ciasta z kremem - 5500 przepisów (strona:301/367)

Ciasto Pani Walewska 202

wyłóż połowę masy bezowej i wysyp połowę płatków migdałowych.Upiecz w temperaturze 175 stopni przez 40 minut. Migdały lubią się palić, więc przykryjcie wierzch folią aluminiową. Z drugą częścią ciasta należy postąpić dokładnie tak samo. U mnie nie ma tylko warstwy powideł. Placki odłożyć do wychłodzenia. Przygotować masę kremową. Składniki 500 ml mleka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)zmiksuj, zagotuj. Ostudź. Przykryj folią spożywczą, zapobiegnie to powstaniu kożucha. Masło utrzyj na puch i powoli , stopniowo , ciągle miksując dodaj zimny budyń.Na końcu dodaj amaretto, zmiksuj i krem jest gotowy. Przełóż placki masą i włóż placek do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Dziury 185

trochę zadbać o mojego bloga. Postaram się w miarę możliwości  dodawać jak najczęściej jakieś nowości, także zapraszam do regularnego odwiedzania  mojej strony :)Dzisiaj podam Wam przepis na ciasto Dziury. Przepis znaleziony na stronie Wielkie Żarcie ;) Zaczynamy ! Biszkopty :8 jajek 1,5 szkl. mąki2/4 szkl. mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniakakao4 jajka ubijamy z cukrem na puszystą(...)waniliowy utrzeć na puszystą masę.Dodawać kolejno po 1 żółtku, w dalszym ciągu ucierać.Małymi porcjalmi wlewać wódkę, pod koniec ucierania dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę.Krem czekoladowy1 kostka masła2 żółtka3/4 szkl cukru pudrukakaoŻółtka utrzeć z cukrem pudrem.Kakao zaparzyć gorącą wodą (tak aby powstała gęsta papka).Masło ucierać, po troszeczkę dodawać utarte żółtka i na koniec kakao.Wykonanie

charlotte gotuje
Szybki torcik 142

2 000 000 wyświetleń ...a nawet już ciut więcej..dziękuję bardzo , że tu do mnie zaglądacie ..i zapraszam do dalszego odwiedzania..a także zapraszam do wzięcia

Moje domowe kucharzenie
Batoniki-dopalacze (nie tylko dla dzieci!) 254

doda Wam energii na podbicie kolejnych ważnych zadań z uśmiechem na ustach!  Pamiętajcie, by po podzieleniu na batoniki trzymać je w lodówce, inaczej się roztopią. Na zastygnięcie postawcie ciasto w zimnym miejscu. Najlepiej zastyga i nabiera smaku przez noc. Dacie radę! ZDROWE BATONIKI-DOPALACZE Składniki:2 szklanki posiekanych ( niekoniecznie super dokładnie) orzechów włoskich150 g masła1/2 szklanki miodu4 łyżki(...)natłuść. Wylej na nią masę, wygładź łyżką. Odstaw do ostygnięcia (najlepiej na noc). Krój na batoniki, wstaw do lodówki.Smacznego!PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki marchewkowe na troskiZupa krem marchewkowa-lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa NigelliPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw

Gotowanie to kochanie
Torcik ziemniaczany z twarogiem i powidłami śliwkowymi 205

Potato cake with cream cheese and plum jam Powidła śliwkowe stanowią tu wspaniały zamiennik klasycznych kremów. Składniki. 1 kg ziemniaków 40 dag twarogu 4 dag masła 2 jajka 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 laska wanilii 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 10 dag powideł śliwkowych Wierzch. 10 dag czekolady białej 1 łyżka masła 50 ml śmietanki 12 śliwek(...)żółtka utrzeć na pianę. Dodać roztarty twaróg , skórkę cytrynową, ziarenka wanilii, sodę i starte surowe ziemniaki. Dokładnie wymieszać. Ubić  białka na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do tortownicy, 20 cm, natłuszczonej i piec w temperaturze 180 stopni trochę ponad 1 h. Po kilku godzinach przekroić i posmarować  powidłami śliwkowymi, również wierzch. Do rondelka włożyć połamaną

Kulinarny karnet Christophera
Ostatni letni deser 286

niezbyt miłych okolicznościach. Mam wrażenie, że dało się przegonić jesieni. Ale co z tego, że jesień puka do drzwi, ja nadal wspominam lato. Nie piekę korzennych ciast, nie gotuję aromatycznych dań z darów jesieni, ja ciągle zajadam się letnimi deserami, ot tak na przekór pogodzie. Choć wiem, że to już ostatni raz. Deser z owoców lata  składniki: maliny borówki(...)niego stopioną czekoladę i ewentualnie cukier puder. Na końcu do ubitego serka dodajemy sok z limonki, dokładnie mieszamy. Owoce myjemy i osuszamy, układamy w pucharkach. Na wierzch nakładamy krem z mascarpone i czekolady. Deser odstawiamy do lodówki do schłodzenia na 15 minut

Przysmaki Karolki
Ajerkoniak advokat jajeczny z mlekiem skondensowanym 110

domowymi alkoholami jest tak samo jak ze swojskim, upieczonym ciastem – często są o niebo lepsze od kupnych. Ajerkoniak na bazie upitych do gęstości żółtek, z mlekiem zagęszczonym skondensowanym i oczywiście spirytusem. Alkohol niezwykle przyjemny w degustacji, łyczek po łyczku pieści podniebienie i rozgrzewa przełyk. Przypomina słodki i puszysty kogel mogel z dzieciństwa, tyle że w wersji dla dorosłych(...)miesiącu poprzedzających nadchodzące mrozy. Kieliszek ajerkoniaku jest w stanie umilić niejeden wieczór i rozgrzać niejeden zziębnięty organizm. Ponadto fantastycznie komponuje się jako polewa do lodów lub dodatek do kremu tortowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ajerkoniak advokat jajeczny z mlekiem skondensowanym 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Alkohol Kuchnia: Holenderski Trudność: Łatwe Ilość około 800 ml Przygotowanie

ProstePesto.pl
Wielkanocny mazurek cytrynowy 174

Jakoś już tak mam, że wszelkie cytrynowe ciasta kojarzą mi się z Wielkanocą. Może to przez ten żółty kolor, kolor malutkich kurczaków ? A może kolor żółtka jaja ? W sumie to nie istotne aż tak bardzo... Cytrynowy mazurek to klasyk w swej prostocie. Kruchy spód i cytrynowe nadzienie, przygotowane na bazie lemon curd, z dodatkiem ganachu z białej czekolady. Idealnie zrównoważone(...)posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować kwadrat o bokach około 20 cm. Z resztek ciasta uformować wałeczek i przykleić, formując rant. Jeśli jeszcze pozostanie trochę ciasta, wykroić foremkami małe motylki lub kwiatki i przykleić dookoła, na rancie. Spód ciasta nakłuć  widelcem. Piec

kolorowotorcikowo
Herbaciany naked cake 207

cukrem na puszystą, a białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Teraz do masy żółtkowej stopniowo dodawaj suche składniki, a na koniec delikatnie połącz ją z białkami. Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok 35 - 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i upuść z wysokości ok 50 cm, a następnie włóż(...)odciśniętą żelatyną i doprowadzamy ją do rozpuszczenia. Poncz herbaciany: szklanka wody 3-5 torebek herbaty Irish Cream TEEKANE Herbatę zaparzamy w szklance ok 10 minut. Część używamy do kremu, a  resztę zużywamy do nasączenia biszkoptu. Krem herbaciany: 2 tabliczki białej czekolady 100 ml naparu herbacianego* 3 płatki żelatyny 400 ml kremówki (30-36%) Rozpuszczamy czekoladę w naparze z herbaty

Karczma Honorietty
Domowe tiramisu 213

To nie prawda, że dobre i fenomenalne tiramisu można zjeść tylko w dobrej restauracji. Pokażę Wam jak przygotować domową wersję tego pysznego tiramisu – szybko i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
OMLET BISZKOPTOWY ZE ŚMIETANĄ 125

szybkie w wykonaniu omlety biszkoptowe. U mnie były ze śmietaną i dżemem z czarnej porzeczki, ale Wy możecie je nadziać tym na co tylko macie ochotę... owoce, ulubiony krem, mascarpone.  Omlety te przypominają mi dzieciństwo i małe co nie co kupowane w cukierni :) Do posmarowania omletów wykorzystałam dżem z czarnej porzeczki od  Dagoma . Z podanych proporcji wyszło(...)masa jajeczna będzie blado żółta. Następnie przesiać do masy przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać.  Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładać małe porcje ciasta formując koło (ciasto powinno być dobrze rozsmarowane by było cienkie). Wstawić do piekarnika na grzanego do 200'C i piec od 6 do 8 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika

Zrób to smacznie
TORT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI W SŁONYM KARMELU 205

pieczenia.  Pieczemy do suchego patyczka. U mnie 160 stopni czas 35 - 40 minut. Biszkopt całkowicie studzimy - polecam zrobić dzień wcześniej wieczorem a rano zrobić masę i tort. KREM ORZECHOWY DO TORTU: - 150g orzechów w słonym karmelu (lub migdałów w karmelu) - 650 ml śmietany 36 % (mocno schłodzona z lodówki!) - 250 g serka mascarpone ( z lodówki!) - 300 g kajmaku - śmietan(...)wrzątku w/w wymieszaj, ostudź całkowicie. Na paterze ułóż blat biszkoptu nasącz go obficie ponczem, przełóż masą, ułóż kolejny blat biszkoptu i polej obficie ponczem, nałóż masę. Ostatni blat ciasta, również nasączamy ponczem i na wierzch wykładamy resztę masy, nie zapominając o bokach tortu. Cały tort, możemy obsypać np. zmiksowanymi orzechami, lub udekorować wedle własnego uznania. Tort po złożeniu wstaw

SMYKWKUCHNI
Muffinki Oreo 130

wiórków kokosowych 100g jogurtu naturalnego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej szczypta soli ciasteczka Oreo (ok. 12-20 szt. - w zależności od wielkości blaszki, którą mamy) Wykonanie ciasta: Rozpuścić masło wraz z kakao i gorącą wodą. Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodać mielone(...)jednym ciasteczku Oreo. Na każde ciasteczko wlewać po kilka łyżek masy (mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki). Piec w temperaturze 180 ° ok. 15-20 minut. Składniki na krem: 250ml śmietanki 30% lub 36% 125g serka mascarpone 10 ciasteczek Oreo (może być mniej) 2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie kremu: Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodając serek mascarpone. Ciasteczka

Mania Wypiekania
Mini tarty z musem z dyni i warsztaty kulinarne 190

miski i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy placuszki mniej więcej wielkości wnętrza dłoni i wygniatamy nim żaroodporne foremki do połowy wysokości(nam starczyło ciasta na 10 foremek). Spód nakłuwamy widelcem, żeby nam nie wyrósł za bardzo podczas pieczenia i wkładamy do zamrażarki na 6 minut lub do lodówki na pół godziny. 3. Mini tarty wyciągamy(...)ricotta cały czas mieszając. Przekładamy na przygotowane spody (mniej więcej 1 czubata łyżka na tartę), polewamy odrobiną soku z pomarańczy i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Gotowe! :) ~~~~~~~~~~~~~~ ZUPA KREM Z DYNI Z LIŚĆMI SZPINAKU I KREWETKAMI GULASZ WOŁOWY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ PONCZ Z POMARAŃCZĄ I GREJPFRUTEM

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania