gęstego jogurtu naturalnego 100g śmietanki 30% 3 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody ponadto: 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 150ml wody 100-150g truskawek (tyle, aby przykryły wierzch tarty) Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło, żółtko, ekstrakt z wanilii i śmietanę, składniki
Smakołyki Berenikisól Masa: -> Kostka masła -> 1 puszka masy kajmakowej -> 1 niepełny kieliszek spirytusu Dodatkowo: -> 1 galaretka truskawkowa -> 1 tabliczka czekolady ( opcjonalnie polewa w saszetce) -> ½ puszka brzoskwiń -> Konfitura malinowa Wykonanie: Całość rozpoczynamy od wykonania ciasta na babeczki ( z wyżej podanego przepisu wychodzi około 20 babeczek). Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Mąkę przesiewamy na stolnicy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Właściwie nie może się nie udać. Proste i szybkie w wykonaniu a uzyskany efekt to puszyste, lekkie i wilgotne ciasto nasączone truskawkami i uzupełnione chrupiącą kruszonką. Idealna propozycja na sezon truskawkowy. Składniki: 60 g masła/ margaryny 130 g cukru białego - najlepiej drobnego 8 cukru waniliowego - jedno opakowanie 2 duże jaja 200 - 250 ml maślanki 270 g mąki - może być(...)sodą. Dodawać partiami do masła z jajkami i ucierać dalej. Przed ostatnią partią dodać 200 ml maślanki i wymieszać dokładnie na niewielkich obrotach. Dodać resztę mąki i, jeśli ciasto będzie mocno gęste, dodać jeszcze 50 ml maślanki. Całość nie może być lejąca, powinna dawać się przekładać łyżką a wyłożone na blachę nie powinno rozpływać się. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę
Ze smakiem bez glutenuBabeczki z budyniem można dowolnie modyfikować. Można użyć ciasta półkruchego albo francuskiego, zamiast waniliowego budyniu użyć czekoladowego, śmietankowego czy też dżemu truskawkowego, wszystko zależy od Waszego pomysłu i aktualnego smaku. Choć przyznam Wam szczerze, że jednak klasyk o klasyk, w wersji waniliowej te babeczki jak dla mnie smakują najlepiej. Nic więc dziwnego, ze pojawiaja się w moim domu co najmniej
Słodkie Przyjemnościmnie truskawkowy) i orzechy bardzo do siebie pasują. Ja starałam się dać więcej orzechów, niż dżemu. Zresztą orzechy własnoręcznie "usuwałam" z drzewa :D Z podanej ilości składników wyjdzie ok. 40 sztuk. U mnie było więcej, ale miałam ciasteczka różnej wielkości: jedne były większe, inne mniejsze. Część w ogóle była mała. Przepis pochodzi z książki "Wielka księga ciast Siostry Anastazji - ciasteczka(...)łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na piankę: 2 białka 200 gramów cukru pudru Do dekoracji: 1 słoik dżemu truskawkowego 100 gramów orzechów włoskich (u mnie było 20 sztuk, po obraniu wyszło 110 gramów) Ze składników na ciasto zagniatamy kruche, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut W tym czasie obieramy orzechy (jeśli mamy w łupinkach
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsię bowiem niemiłosiernie, nijak nie chcą zachować właściwego naleśnikom kształtu, i choć smakują nie tak tragicznie, jak wyglądają, to wstyd je podać komukolwiek... Mam w domu jednak naleśnikowego mistrza - ciasto przygotowuje w kilka minut, smaży naleśniki z zamkniętymi oczami, przewracając je w powietrzu bez użycia szpatułki jednym, zgrabnym ruchem. Za każdym razem patrzę na niego z podziwem i zachwytem(...)smakują i pachną obłędnie, są chrupkie przy brzegach i mięciutkie w środku; zwijają się bez najmniejszych problemów. Z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną lub lodami to po prostu niebo w buzi... Musicie spróbować!Waniliowe naleśnikiSkładniki:(na 8-10 dużych naleśników)ciasto:3 jajka400 ml mleka200 g mąki pszennej2 łyżki cukru1/2 łyżeczki soli1 laska waniliidodatkowo:masło do smażeniadżem truskawkowybita śmietanaJajka roztrzepać
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrawdę mówiąc myślałam, że sezon truskawkowy już dawno skończony, ale wtedy okazało się, że zaszło poważne niedopatrzenie. Zapomniałam, że KonQbek jest fanem pierogów z truskawkami. Na szczęście przy okazji omawiania stołówkowych obiadów, powiedział, że ostatnio zamówił sobie właśnie takie pierogi. I wtedy zrozumiałam- trzeba zdobyć truskawki (nasze się niestety skończyły) i ukręcić pierożki! Osobiście nie przepadam za pierogami(...)minut od momentu kiedy wszystkie wypłyną. Podajemy ze śmietanką z cukrem- taka jest wersja konserwatywna KonQbka. Ja zrobiłam jeszcze mus truskawkowy- zmiksowałam truskawki z kilkoma łyżkami waniliowego cukru pudru i polałam nimi pierożki. Recenzje? Pozytywne- KonQbek docenił ciasto i rozmiar pierożków. Jeśli jednak chcecie, żeby wasze pierogi były bardzo miękkie to zróbcie ciasto tylko z mąki i wody
les mirabellesSezon truskawkowy powoli dobiega końca, dlatego do ostatniej łubianki trzeba korzystać z nich jak tylko się da. Kompoty, ciasta, weki czy kremy. Na wykorzystanie truskawek jest tak wiele przepisów, jak wiele do głowy może przyjść pomysłów. Dziś prezentuję Wam przepis na Muffiny brzoskwiniowe z lekkim truskawkowym kremem. Przepis ten został wyróżniony przez szefów kuchni na Wrocławskim rynku. Mam nadzieję
Słodkie Przyjemnościcytrynowe, dobrze schłodzone, orzeźwia. Do jego przygotowania możemy zrobić biszkopt bez masła, jak na przykład w przepisie „ Biszkopt z musem truskawkowym ”, polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England oraz White Rose . Ciasto malinowe z polewą adwokatową Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 150g cukru 1 opakowanie
Mała Cukierenkawanilinowy Delecta 1 margaryna Dodatkowo: 1 białko mak niebieski kolorowe posypki (użyłam posypek z linii Decorada od Delecty: posypka smak owocowy, maczek smak truskawkowy, maczek smak mango, płatki czekoladowe) polewa smak mlecznej czekolady Delecta Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kawałki margaryny i śmietanę, całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (gdyby nie chciało się
Kolorowy Przepisownikmasło sklarowane do wysmarowania formy 250 ml kremówki 500 g truskawek 3 łyżki brazowego cukru szczypta kardamonu marmolada rabarbarowo-truskawkowa (lub inna kwaśna) listki mięty do dekoracji Umyj i obierz truskawki. Zasyp je cukrem i odstaw na 15 minut. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Wysmaruj masłem foremki do muffinek. W każdej foremce umieść kwadrat ciasta . Upiecz je wg. wskazań
Gotuj Sam!święta nie są takie piękne jak własnie te, dlatego nie mogę się już ich doczekać.Ciasteczka powstały teraz po zostało mi trochę kruchego ciasta po ostatnich ciasteczkach, oraz bezy a w lodówce miałam jeszcze trochę truskawkowego dżemu.Do wykonania potrzebne będą:Kruche ciasteczka z żurawinąpół słoika dżemubezaszablon: czapka św. Mikołaja (szablon zrobiłam sama bo nie posiadam foremki w takim kształcie(...)mąkę ziemniaczaną. Beza jest gotowa.Szablon:najlepiej wyrysować go na tekturce, ale ja skleiłam ze sobą 4 kartki papieru i też był sztywny. Oczywiście wyciąć.Wykonanie:Szablon przykładamy do rozwałkowanego ciasta i małym nożykiem, lub czymś innym ostrym, wycinamy dookoła naszą czapeczkę. Następnie obrysowujemy kontur pompona i białego zakończenia czapeczki.Ja pompon odkroiłam od całości, aby swobodnie dyndał.Następnie przekładam taką czapeczkę
Moje pyszne gotowanieSezon truskawkowy w pełni a wiadomo ,że jak truskawki to i drożdżówki :) Te muszę przyznać wyszły mi dziś wyśmienite , dlatego dziele się z wami przepisem. Składniki : 3 szklanki mąki ( 500g) + 2-3 łyżki do podsypywania przy formowaniu bułeczek. 1/3 szklanki cukru (70g) 4 łyżki oleju pół szklanki ciepłego mleka 200 ml śmietany 12 % 1 opakowanie drożdży instant (suszonych(...)jajko szczypta soli Nadzienie 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 i 3/4 szklanki mleka 2 łyżki cukru ok pół kg truskawek cukier puder Wykonanie : Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć do miski i wyrabiać hakami miksera ok 2-3 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu stosując
Malinowa KawiarenkaPiknik z Optima Omega3 Muffiny truskawkowe na piknik Mój optymalny wybór na piknik? To tylko muffiny z truskawkami. Pyszne, soczyste i mocno owocowe. Nie wyobrażam sobie
dolcevitainmykitchenCiasto z fasoli - albo się kocha, albo się nienawidzi. Ja zdecydowanie wybieram pierwszą opcję! Przygotowałam w nieco innej, ulepszonej wersji. Z dodatkiem sera twarogowego smakuje jeszcze
Truskawkowa Fiesta