łyżkę. Dodanie dużej ilości serka może powodować konieczność dosłodzenia, gdyż sam w sobie mascarpone jest mdły w smaku. Krem Jeśli owoce nie będą mrożone, to zamiast lodów uzyskamy krem do ciasta. Można dodać do chudego twarogu, dodać do tego banana i uzyskać smaczne nadzienie do do naleśników. Kremowa kasza Dowolną kaszę ugotowaną bez soli można połączyć z dowolnymi owcami(...)łyżkami mascarpone i jogurtem uzyskując w ten sposób krem o zależnej od nas konsystencji – może to być zwarta masa budyniowa, krem lub polewa, np. do ciasta lub lodów. Najlepiej wybierać owoce miękkie, bez skórki, np. truskawki, maliny lub banany. Pomarańcze też się sprawdzą, ale trzeba je wtedy dość dokładnie obrać z błonek. Twarde owoce ze skórką lepiej dodać starte
Kucharzycakremu śmietankowego i posypujemy 30 g startej czekolady. Następnie kładziemy drugi blat ciasta, nasączamy go i nakładamy krem z czekoladą i to samo robimy z trzecim biszkoptem. Boki ciasta smarujemy również kremem i posypujemy startą czekoladą. Tort wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówciasto było tak dobre, że musiałam Wam je pokazać. Kawa + wiśnie to jedno z lepszych połączeń, a jak doszedł do tego jeszcze krem z ricotty to już w ogóle był obłęd. Jeśli lubicie ciężkie, wilgotne ciasta to musicie koniecznie je zrobić. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto kawowe: 3 jajka 250 g cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka(...)Jedną wyłożyć na warstwę dżemu. Biszkopty moczyć w likierze i układać na kremie, posmarować druga częścią masy i przykryć blatem ciasta. Wierzch posmarować resztą dżemu, wyłożyć pozostały krem i posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodajemy mąkę i cynamon. Wszystko delikatnie mieszamy. • Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 30 minut. Ciasto będzie wilgotne i zawsze oblepi patyczek podczas sprawdzania. Do przygotowania kremu potrzebujemy: • 250 g mascarpone • 200 ml śmietany 36% lub 30% • ekstrakt waniliowy • 2 łyżki cukru pudru(...)Przygotowanie kremu: • Śmietankę ubijamy na sztywno. • Serek mascarpone ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym. • Za pomocą łyżki dodajemy śmietanę do masy serowej i delikatnie mieszamy. • Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy obficie kremem i posypujemy cynamonem
KUCHNIA POLSKATorcik walentynkowy. Czekoladowy, z kremem kajmakowym na bazie mascarpone. Ciasto szybkie, proste i efektowne. Torcik upiekłam już kolejny raz na bazie TEGO przepisu. Nam smakował :). Przepis na torcik czekoladowy z kremem kajmakowym na bazie mascaropne. Ciasto: 100 g czekolady deserowej 80 g masła 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mascaropne 250 g kajmaku Polewa: 100 g czekolady deserowej 50 g masła Ozdoby: róże (żywe kwiaty) serduszka inne w zależności od okazji Jak zrobić torcik czekoladowy z kremem kajmakowym na bazie mascarpone? Ciasto czekoladowe. Piekarnik włączyć na 175 °C. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać i wraz z masłem wrzucić do garnka. Delikatnie podgrzewając
Rodzinka w kuchniokazji Walentynek przygotowałam francuskie pomarańczowe kostki. Takie łatwe i smaczne ciasteczka na bazie ciasta francuskiego. Do tego krem z pomarańczy i jak to mówią "niebo w gębie" Może i Wy na takie się skusicie i to nie tylko z okazji Walentynek, ale i w każdy inny dzień. Nie wstawiałam innych przepisów w związku z tym świętem, bo jakoś nie przykładam(...)zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać ją lekko w mikrofalówce lub na kuchence, ale nie doprowadzić do wrzenia. Wlewać pomalutku przestudzoną do kremu stale miksując. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać cukrem i pokroić na kwadraty o boku około 7x7 cm Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka i piec w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciemmieszając dodać olej, mąkę, proszek i kakao. 3. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem, a potem na przemian wykładać ciasto raz ciemne, raz jasne i delikatnie zamieszać widelcem. Piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. 4. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń(...)ciasta (można lekko nasączyć zimnym naparem z herbaty) połowa kremu okrągłe biszkopty nasączone w naparze kawowym tężąca galaretka (odstawić całość do stężenia, a potem kładziemy pozostałe warstwy) reszta kremu blat ciasta dowolna polewa (u mnie kakaowa),płatki migdałów 8. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszamieszając dodać olej, mąkę, proszek i kakao. 3. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem, a potem na przemian wykładać ciasto raz ciemne, raz jasne i delikatnie zamieszać widelcem. Piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. 4. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń(...)ciasta (można lekko nasączyć zimnym naparem z herbaty) połowa kremu okrągłe biszkopty nasączone w naparze kawowym tężąca galaretka (odstawić całość do stężenia, a potem kładziemy pozostałe warstwy) reszta kremu blat ciasta dowolna polewa (u mnie kakaowa) 8. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa Anijest typowym miodownikiem, jednak do ciasta dodajemy miód i jest on bardzo wyczuwalny w smaku. Wszystko jest przełożone domowymi powidłami ze śliwek i kremem na bazie kaszy manny. O razu zapachniało w domu Świętami... Inspiracja Ciasto: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200g margaryny, 2 jajka, 6 łyżek cukru, 5 łyżek miodu, 2 łyżki kakao(...)ogniu około 15minut, często mieszając. Masę całkowicie ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce kaszy manny. na koniec dodać sok z cytryny. Blaty ciasta smarować powidłami, następnie przekładać kremem. Wierzch można posmarować resztą kremu lub oprószyć cukrem pudrem i udekorować czekoladowymi gwiazdkami
Z miłości do słodkościKolejny przepis z Waszej ulubionej rubryki: najbardziej znane ciasta niemieckie. Znane i lubiane oczywiście. Zapraszam na pyszne ciasto Użądlenie Pszczoły. Ten drożdżowy placek przełożony kremem już był na blogu. Jest jednak tak smaczny, że warto go powtórzyć. To tak jak z sernikiem. Przepisów jest wiele, a każda gospodyni ma swój ulubiony. Tradycyjny przepis na Użądlenie Pszczoły jest
dolcevitainmykitchenPrzyszedł czas na ostatni w tym roku przepis. Cake pops to imprezowy przysmak dedykowany przede wszystkim najmłodszym. Ciasteczkowe lizaki w polewie czekoladowej przygotowuje się z pokruszonego, suchego ciasta połączonego z kremem. Z takiej masy formuje się kulki i umieszcza na patykach. Nic trudnego, każdy może je zrobić! Na blogu znajdziecie też przepis na cake pops z nutellą. W wersji(...)ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy. Ser mascarpone mieszamy z masłem orzechowym i miodem. Można dodać więcej miodu niż w przepisie, jeśli chcemy aby ciasteczkowe kulki były słodsze. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce. Ze schłodzonej masy odmierzamy równe kawałki przy pomocy np łyżki do lodów
Smakowity Blog KulinarnyMałe słodkości zawsze cieszą się dużym wzięciem. My szczególnie lubimy gdy pokryte są lekkim kremem i duuuużą ilością świeżych owoców:) Kruche ciasto: 2 żółtka, 2 szklanki mąki pszennej, 175g masła, 5 łyżek cukru. Mąkę przesiać, zrobić dołek, dodać żółtka, rozkłócić nożem. Dodać cukier i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą(...)między czasie natłuścić i wysypać cienko bułką tartą foremki na tarteletki. Odrywać małe porcje ciasta, lekko spłaszczać w dłoni i wylepiać nim przygotowane foremki. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek. Krem: 300ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 250g serka mascarpone, 200g wafelków w białej polewie
Z miłości do słodkościNatalia” to słodka dziewczyna;) Kruche blaty ciasta skryły zupełnie wyjątkowy orzechowy serniczek. Bardzo smaczny serniczek;) Całość dobrze zespolił krem kawowy z dodatkiem słodkiej wiśniówki, a słodycz przełamały kwaskowe powidła. Nie wiem czy wiecie( no dobra wiecie na pewno, ciągle Wam to piszę;)) ale sernik to mój najulubieńszy rodzaj ciasta, więc gdy tylko na horyzoncie pojawia się na niego przepis(...)masłem. Pod koniec dodajemy kawę wymieszaną z wiśniówką. Pozostałe składniki: mały słoik powideł( dobrze, gdy są lekko kwaskowe) polewa WYKONANIE: blat ciasta kruchego powidła sernik+ krem kawowy blat ciasta kruchego polewa Smacznego
Domowe ciastaciasto zaskakuje nie tylko kolorem, ale i smakiem. Jest wilgotne i puszyste. Pięknie prezentuje się z białym kremem. Składniki: Ciasto: 400g mąki 270 cukru 1 łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka czerwonego barwnika 1 łyżka kakao 330 ml oleju 225 ml maślanki 3 jajka 1 łyżeczka octu Krem: 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy(...)olej z cukrem. Dodajemy jajka. Następnie dodajemy kakao i czerwony barwnik. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę z sodą i maślankę. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni - 30 minut. Krem: Gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i mieszamy z chłodnym budyniem. Smacznego
Pyszności Słodkościułożyć w formie, nasączyć połową kawy i wyłożyć 1/2 kremu budyniowego. Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć oraz rozsmarować na nim pozostały krem. Całość schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie na wierzchu ciasta należy powciskać biszkopty, tak żeby stały prostopadle oraz w równych odstępach. (Aby ciastka lepiej się trzymały - najlepiej z małych delikatnie ściąć doły(...)Powstałą masę podzielić na 2 części i jedną z nich połączyć z kakao. Wierzch ciasta z biszkopcikami naprzemiennie polać obiema polewami. Gotowe ciasto ponownie wstawić do lodówki - na kilka godzin lub na całą noc. (*) Do kremu należy użyć masła (nie mixu!), gdyż margaryna będzie wyczuwalna w smaku. Natomiast w polewie ten fakt nie robi już różnicy. Ja w moim
Di gotuje