ciasta na wielkanoc - 5946 przepisów (strona:297/397)

Sałatka z ryżem, czerwoną fasolą, kukurydzą i tuńczykiem 219

Święta tuż, tuż, po statystykach bloga widzę, że intensywnie poszukujecie sałatek i jajek.  Tak więc mam dla Was dziś pierwszą propozycję sałatkową z

Życie zaczyna się w kuchni
Babeczki marchewkowe 145

Pyszne, lekko wilgotne z dużą ilością bakalii – takie babeczki marchewkowe lubię najbardziej. W dodatku można się bezkarnie zajadać, bo skoro z marchewki to prawie jak

Ciastkozercy
BABKA ZAPARZANA MOCNO CYTRYNOWA 202

cytrynowa i bardzo smaczna :)  Puszysta, chociaż dość ścisła. Zawsze się udaje, a do jej przygotowania nie poytrzebujemy ani zbyt dużo czasu, ani wielu wyszukanych skłądników.  Idealna na Wielkanoc, ale pysznie smakuje cały rok. Jako amatorka wszelakich babek - polecam gorąco! Składniki: 2 szkl. mąk i pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 220 g masła sok wyciśnięty(...)cukier puder, żółtka, sok wyciśnięty z 1 cytryny, skórkę otartą ze sparzonych wcześniej cytryn, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ubijać chwilę do połączenia się wszystkich składników. Przygotowane ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną mąki ( u mnie forma z kominkiem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165st i piec ok. 35-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu

Walijskie Pichcenie
Tort zajączek wielkanocny 139

margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Przepis przeleżał cały rok. W zeszłym roku robiłam na Wielkanoc ten tort i nie było okazji, żeby go opublikować.Zresztą nie wyszedł mi najlepiej, ale co tam ;-) Potrzebna będzie duża forma w ksztalcie zajączka. Składniki na biszkopt 250 g mąki(...)pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Formę   wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.  Gotowe ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić Składniki na poncz:   2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej 2 łyżki

Na słodko lub wytrawnie
Chlebki do żurku. Żurek w chlebie 195

Chlebki do żurku...Okrągłe miseczki domowej roboty.Idealne do zjedzenia wraz z zupą!Smaczny sposób na podanie żurku.Składniki:650 g mąki pszennej;2 łyżeczki soli;2

Gospodyni Miejska
Kurczak w soli na butelce 329

Kurczak w soli na butelce...Złocisty, soczysty i chrupiący.Upieczony na stojąco.Obtoczony w samej soli.Bez dodatku innych przypraw.Bez tłuszczu.Polecam!Składniki:Kurczak o wadze około

Gospodyni Miejska
BABKA MAJONEZOWA 74

babka z dodatkiem majonezu, długo zachowuje swoją świeżość. Jakież było zdziwienie mojego męża, kiedy powiedziałam mu, że babka jest z majonezem. Tylko chwila pracy a efekt rewelacyjny. Idealna na Wielkanoc a także na co dzień do popołudniowej kawy.  Składniki: * 4 jajka * 1/2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru * 3 łyżeczki(...)proszek do pieczenia. Wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać majonez, ponownie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180'C. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Piec około 45 minut. Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem z cukru pudru i wody

Zrób to smacznie
Baba cytrynowa-pomarańczowa 173

babeczka jest bardzo prosta i smaczna, pasuje na Wielkanoc i na zwykły dzień. Bez baby nie ma Wielkanocy :) Składniki: mąka tortowa 250 g jaja m 4 szt masło kostka cukier 3/4 szklanki proszek do pieczenia 1 łyżeczka  sok z połowy pomarańcza i połowę startej skórki sok z połowy cytry i połowę startej skórki   Lukier cytrynowo pomarańczowy: połowę soku(...)delikatnie mieszamy lub miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy rozpuszczone letnie masło, sok z cytryny i pomarańcza oraz skórkę.Formę do babki smarujemy margaryna i obsypujemy mąką.Przekładamy ciasto. Pieczemy w 17 stopniach 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy posypką

Różowa kuchnia
Babka pomarańczowa 153

Bardzo rzadko piekę babki, ale że zbliża się Wielkanoc postanowiłam upiec właśnie babkę. Poszperałam w internecie i zrobiłam z tego przepisu. Zamieniłam jedynie mleko na większą ilość soku pomarańczowego. Czy była smaczna? Bardzo smaczna, zniknęła w ciągu jednego dnia ;) Składniki:      szklanka mąki      szklanka cukru      4 jajka(...)Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.  Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać aby składniki połączyły się.  Przelać do formy i piec około 50min w 180C. Dobrze wystudzić. Lukier : do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Ostudzoną

Amatorka kuchenna
BABKA MAJONEZOWA 117

babkę ucieraną zapisałam na karteczce, w wielkim skrócie i po zakończonej rozmowie zabrałam się za robotę. Do dziś zastanawiam się co zrobiłam nie tak, że zakalec wyszedł książkowy ;) Na Wielkanoc polecam prosty przepis na babkę, bardzo trudno będzie Wam w nim zrobić zakalec. SKŁADNIKI: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)białkami. Do masy jajecznej dodawać stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wlać sok z cytryny, oraz aromat cytrynowy, dołożyć majonez i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po przestudzeniu, babkę oprószyć cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
Babki ponczowe 154

Od dawna miałam ochotę wypróbować babki ponczowe. Aby nie zaczynać od eksperymentów i postanowiłam wykorzystać gotowy przepis. Padło na przepis Pawła Małeckiego –>KLIK. Wprowadziłam

Mienta blog
Babka jogurtowa z nutą cytrynową 177

Składniki: 250 g masła miękkiego skórka otarta z dwóch cytryn 200 g drobnego cukru 3 jajka 45 g wiórków kokosowych 30 g zmielonych migdałów 2 łyżki

Blondynka Gotuje
Babka cytrynowa 96

Idealna babka na Wielkanoc:) Prosta, smaczna i pachnąca cytryną:) Długo szukałam przepisu, który przypominałby ten ze starego pożółkłego skoroszytu mamy i znalazłam taki na stronie Wielkie Żarcie dodany przez alidab. Składniki : 4 duże jaja 1 szklanki cukru (1 szklanka=0,25 l) 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 200 g stopionej margaryny starta(...)waniliowym na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej kaszą manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (150 stopni dla termoobiegu) około 45 minut. Babki zazwyczaj posypuję cukrem

cucinare
Babka cytrynowa 92

Idealna babka na Wielkanoc:) Prosta, smaczna i pachnąca cytryną:) Długo szukałam przepisu, który przypominałby ten ze starego pożółkłego skoroszytu mamy i znalazłam taki na stronie Wielkie Żarcie dodany przez alidab. Składniki : 4 duże jaja 1 szklanki cukru (1 szklanka=0,25 l) 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 200 g stopionej margaryny starta(...)waniliowym na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej kaszą manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (150 stopni dla termoobiegu) około 45 minut. Babki zazwyczaj posypuję cukrem

cucinare
Tarta wielkanocna z jajkami i białą kiełbasą 99

Chcielibyście zaskoczyć w Święta rodzinę? A może już po Wielkanocy zostaliście z zapasami kiełbasy i jajek? Tarta wielkanocna z jajkami z majonezem i białą kiełbasą to pyszne smaki zamknięte w jednym daniu. Taka tarta nie tylko znakomicie się prezentuje na stole, ale jest też wyjątkowo uniwersalna – pasuje na śniadanie, przystawkę czy kolację. Jest dobra na ciepło i równie smaczna(...)Społem to polska marka, która jest obecna na stołach od 100 lat. Cieszy mnie, że oprócz długoletniej tradycji to jakość jest na pierwszym miejscu. Tarta wielkanocna – ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 1-2 łyżki zimnej wody duża szczypta soli Tarta wielkanocna – farsz: 300 g białej kiełbasy (możemy użyć także zwykłej, wędzonej

Poezja smaku
Chleb do żurku. 133

     Już coraz bliżej Święta, więc pomyślałam sobie, że czas najwyższy przedstawić mój przepis na chlebki na żurek. Piekę je od lat, nie tylko

Rozpustne gotowanie
Chleb ziołowy ( dla Ani ) 237

Chleb ziołowy ze specjalną dedykacją dla mojej siostry, która mnie wspiera w tym, co robię. Nie miałam okazji go spróbować, ale doszły mnie słuchy, że dobry. Upiekłam go na Wielkanoc, a po świętach powstała też wersja żytnia tego chleba, który też został szybko zjedzony. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko przekazać przepis i polecić wypróbować. Na dwie nieduże blaszki(...)minut dodałam zioła, 1,5 łyżki soli i 5 łyżek gęstego zakwasu razowego żytniego. Całość wyrabiałam ręcznie przez 10 minut - radzę użyć miksera ( końcówki spiralne lub hak do wyrabiania ciasta ), bo przy tak dużej ilości ciasta boli ręka od wyrabiania. Ciasto odstawiłam łącznie na 40 minut - po 20 minutach chwilę wyrobiłam i ponownie odstawiłam. Po tym czasie ciasto przełożyłam

apetytnapieczenie
Babeczki do święconki lukrowane. Sernik "pokoleniowy". Życzenia. 171

tężeje. W kuchni ruch. Pisanek koszyk stoi na stole, pachnie zielona rzeżucha.Para z żelazka bucha - prasuje się śnieżnobiały obrus. Dzieciaki klejąkartki, wyjadają z miseczki resztki lukru, podkradają jajka. Wielkanoc, już niedługo, już prawie! Cierpliwie czeka za rogiem, kukai wychyla się, sprawdzając jak daleko z przygotowaniami.Okna błyszczące? Mieszkanie pachnące? Gotowi już wszyscy?Nie? Poczeka, ale już przestępuje z nogi(...)dodałam do płynnych składników. Wcisnęłam sok z cytryny i dokładnie zmiksowałam. Na końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki czekoladowe.  Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut w 175 stopniach. Cukier puder dokładnie utarłam z sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty lukier. Pokryłam wierzch całkowicie wystudzonych babeczek

W kuchni Karmel-itki