połowie grudnia miałam przyjemność uczestniczyć w drugiej już degustacji zorganizowanej przez LuxItalyWine ( pierwsza oprócz win koncentrowała się na wędlinach oraz ciastach) w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla. Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą 2520 gramów(...)Polsce ale mam nadzieję, że to się szybko zmieni. Do poszczególnych win szef kuchni proponował dania MANICARDI – “Vigna Ca’ del Fiore” DOC Lambrusco Gasparossa 2012 Crostino Toscano z kremem truflowym COLLE SANTA MUSTIOLA - „Poggio ai Chiari” IGT Toscana Sangiovese 2005 BOSCARELLI - Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2010 GIACOMO FENOCCHIO – „Bussia” Barolo DOCG 2009 TAVERNA – Aglianico del Velture DOC 2009 Roladki
królestwo garówowoców morza. Do rybnego rosołu pasuje zarówno makaron, grzanki jak i pierożki tortellini, które wzbogacą jego smak. Takie pierożki można przygotować też jako dodatek do innych zup. Mój krem z dyni z takimi właśnie pierożkami podbił serca i podniebienia Jurorów w finale konkursu dla blogerów A jak ciebie inspiruje Almette. Jeśli macie ochotę skosztować mojego zwycięskiego dania, to zapraszam(...)listki bazylii drobno siekamy i umieszczamy w kielichu blendera, wlewamy ciepłą wodę i miksujemy blenderem. Na stolnicy mieszamy mąkę z żółtkiem, stopniowo dodajemy zieloną wodę i wyrabiamy ciasto aż składniki zaczną się łączyć. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto, aż nabierze jednolitej, elastycznej konsystencji. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.Farsz: Dorsza gotujemy
Smakowity Blog KulinarnySONKO - Maca jest to chleb przaśnyznany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez uzycia zakwasu. Sonko Maca z miodem jest smaczną przekoską, będącąźródełem błonnika pokarmowego. Do ciasta wyrobionego z mąki pszennej zostałdodany mprawdziwy miód. Dzięki temuu maca jest słodka, delikatna, z wyczuwalnym, subtelnym smakiem i zapachem miodu. 100g produktu zawiera 344 kcal ( 1462 kJ ) 1 kromka to zaledwie(...)Kupicie tutaj MOJA OPINIA: Pieczywo Maca miałam okazję jeść pierwszy raz. Przyznam szczerze, że posmakowało mi :) Świetnie sprawdza się jako przekąska, nie koniecznie posmarowana czymś słodkim, jak miód, krem czekoladowy czy dżem. Ja chrupię ją do kawy - zamiast ciasteczka. Dietetycznie i pysznie :D Polecam A miodoczekoada? Urzekła mnie swym smakiem. Lubię miodek,czekoladę również :) Dlatego to połączenie
kolorowotorcikowopowstał dużo później. Tak czy owak, tiramisu zrobiło zawrotną światową karierę. 17 stycznia 2013 r. deser został nawet ogłoszony oficjalnym daniem VI Międzynarodowego Dnia Włoskiej Kuchni jako najbardziej znane ciasto we włoskiej tradycji oraz najbardziej rozpowszechnione w ciągu ostatnich trzydziestu lat. Podsumowując, nadszedł ten dzień, kiedy to ja zrobiłam swoje tiramisu, niby nic takiego, ale podstawowym założeniem jest jego wegańska(...)dżem/konfitura Przygotowanie: Zacznij od dokładnego wymieszania serka z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Biszkopty nasączaj w kawie i układaj na dnie naczynia, na to wyłóż warstwę kremu z serka, a jeżeli zdecydujesz się na dodatek dżemu, to na biszkopty dżem, a dopiero na dżem serek. Dołóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i samego już serka, całość posyp kakao
greenscarfCukiniowa / Zucchini 27. Zupa ze świeżych ogórków solo lub ogórkowa z tofu / Fresh cucumber solo or fresh cucumber with tofu 28. Zupa-krem z bobu / Wild beans 29. Ciecierzycowo-pomidorowa / Chickpeas and tomatoes Ziemniaki/Potatoes 30. Danie z czerwonej soczewicy (pomidory z puszki zastąp świeżymi)/ Red lentil dish (use fresh(...)bułce tartej, nuggetsy jaglane , kotlety z białej lub czerwonej fasoli , tofu z nori , kotlety sojowe inaczej , kotlety selerowe , ryżowe z papryką , ser żółty lub seler w cieście ./ You can quickly prepare, e.g. zucchini slices coated in egg and breadcrumbs, millet nuggets , white bean or red bean cutlets , tofu with nori , different take on soy cutlets , celeriac
Qlinarnie i QlinarnieZdjęcie przedstawia jedną porcję :) Dzisiaj będzie słodko :) Kiedyś robiłam tort bezowy z bitą śmietaną i owocami, jego smaku nie dało się zapomnieć, tym razem jednak chciałam
Malowane smakiemJest tak gorąco, że zmieniłam zdanie i zamiast pysznościami na grilla częstuję Was letnim, orzeźwiającym ciastem o niebanalnej nazwie. W sumie najpierw była ona, a dopiero później ciasto :) Zapraszam Was na romans czerwonej porzeczki z leśną borówką. Skusicie się? Składniki: Na blaszkę kwadratową o boku 24cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki(...)najlepiej). Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 30 minut (do suchego patyczka). Przestudzony kroimy na dwie części. 2. Krem porzeczkowy: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Umyte i osuszone porzeczki blendujemy i dodajemy stopniowo do masy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i dodajemy zimną
Kuchnia w czekoladzieSmakowita babka na bazie ukochanego przez wielu kremu czekoladowego Nutella oraz orzechów laskowych. Babeczka prosta w przygotowaniu, puszysta, rozpływająca się w ustach i wręcz nieziemska w smaku. Wypiek idealny zarówno na Święta Wielkanocne jak i codzienny deser. Czekoladowa Babka z Nutellą i Orzechami Laskowymi - Składniki: 150 g Nutelli 100 g mielonych orzechów laskowych 5 jajek 1 1/4 szklanki mąki(...)stopniowo dodajemy Nutellę ciągle miksując. Dodajemy żółtka, a następnie partiami mąkę z proszkiem, kakao i zmielonymi orzechami na przemian z mlekiem. Formę na babkę smarujemy margaryną i wlewamy przygotowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20 minut, a następnie zwiększamy temperaturę piekarnika do 180 i pieczemy jeszcze ok. 20-30 minut do suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy
Słodka Stronaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik to nic innego jak rodzaj ciasta deserowego, którego głównym składnikiem jest biały ser. Domowy sernik z 15 jaj z polewą to król pośród wszystkich serników. Piecze się go bez spodu z dużą ilością jajek i sera. A co najważniejsze, tak przygotowany sernik prawie wcale nie opada po upieczeniu. Sernik z poniższego przepisu jest niezwykle delikatny, puszysty(...)łyżki 50 g mąki pszennej – 3 łyżki budyń śmietankowy Sposób przygotowania: Oddzielić białka i żółtka. W misce umieścić 15 żółtek. Zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać ser, a następnie mąkę i budyń. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ubić białka na sztywno i wymieszać delikatnie szpatułką z masą serową. Gotowe masę serową
Przepiski.plGdy przypominam sobie smak domowych chwil, myślę o rosole podawanym tradycyjnie na niedzielny obiad. Przyznam szczerze, że ja weekendy w kuchni przeznaczam raczej na eksperymenty i
Mienta blogczasami warto zaszaleć hmm? Ale ten smak.. po długich (serio długich) rozmyślaniach zdecydowaliśmy się na orzechowego cupcake'a, jedząc go człowiek przeżywa w buzi czystą rozkosz, wilgotny muffin, krem smakujący masłem orzechowym i do tego wszystkiego jeszcze rozpływająca się czekoladka(dobra to winna temperatury, ale wyszło idealnie) Mówię wam warto tam zajść ;) Skusiłam się również na zakup makaronika madagaskar(...)Krakowska 10 cafe , robione na miejscu, z samodzielnie dobranej kompozycji. Nie zabrakło również sławnego Momo , i Masala Dosa z sosem orzechowym na deser skusiliśmy się na wegańskie ciasto marchewkowo-czekoladowe, koniecznie zajrzyjcie :) Coś nowego w smaku, pyszne ciasto i bardzo miła obsługa ;) A ostatniego dnia.. .. trafiliśmy na Festiwal Pierogów, bardzo fajne wydarzenie, oferujące przeogromny
More food, love and dreamsmoich czasów studenckich gdy mieszkałam w Polsce, pracowałam w jednej z lepszych restauracji w Poznaniu. Na początku wiadomo, zmywak, a później zajmowałam się pomaganiem w cukierni, czyli pieczenie ciast, chleba, deserów. Stamtąd też mam ten przepis na Crème brûlée, którym chciałam się dzisiaj podzielić. Nie jest to wcale takie skomplikowane jakby mogło się wydawać ;) Składniki na około(...)albo głębokiej blaszce. Wlewamy zimną wodę, tak do połowy kokilek. W takiej kąpieli wodnej należy piec Crème brûlée przez około 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie krem należy schłodzić przez minimum 2 godziny przed podaniem. Posypujemy równo wierzch brązowym cukrem i przypalamy płomieniem tak aby się stopił i na wierzchu utworzyła się skorupka
Delusional Trinesłodkości. Można je zrobić z różnymi dodatkami i wielu różnych wersjach. Dzisiaj mam dla Was przepis na sernik "Snikers" - bez spodu! Pyszna masa serowa łączy się z orzechowym kremem - niebo w gębie! Warto spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 167 kcal w tym: B: 12 g; W: 10 g; T: 9 g. Składniki (forma o średnicy 16 cm) Masa(...)wystudzenia. Masa orzechowa W rondelku delikatnie podgrzewając łączymy masło orzechowe z miodem. Kiedy delikatnie przestygnie wykładamy na wystudzony sernik. Polewa W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy . Polewamy ciasto. Sernik najlepiej smakuje schłodzony przez noc. Mimo braku spodu nie ma problemu z krojeniem ciasta. Smacznego
Health-Fit-Life