Rolada to bardzo podzielne ciasto i wszechstronne, bo nadzienie można zrobić ze wszystkiego. Ja tym razem użyłam papierówek i czerwonej porzeczki, które w połączeniu z truskawkową galaretką dało ciekawy smak. Całość otoczyłam w prażonym kokosie. Roladę najlepiej przygotować dzień przed krojeniem, choć ja kroiłam dwie godziny po zwijaniu bez większego problemu. Składniki: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki(...)łyżka 50 g kokosu łyżka cukru pudru porzeczki do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie nadal ubijając dodawać powoli cukier a później po jednym żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafajny pomysł na małą, słodką przekąskę. Połączenie kakao z kokosem i rumem daje niesamowity smak. Składniki: 25 dag. masła roślinnego 0,5 szklanki cukru trochę rumu mleka 2 opakowania herbatników wiórki kokosowe Przygotowanie: W głębokiej misce należy masło utrzeć z cukrem i mlekiem ( dodajemy tyle mleka, żeby ciasto nie było za suche) na gładką masę. Herbatniki drobno pokruszyć (najlepiej zawinąć
Smaczne Potrawypołączenia moich ulubionych smaków. Jednym z pożądanych jest kokos. Ma sobie ten aromat dalekich tropików, w połączeniu z bezą daje bardzo przyjemne wrażenia smakowe. Drugim smakiem lekko kwaskowatym a zarazem słodkim, jest smak truskawki, którą można łączyć z wieloma składnikami, lubi i słodkie, i słone. Dzisiaj takie jedno z ulubionych ciast, deserów, które przygotowuje rzadko, raczej na jakąś okazję
SMYKWKUCHNIciasto na niedzielę, stwierdziłam, że nie będę liczyć kalorii i zrobiłam takie o to ciasto, inspirowane amerykańskim ciastem ,,pie'' powiem wam, że całkowicie zaskoczyło mnie smakiem jest tak dobre, że nie mogę przestać go jeść, zresztą nic dziwnego, że jest dobre (kokos, biała czekolada, śmietanka i pyszna chrupiąca kakaowa tarta na spodzie takie połączenie musi smakować) Składniki
zdrowa vege kuchniacukru 1 i ½ szklanki mąki pszennej budyń czekoladowy Łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowy: 3 białka 10 dag cukru 15 dag kokosu drobnego Masa: 3 tabliczki białej czekolady ( 30 dag) 400 ml śmietanki 30% 25 dag mascarpone 15 -20 dag truskawek pokrojonych w malutką kosteczkę(...)miksuje /ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąkę , budyń i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję partiami do ubitej masy, mieszam już wtedy delikatnie łyżką. Dno tortownicy wykładam papierem. Ciasto przekładam do tortownicy ( 28 cm) piekę 40 minut w 180 st. C Zimne przekrawam na dwa blaty. Biszkopt kokosowy: Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem na sztywno, na koniec
Takie tam pichcenienieraz ratując mnie z opresji po nieudanych wynalazkach (nie zawsze wszystko, co wymyślam mi wychodzi ;-)). Zachęcam do wykonania, gdyż ciasto jest idealnym uzupełnieniem filiżanki czarnej kawy, a nawet herbaty. Idealnie słodkie, puszyste i o fenomenalnym zapachu prażonego kokosu. Składniki na tradycyjną blaszkę o wymiarach około 27x35 cm Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej(...)drugim żółtka, następnie łyżka po łyżce cukier. Kiedy cukier jest już dobrze wmiksowany dodawać łyżka po łyżce mąki i wkręcać je do masy na najniższych obrotach miksera. Do ciasta nie dodaje proszku do pieczenia. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 35 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, zrzucić
Poezja Smaków - blog kulinarnyjednak na niego wtedy przepisu, a później o nim zapomniałam, do czasu aż zobaczyłam je na blogu Po Prostu Pycha. Zrobiłam je na Święta, aby przypomnieć sobie tamten smak ciasta, które jest niezbyt słodkie, orzeźwiające i lekkie. Coś pomiędzy sernikiem, a pianką typu ptasie mleczko. Dodatkowym atutem jest prostota jego przygotowania. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, aby całość stężała(...)przez całą noc. Kokosowy wierzch: Masło stopić w garnuszku, dodać cukier (1/2 łyżki) oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się lekko zarumieni (uważać, aby nie spalić). Gdy wiórki przestygną to posypać nimi wierzch masy serowej. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówSmaczne i bardzo łatwe ciasto.Przepis dostałam od znajomej, bardzo, bardzo dawno temu. Masa kokosowa:20 dag kokosu lub trochę więcej13 dag tłuszczu2/3 szklanki cukru4 duże łyżki mlekaRozpuścić tłuszcz, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto:25 dag mąki25 dag margaryny4 duże jajka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 op. cukru waniliowego1 szklanka cukruMargarynę stopić i lekko ostudzić. Do miski wsypać cukier, wbić całe(...)proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszać jeszcze chwilę, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na jasno złoty kolor. Nałożyć kokos i piec jeszcze ok. 20 minut. Kroić dopiero gdy całkowicie wystygnie, gdyż wcześniej kruszy się kokos
Praktyczna plkroki: - mieszamy składniki suche - miksujemy składniki mokre - mieszamy jedne z drugimi i nakładamy do foremek na babeczki (osobiście posypuję jeszcze delikatnie kokosem). Pieczemy 20-30 minut, do suchego patyczka - warto pilnować, żeby nie zbrązowiały za bardzo bo KOLOR CIASTA to największa radocha numer 1. Radocha numer 2 - SMAK "BOUNTY" :)) Bo oczywiście gotowe babeczki polewamy jeszcze rozpuszczoną gorzką czekoladą
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwykładano (najostrożniej) z form na puchowe poduszki lub pierzyny, aby się nie zgniotły i wolniutko ostygły. rozmawiano szeptem, bowiem i hałas mógł wrażliwym babom zaszkodzić i spowodować zapadniecie się ciasta. Dopiero nazajutrz lukrowano je i pięknie zdobiono. każdy dwór, każda rodzina miała własne, pilnie strzeżone przepisy, przechodzące z matki na córkę. Były więc baby polskie, warszawskie, parzone, szafranowe, bakaliowe(...)Babka kajmakowa Babka mocno migdałowa Babka pomarańczowa Babka pomarańczowo - kakaowa Babka serowa Babka tulipan z kokosem Mazurek Jest specjalnością kuchni polskiej z wielowiekową, chlubną tradycją. W w rzeczywistości jego pochodzenie jest tajemnicze: ciasto prawdopodobnie przywędrowało do nas z Turcji. Słowo „Mazur” któremu zawdzięcza swą nazwę oznaczało niegdyś mieszkańca Mazowsza. Określenie to przylgnęło do wypieku, ponieważ
Ciastka - domowe słodkościJest wiele przepisów na ciasto rafaello - moja ulubiona wersja to ta na biszkopcie z białą czekoladą. Rafaello Ciasto - przepis Składniki: biszkopt z 4 jajek ( biszkopt przepis ) 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietany śnieżki 2 białe czekolady 25 dag kokosu płatki migdałowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt pieczemy według przepisu ( Biszkopt przepis ). 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać(...)Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. 6. Wylać na wcześniej upieczony biszkopt, posypać płatkami migdałowymi 7. Włożyć do lodówki aby masa całkowicie się stężała. 8. Po około godzinie ciasto powinno być gotowe do jedzenia - SMACZNEGO :) Spodobał Ci się mój post? Polub moją stronę na Facebooku i pozostań ze mną na dłużej: PaniDomowa Zobacz również
Pani domowaCiasto to jest wariacją Makowca Japońskiego ( mak + jabłka ). Cukier zastąpiłam masą daktylową. W domu pachnie makiem, skórką pomarańczową, kokosem.....świętami. Średnica tortownicy: 28 cm - 30 dag maku suchego - 10 dag wiórek kokosowych - 20 dag masła / masła roślinnego - 250 gr daktyli* - 5 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80 dag jabłek - 10 dag rodzynek - 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej(...)proszek do pieczenia, masło i bakalie. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej wiórkami tortownicy. Piec 60 minut w temperaturze 180'C. * można zwiększyć ilość daktyli, jeżeli lubimy bardzo słodkie ciasta Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceJeśli jakiś wypiek zasługuje na miano ciasta idealnego, to jest nim na pewno ten sernik. Delikatny, kremowy, powalający aromatem. Połączyłam w nim moje ulubione smaki- kokos i ananas. Jeśli w środku zimy marzą Wam się ciepłe kraje to kawałek tego sernika przeniesie Was tam już po jednym kęsie. Na zdjęciu może nie wygląda (zdjęcia robione w pośpiechu) ale gwarantuję(...)zabraknąć także w diecie dzieci. Pamiętajmy o tym, że tłuszcze są nam potrzebne, bo to w nich rozpuszczają się niektóre witaminy. Olej rzepakowy ma wszechstronne zastosowanie- od ciast po mięsa i sałatki. Można na nim smażyć bez obaw, bo ma wysoką temperaturę dymienia. A tak poza tym, używając oleju rzepakowego wspieramy polski przemysł olejowy i polskich rolników. *tortownica
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia4łyżki cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia ,4 żółtk a .NADZIENIE. . .sloik jabłek ,kisiel -u mnie galaretka i prażony kokos...... WYKONANIE. ..żółtka utrzeć z cukrem na puch ,dodac masło,olej cukier waniliowy,mąkę wymieszana z proszkiem do pieczeniai wyrobić ciasto-u mnie mikserem wszystko robiłam.Ciasto ponakłówac widelcem i podpiec 20 minut w 170 stopniach C......... NADZIENIE. .sloik jabłek lekko
w mojej kuchniJest weekend to wiadomo, że będzie ciasto😀 Chodziło za mną ostatnio coś mega kokosowego i takim sposobem wymyśliłam sobie kokosowy placek z kokosową masą w polewie
Zdrowie i pysznie na talerzu