ciasta z kremem - 5500 przepisów (strona:294/367)

Pomidorowa nie do końca klasycznie 151

została przecedzona, nie ruszyłam. Barszcz tylko czerwony i tylko w Wigilię, za to zawsze z przyjemnością jadłam kręcipołki - czyli kluski na mleku (nazwę wymyśliłam, kiedy zobaczyłam Babcię ukręcającą kawałeczki ciasta - przyjęła się w Rodzinie i teraz nikt inaczej tej zupy nie nazywa). Zupy owocowe odpadały w przedbiegach, szczególnie wiśniowa cieszyła się moją ogromną niechęcią. Szczawiowa była nie do przyjęcia(...)zależności od układu gwiazd. Jak się jednak okazało - do zup trzeba dorosnąć. A przynajmniej ja musiałam. I dorosłam. Teraz uwielbiam, choć do udziwnień podchodzę z dystansem. Odkąd spróbowałam kremu z marchewki, zakochałam się w nim na zabój. Krem z dyni również cieszy się moim ogromnym uznaniem, szczególnie taki dobrze doprawiony, z dużą ilością pieprzu i chilli. Jak się okazało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta jagodowo-serowa 180

stolnicy ale niestety ja w moim wynajmowanym mieszkanku nie posiadam. Opcja z miską jest całkiem ok.Formę do tarty należy wysmarować margaryną .Spód i boki wylepiamy cienką warstwą ciasta. Następnie należy nakłuć widelcem i piec ok. 30 min w temperaturze 200 st. C.masa350 g sera mascarpone200 ml śmietany kremówkiskórka starta z cytryny350 g jagód30 g ( 3 łyżki) cukru pudru(...)Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem ( wsypujemy stopniowo). Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy serek mascarpone, ubijamy na średnich obrotach aż składniki się połączą na gładki puszysty krem. Na koniec dokładamy drobno startą skórkę cytrynową.Kremem wypełniamy ostudzoną tartę, na wierzchu kładziemy umyte i osuszone jagódki.Uwaga !!! Przy ubijaniu śmietany bardzo ważna jest jej temperatura – musi być naprawdę

pieprzny smaczek
Pan Burak. I jego kremowy koniec. 159

  Zielono-bordowa nać wystaje ponad ziemią. Mości się na grządce, wręcz krzycząc swoją piękną koroną „już dojrzałem, już czas!”. Skoro tak… Podchodzę cicho, aby go

W kuchni Karmel-itki
Co w "maminej" torbie piszczy... A do tego placek z dżemem. 377

Elmo.  Oczywiście Elmo jest najważniejszy!!! Zadziwiające jest to, że ta torba przyjmie wszystko. Jej pojemność jest nieograniczona... Kocham ją!!! Moja torebeczka mieści: portfel, okulary przeciwsłoneczne, lustereczko, klucze, krem do ust i pomadka, woda toaletowa, telefon, żel antybakteryjny do rąk, długopis, słuchawki do telefonu, plus to czego nie ma na zdjęciu: chusteczki higieniczne, materiałowa torba na zakupy - taka fajna, składana(...)łyżki śmietany;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;280 g dżemu brzoskwiniowego. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i cukier. Siekamy wszystko, szybko zagniatamy. Formujemy z ciasta kulę i owijamy lnianą ściereczką i zostawiamy w lodówce na 3 godziny.Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną.Ciasto po wyciągnięciu z lodówki dzielimy na dwie części. Pierwszą

Miksturownik
Zupa pomidorowa. Co na obiad ? Zupa pomidorowa z kluskami, zupa pomidorowa z ryżem czy czysta zupa pomidorowa? 175

Jedną ze stałych pozycji w naszym obiadowym menu to pomidorówka. Dziś przepis na zupę pomidorową w wersji dietetycznej czyli czystą. Możemy ją podać na wiele sposobów

IzaGotuje
Brownie kakaowe z cytrynowym Custardem 70

ciężko zastąpić niektóre produkty, dlatego jeśli to czytasz i masz pomysł na fajny, zdrowszy deser, zostaw mi krótki przepis, link, lub jakąś informację w komentarzu. Brownie to niewątpliwie ulubione ciasto nie tylko Amerykanów, którym przypisuje się wynalezienie tego cuda. Jest wiele mitów, które opisują powstanie Brownie, że ktoś zapomniał dodać proszku do pieczenia, podczas gdy inna historii mówi(...)poprosiła szefa kuchni, by stworzył ciastko, które można by, było łatwo spakować w pudełko śniadaniowe.  Custard to nic innego jak krem na bazie mleka lub śmietany oczywiście z dodatkiem żółtek jaj. Godne uwagi jest to, że krem na bazie podgrzewanego mleka i jajek jest znany od czasu starożytnego Rzymu.  Ponieważ mój deser ma być, choć odrobinę zdrowszy

RafalCook
babeczki majonezowe z masą 117

majonez i miksujemy. Mąkę orkiszową mieszamy z mąka ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy. Całość miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffinki. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 – 25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę maślaną(...)łyżki mocnego naparu kawy, wystudzonego 2 łyżki mleka dodatkowo starta czekolada do psypania cukrowe jajeczka do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Masło miksujemy z 1/2 częścią cukru na puszysty krem. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Na wystudzone babeczki wykładamy krem, posypujemy startą czekoladą i dekorujmy cukrowymi jajeczkami

Domowy Smak Jedzenia
Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów - Annie Rigg - recenzja 137

względu na córkę moja zabawa w kuchni jest nieco ograniczona. Jednak cierpliwie poczekam aż Natalia troszkę podrośnie i być może wtedy będę miała więcej czasu na takie rzeczy. "Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów" to świetna propozycja dla wszystkich tych, którzy ze zwykłego deseru lubią stwarzać coś wyjątkowego. Ja uwielbiam! Annie Rigg jej stylistką potraw oraz autorką wielu książek.  Współpracuje(...)czekoladek byłoby oryginalnym, wspaniałym pomysłem!”. Całkowicie zgadzam się ze słowami autorki. Książka została podzielona na rozdziały: Krótki wstęp... Następnie zostały umieszczone podstawowe przepisy na biszkopty, kruche ciasteczka, pierniczki, lukry, kremy i masy. W tej części książki można też przeczytać o najprostszych sposobach dekorowania, a mianowicie między innymi o barwieniu lukru, czy używaniu posypek lub kolorowych brokatów. Znajdziemy tu sporo

Di gotuje
Kruche ciasteczka pomarańczowe 114

stery przejął Adaś. Mama smarowała czekoladą ciasteczka, a on dekorował posypką. Podobnie było ze składaniem- ja nałożyłam krem, a on składał, równał, dociskał... Całkiem sprawnie mu to nawet szło, choć bez wpadek się nie obyło i tak np. docisnął że cały krem bokiem i górą wyszedł, ale nie z takich opresji się przecież wychodziło. Ciasteczka są, więc to już połowa(...)tabliczka dobrej białej czekolady  Kolorowa posypka  Sposób przygotowania ciasta: Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, z wyjątkiem masła. Mąkę przesiewany, dodajemy posiekane drobno masło i cukier puder. Siekamy, dodając jednocześnie pozostałe składniki: jajko, żółtka, proszek do pieczenia oraz skórkę startą z wyparzonej, dobrze umytej pomarańczy. Ciasto zagniatamy dość szybko i formujemy w kulę. Zawijamy w woreczek

Kuchnia w czekoladzie
Biszkopt z kremem kajmakowym 95

Chyba każdy lubi biszkopty, choć nie każdy lubi je piec. Ale ja zostałam obdarowana takim przepisem, który nie zawiódł mnie ani razu. Podzielę się nim z

Do Garów!
Ciasto Szafirowa Fala 1768

łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny + 1/3  szkl gorącej wody WYKONANIE: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, kakao, na końcu wmieszać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać, wstawić do lodówki. GALARETKI: 2 galaretki wiśniowe 2 szkl gorącej wody WYKONANIE: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć wylać na masę czekoladowa(...)zacznie tężeć wylać na masę śmietanową. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. PRZEŁOŻENIE: biszkopt - masa kakaowa - galaretka wiśniowa - masa śmietanowa - galaretka szafirowa Placuszek włożony w pojemniku na ciasto, który jest rewelacyjny. <3 Wydłuża świeżość ciasta a w dodatku chroni ciasto przed zapachami w lodówce :) Jeśli jeszcze nie macie takiego pojemnika zapraszam do zakupu na stronie TARKA I MIARKA

Dziś Ja gotuje
Sernik z ciasteczkami i śmietankowym lukrem 199

innej tłustej kwaśnej śmietany 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru kryształ Diamant 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 10-12 czekoladowych ciasteczek z kremem Lukier śmietankowy 150 serka bieluch lub innego serka kanapkowego 3 łyżki cukru pudru Diamant 1 łyżka soku z cytryny kilka ciasteczek do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki rozdrabniamy na drobny piasek(...)Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na 10-12h. Serek łączymy z cukrem i sokiem z cytryny. Powstałą masę rozsmarowujemy na serniku. Ciasteczka kroimy na połówki i dekorujemy nimi ciasto. Smacznego

DefinicjaSmaku
STEFANKA ( bez pieczenia ) 104

Ciasto Stefanka na herbatnikach, więc nie wymaga pieczenia. Szybka, prosta i smaczna propozycja dla niecierpliwych :)    herbatniki czekoladowe 250-300 g mascarpone 500 g słodzone mleko skondensowane 400 g kakao 2 łyżki    Blaszka 29 X 12 cm wyłożona folią do żywności. Zarówno mleko jak i serek powinny być schłodzone. Serek mascarpone miksujemy na puch. Potem, ciągle miksując(...)powoli dolewamy mleko. Na spód blaszki rozkładamy warstwę herbatników, potem nakładamy warstwę krem. I tak naprzemiennie do wyczerpania kremu. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki, które posypujemy kakao. Schładzamy w lodówce najlepiej kilka godzin

Smaczne moje
Budyniowiec truskawkowy oraz kakaowo-bananowy - INSTAGRAM cz. IX 91

Minęło już trochę czasu od ostatniego wpisu z przepisami z naszego IG. Dlatego dziś dzielimy się z Wami dwoma wersjami ciasta, który nie wymaga pieczenia i jest idealne dla każdego fana budyniu.  Którą wersję wybieracie? Jaką wersję takiego ciacha byście zrobili albo chcieli żeby ktoś Wam zrobił? 😃 Budyniowiec truskawkowy Składniki (śr. ok. 21 cm) : - 800 ml napoju roślinnego(...)mleka) - 2 opakowania proszku budyniowego waniliowego - 250g mrożonych truskawek - kilka świeżych truskawek - 4 łyżki ksylitolu - 2 łyżeczki agaru* - 1 naleśnik lub herbatniki / ciastka / biszkopty na spód - 2 łyżki truskawkowego kremu MyRawJoy (opcjonalnie)** * agar można zastąpić żelatyną ale jej ilość musicie dopasować do proporcji jakie macie na opakowaniu żelatyny. ** krem sprawia, że budyń jest bardziej kremowy ale można go pominąć

Candy Pandas
rolada bezowa z owocami 134

zrobić. Do tego ukochane przez nas borówki i maliny i deser jak marzenie. Składniki: 4 duże schłodzone białka 200 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka octu krem 500 ml śmietanki  2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki soku malinowego lub wiśniowego 250 g borówek i malin Przygotowanie: w misce ubić białka na sztywną pianę  ubijając nadal dodawać(...)rozpuścić w nim żelatynę - pozostawić do przestudzenia zimną kremówkę ubić na sztywno, na końcu dodać rozpuszczoną w soku żelatynę masę śmietanową rozsmarować na bezie  posypać owocami  ciasto zrolować i odstawić na min godzinę do lodówki Smacznego

Gotowanie z pasją