zakupów Jak gotowaliśmy W niedzielę za jednym zamachem upiekliśmy ryby i frytki, warzywa do makaronu stir free i burrito, piersi kurczaka, piersi indyka do burrito, dynię i pomidory do kremu dyniowego. Tylko makaron z sosem pomidorowym na piątek zrobiliśmy w całości w czwartkowy wieczór – ale zajęło nam to mniej niż godzinę, a sos niepostrzeżenie zrobił się sam! Polecamy(...)poszukiwaniach, testując różne receptury, udało nam się wreszcie trafić na właściwy przepis, z którego placki wychodzą jak marzenie. Prawie zawsze Z tortillą jest w końcu jak z każdym innym ciastem – ma swoje humory i raz wychodzi idealne, a kiedy indziej zupełnie przeciętne. Jeśli nie macie czasu i ochoty na własnoręczny wyrób, kupcie gotowe placki, zwijajcie buritto i cieszcie się
Niedzielny kucharzdość drobno orzechy i zagniatamy ręcznie ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy na około godzinę do lodówki ( może spędzić tam nawet całą noc ). Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, blaszkę wykładamy papierem lub podkładką silikonową do pieczenia. Z ciasta odrywamy kawałeczki, z których w dłoniach formujemy kuleczki, wielkości małego orzeszka włoskiego. Ciasto nie powinno lepić się do rąk(...)deseczce. Bardzo smaczne jeszcze lekko ciepłe, mocno wyczuwalny jest wówczas aromat orzechów. Ale jak już wspomniałam, z czasem nie tracą walorów. Kilka sztuk złożyłam razem, smarując ich spody kremem czekoladowym i zlepiając w markizowy duet. Polecam głównie ( ale nie wyłącznie ) wielbicielom orzechów i zbóż wszelakich
Kronika Piekarnikapiec około 20 minut aż biszkopt będzie upieczony ale sprężysty i jeszcze niezbyt wysuszony z wierzchu, w innym razie przy zwijaniu się połamie. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, przykryć wilgotną ściereczką i razem z nią zwinąć w roladę. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, zalać połową szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać porzeczki(...)będzie prawie całkowicie stężałe wyłożyć je na biszkopt i zwinąć. Wstawić do lodówki, żeby stężała. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Kokos usmażyć na łyżce masła. Stężałą roladę posmarować kremem maślanym i obsypać kokosem. Udekorować resztą kremu i porzeczkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaowsiano -jaglane naleśniki z domowym kremem czekoladowym z ciecierzycy i wegańskim sosem czekoladowym ~ Wczoraj pierwsze wegańskie kluski - dzisiaj pierwsze wegańskie naleśniki... :) Trochę stresu przy patelni było, ale jak widać wyszły "względnie udane" :) Za to w smaku były o wiele lepsze niż w wyglądzie! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki owsianej BIO Fresano ~łyżka mąki jaglanej(...)sojowego (lub mleka sojowego + wody gazowanej) ~łyżeczka oleju ~szczypta soli Łączymy obie mąki, sól i ciagle mieszając dodajemy mleko sojowe do odpowiedniej konsystencji, następnie dodajemy olej. Odstawiamy ciasto na ok. 15-20 minut i po tym czasie smażymy na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamsdeserek idealny na każdą porę roku, bo można je zrobić na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Jednymi z moich ulubionych są te z owocami, które ułożone na kremie czy budyniu nie dość, że świetnie smakują to też zachęcająco wyglądają. U Nas dziś kolorowo i owocowo czyli takie babeczki wspominające lato w jesienne dni. Tartaletki z budyniem i owocami(...)dowolne owoce ( u mnie kiwi, truskawki, mandarynki, winogrona) czekoladowe ozdoby PRZYGOTOWANIE: Do mąki dodajemy szczyptę soli i masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtka i cukier puder, zagniatamy ciasto, które wkładamy na pół godzinki do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy warstwą ciasta foremki. Nakłuwamy widelcem ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do zrumienienia na złoto
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiChlebki pieczone w słoiku można pasteryzować!!! (Wspominałyśmy o tym przy wcześniejszych przepisach na bananowca),- Taki słoiczek to genialny prezent - wyobraźcie sobie, że dajecie komuś słoik a w nim wasze ciasto. Jaki ma być słoik?Nie jest to specjalny słoiczek do wypiekania. Jego specjalność polega jedynie na kształcie - musi być walcem, który nie ma ani minimalnego zwężenia na górze. Dzięki(...)sklepach udaje się znaleźć produkty, które czekają na konsumpcję właśnie w takich słoiczkach. Swojego czasu znalazłyśmy mięsko (zresztą bardzo dobre), ale sprawdziłyśmy i szklaneczki po smarowidłach kanapkowych (np, kremach czekoladowych) również wytrzymują temperaturę. To chyba zasługa bardzo grubego dna. Delikatny, wilgotny chlebek rozpływa się w ustach. Smak jaki opanowuje zmysły może rywalizować jedynie z zapachem unoszącym się po całym
Wypisz Wymalujprzykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż dynia będzie miękka a mleko w większości odparuje. 3. MIKSOWANIE (2 min) Z garnka wyciągnijcie goździki i zmiksujcie dokładnie całość na gładki krem. Dodajcie cynamonu, szczyptę kardamonu i imbiru (jeśli lubicie przyprawy korzenne, dajcie więcej – próbujcie dodając po trochu, aby nie przesadzić). Zamieszajcie. Mikstura powinna mieć gęstość musu owocowego – jeśli jest rzadsza, pogotujcie(...)tłuczka). W misce mieszamy pokruszone ciastka z kakao i roztopionym masłem. Mieszamy i uzyskujemy coś w rodzaju mokrego piasku. Uwaga – mieszanka obłędnie pachnie, ale pamiętajcie, że jest potrzebna do ciasta. Przekładamy ją więc do natłuszczonej masłem formy (papier do pieczenia jest tu zbędny) i formujemy płaski spód z lekko podniesionymi brzegami (jeśli macie rozkładaną formę, wtedy musicie zakryć nimi linię
Nerds KitchenRolada czy Pavlova ? zawsze mam dylemat gdy zostaje mi nadmiar białek po pieczeniu kruchych ciast czy ciasteczek. Jedno i drugie smakuje obłędnie i jest gotowe do zjedzenia od razu po przełożeniu. Choć rolada bezowa nie jest łatwym wypiekiem to warto się skusić, jeśli dobrze ubijemy białka i damy drobny cukier do przygotowania nie ma opcji by nie wyszła. Smak słodyczy(...)SKŁADNIKI: Beza: 1 szklanka białek jaj kurzych 1 ¼ szklanki cukru drobnego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego ewentualnie soku z cytryny 2 łyżki wiórek kokosowych Krem: 400 ml śmietanki 36% 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 3/4 szklanki frużeliny malinowej lub wiśniowej Cukier puder do oprószenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Nagrzać piekarnik
Wanilia i Kardamonzupełnie, wsypujemy mleko w proszku i mieszamy, by dokładnie połączyło z płynną masą. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na gęsty, biały krem, co trwa około 5 minut. Wlewamy sok cytrynowy ze skórką. Cały czas miksując, naprzemiennie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy przestudzone mleko. Miksujemy tylko do połączenia się(...)Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Ja po 35 minutach przykryłam babę folią aluminiową, bo niepokojąco się przyrumieniła. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone. Jeśli tak, zostawiamy w wyłączonym piekarniku przez kilka minut, wyciągamy i studzimy. Z formy wyciągamy po 15 - 20 minutach. Wkroiłam się w jeszcze delikatnie ciepłą - poezja
Kronika PiekarnikaJako jedyna Walentynka w Naszym domu, muszę zadbać o moich mężczyzn: męża i synów. Na jutrzejsze święto przygotowałam mały, słodki akcencik: torcik owocowy. Pyszne, świeże owoce
Z Majeczką w kuchnikremówki.(dno miseczki nie powinno dotykać powierzchni wrzącej wody). Dodajemy ostudzoną czekoladę do ubitej śmietany ze śnieżkami. Czekoladę dodajemy powoli by śmietana się nie zważyła. Gotowy krem wkładamy do lodówki na 20 minut do stężenia. Następnie formujemy w dłoniach małe kulki, wsadzamy do środka każdej kulki kawałek migdała i obtaczamy w wiórkach kokosowych(...)łyżki rumu 1 żółtko (ze sparzonego jajka)100 g wiórek kokosowychcukiereczki cukiernicze do obtoczenia lub mielone migdały albo wiórki kokosowe.Herbatniki rozkruszamy w blenderze albo wałkiem do ciasta na piasek. Miękką margarynę wymieszać ze 100 g wiórek, żółtkiem (surowe jajko wkładamy na parę sekund do wrzątku, by sparzyć je), rozkruszonymi herbatnikami, kakaem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i alkoholem
Bon Appetit MałgorzatyMazurek z owocamiMazurki mogą się od siebie bardzo różnić. U mnie w domu była zawsze jedna zasada - każdy robi taki, jaki smakuje mu najbardziej i przystraja
Ciastkozercyherbatnikowym spodzie. Na wierzch zamiast lukru czy polewy czekoladowej proponuję galaretkę z gotowanymi malinami, o tej porze roku to tylko mrożone ale też wybornie smakują. Ciasto jest lekkie i delikatne, do niedzielnej kawki będzie w sam raz :) Zapraszam :) Składniki : 750 g sera białego półtłustego 1 kopiasta szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy(...)galaretki malinowe 500 ml wody blaszka o wymiarach 26/37 cm Wykonanie : Do misy blendera pokruszyć ser, następnie dodać, cukier, masło, cukier waniliowy i żółtka, wszystko utrzeć na gładki krem, następnie wyłożyć do miski.Dodać,serek waniliowy, budyń i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać partiami do sera, mieszać delikatnie łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a spód
Sama słodycz i szczypta chiliTo już ostatnie maliny z mojej działki na kolejne muszę poczekać do przyszłego roku. Nie było ich za dużo, więc wylądowały w roladzie. Nie bójcie się
Pieguskowa KuchniaPyszny, słodziutki i zdrowy kremik daktylowy. Idealny do kanapek, naleśników, gofrów czy ciast. Ale najlepszy i tak wyjadany łyżeczką ze słoiczka... Uwaga: zniżka 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.). Składniki: 100 g suszonych daktyli- u mnie Agnex 1/3 szkl wody 1 dojrzały banan 1 łyżka nasion chia płatki migdałowe(...)zalewamy wodą. Zagotowujemy i wyłączamy gaz. Daktyle zostawiamy w gorącej wodzie aż woda ostygnie. Po tym czasie obieramy banana, kroimy i dokładamy do daktyli. Blendujemy razem na gładki krem. Dodajemy chia, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Przekładamy gotowy krem do kokilek i dekorujemy płatkami migdałowymi.Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneLekkie i niezbyt słodkie ciasto bez pieczenia, inspirowane włoskim deserem Tiramisu - to idealna propozycja na karnawał. Przepis znalazłam na blogu ilovebake , ale wprowadziłam do niego kilka niewielkich zmian - między innymi zdecydowałam się na dodanie odrobiny likieru Amaretto, tak jak w oryginale deseru Tiramisu. Delikatny sernik z kawową nutą, najlepiej smakuje na drugi dzień, po odstaniu przez noc w lodówce. Składniki(...)masę serową: 1 kg twarogu mielonego np. z wiaderka (o temperaturze pokojowej) 4 duże żółtka 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mocnej kawy 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Krem śmietanowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 opakowania podłużnych biszkoptów 1 szklanka mocnej kawy (wystudzonej) 3-4 łyżki likieru Amaretto
Świat Ciastaaluminiową i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy (ja użyłam foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki do babeczek, dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem, Pieczemy w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut. Masa serowo-śmietankowa i mus brzoskwiniowy: SKŁADNIKI: 6 brzoskwiń 150 g serka mascarpone(...)oraz serek - wszystko dokładnie mieszamy. W szklance rozpuszczamy żelatynę we wrzącej wodzie (100 ml wody około 2 łyżeczki żelatyny). Studzimy i dodajemy połowę do masy - dokładnie mieszamy. Powstałym kremem uzupełniamy w połowie babeczki. Następnie przygotowujemy mus: brzoskwinie kroimy drobniutko i blendujemy, dodajemy pozostałą żelatynę, mieszamy. Powstałym musem uzupełniamy babeczki. Dekorujemy czekoladowymi pieguskami - odstawiamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki