ciasta z kremem - 5500 przepisów (strona:318/367)

PIKANTNY KREM Z BATATÓW 179

    Moja przygoda z batatami zaczęła się stosunkowo późno. Bo choć od ponad pięciu lat prowadzę tutejszą "kuchnię", to dopiero jakieś dwa i pół roku

W kuchni Karmel-itki
Muffinki obłędnie czekoladowe z cukinią 198

Smak tych muffinek przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania, naprawdę. Nie sądziłam, że kiedykolwiek zrobię lepsze muffinki niż te bardzo czekoladowe muffinki z kremem malinowym . Jednak udało mi się dokonać niemożliwego! Są niesamowicie czekoladowe, miękkie, wilgotne i po prostu rozpływają się w ustach. A jaki jest ich sekret? Trzymajcie się mocno.. CUKINIA! Uwielbiam takie wynalazki i po raz kolejny się(...)mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.  4. Do pierwszej miski dodajemy zawartości drugiej. Wszystko delikatnie mieszamy.  5. Dodajemy startą cukinię i wszystko mieszamy.  6. Ciasto rozkładamy do blaszki wyłożonej papilotkami. Na wierzchu każdej muffinki układamy pokruszoną czekoladę.  7. Przez pierwsze 5 minut mufffinki pieczemy w temperaturze 220C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180C

two broke sisters
Serowa chatka z rodzynkami 378

bardzo łatwy przepis.Podchodziłam do niego z rezerwą ,szczególnie jeżeli chodzi o złożenie tej chatki.Ale nie bójcie się bo to bardzo łatwo i prosto się składa.Jednym z ciast , które robię na wielkanocne święta to sernik na zimno lub pieczony,ale ten z pewnością zagości na moim stole i Wam też polecam.    Składniki: margaryna100 g twaróg półtłusty(...)dodać cukier puder, mleko ,kakao i podgrzewając na lekkim ogniu podgrzać ale nie gotować. Polewę przestudzić, letnią oblać w całości herbatniki i ponownie odłożyć do stężenia. Ja udekorowałam białym kremem w tubce i kolorowymi kuleczkami Dr.Oetkera

Ala piecze i gotuje
Najlepsza rolada bezowa z kremem kawowym 289

Przed nami jedno z najpiękniejszych majowych świąt - Dzień Matki . Mimo, że naszym, i wszystkim Mamom na świecie, należy się szacunek każdego dnia, to 26 maja jest

Smaczna Pyza
Serniki pomarańczowy z orange curd 137

Przepis na ten sernik czekał, czekał, aż w końcu doczekał się publikacji ;) Lubię eksperymentować, gotować, piec. Gorzej już idzie mi zebranie się w sobie, spisanie i

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tłusto, grubo, słodko. Czwartek! 187

jeden dzień myśl o dobrej kondycji, dużych bicepsach, jędrnych pośladkach, seksownym sześciopaku i zdrowej diecie! Jemy pączki cały dzień! Z różą, malinami i cukrem pudrem, domowym lukrem, kremem toffi i kajmakiem, słonym karmelem, słodką konfiturą i kandyzowaną skórką pomarańczy. Jemy i nie myślimy. Zapominamy o tym, że nadmiar szkodzi, że jeden pączek to 30 minut na bieżni i że piątek(...)pięć całych jajek, resztę cukru, cukier waniliowy i sól mieszacie w garnku na małym ogniu. Tylko nie mikserem! Trzepaczką! Łączycie masę z zaczynem drożdżowym i dodajecie resztę mąki. Wyrabiacie ciasto, aż przestanie kleić się do dłoni. Możecie – w razie potrzeby – dosypać tej mąki trochę więcej. Ciasto przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na jakieś

GRUBY WAŁEK
Jak upiec biszkopt? 137

upiec biszkopt! To pytanie często zadają sobie osoby, które pragną upiec smaczny tort przełożony kremem i owocami. Tak, dla początkujących w kuchni może to się wydać nie lada wyzwaniem, a przecież pieczenie biszkoptu wcale nie jest takie trudne. Wystarczy tylko zastosować się do wskazówek poniżej i biszkopt na pewno się uda! Biszkopt opada po wyjęciu z piekarnika… Czy proszek(...)Jeśli mamy zamiar zrobić biszkopt kakaowy odejmujemy 3 łyżki mąki i dodajemy taką samą ilość kakao. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku bez termoobiegu. Nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasto, bo po prostu opadnie. Dopiero pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku. Biszkopt należy piec w stosownej temperaturze i bez termoobiegu. Inaczej wierzch ciasta może

codojedzenia
Dacquoise 204

kiedyś muszę go zrobić sama, ale oczywiście nie zjeść sama. Aż takiego szaleństwa nie popełnię bo bym nigdy nie wyszła z siłowni, albo musiałabym pożegnać ulubione spodnie ;) Każde ciasto jest wykonalne w zaciszu domowym, niektóre wymagają po prostu więcej pracy. Zatem moi drodzy słowo się rzekło, w moim domu powstał mój debiutancki Tort Dacquoise. Na dużej blaszce do pieczenia kładziemy(...)120ºC i uruchomić termoobieg. Po upływie wskazanego czasu uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy, aż beza wystygnie. Blaty powinny być zarumienione i chrupkie z zewnątrz, a piankowe w środku. Krem: 200 ml śmietany 30% schłodzonej 250 g serka mascarpone schłodzonego 150 g kajmaku 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka amaretto 0,5 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich 0,5 szklanki drobno

Emskie Smaki
Tort żydowski 325

Wykonanie: Zagnieść jak na ciasto faworkowe i odłożyć na 2 godziny. Zważyć całość, podzielić dokładnie na 15 części, piec 15 krążków. Każdy krążek przygotować rozwałkowując 1/15 całego ilość ciasta na papierze do pieczenia wyciętym w rozmiarze tortownicy. U mnie były to krążki dużej tortownicy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220-230 st. C przez 7 minut każdy. Uwzględnić cechy własnego(...)żurawiny 20 dkg rodzynek ½ kg śliwki kalifornijskiej   Orzechy i śliwkę rozdrobnić   Przekładanie tortu:   Smarować kolejno krążki używając na przemian opisanych wyżej rodzajów mas. Po posmarowaniu kremem posypać garścią bakalii (te z można zważyć i podzielić na 15 części, żeby używać ich równomiernie). Po położeniu nowy krążek przycisnąć starannie, będą się kruszyły, ale o to chodzi. Gdyby

Sto kolorów kuchni
TIRAMISU Z MALINAMI. 182

Uśmiechnął się, pogłaskał po ręce, po czym zniknął za zakrętem. A ona sama z walizką w ręku, czeka na autobus, na opustoszałym przystanku. Deszcz maskuje jej

W kuchni Karmel-itki
Sernik chałwowy 146

Uwielbiam serniki. Dam się za nie pokroić. Z racji wiecznych diet zwykle robię je z chudego twarogu, ale tym razem wykorzystałam serek wiaderkowy i nie żałuję! Nadał ciastu kremowy, wręcz pankowy charakter. Jednak do innych wypieków najbardziej pasują mi zwyczajne, oklepane twarogi w kostkach, których nie mielę w maszynce, a po prostu przeciskam przez praskę do ziemniaków.  Do tego(...)odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzać w mikrofali do rozpuszczenia. Żelatyna nie może zawrzeć! Pozostawić do przestudzenia. Zimną mieszankę chałwową wyjąć z lodówki, ubić do momentu powstania puszystego kremu. W misce umieścić twaróg, likier czekoladowy, cukier i zmiksować. Dodać ubity krem chałwowy i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę zahartowaną 2 łyżkami masy serowej, po troszeczku, ciągle

Cakes By Kejt
ciasto mrożone z finest cookies 236

Kremowa mrożona uczta ze świeżych truskawek i posypane chrupiącymi finest cookies. Łatwe do wykonania i idealne na gorące letnie dni! Składniki 2 łyżki brązowego cukru  

w mojej kuchni
Placuszki z serka homogenizowanego 105

smażone, to nie są tłuste, gdyż smażę je na patelni beztłuszczowej, z nieprzywierającą powłoką i dodaję minimalną ilość oleju. Można je podać solo, z cukrem pudrem, dżemem, kremem czekoladowym lub frużeliną. Ja postawiłam na frużelinę Apple & Pear in Jelly od Allnutrition. To pyszne kawałki jabłek oraz gruszek zanurzone w delikatnym żelu, w konsystencji podobnym do kisielu. Frużelina(...)połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy minimalną ilość oleju. Na rozgrzany olej wykładamy do łyżce ciasta, formując małe, okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Wykładamy na ręczniki papierowe, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Placuszki świetnie smakują z frużeliną - u mnie: jabłko z gruszką (pycha

Kuchnia MagdaLeny
Malinowe praliny 107

Malinowe praliny A może malinową pralinę do kawy? Pyszny, ręcznie robiony wyrób Tak dla odmiany, żeby nie było tylko ciast na blogu, mam dla was takie małe, eleganckie słodkości. Nie wiem czy już próbowaliście, ale malinowe nadzienie w gorzkiej czekoladzie smakuje naprawdę wybornie. To połączenie sprawia, że czekoladka nie jest zbyt słodka tylko lekko orzeźwiająca. Zresztą podobne smaki proponowałam(...)roztapiamy na najmniejszym gazie. Najlepiej ciągle ją mieszać, ponieważ bardzo łatwo może się przypalić. Jak tylko wszystkie kawałki się roztopią, zdejmujemy ją z gazu i łączymy z musem malinowym. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki. Krem będzie na początku dość płynny ale po około godzinie w lodówce delikatnie zgęstnieje. Nie będzie twardy tylko raczek

Relaxtime
Domowe wafelki Knoppers 62

Dzieci go uwielbiają i cała rodzinka zgodnie stwierdziła, że o niebo lepszy od kupnego. Mimo, że zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu, to dla

moj przepis na