ciasta truskawkowe - 3451 przepisów (strona:76/231)

Francuska tarta z jabłkami. 185

Edyta Guhl. Popołudniowa kawa podawana jest w tradycyjnych rodzinach w Eifel punktualnie o godzinie 16-stej i towarzyszą jej kanapki, dżem truskawkowy, ser i rzadziej wędliny. Kanapki jedzone są nożem i widelcem. W niedzielę dostaniemy kawałek domowego ciasta, czy nawet lody. Dzisiaj proponuję Wam pyszną francuską tartę z migdałowym nadzieniem i jabłkami. Zanim

dolcevitainmykitchen
biszkopt z owocami 299

jogurtu greckiego 2 galaretki truskawkowe( u mnie Winiary) Truskawki Składniki na górną warstwę: 1 galaretka truskawkowa truskawki 400 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie biszkoptu: Białka jajek oddzielamy od żółtek i wbijamy do miski, w której będziemy przygotowywać ciasto na biszkopt, a żółtka przekładamy do osobnego naczynia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie(...)wlewamy 1/3 szklanki wody i wszystko miksujemy na małych obrotach. Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, który smarujemy odrobiną masła. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 17-20 minut. Biszkopt studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Przygotowanie: 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy, gdy galaretka zacznie delikatnie tężec, łączymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pleśniak z rabarbarem 159

pieczenia 1,5 łyżki kakao  1 łyżka mąki ziemniaczanej (zastąpiłam łyżką kisielu truskawkowego) na mus: 600g rabarbaru 1/3 szkl. cukru (można pominąć) 3 łyżki wody Mąkę z proszkiem przesiać, dodać margarynę i  żółtka.  Dodać 2/3 szklanki cukru i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 cześci, do jednej z nich dodać kakao. Wstawić do lodówki/zamrażalnika(...)Wylewamy pianę z białek. Na górę ścieramy kolejną część jasnego ciasta. Piec ok.40min.  Źródło 4 szkl. mąki 2 szkl. cukru  6 jajek (żółtka i białka oddzielnie) 1 1/3 margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao  1 łyżka mąki ziemniaczanej (zastąpiłam łyżką kisielu truskawkowego) na mus: 600g rabarbaru 1/3 szkl. cukru (można pominąć

Smaki Natalii
Pączki pieczone w piekarniku z marmoladą i lukrem pomarańczowym 295

wyrośnięcie Ilość porcji: 26 (oryginalnie jest podawane 16, ale robiłam nieco mniejsze, takie na dwa kęsy) Składniki: Ciasto: 370g mąki pszennej 170g masła 100ml ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 50g cukru 3 jajka Szczypta soli Dodatki: Marmolada różana, truskawkowa lub wieloowocowa Lukier pomarańczowy: 200g cukru pudru, sok i skórka pomarańczy, może być dodatkowo kandyzowana pomarańcza lub smażona skórka pomarańczowa Najpierw

Kolizje Smaków
Knedle z truskawkami 231

rozmącone jajko i zaczyn. Zagnieść ciasto, które będzie dość luźne. Wyrabiać ok 10min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1,5 godz. Kiedy ciasto wyrośnie zagnieść je jeszcze raz, ale tym razem krótko. Wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką podzielić na małe części. Tak, aby po zrobieniu placuszka w środku można było zamknąć truskawkę(...)drugiej. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni i wsypać cukier. Knedle po wyjęci z wody obtaczać we wiórkach kokosowych i podawać z musem truskawkowym. Smacznego :) RADA: Jeżeli ktoś nie chce się bawić w zalepianie truskawek w ciasto, można ugotować puste knedle, a truskawki zmiksować z cukrem :)Będzie tak samo smacznie, a trochę mniej pracy. Kategoria: Bułki i drożdżówki , DANIA WEGETARIAŃSKIE

https:KKuchniaMniam
SEROWY KRUSZAWIEC 199

serową: 1/2 kg sera 4 jajka 1/2 KASI 1/2 szklanki cukru Na masę różową: 4 białka 4 łyżki cukru 1 kisiel truskawkowy bez cukru Wykonanie:  Z cukru, mąki, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na połowę. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Wkładamy do lodówki.Ser mielimy. Kasię (najlepiej wcześniej wyjętą

Walijskie Pichcenie
SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE 179

deseru. No, bo co to za posiłek na świeżym powietrzu, ale nie tylko taki, co nie kończy się zdrowym, kuszącym ciastem? A to właśnie takowe było. W 100% wegańskie, bez glutenu, laktozy, jajek... Słonecznikowe na spodzie gryczanym z musem truskawkowym. Istna poezja! SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE /własny;/ spód: szklanka + czubata łyżka mąki gryczanej 1/3 szklanki ksylitolu(...)łyżki zimnego oleju kokosowego (wystarczy wstawić go do lodówka na 2h) 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Z podanych składników wyrabiam ciasto takie samo, jak na zwykłe kruche. Wylepiam formę tortową o średnicy 23 cm na dnie i po bokach, uprzednio wykładając samo dno papierem do pieczenia. Podpiekam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. masa słonecznikowa

W kuchni Karmel-itki
Truskawkowa kostka 365

nadzieję, że tym ciastem zachwycicie się tak jak my :) Biszkopt z kremem śmietankowym, podłużne biszkopciki, galaretka z truskawkami i truskawkowa pianka :-) Już sam opis zachęca do zrobienia, a zdjęcie utwierdza w przekonaniu, że warto :) To jak, kto z Was je zrobi? :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Krem śmietankowy: 150 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 1 zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie

Domowa cukiernia Ewy
Truskawkowa fantazja 138

Ciasto które jest mało słodkie, i takie było moje założenie. Łasuch mogą zwiększyć ilość cukru. Jest lekkie i proste do zrobienia.Biszkopt polecam zrobić dzień wcześniej. W sezonie truskawkowym polecam. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 1/2 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej galaretka: 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 litra wody masa biała: 600 ml śmietany kremówki(...)Żelatynę namaczam w łyżce wody, dodaję 1/4 szklanki gorącej wody i rozpuszczam.Przestudzoną żelatynę ale płynną dodaje do musu truskawkowego. Do musu dodaję łyżkę jogurtu, i mieszam , potem kolejną łyżką i całość dolewam do jogurtu. Mieszam i wylewam na ciasto, i do lodówki wstawiam. Wierzch: Śmietanę kremówkę ubijam z fixem. Żelatyną rozpuszczam w 6 łyżkach gorącej wody i przestudzoną dolewam

wesoła kuchnia
KRUCHE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ 172

formy o wymiarach 22 x 22 cm.  Składniki na piankę : 5 białek 1 szkl cukru 1 opakowanie kisielu truskawkowego Z białek ubić pianę, następnie dodać szklankę cukru i kisiel i ponownie zmiksować. Dodatkowo : 1 szkl wydrylowanych wiśni Na ciasto wyłożyć wiśnie, następnie piankę a na to poszarpane lub starte na tarce ciasto, które schładzało się w lodówce. Piec

Banana Smiles
Pitaja (smoczy owoc, truskawkowa gruszka) 172

Pitaja to owoc rośliny z rodziny kaktusa pochodzącego z Ameryki Środkowej i Meksyku, obecnie uprawianego w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej.  Smoczy owoc swoją nazwę zawdzięcza

Oryginalny smak
Łatwy sernik z musem truskawkowym czyli Niedziele Śniadanie odc.84 i poWeekendowe Łakocie odc.124 w jednym 127

semoliny i maki pszennej łyżeczk cukru z wanilią garść rodzynek łyżeczka cykaty mus truskawkowy: 200 g truskawek (50 g powinno być zamrożonych) 3 łyżki śmietany kremówki Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W misie miksera ucieramy wszystkie składniki ciasta i odstawiamy na 15 minut by kaszka (semolina) wchłonęła wilgoć. Ciasto przekłądamy do foremki, wyrównujemy(...)wierzch. Pieczemy ok 60 minut. Ciasto powinno stać się zwarte i rumiane z wierzchu. Po wyjęciu ciasto zostawiamy na 15 minut w fornmie a potem wyjmujemy je na talerz. 150 g truskawek miksujemy ze śmietanką na gęsty mus. Zamrożone truskawki rozdrabniamy blenderem na truskawkowe okruchy. Kroimy jeszcze ciepłe choć na zimno tez jest smaczne. Podajemy z musem truskawkowym i kruszonymi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z truskawkami 211

Rusza sezon na truskawki, więc zapewne pojawią się na moim blogu jeszcze wiele razy :), zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami. Biszkopt na dużą blaszkę, składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Ubić pianę z białek. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier kryształ, cukier waniliowy, po 1 żółtku(...)ugotować. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt. Polewa  truskawkowa: 1 litr zmiksowanych truskawek, (świeże lub mrożone) 3 galaretki truskawkowe Truskawki podgrzać, rozpuścić w nich galaretki. Tężejące truskawki wyłożyć na masę. Źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Ciasto z rabarbarem i kremem 132

żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duży cukier wanilinowy Masa rabarbarowa: 2 kg rabarbaru 1,5 szklanki cukru 2 galaretki truskawkowe Masa budyniowa: 2 kremy budyniowe błyskawiczne mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu kremów Suche składniki ciasta mieszamy razem,dodajemy masło startą na tarce jarzynowej i rozcieramy w dłoniach aż powstanie coś co przypomina mokry piasek. Dodajemy jajka, żółtka

Czary - gary w kuchni
Drożdżowe racuchy z truskawkami 102

Sezon truskawkowy w pełni oto kolejna propozycja. Składniki na około 12 sztuk: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 350 ml mleka sojowego lub innego roślinnego 1 banan 3 łyżki cukru 0,5 kg truskawek pokrojonych w plasterki Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżką cukru. Zaczyn musi wyrastać około 15 minut. Mąkę wsypać do dużej miski(...)dodać zaczyn drożdżowy, resztę cukru i rozgniecionego banana. Wymieszać, przykryć czystą (oczywiste szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu dodać truskawki, wymieszać i smażyć racuchy na maśle kokosowym lub oleju rzepakowy nakładając masę łyżką, podawać z cukrem pudrem, można też polać syropem trzcinowym. Smacznego

greenscarf