szalenie ozdobna. Do jej zrobienia będziecie potrzebowali termometru cukierniczego. Z podanych proporcji wyjdzie wam około 8 małych lodów (zależy od wafelków), lub jako ozdoba na wierzchu ciast o średnicy 23 cm Przepis 2 białka 150 g drobnego cukru podzielonego na porcje po 130 i 20 g 30 ml wody W misie miksera umieśćcie białka, obok(...)najwyższych obrotach, delikatnie powoli dolewajcie syrop do miksujących się białek. Następnie należy miksować jeszcze przez około 6 minut, aż piana z białek wystudzi się i będzie sztywna- krem gotowy do dekoracji
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPyszny owocowy torcik z dodatkiem czekoladowych rurek i krokantu orzechowego. Nie wszyscy domownicy lubią torty z kremami maślanymi, więc zrobiłam z masą owocową. Torcik winogronowy Składniki: Biszkopt jajka-6 szt cukier(...)dodawać cukier, dobrze ubić. Następnie dodawać po jednym żółtku, ocet i olej, dobrze ubić. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm. Włożyć ciasto do piekarnika i piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Masa owocowa Maliny
Kuchnia Danusisię, nie spleśniał – był po prostu bardzo smaczny. W zakładzie produkuje się również chałki. Ciasto jest najpierw dzielone na odpowiedniej wielkości porcje potem maszyna wałkuje je na odpowiedniej grubości ciasto i zwija w wałki. Potem to już czystej postaci popis kunsztu pracownika, który z kilku wałków zaplata je w znany wszystkim kształt chałki. Prosiliśmy o pokaz w zwolnionym tempie(...)również pączki. W Tłusty Czwartek ilość sprzedanych pączków – z nadzieniem z róży i oblanych lukrem z smażoną skórką pomarańczy - liczy się podobno w dziesiątki tysięcy. Kruche babeczki z kremem karmelowym zjadane prosto z pieca smakują najlepiej. Bardzo dziękujemy Panu Henryk Szczęch za oprowadzenie po zakładzie, pokazanie wszystkiego, odpowiedź na wszystkie pytania oraz wspaniałą degustację. Podczas kolejnej wizyty w Rzeszowie
królestwo garówdodajemy po jednym żółtku bardzo delikatnie mieszając, gdy białka i żółtka połączymy razem, dodajemy stopniowo wymieszane produkty sypkie ( mąka ziemniaczana, mąka tortowa, kakao, proszek do pieczenia ) i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm. Pieczemy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem. Masa Margarynę oraz czekoladę(...)wystudzoną rozpuszczoną margarynę z czekoladą, ucieramy składniki bardzo delikatnie. Kakao mieszamy ze spirytusem następnie łączymy z masą. Biszkopt przekrawamy na trzy części skrapiamy ponczem. I warstwa Skropiony biszkopt smarujemy kremem układamy owoce, posypujemy wymieszanymi ze sobą bakaliami przykrywamy blatem biszkoptowym II warstwa Postępujemy tak samo jak z warstwą pierwszą III warstwa Przykrywamy blatem skropionym ponczem cały tort smarujemy masą, dekorujemy
kgwjanczewowymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Tortownicę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym 180 o C. przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i p ozostawić do ostygnięcia. Miękkie(...)czynność nakładania masy. Orzechy i migdały zawinąć do ściereczki i rozdrobnić młotkiem. Przełozyć do miseczki , dodać kakao, wymieszać i posypać tort po wierzchu. Wyjąć z tortownicy i pozostałym kremem obłożyć za pomocą szpatułki boki tortu. Zakryć delikatnie folią i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Tort jest dość słodki, ale pyszny, idealnie się komponuje z gorzką kawą
Gosia gotujeschować do lodówki njlepiej na całą noc deserowy sernik na zimno w sumie jest dietetyczny, mało słodki i jednocześnie orzeźwiający smakiem kawy i wiśni z wanilią z nutą kwaskowatego kremu.............SMACZNEGO!!! ten wyśmienity sernik na zimno "trochę dietetyczny" jest idealnym deserem dla mnie i dla mojego męża, ja jestem po operacji żołądka i mam dietę wysoko białkową i małokaryczną(...)smak przypomina nam lato .... i już robi się weselej i optymistyczniej widzi się świat za oknem........dziękuję Delecto że mam przyjemność wypróbować te pyszne dodatki do wypieków ciast, deserów różnych
W Mojej Kuchni LubięPieczemy 2 duże biszkopty: jasny i ciemny Produkty na jeden biszkopt: 6 jajek 1, ½ szklanki mąki tortowej 1 ¼ szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jadło i czytadłofarfoclami to wedle uznania wody. Gotuj po przykryciem 15-20 minut, po czym zdejmij z kuchenki, dodaj mleko, zblenduj i się delektuj. A teraz mój patent na podanie kremu w atrakcyjnej formie, i to nie jest wyłącznie na potrzeby zdjęć, faktycznie tak podaję w domu obiady. Przed zblendowaniem warzyw wyjmij ich trochę, ot tak powiedzmy 2 łyżki na 1 porcję(...)babcia lubi sobie „trochę” pojeść i najlepiej jak na jednym talerzu jest kopa pyr, a na drugim dwie kopy schabowych, do tego na deser dwie blachy ciasta, w tym jedno z galaretką, to na widok jednej zaserwowanej jej porcji tiramisu syknęła „więcej papiru niż jedzenia”. I tak, mamy rodzinne powiedzonko Smacznego! Artykuł
greenscarfBanany w cieście kokosowym* * z wiórkami i mleczkiem kokosowym, częściowo na mące orkiszowej W ostatnim czasie miałam miłą przyjemność nawiązać współpracę z internetowym sklepem Frisco , mającym w swoim asortymencie zarówno te podstawowe produkty, jak i te rzadziej przez nas spotykane, a nie rzadko też wszędzie poszukiwane. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie sposób dostawy, na początku wybieramy pasujący nam dzień(...)zdecydowałam się na dawno już kuszące masła, pierwsze z orzechów laskowych, a drugie masło z migdałów, jeżeli chodzi o produkty tego typu, to do mojego koszyka wpadł jeszcze krem kasztanowy z wanilią, który bardzo mnie zaciekawił. (co zrobiła Natalia po otrzymaniu paczki? poleciała i otworzyła słoiczek z masłem z laskowych.. i stwierdziła, czemu jest tak mały, zdecydowanie moje
More food, love and dreamsnigdy nie miałam okazji próbować; trzy owoce cytrusowe, które były podpisane jako pomarańcze, ale mają kolor limonek, a w dotyku bardziej przypominają grejpfruty (jakieś pomysły, co to może być...?); krem z kasztanów i kasztany kandyzowane, z których cieszę się jak przedszkolak i mam względem nich wielkie plany (ale to już w przyszłym roku); świeża żurawina, której się spodziewałam w ilościach(...)się naskubaliśmy, to nasze...). Zjedliśmy też pyszne coś (co nie pamiętam już, jak się nazywało, ale smakowało obłędnie i ostro), a do popołudniowej kawy nabyliśmy słodką pastę owiniętą ciastem kataifi i posypaną pistacjami. Słodycz okazała się niemal zniewalająca, ale do gorzkiej kawy zjedliśmy ze smakiem (choć na raty). Wycieczkę uważam za niezwykle udaną, liczę na powtórki w przyszłym roku. Jedyne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZa " Pawłowa" zabieralam się już od dobrych dwóch lat, ale dziś nastąpił przełom i oto w całej w swej krasie znalazła się na moim stole
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyka cukru pudru 250- 350 g śliwek- drylowanych przepołowionych (mogą być również mrożone) 40 g cukru opcjonalnie: łyżeczka whisky Dekoracja: opcjonalnie: gałązka świeżej mięty cukier puder Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się(...)śmietanę i śliwki. Krem/bita śmietana 1. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. Nakładać szprycą lub rękawem z końcówką w kształcie gwiazdki na ostudzone ptysie. Przekroić ptysia na pół, położyć krem na dolnej części i przykryć go górną połówką ptysia. Przygotować śliwki. Gorące śliwki: 1. Następnie w garnuszku podgrzać śliwki aż puszczą sok. Dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu
KreatywnePinyDzień dobry :-) Poniedziałek witamy przepisem na pyszne maślane rogaliki. Idealne na śniadanie na wytrawnie i do dżemu, czy kremu typu nutella. Mięciutkie, puszyste, są naprawdę super. Przepis znalazłam na blogu moje wypieki . Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 12 rogalików: 580 g mąki pszennej 2 małe jajka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 250 ml letniego(...)ściereczką i odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże ruszyły. Masło roztapiamy i studzimy, mleko podgrzewamy. 2. Na stolnicę lub do misy miksera dajemy pozostałe składniki. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy tłuszcz. Po wyrobieniu nakrywamy ściereczką i dostawiamy na 1,5 godziny. 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Z których formujemy kulki. Każdą z nich
kruche babeczkiSkładniki na bezę: • 300 ml białek (ok 8 szt) • szczypta soli • 440 g cukru kryształu • 1 łyżeczka białego octu winnego • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubić
KUCHNIA POLSKAuzywam i bardzo lubie jego subtelny,lekko slodki posmak.Wiele drozdzowych buleczek upieklam juz z dodatkiem mleka kokosowego.W tej babce dodatkowo wykluczylam dodatek masla ,zastepujac je wylacznie tlustym,aksamitnym kremem kokosowym.Poniewaz smak i zapach mleka kokosowego jest bardzo ulotny,dodalam wiorki kokosowe,ktore ocalily delikatny kokosowy posmak.Babka pieknie urosla.Jest bardzo pulchna, mocno puchata,aromatyczna,pyszna a polewa czekoladowa zastapila u mnie(...)bialy puszysty kogel-mogeldo ubitych jajek dodac reszte skladnikow przy pomocy haka i wyrobic okolo 10 minut na gladkie ciasto.Ostatnie 100 ml mleka kokosowego dodawac partiami,ale ostatecznie ciasto powinno byc bardzo luzne.Przykryc folia spozywcza,odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosciwyrosniete ciasto wylozyc na podsypany maka blat i przy pomocy "skrobaka"piekarskiego zlozyc ciasto kilkakrotnie.W razie potrzeby delikatnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!klops! Choć może powinnam powiedzieć maślak. Biszkopt, chyba pierwszy raz w życiu, mi się nie udał, a krem jest, jakby to ująć, bardzo maślany w smaku. Dla miłośników maślanych kremów, jak za dawnych lat, to deser idealny. Ogromnym plusem jest bardzo wyczuwalny smak limonek, które osobiście uwielbiam :) Przepis zaczerpnięty ze strony Pani Ewy Wachowicz. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek(...)przesianą mąkę i oliwę, ponownie wymieszać - delikatnie, drewnianą łyżką, nie używając robota, by piana nie opadła. Dużą blachę piekarnikową (40 cm na 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 12-15 minut. Po upieczeniu przełożyć na deskę i od razu usunąć papier. Zostawić do wystudzenia
Cakes By Kejtprzyjemność? zdecydowanie pieczenie! no i jedzenie co upieczone ;) 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? chyba jajka, one zawsze do wszystkiego pasują, zarówno do ciast jak i jajecznicy 4. Co skłoniło Cię do blogowania? zachęta znajomych 5. Ile czasu poświęcasz blogowi? ostatnio bardzo mało, ale w najbliższym miesiącu nadrobię ;) 6. Kulinarny autorytet? długo się zastanawiałam(...)gotowanie : 1. Wymarzone warsztaty kulinarne ? zdrowe i dietetyczne wypieki 2. Najdziwniejsze połączenie smaków w Twojej kuchni ? nie mam odwagi do jakiegoś większego kombinowania dlatego największym udziwnieniem jak dotąd jest krem czekoladowy oraz wypieki z fasoli, które są genialne oraz mieszanie kurczaka z owocami ;) 3. Trzy posiłki, które wzięłabyś/wziąłbyś na bezludną wyspę ? tarta otrębowa, TONE truskawek z jogurtem, makiełki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćroku zaskakuje mnie to, że za chwilę już święta! I choć aura za oknem jeszcze nadal jesienna, najwyższa pora zacząć przygotowania. Pierwszy krok już zrobiony - ciasto na piernik staropolski dumnie leżakuje w lodówce. W myślach wybieram prezenty i dopisuję do coraz dłuższej listy kolejne, niezwykłe osoby, które chciałabym obdarować. Jestem pewna, że Wasza lista także niezmiennie się zapełnia. I wiem(...)pysznych jadalnych prezentów. Wszystkie przygotowane prezenty uczestnicy warsztatów zabiorą ze sobą i będą mogli ofiarować swoim bliskim. Będziemy szykować coś na słodko i wytrawnie, będą przetwory, przyprawy, trufle, czekoladki, kremy i wiele innych oryginalnych smakołyków, które na pewno zachwycą obdarowane osoby. Do wyboru cztery terminy warsztatów: 6, 7, 13 lub 14 grudnia Ilość miejsc ograniczona. ZAPISY DO 30 listopada
KUCHARNIAmoim rodzinnym domu od zawsze. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa, cieplutkie, wyjęte prosto z pieca. Moja mam robiła je zwykle z jabłkami, ja je nieco modyfikuje i dodaję krem czekoladowy, typu nutella, albo ser biały. Ja je zawsze robię na trzy sposoby, aby urozmaicić domownikom smaki :) Jeśli nie ma u ciebie za wielu zjadaczy słodkich wypieków, to zrób rogaliki(...)zarobić i rozdzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 8 części ( trójkącików). Jabłka podzielić na ósemki (jeśli wybieramy to nadzienie ) i zawijać w ciasto formując rogaliki. Piec ok. 25 minut aż się zrumienią (lepiej nie przeciągać z pieczeniem, żeby nie były wtedy suche). Rogaliki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. *Ser biały
Calzonella.commąki pszennej 0,6 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: 10 dag cukru 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej(...)malinowe W 400 ml wrzącej wody rozpuszczamy obie galaretki i studzimy. "Śnieżki" przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do niej dodajemy tężejącą galaretkę. Biszkopt ponczujemy i na niego nakładamy krem. Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Na galaretkę nakładamy malinową piankę. Smacznego
Pyszności SłodkościSłodki i smaczny deser na upalne dni w postaci sernika na zimno w dwóch smakach! Idealny dla łasuchów kajmaku i kukułek! Tortownica o śr. 24 cm
VioletoweKucharzenieszklanki mąki pszennej 0,6 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: 10 dag cukru 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej cukier(...)galaretki malinowe W 400 ml wrzącej wody rozpuszczamy obie galaretki i studzimy. "Śnieżki" przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do niej dodajemy tężejącą galaretkę. Biszkopt ponczujemy i na niego nakładamy krem. Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Na galaretkę nakładamy malinową piankę. Smacznego
Salonik smakówOstatnio coraz częściej goszczą na Naszym stole zupy - kremy. Do tych zup najbardziej lubię podawać grzanki lub groszek ptysiowy. I ten groszek zawsze kupowałam. Ostatnio się zraziłam, bo kupny groszek był po prostu niesmaczny, wydawało się, że wprost ociekający tłuszczem, dlatego też postanowiłam zrobić sama w domu. Stwierdziłam, że nie raz robiłam ptysie i zrobienie takiego groszku nie może być(...)dodajemy masło. Całość podgrzewamy, mieszając aż do rozpuszczenia masła. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli, gotujemy i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Takie ciasto, gdy lekko ostygnie, przekładamy do miksera, wbijamy stopniowo po jednym jajku i miksujemy aż jajka połączą się z ciastem i ciasto będzie gładkie. Przygotowane ciasto przekładamy do szprycy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki