jabłkowy. Idealny jako dodatek do wszelakich ciast, wypieków czy deserów. Warto mieć pod ręką parę takich słoików w razie gdyby nagle jakiegoś słodkiego wypieku nam się zachciało. A zawsze to lepiej taki domowy zawczasu zrobić niż jechać na sklepowych gotowcach. My już wszelakimi słoikami mamy całą lodówkę zastawioną. Piwniczki żadnej nie mamy więc w lodówce musimy trzymać. W trzeciej lodówce(...)kupić trzecią lodówkę! A co, kto bogatemu zabroni :) Ale teraz to może nawet wojna nuklearna wybuchnąć, my przeżyjemy. Zapasy jedzenia mamy na lata :) Potrzebujemy: 3 kg jabłek 10 łyżek wody 400 g cukru 1 cytryna Wykonanie: Jabłka kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. Jeżeli używacie, tak jak my, jabłek ekologicznych
Marder&Marder Manufactureburaczki mimo, że nie mają wielu witamin, to zawierają: żelazo, wapń, magnez, potas. Są lekkostrawne i pobudzają trawienie. Powinno się spożywać, gdy jemy bardzo dużo chleba, ciasta czy mięsa. Pomagają wtedy wyrównać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. No i nie zapominajmy o osobach z anemią. Dla nich burak jest lepszy niż niejedno lekarstwo. Nie wiem czy to przekona Pawła(...)jest fenomenalny. Ale przejdźmy do przepisu na sałatkę. Potrzebujemy: 2 większe buraki 100 g sera korycińskiego (np. z TEGO przepisu) 2 łyżki pestek dyni 0,5 jabłka oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Buraki gotujemy w skórce do miękkości. Studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę. Jabłko obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę, tak samo
Marder&Marder Manufacturekuchni coraz bardziej czuć święta :) Aromatyczna kawa, pachnąca cynamonem herbata, jabłka, gruszki, śliwki... wszystko pięknie podane, aby poprawić Nam nastrój w gorsze dni... a gdy przychodzi weekend warto zafundować sobie odrobinę przyjemności w postaci korzennego omleta z uroczymi gwiazdkami wypełnionymi jogurtem i powidłami śliwkowymi :) Składniki : 2 jajka 1 łyżka mąki pełnoziarnistej żytniej 1 łyżeczka kakao ciemnego 1/2 łyżeczki(...)naturalnego 1 łyżeczka powideł śliwkowych Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę, kakao i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz. Foremkami do ciasteczek wyciąć kształty. Podawać z dodatkami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogryba się upiekła i zbrązowiała. Wyłożyłam ją na papierowy ręcznik. Próbowałam obu wersji i stwierdzam,że lepsza jest obtoczona tylko w mące. Śledź jest wtedy twardszy. Ciasto oddziela się i "pływa" w marynacie. Teraz druga część czyli zalewa do śledzia. Do garnka wlałam wodę. Wsypałam cukier i sól. Następnie liście laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz, gorczycę i pokrojony(...)słoików. Gorącą marynatą zalałam rybki. Gdy wystygły, wstawiłam je do lodówki na 24 godziny aby "przeszły" przyprawami. Smacznego! Zapraszam na inne śledziki: śledzie po kaszubsku sałatka śledziowa z jabłkiem sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie w sosie musztardowo śmietanowym
potrawyregionalnedokładnie wyrobić . Ciasto musi być gęste ale lejące się ( jak gęsta śmietana) Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( pojawiają się pęcherzyki powietrza ). Na rozgrzaną patelnię wlewam ciasto (moje placki mają średnicy ok, 15 cm ) i smażę z obydwu stron az się zrumieni. Sos Umytą cebulą i paprykę kroję w dużą kostkę , smażę na rozgrzanym oleju , dodaje mięso , smażę mieszając(...)przekładam porcję sosu przykrywam plackiem i znowu sos i placek . Z twarogiem ładniej wygląda ,ale miałam ochotę na na taki sos To są bliny na slodko , czyli z duszonym jabłkiem i odrobiną śmietany
Eli Gotowaniefioletowymi refleksami. Dominują aromaty ciemnej morwy, jeżyn , lukrecji. Garbnik jest gładki i idealnie gęsty. Wino bardzo skoncentrowane o długim bardzo przyjemnym finiszu. Będzie doskonale pasować do smażonych roladek z ciasta Won-Ton wypełnionych mięsem z ogona wołu i sosem Pedro Ximenez DeSabor jest również importerem hiszpańskich szynek, wędlin, serów, oliwek oraz oliwy I właśnie kilka rodzajów oliw mieliśmy również okazję(...)sposób tradycyjny maksymalnie w okresie 4 godzin od zbioru ( ma to decydujący wpływ na smak i jakość). Pierwsze tłoczenie nadaje oliwom wspaniałe aromaty migdałów, świeżo skoszonej trawy, zielonego jabłka, pomidorów z ostrym pieprznym finiszu. Degustowaliśmy na zaproszenie importera deSabor
królestwo garówmasła 110 g brązowego cukru 2 jaja ½ szklanki musu jabłkowego * 80 ml kefiru dodatkowo na cukrową skorupkę 50 g masła 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu *2 średnie jabłka (najlepiej jedno kwaśne i jedno słodkie) obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla dodać 1 łyżkę wody. Rozgotować na niewielkim ogniu około(...)Masło utrzeć z cukrem. Dodać (po jednym) jaja. Mus jabłkowy wymieszać z kefirem. Do masła dodać mąkę i mus. Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Piec w 180°C (termoobieg) przez 20 minut. Babeczki wyjąć z piekarnika odstawić na 5 minut. W tym czasie rozpuścić masło. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem
Pełny talerzMasę pozostawić na około 30 min, by płatki nasiąkły ( ja dodałam jeszcze 2 łyżki mleka, bo moja masa była sucha i obawiałam się, że całość się nie połączy) Z ciasta formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego ( ja nabierałam na dużą łyżkę, a małą umoczoną w wodzie rozpłaszczałam na blaszce na papierze do pieczenia ) Piec około 10-12 min. w temp(...)Frutti Misti jest wyraźnie owocowy, a kolor rubinowy. Z ciekawości zajrzałam do wnętrza herbacianego patyczka, a tam znalazłam owocowe fusy. W składzie tej herbaty jest dzika róża, hibiskus oraz jabłko i brzoskwinia. Ten zabawny sposób parzenia może się podobać, nie potrzebna jest nawet łyżeczka. Wystarczy zamieszać wrzątek patyczkiem, dodać ewentualnie cukier lub miód i ...herbata gotowa. Takie herbaty owocowe obok
Proste Potrawyrzadko gości na stołach. Pięknie kwitnie i ma piękne owoce. Jej owoce są tak złote, jak żadne jabłka i dlatego niektórzy badacze historii podają, że złote jabłka Hesperyd i Atlanty to po prostu pigwa. Pigwa ,to taka polska cytryna. Kolor i kwasowość to jej atuty, ale na surowo nie jest smaczna, twarda z ziarnistym(...)Polsce przeważnie kojarzy się z nalewkami i galaretkami, Turcy lubią pieczoną w całości, Marokańczycy dodają do tagine z jagnięciny, inni robią pikle, kandyzują, suszą , gotują soki, syropy, pieką ciasta, nastawiają nalewki, nie wspominając o ratafii.. Owoce pigwy są bogate w pektyny i słyną z dużej ilości składników mineralnych. Zawierają m.in. magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę
Kulinarny karnet ChristopheraMamy dziś dla Was wyjątkowo łatwy i nie wymagający niemal żadnego wkłady pracy przepis na doskonałe, cudownie miękkie polędwiczki wieprzowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej, wydanej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKiedy wczoraj zobaczyłam ten przepis na blogu Magdy od razu wiedziałam,że muszę go spróbować, a że dziś rano mam trochę czasu postanowiłam wykorzystać szansę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszny sernik na zimno w kolorach wiosny: kremowy, delikatny, z orzeźwiającym musem jabłkowym.. Zachwyci każdego, kto go spróbuje :) Pomysł własny (z mascarpone każdy będzie pyszny
Kolorowy Przepisownikluźny dzień - pojechałam z mamą na zakupy, potem upiekłam dwie szarlotki - jaglaną i tradycyjną (przepisy niedługo), ponieważ tato dostał cały karton jabłek (jakieś 6-7kg?!) trzeba te jabłka jakoś spożytkować :D Dzisiaj jednak trzeba wziąć się za naukę...Niefajnie robić to w wolnym czasie, ale jednak lepiej poświęcić kilka godzin teraz niż płakać dzień przed że jest(...)żółtko, jogurt, kawę, sok z cytryny, sodę oraz cukier/stevię. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą. Rozgrzewamy gofrownicę, lekko ją natłuszczamy, nakładamy ciasto i pieczemy gofry (czas zależy od mocy gofrownicy). Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamscoś w tym stylu na I KŚ u kuzynki mojego męża i się zakochałam. Postanowiłam odtworzyć ten smak, wzbogacając o o nuty jabłka i gruszki. Na spód: 200g ciasteczek pełnoziarnistych 100g masła Wierzch: 5 serków Almette (jabłko+gruszka) 4 jaja 3 łyżki mąki 200 ml gęstej śmietany 18 % opakowanie mielonego cynamonu Sposób przygotowania: Herbatniki kruszymy za pomocą melaksera(...)rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, w którym na spodzie umieszczamy naczynie z wodą. Sernik pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto aż do wystygnięcia. Gdy sernik wystygnie wkładamy blaszkę do lodówki i przed samym podaniem wierzch ciasta obsypujemy intensywnie cynamonem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytdodacie cukinię do potrawek typu leczo, zrobicie też z cukinii pyszny makaron który po lekkim przesmażeniu i dodaniu dodatków będzie stanowił całościowe danie. Idealnie! Z cukinii można też wyczarować ciasta, chlebki, marynować ją, robić z niej przetwory. Bardziej wszechstronna od cukinii jest chyba tylko dynia Placki z cukinii robi się niezwykle prosto o szybko, warto zrobić ich od razu nieco(...)placki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste z jabłkami – placki ziemniaczane z łososiem – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami PLACKI Z CUKINII Przygotowanie : 35 minut Ilość porcji: 2, około 8-10 placuszków Składniki placuszki: – 2 średniej wielkości
nietylkopasta.pl