Babkę można upiec na wiele sposobów i smaków, dzisiaj przepis na tradycyjną babkę którą można upiec na Wielkanoc. Jest smaczna, zawsze wyrasta i nie kruszy się. Przepis zaliczam do dobrych i polecam państwu. Babkę przgotowałam w thermomasterze II firmy Kalorik SKŁADNIKI : 5 jaj 150 g cukru 1 cukier waniliowy 150 g masła 280 g mąki pszennej(...)sztywno. 3 minuty / o 6 . Jajka ucieramy z cukrami, następnie dodajemy masło i dalej ucieramy, Wsypujemy mąkę z proszkiem, wlewamy mleko i dalej ucierając dodajemy ubite białko. Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki na babkę. Pieczemy około 1 godziny. Babkę po ostudzeniu dekorujemy czekoladą lub lukrem
Kulinarne Fantazje Marioliświętom Wielkiej Nocy. Na początku mieliśmy okazję przenieść się w czasie i posłuchać opowieści dra Michała Choptiany o dawnych zwyczajach wielkanocnych. Szczególna uwaga zwrócona została na sposób wyznaczania daty Wielkanocy oraz różnicę między kalendarzem gregoriańskim a juliańskim. Ponieważ były to warsztaty kulinarne, nie mogło zabraknąć również ciekawostek związanych ze specyfiką postu i świąt w dawnych czasach. Po krótkiej wędrówce(...)przystawkę został wybrany schab Naturrino z sosem tatarskim z tuńczykiem. Tradycyjna biała kiełbasa została podana w nieco bardziej nowoczesny sposób: duszona z cebulą, białym serem i zapieczona z cieście francuskim. Daniem głównym była rolada wołowa duszona w sosie, podana z pieczonymi warzywami oraz necówka, którą przygotowywałam razem z Angeliką i Marleną . Necówka, czyli polędwiczka wieprzowa owinięta aromatycznym farszem mięsnym
Obiad gotowyskładniki 400 g mąki tortowej 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 2 łyżki kakao 3 łyzki śmietany 18 % masa serowa
Moje WyrobyWielkanoc w tym roku przypada późno, a to oznacza, że mamy więcej czasu na przemyślenie wielkanocnego menu i wypróbowanie nowych przepisów. W zeszłym roku zamiast tradycyjnej babeczki do koszyczka upiekłam rosyjski kulicz. Kulicz to również babka, pieczona w specjalnych wysokich formach. Receptura kulicza jest bogata w żółtka, masło, moczone w rumie bakalie. Ponoć dobrze przygotowany kulicz długo zachowuje świeżość(...)psuje się i może leżeć nawet kilka tygodni. Nie dane mi było tego sprawdzić, gdyż nasz kulicz został zjedzony od razu podczas śniadania. Upiekłam go z drożdżowego ciasta z dodatkiem twarogu, dzięki czemu był wilgotny, a jednocześnie lekki. W tym roku będzie powtórka:) Na blogu znajdziecie również przepis na kulicz w wersji tradycyjnej. Kulicz twarogowy Składniki: zaczyn: 25g drożdży 60ml
Obiad gotowyspośród wszystkich bab. Zwarty, wilgotny miąższ nie kruszy się tak jak w przypadku zwykłej ucieranej i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli i na Waszym stole babki goszczą częściej niż na Wielkanoc i przypadkiem macie specjalną foremkę to wypróbujcie ten przepis koniecznie. Składniki: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 200 g masła 160 g cukru 3 łyżki(...)ubić na puch razem z cukrem. Wsypać mąki, wlać masło i krótko zmiksować. Podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao. Foremkę do gotowania babki wysmarować masłem. Przełożyć ciasto i zamknąć. W wysokim garnku zagotować wodę i włożyć foremkę z ciastem (wody ma być do 1/3 wysokości babki). Gotować pod przykryciem, na małym ogniu 70 minut. Ugotowaną babkę wyjąc
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMoje dzieci uwielbiają jajka czekoladowe, które można kupić w okresie Wielkanocy. Tym razem postanowiłam umieścić je na pysznych babeczkach czekoladowych. Szczęście w podwójnym wydaniu :) Ilość porcji: 12 Składniki: Na babeczki: 250g mąki pszennej 230ml mleka 180g cukru 110ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 30g kakao 2 jajka Łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki: Tabliczka gorzkiej czekolady Łyżka masła Czekoladowe jajeczka Do miski(...)pieczenia. Składniki mieszamy. W drugiej misce umieszczamy składniki mokre: olej, mleko i jajka. Zawartość obu misek łączymy i krótko mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub mikrofali pod koniec dodając masło. Nakładamy na babeczki i dekorujemy jajkami. Smacznego
Kolizje SmakówPrzyszła Wielkanoc! Radosny czas, który możemy spędzić z rodzinką na słodkim leniuchowaniu... Z tego powodu nie będę się rozpisywać, łapcie przepis przenoszący do słodkiego dzieciństwa i korzystajcie z chwili odpoczynku! Kluski kładzione na mleku były moim ulubionym daniem w przedszkolu. Nie wiadomo dlaczego, całkowicie przeze mnie zapomnianym... Teraz przygotowałam im wielki powrót w urozmaiconej i jeszcze zdrowszej wersji! Gwarantuje(...)poczujecie ogrom dziecięcej radości! Składniki: -40g mąki owsianej (możecie zmielić płatki owsiane) -jeden dojrzały banan -słodzik (u mnie stewia) -szklanka mleka + ok. trzy łyżki do ciasta -cynamon Wykonanie: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy słodzik i mieszamy. Dokładamy rozgniecionego widelcem banana i zagniatamy, aż całkowicie połączy się z mąką. Dolewamy mleko i mieszamy, ciasto powinno mieć gęstą
Gawron w rosoleTo nie jest przepis, raczej pomysł moich wspaniałych koleżanek z pracy, który realizowałyśmy razem z naszymi dziećmi już w tamtym roku. Owieczki wielkanocne to zabawne ciasteczka
W mojej kuchniTym razem znany już Wam przepis na sernik wiedeński, ale w wersji nie pieczonej a… gotowanej bo jest to sernik z wolnowaru. Tak przygotowane ciasto
Ola la LCHFZnakomity przepis na klasyczny sernik wiedeński, czyli bez jakiegokolwiek spodu. Puszysty, bardzo delikatny, wilgotny o wyraźnym smaku pieczonego sera. Zdecydowanie jest to ulubiony sernik mojej rodziny
Ola la LCHFZbliża się wielkimi krokami Wielkanoc. A Wy pewnie już poszukujecie przepisów w związku z tym całym świątecznym zamieszaniem. Ja w tym roku postanowiłam nie zwariować, nie kupować, nie szykować jedzenia jak dla wojska, tylko w ciszy i spokoju celebrować te kilka dni. Może dlatego że to moje pierwsze wolne od pracy święta od kilku(...)już naprawdę męczący. Teraz to czuję a do świąt jeszcze ponad 3 tygodnie. No dobrze to tyle o nas ;) Smacznego Kochani! Przepis zaczerpnięty z bloga Kuchnia Szeroko Otwarta . Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 2 jajka 50 g stopionego masła Farsz: 500 g kapusty kiszonej
Życie zaczyna się w kuchniczekolady starta na tarce do dekoracji Przepis na gofry z jogurtem greckim i marakują Jajka ubijamy mikserem z cukrem. Po chwili dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Z tak przygotowanego ciasta przygotowujemy gofry w piekarniku lub maszynce do gofrów. Każdego gofra podajemy z czubatą łyżką jogurtu greckiego, wydrążonym miąższem z połówki marakui i wiórkami gorzkiej czekolady. Jeśli nie uda się kupić(...)wyciśnięty z całej limonki 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy świeżo zmielony pieprz pieczywo masło Pełny przepis tutaj. Kanapka ze smażoną białą kiełbasą i szpinakiem Nie trzeba czekać do Wielkanocy, żeby cieszyć się smakiem białej kiełbasy. Można wyjąć ją z osłonki, doprawić i podsmażyć, żeby była chudsza i smaczniejsza. Ze szpinakiem i czosnkiem będzie pyszna i sycąca. Pełny przepis tutaj
Ugotowane pozamiataneŁatwo jest wyczarować deser z delikatnej mąki, dużej ilości masła i cukru. Można też jednak całkiem inaczej. Czekoladowo-daktylowa babka z mąki orkiszowej w wersji FIT
Fitsweet.meStuten, regionalny (Nadrenia, Hesja, Westfalia) przysmak - to nic innego jak niemiecki drożdżowy chlebek rodzynkowy. Blisko mu smakowo do naszej chałki. Nie jest jednak pleciony jak chałka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny mazurek przygotowany na rozpływającym się w ustach kruchym spodzie. Z puszystym kremem przygotowanym na bzie maskarpone i ubitej na sztywno kremówki, ze świeżymi truskawkami i
cool and mintyPyszna, prosta w przygotowaniu, puszysta i nie za słodka… jednym słowem idealna. Szczególnie na Wielkanoc. Składniki na dużą babkę: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 40 g drożdży świeżych 3/4 szklanki cukru 100 g masła roztopionego szczypta soli szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa) dodatkowo: łyżka mąki 2 łyżki masła Rodzynki na kilka minut(...)cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę. Foremkę wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką. Najładniej wygląda w foremce z kominem
Kocham CzekoladęPyszna, prosta w przygotowaniu, puszysta i nie za słodka… jednym słowem idealna. Szczególnie na Wielkanoc. Składniki na dużą babkę: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 40 g drożdży świeżych 3/4 szklanki cukru 100 g masła roztopionego szczypta soli szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa) dodatkowo: łyżka mąki 2 łyżki masła Rodzynki na kilka minut(...)cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę. Foremkę wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką. Najładniej wygląda w foremce z kominem
Kocham Czekoladę