szklanka puree z dyni - 3 łyżki miodu - imbir świeży kawałeczek - 5 łyżek brązowego cukru - łyżka masła W rondelku zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty krem. NA CIASTO NA CHLEBEK: - 2 szklanki mąki wrocławskiej - 1/2 opakowania drożdży świeżych - 220 ml ciepłego mleka 3,2% - 3 łyżki cukru brązowego - cukier waniliowy - cynamon - 1 płaska łyżeczka - kardamon - 1/4 łyżeczki(...)może się kleić do rąk. Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na minimum 45 minut. Po tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Wyjmujemy ciasto, wałkujemy na prostokąt, smarujemy krem szafranowo-dyniowym. Prostokąt składamy na pół. Odcinamy w miarę możliwości równe kwadraty i układamy w blaszce, tak aby potem móc odrywać sobie płaty chlebka. Smacznego! ;-) Zapraszam
SMYKWKUCHNIjajko 2 białka 3 łyżki cukru 4 łyżki płaskie mąki pszennej Krem budyniowy: 350 ml napoju waniliowego Alpro 2 łyżki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 220 g masła o temp. pokojowej Dodatkowo: 1 opakowanie krakersów solonych 1/2 puszki kajmaku waniliowego wiórki kokosowe Wykonanie: Przygotować ciasto biszkoptowe. 3 białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtko - ubić dokładnie(...)porcję budyniu. Na biszkopt wyłożyć 2/3 waniliowego kremu budyniowego. Na kremie ułożyć krakersy. Posmarować krakersy kajmakiem waniliowym i przykryć kolejną warstwą krakersów. Na ciastka wyłożyć resztę kremu budyniowego, rozsmarować, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin, żeby krakersy zmiękły. Smacznego
kolorowotorcikowoszklanki cukru 1/2 kostki masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody Sposób przygotowania: Z podanych składników zarabiamy ciasto na stolnicy i pieczemy 2 placki. Cisto pieczemy w zależności od piekarnika 180st.i ok 15-20 minut. Krem I: 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 kostka masła(...)wymieszać z odlanym mlekiem i wlać do gotującego się mleka, dokładnie wymieszać, zagotować. Kostkę masła utrzeć, dodawać łyżkami do ciepłego budyniu, dobrze wymieszać. Wylać gorące na ciasto. Przykryć drugim upieczonym i wystudzonym blatem. Krem II: 1 szklanka cukru 20 dag orzechów 1 szklanka śmietany
Kubki smakuSzybkie ciasto, które w brew pozorom wydaje się, że jego przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu. Jednak zapewniam, że przy dobrej organizacji można je zrobić szybko. Jest to ciasto z budyniem krówkowym, kremem krówkowym przełożone herbatnikami i krakersami. Całość uzupełnia polewa. Na upalne dni to bardzo fajne ciasto, gdyż nie wymaga pieczenia w piekarniku, jednak wymaga leżenia w lodówce. Jest puszyste(...)mleko. Dodać krem tortowy i zmiksować na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Masło utrzeć na puszysto. Stopniowo dodawać krem, łyżka po łyżce. Krem wyłożyć na krakersy. A na krem wyłożyć herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki na 1 h. 4. Po tym czasie wyciągnąć ciasto. Przyłożyć do dużej tacy i szybkim ruchem odwrócić. Z ciasta ściągnąć folię. W rondelku rozpuścić
Kuchnia PaulettesTruskawkowe ciasto z adwokatem Przepyszne i bardzo efektowne ciasto z musem truskawkowym, kremem śmietankowym oraz polewą adwokatową. Polecam! Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Truskawkowe nadzienie: 50g żelatyny 1 kg truskawek 100g cukru Krem: 7 łyżeczek żelatyny 300g śmietany kremówki(...)łyżką. Gotowy krem wykładamy na masę truskawkową i całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy polewę. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tak aby była cła zakryta i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Następnie dodajemy 1/4 szklanki gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy likier oraz żelatynę i dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na wierzch ciasta i wkładamy ponownie
Blog z ApetytemMiodowe blaty, przełożone kremem budyniowym z aromatem migdałowym. Ciasto najlepsze jest następnego dnia. Składniki: ciasto: mąka pszenna 500 g, cukier puder 150 g, soda 1 łyżka, ocet 1 łyżka jajka 1 szt, śmietana 18% 5-6 łyżek, margaryna 50 g, miód 100 g, krem: mleko 1 litr, budyń śmietankowy 2 szt, mąka pszenna 1 łyżka kopiata, cukier(...)dodajemy masło, odstawiamy garnek z palnika i mieszamy aż masło całkowicie się rozpuści, a krem połączy. Na koniec dodajemy olejek migdałowy i mieszamy. Gorącym kremem przekładamy miodowe placki. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do zmięknięcia
kulinarne odsłony patiCiasto biszkoptowe to lekkie, puszyste ciasto idealny fundament do zrobienia pysznego tortu, ciast z galaretką, rolad czy biszkoptów. Robiąc ciasto biszkoptowe musimy pamiętać o jednej ważnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!delikatnie budyniowy??? Przejrzałam kilka blogów ... i nic. Odnalazłam w starym zeszycie mamy przepis na karpatkę, no to ciasto już mam, w sumie przepis niczym nie różnił się od tych blogowych ale ten stary zeszyt z pożółkniętymi kartkami mnie zauroczył... Czas na krem , tylko jaki nie robię ich zbyt często może po prostu ze sklepu gotowiec. Pojechałam do sklepu stanęłam przed(...)margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać chłodny budyń i miksować, w trakcie dodać soku z cytryny ( ewentualnie kwasku cytrynowego) i 2 krople aromatu cytrynowego. Jeden z upieczonych płatów ciasta smarujemy kremem, a drugim przykrywamy. Następnie całość posypujemy cukrem pudrem. I ostatni kawałek
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaminut i z blaszki wyjąć ostudzone KREM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO: serek homogenizowany waniliowy 250 gram, Śnieżka 1 opakowanie, mleko3,2% zimne 1/4 szklanki - wszystko zmiksować na krem i posmarować blat ciasta, nakryć drugim i posmarować wierzch ciasta i posypać kakao, ciasto schować do lodówki na 1 godzinę ciasta marchewkowe są bardzo popularne w Szwajcarii więc i ja upiekłam takowe ciasto(...)polską nutą śliwek z kremem z serka homogenizowanego to ciasto jest po prostu "niebo w gębie" i na pewno w Szwajcarii chętnie by było podawane w tej wersji na deser w niejednym domu ............SMACZNEGO!!! dostałam od firmy VICTORINOX upominek: - nożyk limitowany Victorinox Swiss Classic wyprodukowany specjalnie z okazji 130-lecia marki Victorinox - nożyk jest poręczny w użyciu, ma ząbkowane, ostre
W Mojej Kuchni Lubięprzez 5 - 7 minut) aż czekolada się stopi a krem będzie gładki. Dodać olejek i szczyptę soli, wymieszać. Krem przełożyć do płaskiego naczynia, przykryć folią spożywczą, poczekać aż wystygnie a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny by stężał. Ciasto: W rondlu stopić masło, zestawić z gazu i dodawać kolejno cały czas ubijając olej, maślankę, kawę i jajka(...)ostygnięcia. Zdjąć z ciasta papier, ściąć wierzch by wyrównać ciasto a następnie każdy krążek przekroić na pół. Najmniej udany krążek z resztą ścinków zmiksować na okruszki. pierwszy krążek ciasta posmarować ¼ kremu, ułożyć na nim następny krążek i znowu posmarować ¼ kremu. Na wierzch położyć trzeci krążek i wyłożyć na niego resztę kremu. Krem równo rozsmarować na bokach i wierzchu ciasta. Ciasto
Mama Gotujetrzeba dorosnąć :-). Gdy pierwszy raz pojawił się na naszym stole zaskoczył nas swoim smakiem. Jest pyszny!!! Mak ukryty w kruchym cieście idealnie łączy się z intensywnie waniliowym kremem, który sprawia, że ciasto jest wilgotne, kremowe, wręcz rozpływa się w ustach... Rozpusta... Składniki na ciasto Czarna róża CIASTO: 600 g mąki + trochę do podsypywania 300 g cukru 15 g proszku(...)piekły się wszystkie ciasta, wykładamy papierem lub folią aluminiową. Na spód wykładamy jeden placek, na nim rozsmarowujemy połowę kremu, na nim układamy makowce, na nich drugą część kremu i drugi placek. Ciasto zabezpieczamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1-2 dni. Po tym czasie ciasto jest gotowe
Rozpustne gotowanieJeden z moich ulubionych deserów - ptysiowe ciasto i maślano-budyniowy krem. Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto: 100 g masła 1 szklanka wody szczypta soli 160 g mąki pszennej 7 jajek 1/2 torebki proszku do pieczenia (ok. 9g) Składniki na krem: 1 l mleka 2 jajka 4 żółtka 2 opakowania cukru waniliowego 2 opakowania(...)wyrównujemy, pieczemy w 230 stopniach Celsjusza przez 18 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. KREM: W misce łączymy szklankę zimnego mleka, jajka, żółtka, cukier waniliowy i budyń. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. W garnku podgrzewamy resztę mleka. Gdy będzie już gorące
My Culinary ArtPyszna kombinacja dwóch smaków, które tak silnie kojarzą mi się z latem i słoneczną pogodą :). Kostka cytrynowo - jagodowa to połączenie cytrynowego kremu ( znanego Wam z KREMOWEGO CIASTA CYTRYNOWEGO ) i lekkiej śmietankowej pianki z dodatkiem jagód ( ja wykorzystałam tu ostatni słoiczek jagód w syropie z domowych zasobów :) ). Ciasto wykonałam na kruchym spodzie, który uważam, że świetnie tu pasuje(...)lekko tężejącą galaretkę, wymieszać do połączenia. Dodać osączone z syropu jagody lub rozgniecione świeże jagody ( lub dżem jagodowy ) i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Masę wyłożyć na krem cytrynowy wyrównać. Formę z ciastem wstawić do lodówki. 2 pozostałe galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody, wystudzić. Studzenie można przyśpieszyć wstawiając naczynie z galaretkami do większego naczynia z zimną wodą. Wystudzone
Opowieści z piekarnikaMiksujemy aż się rozpuści. Na koniec wsypujemy mak i wiórki kokosowe. Przygotowaną masę wylewamy na blaszkę pokrytą papierem i pieczemy w temp. ok 170* przez 15 min. Upieczone ciasto studzimy. KREM BUDYNIOWY: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 4 żółtka 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej aromat migdałowy Dodatkowo 1 kostka masła(...)ALKOHOL NAJLEPIEJ WÓDKA. Biszkopt nasączamy lekko alkoholem następnie smarujemy ulubionym dżemem u mnie dżem z czarnej porzeczki. Na to wykładamy ciasto makowo-kokosowe. Na ciasto makowo-kokosowe wykładamy krem budyniowy. Na krem układamy nasączone w wódce biszkopty. Na biszkopty wylewamy przygotowaną polewę kakaową i posypujemy wiórkami:) Jeśli chcemy cycki murzynki to na każdy biszkopt układamy
Moje Słodkie Piekiełkoproteinowe ciasto ryżowe przełożone bananowym kremem z tofu~ Piątek świętuje mini-torcikiem :) Ciasto upieczone wczoraj, krem przygotowany wczoraj, rano tylko wykończyć i można jeść :) Wczorajsza pogoda była bardzo zaskakująca...Właśnie wychodziłam ze szkolnej szatni, już chciałam otworzyć drzwi na zewnątrz, a tu nagle niebo zabarwiło się na różowo i rozległ się okropnie głośny grzmot! Wait, what? Burza w połowie listopada
breakfast of dreams