lubię go chrupać tak na świeżo. Świeży kokos może też nam posłużyć jako ładny i smaczny element dekoracyjny naszych potraw: przy pomocy obieraczki do warzyw zrobimy z niego apetyczne wstążki. Na blogu znajdziecie też parę kokosowych inspiracji: Domowy budyń kokosowy Domowy likier kokosowy Kokosowy deser z kaszy manny Kokosowe ciasto z jabłkami Kokosowe ciasto z truskawkami Pieczone jabłka
Kulinarne przygody GatityMoja kolejna propozycja na znany śnieżny puch. Tym razem użyłam śmietany 35 % a nie takiej z torebki i mleka. Dałam inny smak galaretki i kokos i
Ewa w kuchniwyłożyć na posypaną mąką stolnicę ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 cześci uformować 3 wałki a następnie je spłaszczyć na środek nich wyłożyć budyń i zawinąć w "roladę" następnie takie 3 rolady zapleść w jeden warkocz. Piec ok 45-55 min. Po wyjęciu i ostygnięciu polać lukrem i posypać kokosem. Uwaga ! przypominam o akcji w której można zdobyć
Pychotkaaalikierem jajecznym . Oba ciasta są zresztą bez pieczenia. Ciacho przesiedziało całą noc w lodówce i na drugi dzień miało konsystencję i smak wręcz idealny Wyszło przepysznie. W oryginale środkowa warstwa przykryta jest niewielką ilością kwaskowatej konfitury dla złamania smaku. Nie miałam akurat żadnej pod ręką, ale w lodówce znalazłam lemon curd , który też się nadawał. Słodki kokos przełamany cytryną okazał(...)może się zważyć. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i startą czekoladę i jeszcze raz miksujemy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał poza ranty foremki (łatwiej będzie ciasto wyjąć). Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, a na nie 1/3 część kremu. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i znowu 1/3 część kremu. Jeżeli decydujemy się na konfitury lub lemon curd
Relaxtimeowsianka jest po prostu rewelacyjna! Smakuje jak ciasto owsiane, więc jak najbardziej można ją zrobić jako propozycję na deser. Do przepisu Ani wprowadziłam kilka modyfikacji zamieniając biały cukier na zdrowszy ksylitol. Z braku wiórek kokosowych dałam płatki kokosowe i to był dobry pomysł, gdyż są większe i bardziej wyczuwalne. Przypieczony kokos jak dla mnie jest pyszny :) Wisienką na torcie
Moja Galeria SmakuTyle słońca w całym mieście, postraszone nagłym deszczem, skryło się w granacie nieba. Uśmiechu więcej potrzeba. A co jest najlepsze na radość? Domowe ciasto! Było tak pięknie. Wszyscy mentalnie szykowali się na piękną, gorącą majówkę na świeżym powietrzu. Jedni zapragnęli rozpocząć już sezon grillowania, inny natomiast myśleli o jego owocnej kontynuacji. Mnie zaś wymarzył się piknik nad piękną, zieloną Wartą(...)piknikowe musi być smaczne, lekkie i takie, by łatwo poddało się procesowi konsumpcji. Do tego także zgodne z moimi nietolerancjami - laktozy i glutenu. CHLEBEK KASZTANOWY Z SUSZONYMI MORELAMI I KOKOSEM /własny od podstaw;/ 4 jajka 3 łyżki ksylitolu 100g płatków kokosowych lekko rozdrobnionych 1/2 szklanki oleju roślinnego 1 szklanka + 1 łyżka mąki kasztanowej 1 łyżeczka z czubkiem
W kuchni Karmel-itkiKolejny sernik do kolekcji. Tym razem wersja bardzo intensywnie kokosowa. Coś dla fanów batoników Bounty. Ciasto jest bardzo kremowe i wilgotne. Rozpływa się w ustach. Sernik potrójnie kokosowy Składniki: Spód: około 400 g ciastek kokosowych w polewie czekoladowej 50 g masła Masa serowa: 600 g sera na serniki 250 g sera mascarpone 250 g sera ricotta 1 opakowanie budyniu kokosowego(...)waniliowego 1szklanka cukru 5 jajek kilka kropel aromatu koksowego (opcjonalnie) ¾ szklanki wiórków kokosowych 100 g białej czekolady z kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej) Wierzch: polewa czekoladowa (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie
Mania GotowaniaA po cóż czekać do tłustego czwartku by sobie zjeść pączuszka ? Każdy dzień jest dobry by sobie troszkę posłodzić. Dziś zrobiłam szybkie pączuszki z twarogowego ciasta
Malinowa Kawiarenkaktóry zazwyczaj jest sceptycznie nastawiony do różnych ciast i ciastek, które pakuję mu do pracy. To chyba znaczy, że dają radę, prawda? ;) Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie/przegryzka dla dzieciaków :) Składniki: 2 szklanki płatów owsianych 1 szklanka orzechów/suszonych owoców/pestek/pokruszonych płatków śniadaniowych – ja dałam: posiekane orzechy laskowe, ziarna słonecznika i kokos 1/4 kostki masła 4 łyżki brązowego cukru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zawartości węglowodanów. Są chrupiące, cudownie pachą kokosem i w niczym nie ustępują tym tradycyjnym. Jako dodatek polecam serek czekoladowy z nutą cynamonową lub waniliową. Składniki: 3 białka 2 żółtka 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka otrębów pszennych Rozgrzać gofrownicę. Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka i zmiksować. Łyżką wmieszać mąkę i otręby. Ciasto nałożyć łyżką i piec 5 minut
Chocolate Muffin Blogwykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy je w temp. 165 stopni C około 45-50 minut . Do przygotowanej masy dodajemy masło i ucieramy mikserem. Gotowy i ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części. Na jedną część wykładamy około 3/4 masy. Przykrywamy drugą warstwą i smarujemy resztą masy. Górną warstwę posypujemy odrobinę kokosu. Życzę smacznego
Kulinarne życiePrzepyszne ciasto o delikatnym wyglądzie Składniki Biszkopt - 3 jajka - 3 łyżki mąki - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru Krem - 1 l mleka - 3 budynie - 6 łyżek cukru - 300 g masła Galaretka - 3 galaretki truskawkowe - 3 jabłka posypka kokosowa - 300 g kokosu - 150 g masła - 4 łyżki cukru
W królestwie smaków BeatyBajaderki to idealna słodka przekąską na imprezę. Sprawdzą się z pewnością na zabawie sylwestrowej. Szybkie w wykonaniu, bez pieczenia, wyglądają bardzo efektownie, a przy tym wszystkim
Mania Gotowaniapowoli ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie wbijamy jajka. Do całości dodajemy mleko i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia składników (najlepiej łopatką). Gotowym ciastem wypełniamy do połowy papilotki (lub foremki na babeczki) i pieczemy ok. 20-25 minut w 160 stopniach.Gdy muffinki ostygną przygotowujemy masę.Śmietankę ubijamy* pod koniec dodając fix i cukier puder(...)ogonki dla zajączków.Z marcepanu formujemy kształt spłaszczonych "łezek" (środek powstał z masy marcepanowej z dodatkiem odrobiny różowego barwnika) - będą to uszka króliczków. Ogonki to kulki marcepanowe obtoczone w kokosie. Oczka ulepione zostały z lekko rozpuszczonej czekolady, a nosek z posypki cukrowej (noski można również zrobić z różowej masy marcepanowej). Wszystkie elementy wbijamy do wcześniej przygotowanych babeczek z kremem
Słodka Stronaziemniaczanej - 1 cukier waniliowy - 3/4 szklanki cukru - 6 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: - 1 litr śmietany kremówki - 2 śmietan fixy - 2 białe czekolady - 200 gram kokosu Przygotowanie biszkoptu: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie(...)żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie wymieszać do przy pomocy drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: Czekoladę rozpuszczamy
Życie zaczyna się w kuchniNiebawem Wielkanoc a zatem to doskonały czas, żeby zaproponować wam klasyczną babkę, ale bardziej aromatyczną niż tak zwana "piaskowa". Przepis łączy w sobie elementy klasycznej babki
vaniliowoczekoladowaCo robiło się u mnie w domu kiedy zostawały białka z innych wypieków? Dwie rzeczy (no trzy, ale omletu z białek nie liczę): albo pieguska albo
Cakes By Kejt