Rolada ta, to przepis Ewy Wachowicz, a jej receptur zachwalać nie muszę. Wszystko zawsze się udaję i zawsze jest absolutnie pyszne. 2 kwadratowe andruty
Jadło i czytadłoMoja mama obchodzi dziś urodziny! :) Od poniedziałku robiłam jej małe niespodzianki i prezenty. Dzisiaj dostała piękny bukiet kwiatów i torcik śniadaniowy :) Ktoś ma ochotę spróbować? Składniki
Spektrum Smakuwymieszać z amoniakiem i przyprawą do piernika. Dodać do miodu razem z orzechami i rumem. Wyrobić ciasto przez 5-7 minut. Będzie klejące, ale nie należy dosypywać mąki. Wyrobione ciasto schłodzić 2 godziny w lodówce (można też przez noc). Rozwałkować na grubość 8-10 mm. Najłatwiej jest na silikonowej stolnicy lub pomiędzy 2 arkuszami papieru. Wtedy nie trzeba podsypywać mąką(...)upieczeniu odczekać minutę, następnie wystudzić Katarzynki na kratce. Katarzynki po wystudzeniu trochę twardnieją. Miękkość odzyskują po ok. 10-14 dniach przechowywania w zamkniętej puszce. Po włożeniu do puszki kawałka jabłka wyraźnie zaczynają mięknąć już po 3 dniach. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzPierniki do dekoracji lukrem to moja druga propozycja pierniczków do lukrowania. Przepis z bloga Moje Wypieki polecało mi dużo osób i przyszedł w końcu czas na
Słodki PomysłW tym tygodniu spotkała mnie bardzo miła niespodzianka. Jakie było moje zaskoczenie kiedy przeczytałam maila ,że zostałam wybrana do projektu Belriso a tym samym będę mogła
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaHej ho! tak mnie naszło że niebawem jedna z najbardziej ulubionych nocy w całym roku :). Sylwester w sumie to też czas w którym organizujemy prywatki a
Kuchnia PROzdrowotnaWzięła do ręki stary nóż, rozkroiła świeżo upieczony chleb. Pokroiła ogórki małosolne, przygotowała cebulkę prażoną. Sięgnęła z lodówki świeży smalczyk. Ucztę czas zacząć!Mnóstwo osób ostatnimi
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: śliwki dojrzałe 2,5 kg, jabłka 1,5 kg, gruszki miękkie 1,5 kg, woda 1 szklanka, cukier 3/4 kg, kardamon 2 łyżeczki, konfiturex 3:1 - 2 opakowania Umyte owoce, jabłka bez gniazdek nasiennych, owoce ze skórką pokroić na kawałki do garnka, wlać wodę i gotować do miękkości owoców. Zamieszać co jakiś czas, gdy owoce są rozgotowane(...)słoiki, postawić na zakrętkach do wystygnięcia słoików. Wystudzone słoiki odwrócić i przechowywać w ciemnym miejscu. - domowa marmolada jest najlepsza do jako dodatek do śniadania, można też wykorzystać do deserów, ciast, naleśników.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam placki z jabłkami i mogłabym jeść je przynajmniej raz w tygodniu, ale czasem przydałaby się jakaś odmiana. I like apple pancakes very much and could eat them at least once a week every week, but sometimes it’s a good idea to change something. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na ~14 placków): 1 szklanka ananasa pokrojonego w małą(...)smażenia + pół szklanki kremowego serka z miodem + świeży ananas do ozdoby wymieszaj wszystkie składniki placków – ananasa, kefir, mąkę, jajko, cukier i sól na patelnię z olejem nakładaj porcje ciasta (1 łyżka = 1 placek) smaż na małym ogniu aż ciasto zetnie się do połowy wysokości placka, następnie przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcze 1 – 2 minuty placki
SandraFrej.compreferują wersję łagodniejszą, dajemy pora mniej, dla tych którzy lubią coś ostrzejszego, dodajemy pora więcej. Jeśli obawiacie się smaku pora, to możecie śmiało zetrzeć lub pokroić w kosteczkę jabłko. Surówka robi się w kilka minut, a samo doprawienie też nie zajmie nam dużo czasu. Ja użyłam zwykłego pieprzu, ale teściowa dodała pieprz ziołowy, więc to wasz wybór. Bardzo polecam(...)Warzywa wrzucamy do miski. Składniki sosu mieszamy i doprawiamy według uznania. Warzywa mieszamy z sosem Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i pora pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuciepłej wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać małe pierożki – na jeden kęs. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 3-4 minut od zagotowania. Pierożki podawać w bulionie lub podsmażone. Do robienia pierożków użyłam(...)owocach suszonych uda gęsi w czerwonej kapuście pasztet z gęsi z żurawiną gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa na gęsinie gęś kocha wino
królestwo garówsłonecznikowo-oliwkowa 10. Pasta z białej fasoli 11. Smarowidło z czerwonej fasoli 12. Pasztet sojowy (pieczony) Wegańskie pasty na słodko (dodaję do nich miód, plasterki banana, jabłka, domowy dżem): 13. Domowe masło orzechowe 14. Domowa tahina - pasta sezamowa Wegetariańskie: 1. Twarożek ryżowy 2. Pasta twarogowo-jajeczna z suszoną miętą Oczywiście nie zawsze(...)Adrienne Shelly) to całkiem zgrabnie napisany film, nie za ciężki, z optymistycznym zakończeniem. Co ma wspólnego z jedzeniem? Główna bohaterka, Jenny (Keri Russel), ucieczki od problemów szuka w pieczeniu ciast. Winter sandwiches inspirations, Waitress I add the following to my sandwiches in the winter: superfood such as boiled eggs, avocado, sauerkraut (only when I eat at home:) plus
Qlinarnie i Qlinarnienaczynia. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą (którą należy w kilku miejscach przedziurkować nożem lub widelcem) i odstawić do lodówki na 4 - 6 tygodni. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość ok 4mm, wyciąć z niego pierniczki w dowolnym kształcie i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 8-9 minut. Pierniczki nie powinny się mocno przyrumienić(...)przechowywać szczelnie zamknięte najlepiej w puszce lub słoju nawet do kilku miesięcy. Jeśli okaże się, że pierniczki będą twarde lub stwardnieją po jakimś czasie wystarczy do puszki włożyć kawałki jabłka i zmieniać je co 3-4 dni. Pierniczki wyciągną wilgoć z jabłka i znowu będą miękkie
Ze smakiem i z pasjąSałatka z fasolą Jaś, burakami i serem feta Fasola i ser feta lub kozi to super połączenie, które świetnie sprawdza się w różnych sałatkach. Te składniki
KorniszonkiPewnego jesiennego wieczoru byliśmy bardzo głodni. Ale był to późny wieczór, a raczej noc. Padło na owsiankę w wersji piernikowej. Była tak pyszna, ze do rana
Gotowanie i blogowanie