózł ze swojego ogrodu ponad 1,3 kg jeżyn, więc wymyśliłam sobie, że zrobię z nich tort i ciasto. Dziś prezentuję Wam tort, ciacho będzie w następnym wpisie:) Torcik wyszedł świetny, połączenie kremu cappuccino i frużeliny jeżynowej było wspaniałym pomysłem! Czekoladowy biszkopt natomiast rozpływał się w ustach. Jedyne(...)cukier. Dalej ubijając dołóż po jednym żółtku, mieszając dokładnie po każdym dodaniu.Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao przesiej przez sitko i dodaj ostrożnie do masy jajecznej, mieszając powoli drewnianą łyżką albo szpatułką.Ciasto przełóż do tortownicy i piecz około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij gorący biszkopt z piekarnika i upuść
Słodko-Słony Świat Ilonyzostawiamy na 10 minut do poruszania. Ciasto właściwe: 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 500 g mąki pszennej tortowej 100 g rozpuszczonego, przestudzonego masła pół szklanki cukru łyżka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Wszystkie składniki dokładamy do zaczynu i łączymy ze sobą. Ugniatamy przez kilka minut, by masa stała się jednolita i błyszcząca. Pozostawiamy na pół godziny(...)już być mielony) 1 jajo łyżka skórki z otartej z pomarańczy 3 łyżki cukru Biały ser miksujemy z jajkiem, skórką pomarańczową i cukrem na gładką masę. Owoce myjemy. Truskawki kroimy na połówki. Układamy na ciasto najpierw owoce, następnie przykrywamy warstwą sera. Kruszonka: 100 g masła 100 g mąki pszennej 100 g cukru Zagniatamy i posypujemy ciasto na wierzchu
Poezja Smaków - blog kulinarnyoleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć, aż płyn odparuje. Mięso zmielić, dodać cebule i pieczarki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować 1-2 minuty od wypłynięcia (czas gotowania
Obiad gotowyzimnego masła 2 żółtka 6 czubatych łyżek masy kajmakowej lub dulce de leche 4-5 czerwonych jabłek sok z cytryny ewentualnie 1 łyżeczka zimnego rumu lub wody Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z migdałami, cynamonem i solą. Posiekać z zimnym masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 45 minut. Jeżeli ciasto nie chce(...)zimnej wody. Jabłka przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Cienkim nożykiem szczelinowym pociąć na plasterki, tak aby zachować skórkę. Skropić sokiem z cytryny. Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tartaletek. Na każdą nałożyć porcję masy kajmakowej. Plasterek jabłka ciasno zwinąć,** dookoła nakładać kolejne formując kształt róży. Ułożyć na masie kajmakowej, uzupełnić jabłkami,żeby całość była wypełniona kwiatem. Piec
Pełny talerzmąkę i energicznie mieszamy, żeby się nie przypaliły. Kiedy ciasto odchodzi od ścianek garnka i ma konsystencję ziemniaczanego puree zdejmujemy z ognia i studzimy. Kiedy ciasto jest chłodne dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę. Otrzymaną masę wkładamy do cukierniczego rękawa z dużą gwiazdkową końcówką i wyciskamy rozetki. Testowaliśmy różne kształty- te wychodzą najzgrabniejsze. Ptysie pieczemy na papierze
les mirabellesktóre nie kleiło się do rąk. W przypadku, gdyby ciasto było zbyt rzadkie, należy dosypać do niego więcej mąki ziemniaczanej.Dobrej jakości czosnkowaną kiełbasę pokroiłem w mniejsze części, a następnie razem z obraną z łupinki cebulą i dwoma łyżeczkami świeżego, drobno posiekanego tymianku dokładnie zmieliłem przy użyciu blendera do uzyskania gładkiej masy(...)przygotowania farszu można użyć również innej kiełbasy, jednak nie powinna być to kiełbasa wędzona, i jeżeli nie jest to kiełbasa czosnkowana, wówczas należy dodać do masy mięsnej dwa ząbki czosnku. Po przygotowaniu farszu z ciasta uformowałem placki o średnicy około dziesięciu centymetrów i grubości jednego centymetra. Na każdy placek dodałem dwie łyżki farszu mięsnego, układając do nieco podłużnie, a następnie
Wyprawy kulinarne