jabłkami i boczkiem. W tym rozdziale nie zabraknie dań wigilijnych oraz lokalnych przysmaków, takich jak kwaśnica i kawoł ciula z żyntycą. Wiosna . W poszukiwaniu wiosny udamy się na Mazowsze. Już na wstępie jest kwieciście i pachnąco – syrop z kwiatów czarnego bzu, syrop z lilaka oraz z pędów sosny. Na deser kruche z czekoladą i rabarbarem oraz ciasto
Tajemnice Smakuciast i kremów. Muffiny wypiekam zarówno z białą czekoladą jak i ciemną. Jeśli wolicie mleczną czekoladą to możecie z powodzeniem zastąpić nią białą czekoladą. Ja użyłam tym razem różowej czekolady. Muffinki z porzeczką wyszły niesamowicie smaczne i wilgotne. Lubicie piec muffiny? Jest tyle przepisów na muffiny, o choćby muffiny z awokado , muffiny arachidowe czy muffiny z jabłkami i karmelem
codojedzeniapieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła lub margaryny budyń + 350 ml mleka (ja zrobiłam z bananowym) Dodatki: orzechy banany jabłka rodzynki lub inne bakalie(...)wykorzystując ok. 350 ml mleka. Suche składniki wsypuje do miski i mieszam, później dodaję mokre składniki + dodatki. Nie mieszam dokładnie tylko by składniki się połączyły. Do foremek wlewam łyżkę ciasta, łyżkę budyniu i przykrywam reszt ę ciast em . Wkładam to do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na 20 minut. Można je udekorować, są mięciutkie, budyń nadaje im charakteru, smakują
Na moim talerzujabłka. Po kilku minutach dodaję cukier oraz masło orzechowe. Duszę całość jeszcze 2 - 3 minuty i ściągam z ognia. Pszenne bułeczki - zawsze na oko mąka, suche drożdże, woda, sól, oliwa i cukier. Mąkę (około 300 gram) mieszam z suchym drożdżami, cukrem i solą. Wlewam ciepłą wodę (niepełną szklankę) i oliwę z oliwek. Zagniatam jednolite i gładkie ciasto
Mango Papajaniewiele kalorii. Dań na śledzie jest mnóstwo.Ja podałam je na pure z buraków i prażonego jabłka, z miodem, octem jabłkowym, tymiankiem. Na wierzchu ziarnista musztarda i czerwona cebula. Do przybrania świeży koper. 2 ugotowane lub upieczone buraki jabłko szara reneta uprażone szczypta tymianku łyżeczka octu jabłkowym łyżeczka miodu pieprz i sól do smaku opakowanie matiasów Seko czerwona cebulka(...)jabłkiem na pure. Dodać przyprawy. Wymieszać. Śledzie pociąć na równe części. Na duży talerz wykładać po łyżce pure. Na wierzch układać kawałki śledzia. Posypać cebulką posiekaną w kosteczkę i nałożyć musztardę. Posypać koperkiem i opcjonalnie kaparami. Podawać z żytnimi podpłomykami. Domowe podpłomyki : szklanka mąki żytniej sól ok 1/2 łyżeczki woda 1/4 szklanki Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na równe
AZgotuj!ciasto z lodówki. Dzielimy na mniejsze części. Każdą z nich rozwałkowujemy dowolną grubość ( w zależności jak chcemy). Następnie wykrawamy dowolny kształt. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 8 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Ozdabiamy wedle uznania. Pierniczki przechowujemy w szczelnym pudełku ( można włożyć do środka kawałek jabłka
Health-Fit-Lifejabłkami i cynamonowymi ciasteczkami na wierzchu? Mi przypomniał się wczoraj, podczas nieudolnych prób nauki do zbliżających się egzaminów (sesja już w przyszłym tygodniu)! Niewiele myśląc porzuciłam więc książki na rzecz pieczenia ciasteczek i po raz kolejny mogę stwierdzić, że nie ma lepszego lekarstwa na stres i smutki niż pieczenie i jedzenie ;) Składniki (ok. 60 małych ciasteczek) Ciasto
Słodkie inspiracjejabłka miksujemy z gorącym bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy starty imbir, doprawiamy solą i pieprzem do smaku 7. Zupę podajemy z podsmażonym boczkiem, pokruszoną fetą i podprażonymi pestkami dyni * Kremowa, intensywna w smaku, niepowtarzalna. Niestety jest praktycznie niedostępna w handlu nie tylko w Polsce, jest bardzo mało znana w Europie. Jest świetna do serników i wszelkich ciast. Genialna
Słodki Kompromiszaskakujące ciasto jakie przygotowywałam. Zaskakujące w swej prostocie, w szybkości przygotowania i w smaku. Odkąd pomysł na taki deser pojawił się w mojej głowie, piekliśmy je już cztery razy. Znikało tak szybko, że dopiero za czwartym razem zrobiłam zdjęcia. Spróbujcie koniecznie! :) Składniki: - 180g płatków ryżowych - 400 ml mleka kokosowego z puszki - 2 łyżki cukru trzcinowego - 2 kg jabłek - garść
Smakuje zdrowojabłka i gruszki wyciąć gniazda nasienne, śliwki wypestkować, a wszystkie owoce pokroić na małe kawałki. Ser rozgnieść widelcem i wymieszać z mlekiem, olejem, jajkami i cukrami. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać pokrojone owoce i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie wyłożyć ciasto (równo
Czerwień i błękitjabłek w skórkach i zależy nam na idealnej gładkości, wtedy można go zmiksować blenderem. Umyte słoiki wyparzać i od razu nakładać gorący mus. Po zakręceniu każdy słoik ustawiać do góry dnem. W taki sposób zamkną się bez konieczności pasteryzowania. (Można jednak je pasteryzować w tradycyjny sposób, dla pewności.) Taki mus sprawdzi się idealnie do deserów oraz ciast
Codzienna kuchnia niecodziennakruchym ciastem , cynamonem , sosem karmelowym i puszystą bitą śmietaną z chipsem jabłkowym. Niebo w gębie! Zanurzając łyżeczkę w słoiku przedzieramy się przez soczyste, prażone w karmelu jabła, kruche ciasteczka … i zatapiamy się w prawdziwym, jabłkowym raju! Jedząc, chce się rzec : chwilo trwaj! Częstujcie się! Najlepsza na świecie szarlotka w słoiku tylko dla Was! SKŁADNIKI: ( 1 szt ) * duże jabłko(...)łyżki * cynamon – 1 łyżeczka * sok z cytryny * bita śmietana * chips jabłkowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłko ( nie obieramy ) kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię, podlewamy szklanką wody, zasypujemy cukrem i cynamonem, dodajemy odrobinę soku z cytryny i prażymy ok. 5 minut. Do słoiczka wkładamy: porcja jabłek + połamane ciastko + sos karmelowy w którym prażyły się jabłka + jabłka + ciastko
Ostra na Słodkociasto drożdżowe. Na blogu pojawiło się już tyle przepisów, że postanowiłam zrobić zestawienie sałatek, które możecie wykorzystać w te dwa najbliższe dni, jeśli w Waszych domach również się pości. Ponieważ w najbliższym czasie tradycyjnie w polskiej kuchni zjada się sporo jaj, dla ułatwienia zrobiłam dopiski w przypadku sałatek z wykorzystaniem jajek właśnie. Sałatki śledziowe : Śledź z jabłkiem w śmietanie Śledź
Weekendy w domu i ogrodzietylko jabłka, no, ale i cynamon! Czy wiecie, że cynamon to nie tylko fajna i aromatyczna przyprawa nadająca niezwykły aromat? Ma on również inne działanie, o którym zdecydowanie warto wiedzieć! Dlatego usiądźcie sobie wygodnie w fotelu, a ja Wam o nich opowiem ;) Tak jak już mówiłam wcześniej cynamon to nie tylko aromatyczna przyprawa nadająca wspaniały smak ulubionym ciasto, grzańcom
Ostra na Słodkojabłka, biały ser, budyń lub sezonowe owoce. Drożdżówki odrywane z masą kajmakową SKŁADNIKI: 600 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 2 jajka 1 puszka (400g) masy krówkowej kajmak cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Z mleka odlewamy 2 łyżki, będą nam potrzebne do posmarowania z wierzchu ciasta
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła lub margaryny budyń + 350 ml mleka (ja zrobiłam z bananowym) Dodatki: orzechy banany jabłka rodzynki lub inne bakalie(...)wykorzystując ok. 350 ml mleka. Suche składniki wsypuje do miski i mieszam, później dodaję mokre składniki + dodatki. Nie mieszam dokładnie tylko by składniki się połączyły. Do foremek wlewam łyżkę ciasta, łyżkę budyniu i przykrywam reszt ę ciast em . Wkładam to do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na 20 minut. Można je udekorować, są mięciutkie, budyń nadaje im charakteru, smakują
NA MOIM TALERZUciasta. Smażyć naleśniczki z obu stron ,nie przypiekając. Z podanych składników wychodzi 4-5 naleśniczków ,czyli razem około 12-15 sztuk. Odłożyć na talerz, a kiedy ostygną nakładać na środek wybrane przez nas składniki ,tworząc ciekawą kompozycję smakową i wizualną. Brzegi naleśniczków spiąć wykałaczką, przekłuwając składniki znajdujące się w środku. Naleśnikowe przekąski możemy pojedynczo umieścić na jabłku ,cytrusach
Kulinarny karnet Christopheraciasto było gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć na blat lekko oprószony mąką i jeszcze lekko zagnieść. Kroić na kawałki, rozciągać palcami na krążki. Każdy krążek nadziewać nutellą, formować kulki wielkości małego jabłka, lekko spłaszczyć. Uformowane kluski pozostawić na kilkanaście minut aby trochę podrosły, następnie gotować partiami na parze
Praktyczna plsmakowały z leśnymi malinami. Składniki na 12 mini serniczków: 300 g Almette z Gruszką i Jabłkiem 150 g Almette śmietankowy 1 łyżka cukru waniliowego 2 białka 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej maliny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki śmietany cukier waniliowy, małe opakowanie nadzienie : powidła śliwkowe, połówki jabłka (lub mus jabłkowy) do posypania : cukier puder lub lukier (w wersji light bez posypki :)) Przygotowanie Mąkę posiekać z margaryną, dodać jaja, drożdże, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, zawinąć w p łócienną szmatkę i włożyć do dużego garnka z wodą (ja wrzuciłam
coolinarnastrefa.blogspot.comjabłek, szklanka mąki, łyżeczka cynamonu, 1 jajko, 2 łyżeczki miodu. olej do smażenia, Przygotowanie: Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach do miski do której dodajemy cynamon, miód, mąkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu wykładamy nasze racuszki. Ciasto rozprowadzamy tak aby było cienkie. Obsmażamy na złoty kolor z obu stron
cookplHej!, skoro zima to i banan wraca do łask :). To jedno z najbardziej odżywczych owoców. Jest bardzo uniwersalne, bo można nim zastąpić śniadanie a jednocześnie świetnie
Kuchnia PROzdrowotnaTo jest moja ulubiona sałatka śledziowa. Nie wymyśliłam jej, po prostu kiedyś jej spróbowałam i zakochałam się. Być może ją znacie a jak nie to spróbujcie
Niezły MłynekDziś będzie odświeżająco, smacznie i jak zawsze z górą witamin!. 1 warstwa: truskawki, biała czekolada, ksylitol i granat. 2 warstwa: kiwi, limonka, jabłko, i ksylitol
Kuchnia PROzdrowotnastruktura – wszystko w punkt. Okazało się, że najlepiej sprawdziła się najprostsza receptura – bez jajek, glutenu, cukru czy syropów, w której spoiwem dla ciasta stały się owoce oraz suszone daktyle. Ciasto jest naturalnie słodkie, wilgotne, zwarte, pełne cudownie odżywczych składników, a przy tym przygotowane według tak prostego przepisu, że poradzą sobie z nim nawet te osoby, które podobnie(...)jeśli owoc nie pochodzi z ekologicznej uprawy należy go wcześniej wyparzyć i bardzo dobrze wyszorować). W naczyniu umieścić banana, namoczone i odciśnięte z nadmiaru wody daktyle oraz grubo pokrojone jabłka – zblendować ręcznym blenderem na masę (nie blendować długo, masa nie musi być całkowicie gładka). Do masy dodać szczyptę soli, cynamon, otartą skórkę pomarańczową, ekstrakt migdałowy (jeśli używamy) i olej
Even Better Foodjednocześnie Gdy po wyjęciu z piekarnika już ostygną, to stają się twarde i chrupiące. A gdy umieścimy je w zamkniętym pojemniku z pokrojonymi kawałkami jabłka, to będą wspaniale mięciutkie. Swój wspaniale korzenny aromat zawdzięczają domowej mieszance przypraw. A dzięki użyciu melasy trzcinowej mają niesamowity smak i ciemną, głęboką barwę. Idealne nie tylko na święta Polecam! Składniki: 6 ziaren ziela(...)rękami uzyskujemy piernikowe ciasto Formujemy kulkę lub blok, zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie ciasto stwardnieje i będzie chętniej współpracowało. Po wyciągnięciu z lodówki ciasta, odkrawamy kawałek. Kładziemy go na czystej powierzchni podsypanej mąką, a resztę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około pół
Lamarida.plFale Dunaju to ciasto wszystkim znane i lubiane. Warto go zamieścić na blogu, bo jest znakomite. Piekłam go nie raz, ale z innego przepisu, w którym trzeba utrzeć masło z cukrem, żółtkami itd. Bardzo tego nie lubię i na dodatek nie zawsze mi wychodził. Jakiś czas temu przeglądając internet natrafiłam na bardzo fajny przepis ze strony W KUCHENNYM(...)naturalnego lub śmietany + 2 łyżki 1 szklanka oleju szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kakao SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ! DODATKOWO : 2 jabłka lub inne sezonowe owoce, najlepiej żeby nie były bardzo dojrzałe, kroimy na mniejsze części. KREM : 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy cukier waniliowy
Pani na deserNaleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą to odmiana od tradycyjnych naleśników podawanych na słodko. Wytrawna wersja jest idealna na obiad, albo lunch do pracy. Choć trzeba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cynamonowo-jabłkowe babeczki to propozycja, bez której nie możecie obejść się tej jesieni! Rewelacyjne muffiny, które zawsze się udają! Babeczki z tego przepisu wychodzą wręcz idealne
Pogotujmy.plW mojej lodówce prawie zawsze jest twaróg i kiedy przychodzi nagła ochota na coś słodkiego, wtedy piekę różnego rodzaju bułeczki albo ciasteczka na bazie twarogu. Dziś
Smaki ArmineDziś przepis na śląską sałatkę warstwową z natury bezglutenową . Nie potrzebujemy do niej żadnych przypraw tylko wielki słój majonezu i noc do przegryzienia się smaków. Niestety
Kawa z mlekiemJabłko obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Przełożyć do wysokiej miski. Wbić jajo, wlać "mleko" - u mnie "mleko" jaglane, ale możesz użyć dowolnego. Dodać mąkę jaglaną, płatki owsiane, orzechy włoskie oraz siemię wraz z proszkiem i sodą. Wymieszać całość. Przełożyć do 1/2 wysokości foremek. Na środek położyć łyżeczkę dżemu z rokitnika Łowicz. Następnie przykryć warstwą ciasta
AZgotuj!Pyszne , marchewkowo- jabłkowe babeczki z pewnością Was zachwycą. Puszyste , z nutą cynamonu są idealne na jesienny podwieczorek. Jeśli nie macie foremek ja te na zdjęciu
WYSPA SZCZĘSLIWAciasto przez folię spożywczą. Wykraiwałam z niego trójkąty o dowolnej wielkości. Nakładałam na szerszy brzeg po łyżeczce powideł śliwkowych. powidła śliwkowe i zawijałam. Układałam rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam je w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut do zarumienienia. Po ostudzeniu można opruszyć ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również: ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI
potrawyregionalneciasta wolę taki deser. W ciągu tygodniu robię ok 10 litrów przeróżnych koktajli.....i zawsze odkrywam jakiś nowe smaki. Miksuje praktycznie wszytko od twardych warzyw jak marchew czy burak po owoce suszone czy orzechy. Na pewno pojawi się jeszcze nie jeden przepis na smaczny koktajl. Składniki: 300 ml soku z pomarańczy i mandarynek 1 banan 1 duże jabłko
Delicious Titbitsciasto, które upiekłam, ale przyznam się szczerze, że już mi się dzisiaj nie chce. Chyba dzisiaj zawitał do mnie leniuszek i wygrał. Hi HI czasami tak bywa. Jeśli nie macie pomysłu na surówkę do obiadu to możecie zajrzeć tutaj . Troszkę się tam ich zebrało. Składniki 500 g kapusty kiszonej 2 średnie cebule 1 srednia marchewka 2 małe jabłka
O kuchni z uczuciemciasto (OPCJA 3) - 3 białka (+szczypta sody oczyszczonej) - 1 żółtko - 250g suchej marchewki pozostałość po wyciskarce - 20g odżywki białkowej lub 20g innego słodzika wraz z 20g mąki - przyprawy korzenne +10g kakao jeśli chcecie WYKONANIE W KAŻDYM PRZYPADKU 1) Jeśli nie masz gotowych suchych wiórków po wyciśnietym soku: -zetrzyj marchew na tarce (polecam np. 3 marchewki + jedno jabłko!) - odstaw
fitolarun.blogspot.compróbujecie przepisów, które zamieszczam na swoim blogu. Dajecie mi ogromnego "kopa" do działania. Dziękuję i czekam na więcej. Tarta z mascarpone w wykonaniu Justyny Ciasto z truskawkami i kruszonką w wykonaniu Justyny Ziemniaki po szwedzku w wykonaniu Justyny Kawa mrożona w wykonaniu Justyny Sałatka z brokułem(...)Sernik z jogurtów greckich w wykonaniu Pani Agaty Sernik z jogurtów greckich w wykonaniu Pani Danuty Szarlotka z połówkami jabłek w wykonaniu Pani Danuty
Passion of Cookingciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut SMACZNEGO ! ! ! :) PS. teraz przeczytałam w internecie, że nieraz mandarynki robią się po upieczeniu gorzkie, dziwne moje były ok, może jak się trafi na jakiś felerny owoc to tak się dzieję, mam nadzieję że jak będziecie robić to nie będzie takich przypadków;) albo dla bezpieczeństwa możecie zastąpić mandarynki np. jabłkiem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNie za często piekę szarlotki, ale jak już jest to staram się aby była zawsze inna i wyjątkowa. Ta jest z pyszną pianką, delikatna i bardzo
Ewa w kuchni