trakcie powrotnej podroży z gór na profilu jednego z blogów, na fb, zobaczyłam ciasto. Bardzo je lubię i jest łatwe w przygotowaniu. Małżon zakupił potrzebne produkty i w niedzielny poranek oddałam się pasji zagniatania i kruszenia. Potem upiekłam i zjadłam kawałek jeszcze parujący i z wyciekającym dżemem... Ależ ja lubię Pleśniaka!!! I tym razem w wersji po mojemu, a raczej(...)margaryny bez mlecznej) 4 żółtka i białka (u mnie jajka zielononóżki, które n ie uczulają dzieci) 2 łyżki cukru + 1/2 szkl. słoiczek dżemu truskawkowego Mąkę, proszek, margarynę, żółtka i 2 łyżki cukru siekamy a następnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Jedną z części ciasta rozkruszamy na dno tortownicy, przykrywamy warstwa dżemu
Dzieje kuchennej Wiewiórymnie nieco zmieniony :) Składniki na małą blaszkę Ciasto: 190 g masła 190 g cukru 6 żółtek olejek waniliowy 225 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 7-8 łyżek mleka Beza: 6 białek 300 g cukru 40 g płatków migdałowych Masa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru 2 budynie waniliowe 2 galaretki truskawkowe 150 g cukru 200 ml wody 10 łyżek(...)moment i zdejmujemy z ognia. Do gorącego (ale nie wrzącego!) rabarbaru wsypujemy dwie galaretki truskawkowe i dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą i wszystko dokładnie się ze sobą połączy. Masę pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy nabierze gęstej konsystencji i zacznie tężeć rozprowadzamy ją na jednej połowie ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce. W międzyczasie przygotowujemy masę śmietanową. Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy
My simple kitchenSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jabłka 4 sztuki, dżem 400 ml/czekośliwka, cukier 2 łyżki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka jabłka obrane ze skórki zetrzeć na tarce do ogórków do miski do jabłek dodać czekośliwkę, użyłam swoją domową z białą czekoladą , jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" wsypać cukier, cynamon, kisiel bez cukru i wszystko dobrze
W Mojej Kuchni Lubięrumem lub nalewką wiśniową. Na dworze w Nancy podawano do niego mieszankę ze słodkiej malagi i rumu. Ponieważ były król był namiętnym czytelnikiem opowieści tysiąca i jednej nocy, nazwał ciasto imieniem swojego ulubionego bohatera - Ali Baby - Baba au rhum . Stohrer, który przybył do Paryża w 1725 roku wraz z Marią, córką Leszczyńskiego i małżonką Ludwika XV, otworzył w 1730 roku(...)otwór babki wypełnia się bitą śmietaną i wiśniami, ugotowanymi w słodkim syropie. Savarin na ciepło podaje się z gorącym sosem owocowym (morelowym, porzeczkowym, truskawkowym), aromatyzowanym likierem. Otwór w tym przypadku wypełnia się owocami, ugotowanymi w syropie. Ciasto podstawowe przygotowuje się zazwyczaj dzień wcześniej, w następnym dniu jest ono wypełniane i przygotowywane do podania. Nazwa savarin została nadana Babie au rhum
KUCHARNIAzawsze udane :) Składniki na 2-3 sztuki naleśników (porcja 1-osobowa):CIASTO 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (60g) 1 łyżka płatków owsianych górskich (15g) - zmielonych w młynku do kawy 125ml wody - lekko ciepłej "kranówy" szczypta soli szczypta sody - dosłownie na czubek łyżeczki oliwa - do smarowania patelni FARSZ SEROWO-TRUSKAWKOWY 100g twarogu chudego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 łyżki(...)wylewać chochelką na rozgrzaną patelnię. Ja dziele je na 2 porcje - wychodzą 2 grubsze naleśniki. Rozprowadzić ciasto po dnie patelni, podsmażyć na rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć.Moim ulubionym dodatkiem do takich naleśników jest farsz serowo-truskawkowy z nutą wanilii. W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt, pastę waniliową i ewentualnie dżem niskosłodzony. Dokładnie wymieszać
Grunt to przepis!nowinkami z mojej kuchni albo z... kuchennej półki ;) Tymczasem rozkoszujcie się superprostym, klasycznym sposobem na idealny poczęstunek. Szczególnie w czasie, gdy sezon truskawkowy się rozpoczyna. Łasuchy będą zadowolone! ^^ TARTELETKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I OWOCAMI Składniki na ciasto: - 200 gramów mąki pszennej - 100 gramów mąki krupczatki - 200 gramów masła (+ do wysmarowania foremek) - 100 gramów cukru pudru - 1 żółtko - 1-2 łyżki
Życie zamknięte w smakucukru 1 i 3/4 szkl. mleka 4 czubate łyżki cukru 250 g kostka masła Poza tym: ciastka z nadzieniem malinowym lub truskawkowym 2 galaretki różowe (rubinowa- wieloowocowa) Słoik konfitury malinowej Stovit polewa biała Helio ( kolorowe posypki) Wykonanie: Ciasto białe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto żółte: Żółtka, jajka i cukier
Podróż w kulinariapierwszy. Sięgnęłam po przepis Marian Keyes z jej Saved by cake ; oczywiście, z lekkim twistem. Do pysznej samej w sobie frużeliny truskawkowej dodajemy odrobinę czarnego pieprzu; dzięki temu każdy kęs pozostawia po sobie delikatną ostrość na języku. Ciasto, ze zwykłego biszkoptu z truskawkami, zmienia się w wyjątkową ucztę, zdecydowanie godną królewskiego podniebienia. Jestem pewna, że nawet wybredna królowa Wiktoria
Pożeraczka, czyli raz adobrze2x125g), 1 galaretka cytrynowa, 1 czubata łyżka cukru. mus malinowy: 250g malin, 2-3 czubate łyżki cukru, galaretka malinowa ( poziomkowa lub truskawkowa). galaretka agrestowa (lub o innym smaku, ale by miała kolor zielony), winogrona. Przygotowanie: Uwaga!!! Moje ciasto jest miękkie. Także jeżeli wolisz bardziej sztywne do masy jogurtowej i musu malinowego użyj po półtora paczki galaretki. Masa jogurtowa: Galaretkę
W kuchni u MonikiBlaszkę wyłożyć ciastem nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C Po podpieczeniu nałożyć jabłka , na wierzch ułożyć rozwałkowane ciasto i ponownie piec około 30-40 minut. Masa 250 g masła 1 galaretka (dałam truskawkową) cukier puder do smaku Masło utrzeć z cukrem na gładką puszystą masę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wlać tężejącą
O kuchni z uczuciemdrugiej wersji cukrowych serduszek. Pomysł zaczerpnięty ze strony D omowe wypieki . Składniki: Na ok 12 bułeczek: Ciasto: 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 60g cukru 250ml mleka 60g masła 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: 2 żółtka 1 łyżeczka mleka dżem truskawkowy czarna lub ciemna posypka cukrowa w kształcie kuleczek lub czekolada (do zrobienia źrenic)- ja najpierw użyłam roztopionej kostki(...)łyżka mąki pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło topimy i studzimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę cukru, ciepłego mleka, jajko, rozczyn drożdżowy oraz roztopione masło. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat lub stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 4mm. Kubkiem o średnicy 9cm wykrawamy krążki (ja najpierw wykroiłam
Kuchnia w czekoladziejajko 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 % 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli oraz ulubiony dżem, u mnie truskawkowy 2 jajka do panierowania wiórki kokosowe do panierowania do smażenia - olej lub masło klarowane Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować i usmażyć naleśniczki. Gotowe naleśniki posmarować dżemem i zwinąć jak krokiety - najpierw boki do środka a potem zrolować. Zwinęte
Monia miesza i gotujeSernik z masą kajmakową z karmelem i musem truskawkowym .W składnikach nie ma cukru ,bo masa jest wystarczająco słodka . Coś dla wielbicieli karmelowych smaków . Składniki : tortownica 20 cm 500 g sera wiaderkowego na serniki ,u mnie ser z jogurtu greckiego 3 jajka 150 g masy kajmakowej ,u mnie mleko skondensowane gotowane 2 godziny w wodzie ,przestudzone 50 g tej samej(...)ubijamy krótko mikserem do połączenia się całości. Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i łyżeczką zatapiamy w nim w różnych miejscach pozostałe 50 g kajmaku .Pieczemy ciasto w 175 stopniach około 50 minut .Sernik na środku ma pozostać lekko ścięty ,po przestudzeniu będzie idealnie kremowo karmelowy. Udekorować musem z truskawek przed podaniem.Smacznego
Ladylaura.jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, nie licząc pieczenia .Idealnie pasuje do popołudniowej kawy . składniki na blachę ciasta 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki kisielu truskawkowego szklanka wody przepis Jajka ubijamy z cukrem, powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na przemian wlewamy
Smakowite Daniajest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, nie licząc pieczenia .Idealnie pasuje do popołudniowej kawy . składniki na blachę ciasta 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki kisielu truskawkowego szklanka wody przepis Jajka ubijamy z cukrem, powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na przemian wlewamy
Smakowite Dania