jedzenia.Spód babeczek może być dowolny, możemy użyć naszego ulubionego przepisu na muffinki lub skorzystać z tego poniżej.Kokosowe Muffinki - Babeczki Króliczki na Wielkanoc- Składniki: (ok. 10 muffinek)ciasto:szklanka mąki110 g masła1/3 szklanki cukru2 jajkałyżka mlekacukier waniliowyłyżeczka proszku do pieczeniakrem:250 ml śmietanki 30%250 g mascarponefix do ubijania śmietany3 łyżki cukru pudruok. 10 łyżek wiórek kokosowychmasa marcepanowa(...)składników (najlepiej łopatką). Gotowym ciastem wypełniamy do połowy papilotki (lub foremki na babeczki) i pieczemy ok. 20-25 minut w 160 stopniach.Gdy muffinki ostygną przygotowujemy masę.Śmietankę ubijamy* pod koniec dodając fix i cukier puder. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone i partiami, delikatnie mieszając dodajemy do śmietany. Do masy wrzucamy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.Gotowym kremem smarujemy każdą babeczkę, formując
Słodka Stronafasola do obciążenia spodu przy pieczeniu krem ( wersja schłodzona): 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g) 250g śmietanki kremówki 36% 80g cukru pudru ***** w wersji do zapiekania do tego kremu dodaje się się jeszcze 5 jajek utartych ze 100g cukru pudru! Kolejno wypełniony spód zapieka się w 180*C ok. 50minut. na wierzch: kilka wiśni z syropu kilka wiśni kandyzowanych(...)które to rozcieramy z całością za pomocą palców aż do jak najdokładniejszego połączenia (konsystencja kruszonki). Kolejno stopniowo dodajemy lodowaty sok z wiśni i zagniatamy na zwarte i dość elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, której wierzch lekko spłaszczamy i owijamy w folię spożywczą. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Piekanik najgrzewamy do 190*C (termoobieg). Schłodzone ciasto
Symfonia SmakówCzas czytania: 2 min Typowo wiosenna zupa z botwinki, czyli z młodziutkich buraków, które gotujemy wraz z listkami. Uwielbiam ją podaną z jajkiem i koperkiem, to
SprawdzonaKuchnia.plbiszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ krem: 250 g serka mascarpone 600 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny(...)mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 45-50 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę do góry dnem
wesoła kuchniawaniliowy i migdałowy F - fasola - w moim przypadku służy niestety tylko do obciążania tart czy tartaletek. Może kiedyś uda mi się kupić w końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce na czarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów siedzimy(...)kakao i kawa bez tych trzech składników nie potrafię się obyć. Zapomniałabym o gotowym słodkich korpusach do babeczek - zawsze je mam i w razie "W" napełniam je szybko dowolnym kremem L - laski wanilii i cynamonu Ł - łłłłłooooooorzechy - obowiązkowo arachidowe do zrobienia domowego masła orzechowego, a także włoskie...rodzajów jest wiele M - mąki wszelkiego rodzaju (od pszennych, przez razowe
Mania Wypiekaniamuffinek. My zrobiłyśmy z kremem czekoladowym a'la nutella i śliwkami. Przepis na muffiny znalazłam tutaj ( klik ). Zamiast nutelli dałam krem czekoladowo - orzechowy i zmniejszyłam ilość cukru. Muffiny wyszły rewelacyjne, bardzo dobre, smakowały wszystkim. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 400 g śliwek węgierek 80 g masła 3 kopiate łyżki kremu czekoladowego 2 jajka L 150 ml mleka(...)Wyłączyć gaz, dodać krem rozmieszać z masłem. Następnie dodać mleko i jajka. Roztrzepać za pomocą rózgi, żeby składniki się połączyły. 2. Do miski dajemy suche składniki: przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i cukier, mieszamy. 3. Do suchych składników dajemy mokre, mieszamy. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na drobniejsze kawałki. Dorzucamy do ciasta i mieszamy
kruche babeczkikonfitura, krem budyniowy i.in. polewa lukrowa, czekoladowa lub cukier puder do posypania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ze świeżych drożdży najpierw przygotowujemy rozczyn. Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże instant lub dodajemy wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy (ja rozpuszczone masło dodaję od razu z innymi składnikami - nie pod koniec wyrabiania ciasta - moim zdaniem
Moja Książka Kucharskamasłem orzechowym - czy kremem czekoladowym. To idealna alternatywa na szybką i zdrową przekąskę. (U mnie wyszły 23 pojedyncze sztuki) 160g mąki żytniej (użyłam razowej typu 2000 , z Bazarku Smakoszy ) 100g masła/margaryny 70g cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: dżem/konfitura Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta formować kulki
Di gotujenierówności, a resztę ciasta pokroić na prostokąty 7 cm x 11 cm. Każdy z prostokątów zwinąć w rurkę i ułożyć złożeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nierównościami wyłożyć foremki orzeszkowe lub wyrobić, rozwałkować i pociąć na prostokąty. Rurki piec w temp. 200 stopni C przez ok. 20 minut. Orzeszki przez 15 minut. Krem ser mascarpone
Weekendy w domu i ogrodzieschłodzony krem jogurtowy wylać galaretkę z malinami, wstawić do lodówki do stężenia. Następne warstwy przygotować analogicznie. Aby przygotować wierzch należy obrać kiwi, pokroić w plasterki i sparzyć je wrzątkiem, około 2 minut. Robimy to, aby pozbyć się enzymów uniemożliwiających tężenie galaretki. Na wierzchu ułożyć kiwi, zalać galaretką, włożyć do lodówki do pełnego stężenia ciasta, na około 2-3 godziny
Cakes By Kejtjest gotowe :) Ciasto trafiło w dziesiątkę. Zniknęło szybciej niż się spodziewałam. Jest proste, nie jest bardzo wyszukane smakowo, jednak jest bardzo eleganckie, minimalistyczne, a smak migdałów i ich lekka chrupkość nadają czegoś niesamowitego :) Moim zdaniem niesamowitą sztuką jest wymyślić coś takiego smacznego, prostego i minimalistycznego. Bo każdy może upiec tort z przeróżnymi posypkami, dodatkami, kremami i ogromem różnych, mieszających
Jedzeniomaniasię z motyką na słońce! Ale było warto - piętrowy tort z kremem śmietanowo-truskawkowym udekorowany wedle życzenia - kucykiem "My Little Pony", ale "nie takim płaskim, tylko wystającym". Nie będę ukrywać, że było przy torcie sporo pracy. Tym bardziej, że górna część tortu, już przełożona kremem śmietanowo-truskawkowym, zasmarowana kremem maślanym i czekająca tylko na obłożenie masą cukrową, spektakularnie wypadła(...)dokładnie) drewnianą lub plastikową łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 minut (duży biszkopt) oraz 30-35 minut (mały biszkopt). Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić. Syrop do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie syropu i nasączenie blatów: Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować. Dodać
Kulinarne Inspiracjeesencja waniliowa, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 – 4 łyżki kakao, do nasączenia: 350 ml naparu z herbaty, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki rumu, cukier do smaku krem: 1 litr śmietany 36 % marmolada polewa: 75 g masła, 30 g cukru, 3 łyżki kakao, 4 łyżki wody Masło utrzeć na pulchną masę. Dodać cukier, dalej ucierać, aż masa będzie(...)kakao, proszek do pieczenia, wanilię, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, na 40 minut. Ciasto wyjąć, ostudzić. Przygotować płyn do nasączenia ciasta: do naparu z herbaty dodać sok z cytryny, rum i dosłodzić do smaku. Śmietanę ubić na sztywno. Ostudzone ciasto przekroić w poprzek. Dolny
królestwo garówwysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze(...)ubić (końcówkami do ubijania białek) na gęstą masę. Na gotowej masie będą zostawały ślady końcówek miksera. Twarożek zmielić/zmiksować/rozetrzeć na gładko z aromatem waniliowym. Dodawać partiami krem czekoladowy i zmiksować na gładką masę. Gotowe nadzienie wyłożyć na wystudzony spód. Wyrównać dokładnie do brzegów formy, tak aby później galaretka się nie wylała. Schodzić 2 godziny. Wierzch
Chocolate Muffin Blog