aluminiową i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy (ja użyłam foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki do babeczek, dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem, Pieczemy w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut. Masa serowo-śmietankowa i mus brzoskwiniowy: SKŁADNIKI: 6 brzoskwiń 150 g serka mascarpone(...)oraz serek - wszystko dokładnie mieszamy. W szklance rozpuszczamy żelatynę we wrzącej wodzie (100 ml wody około 2 łyżeczki żelatyny). Studzimy i dodajemy połowę do masy - dokładnie mieszamy. Powstałym kremem uzupełniamy w połowie babeczki. Następnie przygotowujemy mus: brzoskwinie kroimy drobniutko i blendujemy, dodajemy pozostałą żelatynę, mieszamy. Powstałym musem uzupełniamy babeczki. Dekorujemy czekoladowymi pieguskami - odstawiamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwymiarach 29X36 wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 12-15 minut. Po upieczeniu odrywam papier i jeszcze ciepłe ciasto zwijam razem ze ściereczką w rulon. Zostawiam do wystygnięcia. Żurawinę płuczę, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę. Pomarańczo obieram i filetuję. Kroję w kostkę. Dodaję do żurawiny(...)żurawiny i mieszam. Odstawiam aż zrobi się galaretka tężejąca. Śmietanę schłodzoną przelewam do miski, dodaję dwie łyżki galaretki żurawinowej ubijam mikserem aż masa zrobi się gęsta. Biszkopt rozwijam smaruję kremem zostawiając po 1 cm od brzegów. Od strony dłuższego boku z samego brzegu układam wzdłuż galaretkę żurawinową. Zwijam roladę ciasno. Wstawiam do lodówki na godzinę. Polewa: Do miseczki przekładam czekoladę
wesoła kuchniaSłodki deser kokosowo- śmietankowy z dodatkiem gofrowanych wafli i dżemem truskawkowym. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, by wszelkie smutki odeszły w kąt, a uśmiech mimo typowo
Kuchnia w czekoladzieSpód: ok. 270 g Oreo (z masą) 4-5 łyżek stopionego masła 500 g serka mascarpone pół puszki masy kajmakowej 2 garście czereśni Ciastka zmielić w
Czerwień i błękitniż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze(...)cytryny Śmietanę, jajka, wino i cukier umieszczamy w garnku. Miksujemy na gładko. Podgrzewając na małym ogniu mieszamy, aż zgęstnieje. Dodajemy masło, skórkę i sok, mieszamy do rozpuszczenia. Krem wylewamy na upieczony spód. Pieczemy 20-25 minut w 165*C, do ścięcia wierzchu. Odstawiamy do wystudzenia. Na zimny wierzch wykładamy truskawki. Smacznego
Chocolate Muffin BlogJuż tylko kilka godzin dzieli nas od szczególnych dni, gdzie to nasze Babcie i nasi Dziadkowie będą świętować. Warto zadbać, aby w tym
W kuchni Karmel-itkiChatkę Baby Jagi - prosty deser, który po wielu, wielu latach powrócił do moich łask i sprawia radość mi oraz moim najbliższym. Pewnie ile domów tyle nazw dla tego ciasta bez pieczenia. Na przykład w rodzinnym domu mojego Męża był to "Domek". Jak zwał, tak zwał - w każdym razie pracy niewiele, a wrażenie smakowe wspaniałe. No i ten sentyment do dawnych(...)jajko wiórki kokosowe i banan (opcjonalnie) cukier Przygotowanie: Twaróg ucieramy z połową kubeczka masła roślinnego i cukrem pudrem. Dodajemy go tyle ile chcemy - w zależności jak słodki krem lubimy. Miksujemy na jednolitą masę. 1/3 kremu przekładamy do osobnej miseczki i dodajemy kakao - ilość również zależy od naszych preferencji. Herbatniki rozkładamy na pokrytej folią desce. Folia musi być na tyle wytrzymała
Kuchnia po mojemuNie ma co tu dużo pisać – łatwy i pyszny jest ten torcik czekoladowy Nie ma w nim mleka krowiego, można zrobić go w wersji bezglutenowej
Lamarida.plSiemaneczko! Brat zakupił wyciskarkę do soków! Wychodzą cudownie zdrowe i obłędnie pysznie, w szczególności te marchewkowo-jabłkowe. Kto miał do czynienia z taką maszynką wie
fitolarun.blogspot.comSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!letniego mleka 3 żółtka 1 jajko całe 100 g masła lub margaryny – roztopionego i przestudzonego 30 g drożdży świeżych 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli nadzienie : krem czekoladowy , dżem , konfitura , marmolada do pomalowania przed pieczeniem białko i mąką do podsypania podczas wyrabiania Link do filmu z przygotowaniem : Rogalików drożdżowych https://www.youtube.com/watch?v=3CNh4hc4nDk Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn(...)minut . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach – przygotowanie ciasta na rogaliki : Ciasto możemy przygotować robotem z hakiem lub ręcznie tak jak ja . Do miski z rozczynem dodaję pozostałe składniki ciasta : mąkę , cukier , jajko , żółtka , cukier waniliowy , sól , mleko (oprócz
Uwaga Babcia Piecze Chlebbułeczki cynamonowe, prosto ze Szwecji. To cóż, że ze Szwecji Pyszne, delikatne, efektowne. Nie wysychają. Przepis na tyle uniwersalny, że cynamon w środku możecie zastąpić makiem, orzechami czy ulubionym kremem czekoladowym lub orzechowym Bułeczki można jeść same, posypać przed pieczeniem grubym cukrem lub polukrować. Każdemu według potrzeb. U mnie oczywiście z kawą. Jakieś 2 lub 3 lata temu, piekłam(...)rozpuszczamy mas\u0142o, po rozpuszczeniu dolewamy do niego mleko.\r","Do m\u0105ki dodajemy dro\u017cd\u017ce i jajko, lekko mieszamy.\r","Dodajemy mas\u0142o z mlekiem i zarabiamy ciasto.\r","Ciasto ma by\u0107 elastyczne. Je\u015bli jest zbyt lepkie, delikatnie podsypujemy je m\u0105k\u0105.\r","Ciasto przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy do wyro\u015bni\u0119cia
Mieszam w Garnkuzaopatrzyłam się więcej, więc zobaczę jak to wyszło). Piec to 25 minut w 180*C Od razu mówię moje ciasto wyszło jak w bezowa wstawka . Sami zobaczcie Ciasto orzechowe : 5 jajek 20 dag cukru 15 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag mielonych orzechów włoskich Białka jajek oddzielić od żółtek. białka ubić na sztywną pianę. W trakcie(...)jasny biszkopt i jego trzeba upiec 2 razy . 5 jaj 5 łyzek mąki pszennej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kolejność: biszkopt orzechowy-krem pomarańczowy-kokos-masa ananasowa-biszkopt-krem waniliowy jak piersi użyłam galaretkę :)mój mąż mówi że wyszły jak implanty Kolejna część Wykrawanie kształtów :) naszych kobiecych "atutów". Masa Marshmallows
Kuchcikowoasi...Kawałek mniedown for English Zobacz film :) Kolejna zdrowa propozycja na pyszny deser. Naleśniki nie są tak delikatne jak z mąki pszennej, w strukturze bardziej papierowe, ale wciąż pyszne :) U mnie z kremem kasztanowym , pasują jednak do wszystkiego :) Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 20-30 minut Ilość sztuk(...)chwili dodajemy cukier i stopniowo (!) mleko. Taka kolejność i dokładne rozmieszanie składników przed dodaniem kolejnej porcji mleka pozwoli uniknąć grudek. Gdy masa będzie gładka, niewielką chochelką nalewamy ciasto na mocno rozgrzaną patelnię, jednoczenie rozprowadzając ciasto, tak by naleśnik był cienki – widać to na filmie. Naleśniki smażymy ok 30-40 sekund, przewracamy i po kilkunastu sekundach ściągamy z patelni. Smacznego! *Można
Bazując na smaku