ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:559/762)

Pyszne pierniczki 216

Jeśli mielibyście wybrać jeden typ ciasta na Boże Narodzenie, co by to było? U nas bez wątpienia piernik lub pierniczki. Pyszne pierniczki, z wyraźną miodową nutą i aromatem cynamonu, goździków. Już piekąc pierniczki nawet dużo wcześniej, poczujecie zapach Świąt w domu. Kolor i twardość pierniczków zależy od długości pieczenia ciasteczek. Jeśli preferujecie pierniczki ciemniejsze, pieczcie je ciut dłużej. Jeśli wolicie(...)tygodnie przed Świętami i zamknijcie w pudełku lub słoju. Jeśli chcecie przyspieszyć mięknięcie pierniczków, to wstawcie do pudełka szklankę z wodą albo kilka kawałków jabłka. W wypadku jabłka, trzeba pilnować, aby nie zaczęło pleśnieć i wtedy je wymienić. Pierniki z tego przepisu idealnie nadają się do powieszenia na choince, schrupania, ozdobienia lukrem czy zrobienia domku z piernika. Jak smakują

Mieszam w Garnku
Marchewkowa Szarlotka 193

Gdy jesień już za oknem to wtedy nabieram ochoty na szarlotki, a tym razem w mojej szarlotce znalazła się marchewka. Wkomponowała się idealnie i pysznie smakowała

Gotowanie...to proste !
Tyrolska nalewka na zielonych orzechach 149

Orzechówka tyrolska na problemy żołądkowe Tyrolska nalewka na zielonych orzechach nie raz ratowała nas podczas kłopotów żołądkowych. Nie pamiętam w jaki sposób weszliśmy w posiadanie tego

Cztery Fajery
Tort orzechowy z jabłkami i masą śmietanową 216

Na swoje urodziny zrobiłam taki właśnie tort. Wyszedł fajnie - pysznie i nie za słodko. Składniki (tortownica o średnicy 24cm): Biszkopt orzechowy: 5 jajek 1 i 1/3

Kuchnia domowa Ani
Mała Pyzia 140

=>BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na

Dziś Ja gotuje
Drożdżowe racuchy z cynamonem i jabłkami 243

Dobre placki o pięknym aromacie,nie tylko na przekąskę Składniki • 300 ml mleka  • 3 jajka  • 2 łyżki miodu  • 1 łyżka cukru brązowego 

W królestwie smaków Beaty
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 214

Paczka jarmużu Dwie papryki czerwone Dwie papryki żółte Por Cukinia Słodkie ziemniaki 0,5 kg 6 średniej wielkości ziemniaków Sałata rzymska Pomidorki koktajlowe 250 g 3 pomarańcze Cytryna 2 jabłka, w tym jedno słodkie, najlepiej deserowe Mała główka czerwonej kapusty Pęczak Cieciorka w puszce Ser pleśniowy Parmezan 2 jaja 3 ciabatty (najlepiej jednak kupować świeże) Razem(...)Taki sposób przyrządzania jarmużu jest idealny dla dzieci, które często nie przepadają za zieleniną na talerzu. Obiad podaliśmy z najprostszą z surówek – z czerwonej kapusty z pomarańczą i jabłkiem, skropioną sokiem z pomarańczy i cytryny. Przepis na pieczone udka z kurczaka w zalewie pomarańczowej. Tak wyglądał nasz niedzielny obiad. Poniedziałek – Sałatka z jarmużu, kurczaka, batatów i cieciorki Wszystkie składniki

Niedzielny kucharz
Razowy piernik żytni 236

pieczenia używamy mąki razowej żytniej, czyli jest to zdecydowanie zdrowszy wariant ciasta niż ten pieczony z mąki pszennej 550. Piernik doskonały jest po ok 3-4 dniach, kiedy to ciasto zmięknie, przesiąknie aromatem dżemu. Piernik jest wtedy bardzo „piernikowy” i po prostu rozpływa się w ustach Przechowywanie bardzo mu służy. Ja trzymam zawinięty piernik w papier do pieczenia(...)mieszanki przypraw do piernika, który zawsze przywołuje mi na myśl Święta. Dużo daje przekładanie piernika, zresztą takie lubimy najbardziej. Ja tym razem przełożyłam go dżemem z aronii z dodatkiem jabłek, ale przyda się tutaj każdy kwaskowy dżem. Polewa nie wyszła mi idealna, bo testowałam do niej zakupioną właśnie czekoladę do gotowania, tak więc nie wygląda ładnie i raczej będę

Mieszam w Garnku
babeczki owocowe z gruszkową śmietaną... 213

sztuk "M", cukier brązowy 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 1 szklanka, mąka tortowa 25 dag, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, banan 2 sztuki, mandarynki 4 sztuki, jabłka 2 sztuki, przyprawy 1 opakowanie/do szarlotki, śmietana 30 % 330 ml, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka, olej, cukier brązowy, mleko rózgą blendera dobrze zmiksować, wsypać mąkę(...)pokrojone dość drobno owoce wymieszać z przyprawą do szarlotki foremki posmarowane tłuszczem i obsypane tartą bułką, silikonowej nie trzeba, do foremek nałożyć porcje owoców, i prawie do pełna nałożyć ciasta na owoce piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dól, babeczki piec około 35 minut, do suchego patyczka mocno zimną śmietanę 30% ubijać rózgą blendera, gdy zacznie sztywnieć wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Warszawska Halka i gęsina w roli głównej 179

dyni, posypana chrustem z gęsiny Na danie główne podano nam: pierś z gęsi sous vide z sosem z czarnego bzu i pieczonymi mini warzywami pieczoną  w ziołach i jabłkach pierś gęsią podaną w sosie cydrowym na pieczonych cząstkach dyni nogę z  gęsi w sosie z rokitnika podaną  z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami(...)przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego,  a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem  z kremem z  dyni z jeżynami Bardzo spodobało mi się wnętrze Halki, jest przestronne, jasne, urządzone ze smakiem w góralskim stylu. Sporo tu luster, świeżych kwiatów i sezonowych owoców

Kulinarne przygody Gatity
Energetyczne batony owsiane bez cukru 131

płatków owsianych górskich 1 dojrzały banan 1 jabłko 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki oleju kokosowego (użyłam nierafinowanego) 5 daktyli suszonych garstka żurawiny Sposób przygotowania Banana i jabłko blendujemy. Dodajemy płatki, masło orzechowe i olej kokosowy Daktyle siekamy, dodajemy żurawinę. Całość mieszamy na jednolitą masę. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Rozsmarowywujemy masę na grubość(...)temp 180 stopni ok 30 min. Kroimy na batoniki. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/batony-owsiane-bez-cukru/ BosowKuchni Zapisz Zapisz Artykuł Energetyczne batony owsiane bez cukru pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Drożdżowe ciastka z dziurką oraz "Szukaj mnie wśród lawendy 2." 168

warzywa. Trzeba zatem opróżniać słoiki, by można w nie było schować nowe przetwory. Stąd pomysł na wykorzystanie zapasów marmolady z pigwowców oraz mojego zeszłorocznego hitu - dżemu z mirabelek i jabłek. Składniki (na ok. 25 ciastek): 470 g mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania 40 g świeżych drożdży łyżka cukru jajko (w temperaturze pokojowej) 20 g miękkiego masła(...)dżemu lub marmolady Do miski wsypać mąkę i cukier. Do suchych składników wkruszyć drożdże. Dodać rozbełtane widelcem jajko oraz masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem wymieszać łyżką drewnianą. Wyrabiać ciasto ręcznie, stopniowo dolewając mleko. Ciasto po wyrobieniu powinno odchodzić od ścianek miski i od rąk. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w spokojne miejsce, by podwoiło objętość

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada biszkoptowa z rabarbarem 198

kwadransa na złocisty kolor. Po upieczeniu roladę oderwać delikatnie od papieru. Położyć wierzchem biszkoptu na ściereczce leciutko zwilżonej wodą. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką jak sushi/maki, wierzchem ciasta na zewnątrz. Odłożyć zwinięte rolady na kilka godzin lub na noc.  Nadzienie 250 g rabarbaru galaretka cytrynowa 3 łyżeczki cukru Rabarbar opłukać i pokroić na małe kawałki.  Wrzucić do rondla(...)Rozgotować. Dodać cukier i galaretkę. Dobrze wymieszać i rozpuścić galaretkę. Zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia galaretki. Postępować dalej według opisu wykonania łatwej biszkoptowej rolady z jabłkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Murzynek 6947

rosty i znany przepis na ciasto czekoladowe, popularnie zwane murzynkiem. Jedyną innowacją przeze mnie wprowadzoną było użycie masła klarowanego zamiast margaryny (margarynę chyba najczęściej stosowało się do tego wypieku). Ciasto wyrosło jak szalone, dodatek proszku do pieczenia i ubita piana z białek zrobiło swoje. Murzynek PRZEPIS {standardowa keksówka o długości 30 cm} temperatura pieczenia: 180C | czas pieczenia(...)dowolne owoce, jabłka, gruszki, wiśnie (opcj.) Przygotowanie Masło, mleko, kakao i cukry zagotować na wolnym ogniu do rozpuszcznia i połączenia składników. Chwilę ostudzić. Ubić pianę z 4 białek. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na wolnych obrotach miksera. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto przelać

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania