jest zalecany przy chorobach nerek. Szukajcie szczawiku w zacienionych miejscach, w skrajnych przypadkach można go nawet spotkać zimą pod śniegiem. Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 60 min Krem szparagowy 2 pęczki białych szparagów 1 l bulionu warzywnego 1 cebula 100 ml śmietany 30% sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 2-3 łyżek masła Tortellini 200 g mąki pszennej(...)dodajemy pokrojone szparagi, bez główek, smażymy chwilę, mieszamy od czasu do czasu 3. Dolewamy bulion i gotujemy, wrzucamy główki szparagów, gotujemy ok 4 minuty, dolewamy śmietanę i miksujemy na krem, sugeruję przecedzić przez sito, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową 4. Tortellini - mąkę mieszamy z jajkami i solą, zagniatamy kule, owijamy folią i odkładamy na ok 1 h 5. Szczawik ucieramy
Słodki KompromisPyszne ciasto na piegowatym biszkopcie, z moją ulubioną masą mascarpone i wiśniami. Bardzo podobne do Czerwonego Kapturka , tyle że troszkę inaczej ułożone i z dodatkową wiśniową warstwą - taka moja Fanaberia ;) SKŁADNIKI: (na formę 25x35cm) Biszkopt z makiem: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Warstwa(...)wiśniowa: dżem wiśniowy lub 1 szkl świeżych wiśni ( wydrylowanych) 1 galaretka wiśniowa 1 szkl wrzątku Krem z mascarpone: 375 g mascarpone (1,5 standardowego opakowania) 330 ml śmietanki 30% 2 śmietan fix-y 6 łyżek cukru pudru Ponadto: 2 op. delicji wiśniowych 2 galaretki wiśniowe 3,5 szkl wrzątku 1. 2 galaretki rozpuścić w 3,5 szkl
Kto ugości moich gości?cukier. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku nadal miksując. Sypkie produkty przesiać do piany i wymieszać delikatnie łyżką. Na blachę od piekarnika położyć papier do pieczenia i wylać ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Piec około 30min w 160C. Po upieczeniu zaraz wyciągnąć, przełożyć na ścierkę kuchenną i zwinąć w rulon. Galaretki rozpuścić w około 120ml gorącej wody. Śmietanę ubić z łyżka(...)Wymieszać (ja zrobiłam to mikserem na małych obrotach) Okrągły biszkopt nasączyć (ja nasączyłam czarną herbatą z cukrem). Biszkopt na roladę przekroić na 6 pasków. Każdy pasek posmarować dżemem i kremem ze śmietany. Pierwszy pasek zwinąć w rulon i położyć go przy brzegu drugiego i znowu zwinąć łącznie z tym drugim paskiem. Postępować tak aż wszystkie paski zostaną zawinięte jeden
Amatorka kuchennaOdrobina lata zimą Ciasto, które swym smakiem przypomina mi lato, na które z takim utęsknieniem czekam. SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY: 1 duży jogurt naturalny 1 opakowanie mrożonych truskawek 5 łyżek cukru pudru 4 łyżki żelatyny (lub 1 opakowanie galaretki truskawkowej) 1/3 szklanki wrzącej wody WYKONANIE Truskawki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem. Żelatynę/galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej(...)wodzie, a następnie schłodzić. Formę wyłożyć biszkoptami. Jeszcze, jak jest płynna wymieszać z kremem truskawkowym , a następnie przełożyć na biszkopty
Zofianaprzekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok 15 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy nasze czekoladowe muffinki na pewno się upiekły (ciasto nie powinno kleić się do patyczka). Gdy babeczki są w piekarniku zabieramy się do przygotowania polewy na wierzch naszych babeczek. Do rondelka wlewamy mleko zagęszczone i dosypujemy 100 gram(...)czekamy kilka minut, aż masa trochę zgęstnieje. Dodajemy połamaną czekoladę, czekamy aż się rozpuści. Zgęstniałą polewą, posmarować babeczki, grubszą warstwą. Markizy rozdzielić na pół: na część z kremem i część bez kremu. Część bez kremu przełamać na pół. Na jeszcze nie zastygniętą do końca czekoladę przykleić oczy sówek i powieki. Dzióbki i źrenice zrobić z kolorowych pastylek. Źrenice można
W kuchennej krainiedaktyli bez pestek (suszonych) - Tu są w promocji KLIK 150 g migdałów 250 g mieszanki orzechów (włoskie, laskowe, brazylijskie, nerkowca, migdały) - TU są w dobrej cenie SKŁADNIKI NA MASĘ- KREM 250 g namoczonej mieszanki orzechów (włoskie, laskowe, brazylijskie, nerkowca, migdały) 2 łyżki masła orzechowego - TU znajdziesz w promocji 2 łyżki masła kokosowego - PRZEPIS 1 garść namoczonych daktyli(...)róbcie z tego kremu :). Naszą surową masę przekładamy do foremki (taka do tart, może być też inna np. tortownica. Ale uwaga o średnicy nie większej niż 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy. Należy odstawić do wyschnięcia. Jako że potrwa to jakaś chwilę to możemy w tym czasie zacząć przygotowywać krem. Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy
ClauditteMissCookingSerniki to moja miłość. Ogromna, gorąca miłość. A ten sernik, ze wspaniałym cytrynowym kremem był po prostu pyszny. Idealne połączenie słodkiego sernika z własnoręcznie zmielonego twarogu (chudego!) z kwaskowymi cytrynkami... Mniam! No mój ideał. Całe szczęście mężowi nie smakował, więc więcej było dla mnie ;) Małżonek dostał wtedy swoją porcję a'la snikers, z kajmakiem i fistaszkami. Równie dobry, ale mój(...)aromat waniliowy lub rumowy Lemon curd: 3 duże cytryny (skórka i sok) 100 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 23 cm, lekko dociskając. Włożyć na 20 minut do lodówki. MASA SEROWA: Rozetrzeć masło z cukrem
Cakes By Kejtzmodyfikowałam. Zastanawiałam się czy dodać ten przepis, bo mnie to ciasto nie zachwyciło, dla mnie trochę bezpłciowe, za to mój mąż mnie zadziwił bo powiedział, że mu bardzo smakuje. Ciasto bardzo delikatne, lekkie, mało słodkie, mąż powiedział że do kawki idealne, przekonał mnie, więc je dodałam. Dzień wcześniej warto przygotować galaretki w kształcie serca (szczegóły poniżej). listonic_type='fooddrink';listonic(...)łyżeczki proszku do pieczenia 45 ml oleju w temp. pokojowej barwnik czerwony 1/2 łyżeczki (u mnie barwnik w żelu Wiltona) cukier puder 2 łyżki (do zawijania rolady) Składniki na krem: 300 ml śmietany 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka czerwona rozpuszczona w 1 szklance wrzątku (ps. jeżeli chcemy aby rolada miała większą część galaretki wówczas rozpuszczamy
moj przepis naTaki deser to wspaniała propozycja na gorący dzień. Przygotowanie zajmuje 15 minut, chwila w lodówce i gotowe. Sprawdzi się z każdymi owocami. Dołożyłam tym razem truskawki
Słodki sentymentTortilla pełnoziarnista może być dobrym dodatkiem do wielu dań. Możemy ją podawać do potraw meksykańskich jak na przykład gulasz, krem z kukurydzy. Możemy zrobić z niej wrapy wypełnione naszymi ulubionymi składnikami. Ja ostatnio zasmakowałam w tortilli z serem feta, oliwkami, pomidorem oraz mieszanką sałat. Jest to moim zdaniem całkiem oryginalne i na pewno jest to coś innego niż zwykłe kanapki(...)szkoły lub pracy. Składniki (6 sztuk) 2 szklanki maki pełnoziarnistej pół szklanki wrzątku łyżka oleju sól Sposób przygotowania: W dużej misce wymieszaj mąkę a olejem, solą oraz wrzątkiem. Ugnieć ciasto tak by wyszła jedna odchodząca od ręki duża kulka. Następnie podziel ją na 6 części i smaż na suchej patelni z każdej strony. Postaraj się nie przetrzymać placków zbyt długo
wysmienitymnie miłością. W prezencie od francy dostałam książkę kucharską (oczywiście była jeszcze z ceną 50% obniżka) ale ja nie pozostawałam jej dłużna i dostawała ode mnie w prezencie krem na zmarszczki 60+ (a miała ledwie 50), nigdy Wam nie mówiłam przecież że jestem miła, co nie? ;-). W każdym bądź razie, książka nawet kilka razy mi się przydała, bo zawiera przepisy(...)ciut przepis podrasowałam, zweganizowałam i tak oto w tym roku zamiast pierogów z kapustą i grzybami jest kulebiak na Wigilę. Ps. Zdjęcie przed pieczeniem- właśnie siedzi w piekarniku. Składniki: ciasto: 300 g mąki 80 g masła kokosowego 150 ml mleka roślinnego (sojowe) łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka cukru 30 g świeżych drożdży farsz: pół kg kapusty kiszonej
greenscarfDziś postawiałam na to pyszne i niebanalne ciasto, które pochodzi z przepisów siostry Anastazji. Nie dość, że ładnie się prezentuje, to jeszcze wybornie smakuje :) Polecam !! Składniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia S kładniki na place k II: 25 dag mielonych orzechów 5 białek(...)cukru kryształu 11/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek 20 dag cukru kryształu 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła Polewa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao. 3 łyżki mleka Wykonanie : Placek I- Białka ubić
Ciasteczkowy Potwórzawsze coś się wymyśli. Czasem po prosu pochłonie się je ot tak, jako przekąskę w czasie oglądania filmu na przykład. Częściej jednak nachodzi mnie pomysł, i owoce lądują w ciastach i deserach. Mniam.Tym razem inspirację znalazłam w Cheesecakes baked and chilled wydawnictwa The Australian women's weekly. Uwielbiam te gazety - są pełne smakowitych przepisów opatrzonych wyjątkowo apetycznymi zdjęciami. Pyszności!Trifle(...)biszkopt. Ja poszłam troszkę na łatwiznę, chcąc wykorzystać to, co miałam w lodówce. I muszę przyznać, że wyszło naprawdę smacznie - słodkie, gąbczaste biszkopty o lekko alkoholowym aromacie, delikatnie aksamitny krem z mascarpone, soczyste nektarynki, kwaśna marakuja i chrupiące płatki migdałowe - czyż to nie brzmi wspaniale...? Taki leniwy w sumie deser z tego, co akurat jest pod ręką. W dodatku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJestem wielką fanką bitej śmietany :) Dlatego postanowiłam sobie poholowac i zrobiłam omlet z dodatkiem pysznego kremu i brzoskwinki . Omlet można sobie zafundowac na śniadanko , albo jako deser . Ze składników które podam wyjdą ok. 4-5 omletów smażonych na małej naleśnikowej patelni.( średnica 16 cm ) Składniki 3 jajka 25 g mąki masło do smażenia śmietana kremówka 30 % cukier waniliowy(...)łyżka cukru pudru Białka ubic na sztywna masę. Żółtka utrzec z łyżeczką cukru waniliowego, delikatnie połączyc z pianą i z mąką. Na patelni rozgrzac masło i wylewac partiami ciasto. Smażyc do zarumienienia ( uważac aby masło sie nie przypalało )Ubic śmietanę z cukrem pudrem.Schłodzony omlet wypełnic ubitą śmietaną i ozdobic pokrojona dowolnie brzoskwinką. I jedzonko mega - pyszne gotowe
Słodkości i nie tylkojogurtu naturalnego 420 g mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej duża szczypta soli zielony barwnik masło i mąka do formy KREM: 200 g śmietany kremówki 30 lub 36 % około 2 łyżki przesianego cukru pudru śmietanfix (opcjonalnie) LUKIER: 100 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody zielony barwnik cukier puder(...)każdym razem dokładnie miksując. Do puszystej masy maślano-jajecznej dodajemy jogurt oraz barwnik i dokładnie ubijamy mikserem, na końcu dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wygładzamy szpatułką i pieczemy około 50-55 minut do zarumienienia. Jeśli wbity w ciasto patyczek wyciągniemy suchy, ciasto jest gotowe. Studzimy w formie. Zimne
Rozpustne gotowanieświetną propozycję ! Rolada z galaretką i bananami. Prosta, niewymagająca praktycznie żadnych umiejętności, świetna na ciepłe dni, gdzie nie ma się raczej ochoty na ciężkie i bardzo słodkie kremy, a własnie na orzeźwiające i chłodzące galaretki. Jedynie trzeba poczekać aż galaretka stężeje (co nie trwa krótko. Ale warto poczekać :) Swoją roladę zrobiłam używając galaretki pomarańczowej, nie polewałam niczym ani nie nasączałam(...)wyjmujemy od razu z piekarnika i przekładamy na lnianą/bawełnianą (czystą!) ściereczkę. Zaczynami zwijać delikatnie roladę. Zwijamy tak aby ściereczka zostawała w środku, tzn. nie zwijamy samego ciasta tak, że powstaje nam rulon ciasta, a zostawiamy ściereczkę w środku tak jakby była ona częścią rolady. (Dzięki temu warstwy biszkoptu podczas stygnięcia nam się nie skleją i ciasto nie zaparuje
Jedzeniomaniaorkiszową, zamiast cukru posłużyć się naturalnie słodkimi bananami oraz rodzynkami, a w miejsce śmietany i masła użyć oleju kokosowego. Scones podawać można z dodatkiem miodu lub na przykład domowego kremu czekoladowo-orzechowego, w której to wersji szczególnie je sobie upodobałam. Da się zdrowiej, a przy tym nadal prosto i pysznie? Da się! Składniki na 6 sztuk: 200g pełnoziarnistej mąki orkiszowej(...)następnie lekko wyrobić palcami, aż mąka zacznie delikatnie zbijać się w grudki. Dodać rodzynki, puree z banana oraz mleko – składniki połączyć dłonią lub łyżką w jednolite, delikatnie klejące się ciasto. Posypanymi mąką dłońmi przełożyć ciasto na papier do pieczenia, rozpłaszczyć na kształt okręgu i grubość około 2cm. Pokroić na 6 części. Papier wraz z bułeczkami przełożyć na blachę, wstawić
Even Better FoodTym razem chciałbym Wam zaproponować delikatny, biszkoptowy torcik z nadzieniem budyniowym. Nie jest skomplikowany w przygotowaniu choć, jak każdy tort, czasochłonny. Ten powstał na urodziny mojej
Ania i Marcin gotująPrzepis na biszkopt Składniki: -4 jajka -1 szklanka cukru -1/2 szklanki mąki -1/2 szklanki kartoflanki -proszek do pieczenia Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem
Magia jedzenia.umila filiżanki pysznej kawy jak kruche ciasteczka z pysznym czekoladowym kremem. Związek idealny. Ja uwielbiam takie połączenia. Ciasteczka rozpływają się w ustach zostawiając delikatny maślany smak i najlepszy na świecie czekoladowy. Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g masła 100g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli ziarenka wanilii lub zapach 100 g czekolady deserowej 80 ml śmietany(...)Wykonanie:Do przesianej z cukrem pudrem i solą mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je palcami. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Następnie podsypując mąką wałkujemy dość cienko wycinając ulubione wzory. Pieczemy ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp 180 stopni przez
Malinowe Pocałunkigładkiej masy, będzie ona miała dość rzadką konsystencję, po przygotowaniu możemy ją schłodzić w lodówce lub zamrażarce- formę na muffiny smarujemy niewielką ilością tłuszczu i posypujemy mąką - kwadraty z ciasta wkładamy do wgłębień w formie lekko wypełniając je, brzegi zostawiamy na zewnątrz- do tak przygotowanych foremek przekładamy masę kremową tak, by wypełniła się cała powstała kieszonka- brzegi kwadratu zaklejamy(...)stopniach przez 30-40 minut Wykorzystanie formy na muffiny sprawia, że sakiewka pod wpływem temperatury nie rozlewa się na boki, tylko utrzymuje zwarty kształt, po wyjęciu przypominający babeczkę. Do kremu z mascarpone można dodać więcej cukru, jeżeli ktoś lubi słodkie nadzienia, moje sakiewki mają delikatny w smaku, lekko kremowy środek. Najlepiej przechowywać je w lodówce
Smakołyki Bereniki