Te babeczki wymyśliłam po to, by przekonać moją córkę do kaszy jaglanej. Naprawdę się postarałam, uwierzcie mi 🙂 Córka po powrocie ze szkoły siadła przy tym talerzyku
WiszniówkaNadchodzi sezon na ulubione, rodzime truskawki. Pora więc na ciasta z tymi wspaniałymi owocami. Ciasto: Biszkopt kakaowy z 4-5 jajek upieczony według dowolnego przepisu, (blaszka 26x34). Beza kokosowa: 4 białka 1 i 1/4 szklanki cukru 20 dag kokosu Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z kokosem. Piec w blaszce wyłożonej
Praktyczna plKokosowe ciasteczka budyniowe to pyszne, kruche krążki, powstałe z połączenia tradycyjnych składników ciasta kruchego, proszku budyniowego oraz wiórków kokosowych. Ciasteczka dzięki dodatkowi budyniu, maja nie tylko
Smakołyki BerenikiPrzepyszny, bardzo okazały tort na niezawodnym, puszystym biszkopcie. Ciasto jest przełożone dwoma rodzajami kremu - kremem kokosowym oraz kremem czekoladowym z dodatkiem wiśni, nasączone aromatyczną kawą
maniapieczeniamleko kokosowe i nie za bardzo wiedzialam jak je spozytkowac I tak wyladowalo w nalesnikach.W smaku nalesnikow kokos jest ledwo wyczuwalny.Przez uzycie mleczka kokosowego nalesnki sa delikatniejsze w smaku,ale ten zapach przy smazeniu ....Sami spobujcie!Przepis na 8 srednich nalesnikow: Ciasto: 1 szklanka maki orkiszowej pelnoziarnistej150 g mleka kokosowego( u mnie 60 % )150 g zwyklego mleka ( 1,5 % tluszczu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon na maliny w pełni , więc trzeba to wykorzystać!Z ciasta zrobiłam pyszne kokosowe naleśniki z musem z tych soczystych malin.Zapakowałam jak sakiewki!A , że
Ostra na Słodkołyżeczki aromatu waniliowego lub esencji waniliowej świeże maliny szklanka śmietany kremówki i cukier do smaku kokos do posypania Przygotowanie: Do dużej miski dodajemy jajka, mleko, mąkę, gazowaną wodę mineralną, sól, olej, aromat waniliowy, miksujemy mikserem wszystkie składniki, tak, aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Śmietanę ubijamy mikserem, w trakcie ubijania dosypujemy cukier. Smażymy gofry
Moja smaczna kuchniaROLADA CZEKOLADOWA Przepyszna, puszysta rolada, oblana czekoladą posypana kakao, o delikatnym nadzieniu z masy jeżynowej. Proste ciasto a jakże wyjątkowe http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-czekoladowa-z-galaretka-jezynowa.html 7. TORT CZEKOLADOWYNiepowtarzalny smak czekolady i odświeżającej mięty! http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/ciasto-tort-czekoladowy-z-kremem.html9. TORT PINACOLADADla wielbicieli kokosu i ananasa ;-) http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/tort-pinacolada-z-beza-kokosowa.html Zapraszam
SMYKWKUCHNItradycyjnych imienin w polskich domach. Nie bez powodu umieszczam go właśnie dzisiaj! Sąsiadka mojej babci to mistrzyni polskich serników – wychodzą jej delikatne i puszyste. Na wierzchu zawsze umieszcza kokos – to daje im charakterystyczną nutę. Zdradziła mi ich sekret – masa serowa musi być rozrzedzona mlekiem i śmietaną tak, żeby sernik przed pieczeniem był płynny. Jeśli robię sernik(...)się do tych rad. Wychodzą wspaniale. Moja dzisiejsza wersja sernika z brzoskwiniami pachnie intensywnie wanilią i cytryną. Dodatkowo smaku nadają wiórki. Kruchy spód, sernik, brzoskwinie, beza, wiórki – idealne ciasto. Zajadali się nim nawet Ci, którzy nie lubią brzoskiń. Nie zapomnijcie tylko wyjąć na 3-4 godziny przed pieczeniem składników na masę serową z lodówki – muszą być w temperaturze
Poezja smakuczasem nawet samą wodę i też wychodziło smaczne, natomiast ostatnio robię z mlekiem kokosowym albo wodą z dodatkiem 1 dużej łyżki stałej części mleka kokosowego i z nim ciasto wychodzi naprawdę najlepsze, jeszcze bardziej kokosowe. Druga rzecz - czekolada do polania - na początku polewałam muffinki pasmami czekolady, potem zrezygnowałam z niej i wolałam takie zupełnie bez niczego, natomiast teraz jest faza(...)inny efekt i dekoracyjny, i smakowy, i dużo lepiej się je, kiedy kokos nie rozsypuje się dookoła. Do pieczenia wszystkiego od dawna używam oleju kokosowego ale to już wiecie ;) W załączeniu fotki i dodam jeszcze, że wg mnie to najłatwiejsze, najszybsze, a zarazem najpyszniejsze i najbardziej efektowne ciasto świata, więc musicie, po prostu MUSICIE je zrobić! :)) P.s. ZDJĘCIA BEZ JAKIEJKOLWIEK
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdrożdżówek. Z tego przepisu wychodzą bardzo puchate. Posypałam je kokosową kruszonką. ciasto: 500 g maki 3 łyżeczki drożdży instant lub 30 g świeżych 200 ml mleka 1/3 łyżeczki soli 80 g masła lub margaryny 80 g cukru 1 jajko kruszonka: 3 łyżki cukru 3 łyżki kokosu 100 g margaryny mąka - ilość zależna od konsystencji- około 3-4 łyżki nadzienie(...)jeszcze przez 3-4 minuty. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Kruszonka: w szystkie składniki w misce "szczypać" palcami, dodając po trochę maki, aż nabiorą konsystencji kruszonki Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wycinać koła dużym kubkiem. Na każde kółko nałożyć łyż kę borówek, posypać kruszonką. Boki ciasta można posmarować jajkiem. Piec po ok 15-20 minut. Po ostudzeniu można oprószyć cukrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamoją działkę, gdzie zostały pochłonięte w oka mgnieniu przez działkowiczów. Smakowało i o to mi chodziło! Bardzo smaczne, dla miłośników wiórek kokosowych i płatków owsianych - idealne! Nie przepadasz za kokosem? Spróbuj, na pewno zmienisz zdanie! :)Składniki na 25 całych ciastek, czyli 50 połówek:100 g wiórków kokosowych130 g mąki pszennej110 g masła70 g miodu1 łyżeczka sody100 g płatków owsianych110(...)wymieszać drewnianą łyżką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto na blaszkę i spłaszczamy. Pieczemy ok. 12 minut w 170 stopniach. Ciastka wyrosną ogromne. Wyciągamy je z piekarnika, i przekrawamy delikatnie na pół. Odstawiamy do wystygnięcia, aby stwardniały. Ciasteczka miodowo-owsiane z kokosem
CzarnawisienkaCIASTO: mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 100 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos, margarynę i razem posiekać, dodać żółtka
Camilla w kuchniwegetariańska – indyjski smażony pieróg z nadzieniem z cebuli, ziemniaków, groszku i chilli. i Samosa mięsna – indyjski smażony pieróg z mięsnym nadzieniem z dodatkiem cebuli i groszku. Chrupiące ciasto wypełnione obficie ( po brzegi! ) farszem, podane z dodatkiem jogurtowego sosu. Obydwie wersje bardzo smaczne, ale wersja wege zdecydowanie bardziej ostra. Kolejno: Zupa marchewkowa z chilli i Pikantny krem z pomidorów(...)kości, z czarnym i zielonym kardamonem, gałką muszkatołową, trawą cytrynową i prażonym kokosem. Obydwa dania pyszne! Naprawdę pyszne – ciężko się było zdecydować na jedno, dlatego wyjadałam z od siebie i od kolegi! Wyrazisty smak, wyczuwalny aromat przypraw, bardzo sycące, gorące, mięso rozpływające się w ustach. DESERY: Ciasto kawowo- cynamonowe baaaaardzo słodkie przez lukrową polewę, ale przy tym niezwykle smaczne
Ostra na Słodkopude r i śmietan-fixy. Wiórk i kokosowe pr ażymy na złoto na suchej patelni, studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa placki . Na dolny placek wyk ł adamy połowę kremówki, nakrywamy drugim plackiem, smarujemy resz tą ubitej śmietanki. W ierzch obsypujemy prażonym kokosem. C hłodzimy w lodówce przez godzinę
Gotowanie moimi oczamipyszny ) Wielkanocny keks z Hortexu Składniki na keksówkę 11x30 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu(...)masę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, posiekane orzechy i przesianą z proszkiem do pieczenia makę. Ciasto przekładamy do foremki (11 x30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przestudzony keks polewamy
Mia Cucina Sofietaposypka, wiórki czekoladowe lub kokos do dekoracji Wykonanie: Mąkę mieszamy z sodą, cukrem, kakao, przyprawą do piernika i solą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajko, olej i powidła. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy do powstania jednolitej masy. Masę wylewamy do natłuszczonej formy, pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy
Smak mojej kuchni