ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:453/1378)

Rolada cytrynowa 157

ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystudzenia. Cytrynowy krem z mascarpone(...)nadzienie ): Serek mascarpone i lemon curd umieścić w naczyniu i krótko zmiksować, tylko do połączenia i uzyskania jednolitego kremu cytrynowego. Wystudzoną roladę delikatnie rozwinąć, usunąć ściereczkę. Ciasto nasączyć przygotowanym ponczem. Następnie równomiernie rozsmarować krem. Zwinąć z powrotem w roladę. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Roladę przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Można też udekorować bitą śmietaną. Smacznego

Opowieści z piekarnika
Ciasto z bezikami, cytrynowym kremem mascarpone i borówkami 123

Cytrynowy krem na bazie serka mascarpone, beziki i borówki to połączenie, które jest nieziemsko pyszne! Postanowiłam przygotować z niego łatwe ciasto, które okazało się hitem i zniknęło jeszcze szybciej, aniżeli powstało. Masa nie jest zbyt słodka, więc idealnie komponuje się z lekko miękkimi, ale jeszcze chrupiącymi bezami w środku. Możecie też użyć innych owoców, np. malin, brzoskwiń, czy porzeczek(...)końcu wmieszać połówki borówek oraz pokruszone beziki.  Całość.   Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą i na jej dnie równomiernie ułożyć warstwę biszkoptów. Na ciastkach umieścić krem. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, a przed podaniem ozdobić bezikami oraz borówkami. (Ja dodatkowo użyłam chrupiących kuleczek w czekoladzie mlecznej

Di gotuje
Torcik z truskawkami 228

pokojowej utrzeć, stopniowo dodawać wystudzony budyń. 3. Truskawki: truskawki odmrozić, zmiksować. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i dodać do truskawek. Całość odstawić do lekkiego stężenia. 4. Składamy ciasto (odłożyć trochę kremu budyniowego i truskawek do dekoracji): biszkopt nasączony herbatą, część kremu budyniowego, część truskawek, okrągłe biszkopty, część truskawek. Kiedy truskawki stężeją wyłożyć krem budyniowy i przykryć biszkoptem. Lekko nasączyć(...)Ciasto udekorować wedle uznania: u mnie truskawkowa warstwa na wierzchu, krem budyniowy po bokach obsypany kolorową posypką. 5. Tort schłodzić. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Chrust, czyli karnawałowe faworki 138

Delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach - takie powinny być faworki, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią

Korniszonki
Wuzetka z kremem serowym 166

kuchni slaskiej"(wyd. z 1992 roku).Krem tym razem nie jest ,ani maslany,ani z bitej smietany.Podstawe kremu stanowi twarozek.Jesli go nie znacie wyprobujcie koniecznie,bo jest nie tylko ubozszy w kalorie,ale tez cudowny w smaku,po prostu przepyszny. Skladniki na ciasto: 200 g maki pszennej 50 g maki ziemniaczanej 200 g masla 250 g cukru 4 jajka(...)przez sitko kakao,mieszajac trzepaczka balonowa zagotowac.Gestosc polewy regulowac dodatkiem wody Wystudzone ciasto przeciac na pol.Na spod wylozyc dzem i rozsmarowac.Na warstwe dzemu wylozyc krem (kilka lyzek kremu zostawic do dekoracji ciasta).Przykryc odcietym blatem ciasta.Na gore wylozyc polewe czekoladowa i rownomiernie rozprowadzic.Gdy przestygnie przy pomocy szprycy cukierniczej zrobic rozetki z pozostawionej reszty kremu. Nie przechowywac w lodowce.Ciasto jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada Buche do Noel czyli świąteczne polano 244

tradycji przynoszenia w wigilijny wieczór do domu dużego polana, które paliło się następnie przez wiele godzin w kominku do wieczora 25 grudnia. Ciasto to robi się przy użyciu kremu maślanego i ciasta biszkoptowego, które tworzą swego rodzaju roladę. Bardzo popularne są także wersje lodowe tego deseru. Na cieście umieszcza się figurki z cukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej(...)święty mikołaj, choinka, krasnoludki albo ozdabia się kandyzowanymi owocami, bezowymi grzybkami, ostrokrzewem. Ciasto zostało zrobione wg przepisu Julii Child na pomarańczowy biszkopt, w środku i na zewnątrz jest maślano-czekoladowy krem. Pyszności. Ozdobić można wg gustu ja dałam kandyzowane wiśnie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Francuski torcik z kremem wafelkowym 127

Ciasto francuskie ma wiele możliwości wykorzystania na słodko lub słono. Dziś prezentuję torcik, który przypomina nieco... słodką lazanię :) dobrej jakości ciasto francuskie gwarantuje odpowiednie listkowanie ciasta przy pieczeniu, przełożone kremem wafelkowym z nutką kawy w przekroju daje doskonały efekt, a w smaku raj dla podniebienia! :)  Całość nie jest przesłodzona (jest taka w sam raz), a w wykonaniu bardzo szybka(...)rozgniatamy na miazgę. Mascarpone krótko miksujemy, dodajemy przestudzoną masę wafelkową, kakao i kawę zbożową. Miksujemy do połączenia składników. Wykonanie: Na papierze do pieczenia kładziemy jeden upieczony blat ciasta francuskiego, smarujemy warstwę kremu, przykładamy drugim blatem (ja trochę uciskałam dłonią każdy blat, by go spłaszczyć, bo listkujące ciasto bardzo wyrosło). Postępujemy tak ze wszystkimi blatami, następnie resztą kremu obkładamy całość

Kolorowy Przepisownik
Francuskie z kremem morelowym 121

deser z morelą w roli głównej. Zapewniam że pieczone morele są o wiele lepsze niż świeże, bo wydobywają podczas pieczenia swoją słodycz.Do kawy szybkie ciacho polecam :-) 1 arkusz ciasta francuskiego 100 g borówek 70 dkg moreli 1 szklanka śmietany 36 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny mięta świeża Morele myję, kroję na pół pozbawiam pestek.Blaszkę wykładam papierem(...)stężenia. Ciasto francuskie kroję na osiem części na kwadraty. Zawijam rogi każdego kwadratu do środka i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 25 minut. Na wystudzone ciasto wykładam krem, dekoruję borówkami i połówką moreli i listkami mięty

wesoła kuchnia
Torcik marchewkowy z kremem z mango 148

dodatkiem marchewki na pewno ma więcej wartości odżywczych niż ten tradycyjny, bez jej dodatku. Ten jest wyjątkowo lekki i puszysty, w niczym nie przypomnina ciężkich, mocno wilgotnych ciast marchewkowych. Przełożony kremem przygotowanym na bazie serka mascarpone i bitej śmietany z dodatkiem puree z mango. Niezbyt słodki, lekki i bardzo smakowity. Spód torciku stanowi cienki blat kruchego ciasta o smaku ciasteczek(...)krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 36% 1 duże, dojrzałe mango 2 płatki żelatyny 4 łyżki cukru/ksylitolu 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: 4 łyżki dżemu morelowego Przygotowanie: odważyć składniki na kruchy spód. Wymieszać obie mąki z cukrem i solą, dodać zimne masło pokrojone na małe kawałeczki i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Wylepić ciastem tortownicę o przekroju

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Metrowiec 229

wymieszać. Ciasto upiec w keksówce. Ciasto ciemne: Wykonać podobnie jak ciasto jasne. Zmniejszyć ilość mąki o 1 dużą łyżkę, a następnie dosypać łyżkę kakao. Reszta bez zmian. Upieczone ciasta wystudzić. Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2/3 kostki masła Odlać około 2/3 szklanki mleka, wymieszać z mąką. Resztę mleka zagotować(...)łyżki cukru 1 łyżka wody 1 łyżka kakao Wszystkie składniki połączyć w naczyniu, mieszając ogrzewać na małym ogniu. Powstałą polewę wystudzić. Wystudzone ciasta pokroić w kromki o grubości ok. 1,5 cm. Smarować je kremem i łączyć jedna za drugą, na przemian jasne i ciemne. Całość oblać polewą. Schłodzić. Gotowe ciasto kroić w skośne kromki

Praktyczna pl
ORZECHOWIEC 103

Orzechowiec czyli kruche miodowe placki, krem budyniowy i masa orzechowa. Ciasto mimo, że wydaje się być skomplikowane w przygotowaniu to tak naprawdę jest mega proste. Jest to dość popularne ciasto, które często gości na różnych imprezach a w wielu domach piecze się go na święta Bożego Narodzenia. Najlepsze jest następnego dnia, kiedy to miodowe placki trochę zmiękną. Idealne ciasto(...)budyń. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem około 4-5 minut. Stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na dno blachy wyłożyć jeden płat ciasta, na wierzch wysmarować przygotowany krem budyniowy. Kolejno położyć drugi płat ciasta. Na wierzchu wysmarować masę orzechową. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą

Zrób to smacznie
Tarta z nadzieniem serowym i owocami lata 159

tarta, nadziana doskonałym nadzieniem serowym i owocami. Niech za reklamę robi to, co stwierdziła moja mama, że to najlepsza tarta jaką zrobiłam. A zrobiłam już nie jedną Ciasto jest idealnie kruchutkie. Serowy krem lub sernik, zwijcie jak tam chcecie, bardzo delikatny. Owoce możecie wyłożyć po upieczeniu lub zapiec w serowej masie, zależy jaki macie pomysł na ciacho. Na górę(...)mnie najlepsze a zawsze mam problem z wyborem rodzaju ciacha na weekend. Ma owoce, bo przecież lato. Kiedy jak nie teraz piec owocowe ciasta. Ma kruchy spód i ma krem czy też warstwę serową, która zastępuje doskonale mój ukochany sernik. Z czystym sumieniem więc połączyłam tutaj wiele smaków, na które mój ciążowy brzuch miał ochotę Ciasto nie jest bardzo słodkie

Mieszam w Garnku
Ciasto balowe 335

Ciasto balowe   Składniki 1 szkl mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku 1 łyżka oleju karmel 2 kremy toffi z Dr. oetkera 15 herbatików 16 krakersów 2 szkl mleka 1 l mleka 4 budynie waniliowe Blaszka 25/30 Sposób przygotowania 1. Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel , dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem.Wymiesza(...)ugotować na litrze mleka. 4. Kremy ubić w 2 szklankach mleka. 5. Warstwy ciasta; 1. biszkopt 2 . budyń 3 . herbatniki 4. karmel 5 . krakersy 6. wierzch i boki ciasta posmarować kremem toffi i udekorować według własnego pomysłu

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto marchewkowe z kremem jaglano - kokosowym, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, bez cukru 114

pomocą łyżki. Ciasto przełożyłam do silikonowej tortownicy. Tortownicę wstawiłam do rozgrzanego piekarnika, temp 180 º  C, na 50 minut. (Gdy ciasto jest zbyt gęste, należy dolać oleju lub mleka; jeśli jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki) Krem: W międzyczasie przygotowałam krem. Kaszę jaglaną wypłukałam zimną wodą, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości(...)ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki kokosowe oraz agawę. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Krem wstawiłam do lodówki. Kiedy ciasto wystygło, dodałam krem, udekorowałam orzechami i ponownie wstawiłam do lodówki

nietadieta
Podsumowanie oraz 10 najpopularniejszych wpisów 2015 roku! 116

przepisy A oto 10 najpopularniejszych wpisów 2015 roku: 1. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 2. Banoffee - ciasto z bananami i toffii bez pieczenia 3. Bardzo łatwy krem do babeczek 4. Ciasto toffii z prażonym słonecznikiem 5. Pieguski - ciasteczka z czekoladą 6. Ciasto czeskie 7. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 8. K ompot jabłkowy do słoików na zimę 9. Ciasto

Mania Wypiekania