Ostatnio mieliśmy przyjemność przygotować tort dla Frisco.pl . Tematem przewodnim dla nas były wiśnie i postanowiliśmy wykorzystać je w kilku wariantach - do nasączenia tortu, przygotowania frużeliny wiśniowej
Plate of Joyciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem
Moja smaczna kuchniaCiasto nakładamy do foremek na ok 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika na ok 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Dodatkowo: Dowolna masa ( u mnie tym razem akurat była gotowa masa śmietankowa Dr.Oetkera barwnik niebieski ciasteczka "Pieguski" śmietankowe draże odrobina brązowej masy cukrowej Masę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, na koniec dodajemy odrobinę niebieskiego barwnika. Szprycą cukierniczą nakładamy krem
Słodka Kraina Wypiekówkrem z fasolki szparagowej, który okazał się być dwukolorowy. Jedna część z żółtej, druga z zielonej fasolki, podane na pięknym talerzu. Tak naprawdę już po tym daniu byliśmy najedzeni, co tu dużo mówić, przeceniliśmy nasze możliwości w ilości jedzenia ;). Wszystko co dotąd jedliśmy bardzo mi smakowało, ale saszetki z nadzieniem z kurek i suszonych pomidorów okazały się hitem. Przepyszne ciasto
Corner With Recipesinne uroczystości. Jest przepyszny:) Biszkopt: 6 dużych jajek 160 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 150 g mąki 70 g mielonych migdałów 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku Krem: 500 ml kremówki 36% 250 g mascarpone 3 łyżki Amaretto 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny Poncz: 150 g konfitury morelowej 1/2 szklanki Amaretto Dodatkowo(...)dodajemy do nich, zmniejszając obroty miksera do minimun, mąkę przesianą z cynamonem, proszkiem do pieczenia i migdałami. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Biszkopt po wyjeciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości około 60 cm. Przekrawamy na 3 blaty po całkowitym wystudzeniu
Smaki Na TalerzuPrzed Wami part 5 serii wypieków zainspirowanych konkursem na naszym blogu. Ten przepis (od Kasi z bloga Strasznie Smaczne ) praktycznie pod względem składników nie został przez
Candy PandasPewnie już znacie to zacne połączenie - mango i kokos, jednak proponujemy Wam coś znacznie bardziej spektakularnego niż koktajl czy lody. Dzisiejszy deser wygląda jak tort za
Candy Pandasdulce de leche. Ta kombinacja jest niesamowita. Dulce de leche pewnie bym zjadła prosto z puszki, gdyby nie mój zdrowy rozsądek ile to kalorii i węglowodanów . Mówiąc szczerze to ciasto jedynie spróbowałam, bo faktycznie jakoś na słodkie ostatnio mam długie zęby. Ale za to mam dla kogo piec. Rolada banoffee została od razu sfotografowana. Sądzę, że jutro będzie jeszcze lepsza(...)kakao przesiej do ubitej masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Blaszkę od piekarnika przykryj papierem do pieczenia. Rozsmaruj ciasto na wielkość papieru zostawiając 2 cm wolne brzegi. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piecz przez 5 minut. Sprawdź patyczkiem, ale ciasto powinno być bardzo miękkie ale upieczone. Szybko oderwij papier. Ściereczkę posyp cukrem, połóż na niej biszkopt i zroluj
codojedzeniapłaskie łyżeczki sody 2 łyżki mleka Sodę rozpuścić w mleku, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować (ja używam blaszki 35x23 cm). Jeśli ciasto klei się do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki. Placki pieczemy w 180 st. C przez ok 10 minut. Należy pamiętać by na jeden z placków przed pieczeniem wyłożyć masę orzechową(...)Warstwa orzechowa: 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1/2 margaryny Margarynę , cukier i miód rozpuścić w garnku , dodać orzechy i chwilę gotować. Krem: 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy 1/2 litra mleka ok. 1/3 szkl. cukru pudru (do smaku) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo kwaśny dżem Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Cynamonowe szczęścieDorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodduszonym fenkfułem i lekko zapieczone w piekarniku. Pieczony dorsz z bekonem ułożony na sosie beszamelowym. Achhh... palce lizać:) A teraz coś, na co zawsze czekałam z niecierpliwością... desery:) Ciasto kawowe i malinowe z lekkim musem podane z kulką lodów kawowych na keksie bitej śmietany:) Pyszny naleśnik przełożony ... cukrem brązowym i podsmażony na masełku, a jakby tego było mało to podany(...)pysznym sosie pomarańczowym. I wierzcie mi, wcale to nie było za słodkie, było świetne w smaku:) Być we Francji i nie zjeść tego deseru to... czysta zbrodnia! Krem brulee - waniliowy z nutką pomarańczy:) A ta skorupka na wierzchu... mniam... pychotka:) Soczysty i słodziutki ananas podany ze skarmelizowanym brązowym cukrem ułożony na malinowym sosie... obok gałka lodów waniliowych na kleksie bitej
In my kitchenmojprzepisna.pl | Wegański deser a’la Monte Deser ten zrobiłam już jakiś czas temu, dokładnie 24 maja tego roku, w dniu moich imienin, jego zdjęcia zawieruszyły
moj przepis naJak słodycze to i dzieciaki pierwsze w kolejce :). Czasem dzięki drobnym zmianom można dziecku "sprzedać" witaminy razem ze słodkim deserem. W tym deserze użyjemy tahini czyli
Kuchnia PROzdrowotnaProste, bardzo wilgotne babeczki nadziane kakaowym tahini, czyli zdrową alternatywą dla kremów czekoladowych. Z truskawkami skomponowały się wyśmienicie. 150 g mąki owsianej 30 g mąki krupczatki kopiasta łyżka kakao 70 g cukru trzcinowego łyżeczka sody 200 g kefiru pół szklanki oleju jajko 10 łyżeczek kakaowego tahini szklanka truskawek Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W jednej misce mieszamy składniki płynne(...)drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta. Na środek nakładamy po łyżeczce tahini i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Wilgotne babeczki z kakaowym tahini i truskawkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogJajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mieszamy szpatułką. Pod koniec dodajemy olej i mieszamy do połączenia się z masą. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 30-40 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia(...)przekrawamy na trzy równe blaty. (Ja z racji, że nie lubię przekrawać biszkoptów, dzielę składniki na trzy części i piekę osobno trzy blaty po ok. 20 min.) składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżka cukru pudru (lub więcej, do smaku) 60 g czekolady deserowej, startej wykonanie: Mascarpone miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzenia