Jako, że zbliża się wiosna (w zasadzie w Wielkiej Brytanii wiosnę już mamy, o czym świadczą różowe kwiaty na drzewach i żółto-fioletowe dywany żonkili i
Przepisy AleksandryFiga to niezwykle smaczny, słodki owoc, który idealnie sprawdza się podany na świeżo, suszony, jako składnik ciast, sałatek oraz baza dżemów. Najlepiej rośnie w słonecznych, ciepłych miejscach i jest mało wymagająca jeśli chodzi o glebę. W zależności od gatunku, skórka fig może być żółta lub fioletowa, a miąższ jest na ogół różowy lub intensywnie czerwony. Jak już pewnie Wam wspominałam(...)czasu do czasu. Gorący dżem przekładać do słoiczków, szczelnie zamykać i pasteryzować. Dżem Warto wiedzieć robiąc dżem z fig. Gotowy dżem powinien mieć konsystencję podobną do konsystencji smażonych jabłek. Osobiście nie przepadam za zbyt twardym dżemem, dlatego nie smażę fig dłużej, aniżeli czas podany przeze mnie powyżej. Czas pasteryzowania dżemu zależy od wielkości użytych słoików. Ja najbardziej lubię mój
MeCooksmieszając". Obroty w prawo służą do cięcia- miskowania, blendowania czy siekania. Funkcją zagniatania możemy zagniatać nawet najcięższe ciasta tj. na chleb, pizzę czy ciasto na pierogi. Waga ciasta do 500 g. Gotowanie na parze- nic innego jak parowar, mamy dwie tacki plus koszyczek do misy. Korzystając z funkcji gotowania na parze, spokojnie przygotujesz obiad dla 4 osobowej rodziny(...)Postanowiłam przetestować chociaż jeden z gotowych przepisów wgranych w urządzenie. Wybrałam na śniadanie owsiankę z migdałami i jabłkiem . Choć trochę zmodyfikowałam przepis ;-), w oryginalnym przepisie jest ona zrobiona w ten sposób, że siekamy migdały, przesypujemy do miseczki, siekamy jabłka przesypujemy do miseczki, gotujemy owsiankę i dodajemy w/w. Ja, jednak zimą wolą jabłka gotowane w owsiance, aby rozgrzać
SMYKWKUCHNIżeby był już gotowy, gdy ziemniaki się ugotują. Odsączone ziemniaki mieszamy z jajkiem i mąką. Łyżką lepimy duże kluski i wrzucamy je do gotującej się wody. Taką ilość ciasta trzeba będzie gotować na 2 albo 3 tury. Kluski są gotowe minutę po wypłynięciu na powierzchnię. Trzeba je wtedy wyłowić łyżką cedzakową i zostawić na durszlaku do odcedzenia. Sos: Boczek smażymy(...)koreczki. Sałatka z selera, ziemniaków, śliwek i śledzia Składniki na 2 porcje: bulwa selera ugotowana ze skórką i obrana 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane jabłko – pokrojone w słupki bez obierania opakowanie gotowych śledzi w śmietanie – u mnie 300 g razem z sosem 2 łyżki chrzanu świeżo zmielony pieprz garść śliwek suszonych bez pestki mała czerwona
Ugotowane pozamiatanemojprzepisna.pl | Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe Zdrowe bo z warzywami, z mąki pełnoziarnistej, z płatkami jaglanymi muffiny. Szybko się je robi i szybko znikają. Nie zawierają nabiału
moj przepis naRacuchy drożdżowe z rabarbarem. Trochę kwaśne, trochę słodkie! Idealne na śniadanie, obiad lub deser 🤭 Jeżeli lubicie klasyczną wersję z jabłkiem to tę również musicie wypróbować póki sezon na rabarbar trwa! 10 racuchów lub 20 racuszków: 2 pędy rabarbaru 5 łyżek cukru/erytrolu (minimum 1 łyżeczka cukru) 1 szkl. ciepłego/letniego mleka 2 szkl. mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko Olej(...)liści. Kroimy na małe kawałeczki. Do rozczynu dodajemy resztę mleka, cukru/erytrolu, jajko, mąkę i pokrojony rabarbar. Mieszamy. Odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce. Patelnię rozgrzewamy z olejem. Łyżką nakładamy ciasto. Smażymy racuchy na małym ogniu, przez kilka minut z każdej strony (racuchy powinny być zarumienione, a ciasto ścięte). Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem. Sprawdź również te przepisy z rabarbarem: CIASTO
CzarnawisienkaProsty, skromny, przepyszny! Ciasto biszkoptowe. Na krem mus jabłkowy. Do dekoracji bita śmietana. Nie da się prościej. W tej prostocie jest harmonia smaku. Tort nie musi być skomplikowany aby był smaczny. Przygotowałam tak bez okazji na niedzielne popołudnie. Blaty biszkoptowe przełożone tylko samym musem jabłkowym, na drugi dzień stają się wilgotne bez potrzeby wcześniejszego nasączania. Bita śmietana dosłownie(...)swój sprawdzony przepis. Po wystudzeniu owijamy folią spożywczą i robimy torcik dzień przed inauguracją:) Krem, mus do biszkoptu Na biszkopt o średnicy 20-21cm, potrzebujemy: 7-8 dużych jabłek, szara reneta, najlepsza, Cukier organiczny, w/g uznania, 2 łyżeczki cynamonu, 500ml śmietany kremówki + odrobinę cukru pudru Jabłka ścieramy na tarce do jarzyn. Prażymy w garnku z grubym dnem
Leśny ZakątekCzas na kolory w kuchni! Porzuć nudne już orzechy, jabłka, marcepany i sięgnij po pierwsze owoce jakie pojawiły się na straganach! Truskawki z hiszpańskich tuneli foliowych trudno porównać z pachnącymi sezonowymi krajowymi owocami, ale upieczone oszałamiają aromatem i zapachem. Tarta z truskawkami i pierwszym rabarbarem jest pyszna i kolorowa! Zniknie w oka mgnieniu! Przygotujesz ją bez trudu, nie potrzeba(...)będzie krucha i smaczna, ale ważne jest użycie naprawdę zimnego masła i krótkie, szybkie zagniatanie. Najlepiej zrobić to w misie robota, bez kontaktu z ciepłymi dłońmi. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu Składniki na nałożenie: 500 g truskawek 1 łodyga rabarbaru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warunkiem że wcześniej sobie podpieczemy bakłażana. Bakłażan to jak każde niemal warzywo magazyn dobrych składników dla organizmu. Co ciekawe bakłażan pomaga w trawieniu tłustych potraw, ma więcej błonnika niż jabłka i nie mało fosforu i potasu więc szykujmy patelnie i do dzieła! Czas przygotowania 15-20 minut Dla około 3-4 osób Składniki: 1 bakłażan pokrojony i upieczony(...)sosów Przygotowanie: 1/ Bakłażan kroimy w małe kostki a do miski odmieżamy mąkę, jogurt i wbijamy 2 jaja ubite mikserem. Energicznie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji 2/ Do ciasta kukurydzianego dodajemy drobno pokrojony bakłażan i przyprawy - mieszamy 3/ Na patelni z odrobiną oleju przesmażamy lekko słonecznik soląc go w trakcie smażenia. Następnie uprażony wykładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym
Kuchnia PROzdrowotnaDodaj soku z cytryny. Dno naczynia do zapiekania bądz kokilek wyłóż połową przygotowanej mieszanki delikatnie dociskając. Na wiechrzu poukładaj plasterki kiwi. Następnie dodaj banana i gruszkę. I resztę mieszanki jabłka z ziarenkami. Wyrównaj i lekko docisnij. Na wierzch dodaj masło orzechowe z kokosem Primavika. Podczas zapiekania wytworzy się z niego taka chrupiąca skorupka, która będzie spodem naszego deseru. Będzie(...)podawaj koniecznie na ciepło. Niebiański smak, delikatny i słodki będzie przypominal w smaku cynamonową szarlotkę- spód z masła orzechowego to sprawi- że będziemy mieli wrażenie, iż jemy kruche ciasto! Po wierzchu posypka z Cynamonowego Raju ...plasterki kiwi...i deser wykwintny, zdrowy i pyszny podano ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimieszkamy. Nie zmienia to faktu, że jest przepyszny! Spróbujcie :) Ja swój zaczyn dałam Rodzicom i Przyjaciółce - niech im szczęście przyniesie, a co ;) Pamiętajcie, aby ciasta nie mieszać metalowymi rzeczami! Ciasto, a dokładnie zakwas, hodujemy przez 10 dni na blacie kuchennym (jeśli hodujemy go samemu, proces ten wydłuża się o 5 dni). Przez ten czas dokarmiany jest mąką, cukrem i mlekiem(...)łyżeczki proszku do pieczenia (15g) (nie dodałam) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki cynamonu - dodatki, dowolne: orzechy laskowe/włoskie (posiekane), migdały (posiekane), wiórki kokosowe, 2 jabłka pokrojone w kostkę lub starte na grubych oczkach, kandyzowane owoce, rodzynki/żurawina, posiekana czekolada itp - masło i brązowy cukier do posypania przed pieczeniem Wersja dla osób, które same robią
CookYourselfmojprzepisna.pl | Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe Zdrowe bo z warzywami, z mąki pełnoziarnistej, z płatkami jaglanymi muffiny. Szybko się je robi i szybko znikają. Nie zawierają nabiału
moj przepis nasłodycz polskich jabłek. Mus jest bogaty w błonnik i witaminę C. Jest idealny jako dodatek do śniadań i przekąsek. Można wykorzystać go do naleśników czy zapiekanego ryżu z jabłkami. Ja jednak zainspirowałam się gruzińskimi placuszkami - chaczapuri. Chaczapuri to pszenne placki z farszem serowym. Ja jednak przygotowałam chaczapuri na słodko... z musem jabłkowym. Chaczapuri wyszły pyszne, słodkie i baaardzo(...)Jamar szczypta cynamonu garść truskawek DEKORACJA ulubione owoce Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Do mąki dolewamy letnie mleko z wodą i oliwą. Dodajemy syrop klonowy. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i giętkie. Ciasto formujemy w kulę. Zostawiamy pod przykryciem na jakąś godzinę. Truskawki blendujemy. Dodajemy je do musu jabłkowego firmy Jamar . Przyprawiamy szczyptą cynamonu. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy
Kuchnia w oparach