Składniki: CIASTO: jajka 4 sztuki, mąka tortowa 115 gram, mąka kukurydziana 15 gram, masło 25 gram KREM TIRAMISU: serek mascarpone 50 dag, cukier puder 1/2 szklanki, śmietana kremówka 300 ml, kakao - do posypania PONCZ KAWOWY: kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki, woda 100 ml, żołądkowa gorzka Figa 100 ml przepis na ciasto do tiramisu jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij(...)wlać żołądkową gorzką Figę, wystudzić - ciasto przekroić na połowę, włożyć blat ciasto do blaszki i dobrze nasączyć kawą zimną śmietanę 30% unić na sztywno, w trakcie dosypywać cukier po trochu, na koniec dać mascarpone i wszystko wymieszać do połaczenia się w gładką masę /nie za długo połowę kremu tiramisu rozsmarować na blacie nasączonym, nakryć drugim i też go dobrze nasączyć
W Mojej Kuchni Lubiępieczemy w temperaturze 180 stopni około 18/ 20 minut ciasto bez orzechów trochę krócej. Do garnka wlewamy połowę mleka i zagotowujemy, w drugiej części rozpuszczamy cukier,budynie i mąkę. Wlewamy do gotującego mleka, gotujemy aż zgęstnieje. Następnie garnek przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia. Miękką margarynę ucieramy z budyniem na gładki krem. Krem budyniowy dzielimy na trzy części. Dno blaszki(...)wykładamy papierem, następnie wkładamy ciasto bez orzechów.Delikatnie nasączamy herbatą.Następnie wykładamy jedną część kremu, warstwę herbatników,masę budyniową, warstwę krakersów, masę krówkową, warstwę herbatników i krem budyniowy.Na krem wykładamy ciasto z orzechami i delikatnie dociskamy.Odstawiamy na noc do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi a nawet trzeci dzień, gdy ciasto przejdzie smakami. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliganache. Ciemne blaty ciasta przypominają strukturą i smakiem ciasta ucierane, są cięższe i wilgotne od tradycyjnych puszystych biszkoptów. Ser jest bardzo delikatny, wyczuwalny karmel nadaje całości charakteru, a krem, którym ciasto jest obłożone i czekoladowa polewa na wierzchu dekorują ciasto smakiem i wyglądem. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto: 115 g masła 340 g cukru kryształu 2 jajka(...)Wykonanie: Pierwszy blat ciasta kładziemy na paterze. Smarujemy 3 łyżkami karmelu. Na karmel kładziemy ser. Smarujemy 3 łyżkami karmelu. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch smarujemy 3 łyżkami karmelu. Boki i karmel na wierzchu pokrywamy kremem. Całość polewamy zgęstniałą polewą czekoladową – ganache. Przechowujemy w lodówce lub chłodnym miejscu. źródło z małymi zmianami: shugarysweets.com The post Kawowe Ciasto z Serową
Made By Mom And SonTakie ciacho wymyśliłam i zrobiłam na ubiegłe święta. Biszkopt, krem budyniowy, galaretka z malinami i płatki migdałów - brzmi smakowicie-prawda? Ciasto lekkie i pyszne. Będzie idealne latem, kiedy będzie dostęp do świeżych owoców, teraz pozostaje wykorzystać maliny mrożone. Wygląda bardzo ładnie i apetycznie, wprost bajecznie:) składniki: biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 2 łyżki zimnej wody 1/2 szkl mąki pszennej(...)szkl gorącej wody, dodać maliny (jeśli będą zmrożone, szybko stężeje). Składniki ponczu wymieszać. Biszkopt delikatnie naponczować, wyłożyć połowę kremu. Podłużne biszkopty maczać w ponczu, układać na kremie, wzdłuż ciasta, pozostawiając odstęp tej samej szerokości co biszkopt. Pomiędzy biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę z malinami. Odstawić do zastygnięcia. Następnie rozsmarować resztę kremu. Wierzch posypać płatkami migdałów
6niebojest burak, który dołącza do grona warzyw, które doskonale sprawdzają się w ciastach. To dzięki niemu ciasto ma idealnie wilgotną konsystencję i fantastycznie podkręca jego głęboko czekoladowy smak. Ciasto pokryłam delikatnym kremem przygotowanym z bitej śmietany i serka mascarpone. Niebo w gębie, nic dodać nic ująć. Tylko dieta musi poczekać:/ Składniki: 300 g puree z buraka* 3 duże jajka(...)przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mascarpone i miksujemy aż się połączą. Kremem smarujemy wierzch ciasta
Smakowity Blog KulinarnyNiezwykle pyszne ciasto, a krem z mielonymi orzechami włoskimi jest po prostu boski. Ciasto z pewnością zaspokoi nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Co prawda jego nazwa to Oko słonia ale u mnie wyszło bardziej jak egipskie oko ale i tak jest przepyszne i trafia do czołówki moich najlepszych ciast. SKŁADNIKI Ciasto: 6 jajek 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki cukru(...)łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 450 ml mleka + 5 łyżek op. budyniu śmietankowego op. cukru waniliowego 5 łyżek cukru 2 rozkłócone żółtka 100 g mielonych orzechów włoskich + do posypania ciasta 250 g masła Oraz: 2-3 banany Białka oddzielić od żółtek, z białek i cukru ubić pianę. Stopniowo dodawać żółtka a następnie wsypać mąkę, kakao oraz proszek
Złote przepisyPolecam na podwieczorek. Upieczcie, a będziecie zachwyceni. Zapraszam:) Ciastka podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 1 jajko pół szklanki śmietany 12 % Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku około 1 szklanka świeżych truskawek 2 łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody(...)gorącej wodzie i studzimy. Do ubitej śmietanki dodajemy mus z truskawek i cukier do smaku, dokładnie ubijamy, następnie dodajemy płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. 3. Przekładanie: Kwadraty ciasta przekładamy kremem i oprószamy obficie cukrem pudrem. Ja krem przełożyłam do rękawa cukierniczego z ozdobą końcówką, ponieważ chciałam żeby ładnie wyglądało. 4. Podajemy i życzę smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników
IzabelawkuchniCiasto łączy w sobie dwa główne smaki: masło orzechowe oraz czekoladę. Jest dość treściwe, choć zawiera niewiele cukru. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 20x30cm . Ciasto czekoladowo-orzechowe bez pieczenia Składniki: KREM CZEKOLADOWY 400ml śmietanki 30% 125g czekolady gorzkiej 125g czekolady mlecznej 1 łyżka cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku) KREM ORZECHOWY 250g mascarpone 250g masła orzechowego(...)kremie czekoladowym ułożyć warstwę herbatników, przykryć ją połową kremu orzechowego, wyrównać - obie warstwy powtórzyć: krakersy, krem czekoladowy, herbatniki, krem orzechowy - czekoladę do dekoracji zetrzeć na wiórki - krem orzechowy posypać startą czekoladą - ciasto schłodzić przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc - kroić schłodzone, na wierzchu każdego kawałka ułożyć kilka połówek fistaszków
Smakołyki Berenikimuszę je wykorzystać. Więc d zisiaj coś dla wielbicieli orzechowych wypieków. Z tym ciastem jest sporo pracy ale warto się poświęcić bo jest pyszne. Najlepsze na drugi dzień gdy ciasto się "przegryzie". Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 dużych jajek 5 łyżek cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)drugiej kakao i wymieszać. Polewa kakaowa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na herbatnikach. Warstwy ciasta: Biszkopt, krem waniliowy, blat orzechowy, krem kakaowy, kakaowe herbatniki i polewa. Ciasto odłożyć najlepiej na całą noc w chłodne miejsce by się "przegryzło". Inspiracja klik
Ala piecze i gotujeMacie ochotę na szybkie i pyszne ciasto? Jeżeli Wasza odpowiedź brzmi: tak- to mam dla Was coś naprawdę szałowego. Lekkie biszkoptowe ciasto z delikatnym budyniowym kremem i dodatek ulubionej galaretki, czyż nie brzmi pysznie? Ciasto jest proste i bardzo szybkie do zrobienia. Najwięcej czasu trzeba " poświęcić" na galaretkę, jednak gdy bardzo nam się spieszy to możemy ją pominąć. Fajna propozycja(...)czasu, aż budyń stanie się gładki i gęsty, wystudzić. Gdy budyń będzie już chłodny należy go zmiksować z miękkim masłem na gładką masę. Wykonanie ciasta: Ciasto biszkoptowe rozwinąć wyłożyć na niego przygotowany krem a na jego środku ułożyć pokrojoną w kostkę galaretkę. Ciasto ponownie zwinąć i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Smacznego
Krakowskie smaki Anizblendowaną czekoladę oraz borówki. Delikatnie wymieszaj. Dolny spód ciasta włóż do formy. Wyłóż cały krem z czekoladą i borówkami. (Zanim wsypiesz do kremu borówki , możesz odłożyć trochę kremu by posmarować wierzch ciasta, to opcjonalnie. Jeśli nie chcesz użyć kremu z czekoladą, to ubij osobno 300 ml słodkiej śmietany i posmaruj nią wypiek ). Kiedy dolny blat pokryjesz kremem i wyrównasz, przykryj(...)całość drugiem blatem i lekko dociśnij dłońmi. Wierzch posmaruj kremem lub bitą śmietaną. Posyp czekoladą startą na tarce lub czekoladowymi kuleczkami. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto gotowe , idealne do kawy! Bez obaw możecie ukroić sobie większy kawałek , gdyż jest niesamowicie lekkie. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnialbo z... kuchennej półki ;) Tymczasem rozkoszujcie się superprostym, klasycznym sposobem na idealny poczęstunek. Szczególnie w czasie, gdy sezon truskawkowy się rozpoczyna. Łasuchy będą zadowolone! ^^ TARTELETKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I OWOCAMI Składniki na ciasto: - 200 gramów mąki pszennej - 100 gramów mąki krupczatki - 200 gramów masła (+ do wysmarowania foremek) - 100 gramów cukru pudru - 1 żółtko - 1-2 łyżki zimnej wody - bułka tarta(...)kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki do wykończenia: - dowolne owoce - syrop cukrowy Przygotowanie wykończenia: Na wypełnione kremem kruche ciasto wykładamy wybrane owoce. Całość smarujemy syropem cukrowym (można zrobić w domu z wody i cukru) dla zwiększenia wizualnej atrakcyjności i przedłużenia świeżości owoców. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakudodaniu i rozpuszczeniu całego masła - cały czas podgrzewamy mieszając - po pewnym czasie krem zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmujemy go z ognia i studzimy. Na przestudzony sernik wykładamy wystudzony krem - inaczej ciasto może nam się rozbabrać. Krem robi się całkiem długo - ja mieszałam ponad 20 minut. Ale dla tego smaku warto poświęcić każdą minutę tego żmudnego procesu. Sernik chłodzimy przez parę godzin
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Nazbierało mi się trochę białek więc postanowiłam upiec pieguska. A żeby piegusek nie był taki samotny dodałam krem budyniowy oraz banany i galaretkę. Wyszło mi takie fajne ciacho. składniki: piegusek 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki szczypta soli 1 szklanka suchego maku, ja dałam mak mielony 125 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki 1 budyń(...)wystudzenia. Ugotować budyń z dodatkiem cukru i odstwić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać likier a następnie wystudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki aby krem nieco zesztywniał. Banany obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na kremie. Wierzch zalać tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin
Monia miesza i gotujeZostały mi ostatnio resztki waniliowego kremu, więc postanowiłam upiec francuskie z kremem. Poczułam się jak za dawnych lat. To jest naprawdę szybki deser. Wystarczy arkusz kupnego ciasta francuskiego, truskawki i krem. Prościej być nie może...Odpoczywałam w słońcu i popijałam kawką pyszne ciasteczko! Francuskie ciastka Składniki: na 8 ciastek 1 arkusz ciasta francuskiego 200 g waniliowego kremu 8 dużych truskawek(...)lepiej wyrasta niż to zamrożone. Ciasto można zrobić samemu ale zajmuje to sporo czasu...Schłodzone ciasto francuskie pokrój na 8 prostokątów. Na każdy kawałek ciasta ułóż jedną pokrojoną truskawkę. Na wierzchu połóż łyżkę kremu i zwiń. Natnij i Ułóż ciastka na blasze w odstępach i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Piecz przez około 20 minut. Ciastka powinny być rumiane
codojedzenia