Na moim blogu są już podobne ciasteczka , ale zapach jaki unosi się podczas pieczenia tych ciasteczek skłonił mnie do podania i tego przepisu. Synek był zachwycony
Na moim talerzukogo z Was pieczenie orzeszków to świąteczna tradycja? U nas zdobią stół i na Wigilię i na Wielkanoc, choć i teraz w okresie karnawału robimy je nie raz i nie dwa. To kruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową(...)długimi rączkami, zakończonymi drewnianymi ręcznie robionymi uchwytami, całymi podziurawionymi przez korniki. Kładzie się ją na kuchni, smaruje odrobiną dosłownie tłuszczu (smalcu) i mocno rozgrzewa. W foremki wkłada się kawałki ciasta i porządnie dociska, czekając kilka chwil aż się upieką. Potem takie gotowe dwie „skorupki” nadziewa się ulubioną masą, skleja ze sobą i posypuje cukrem pudrem. Przepis na orzeszki
ArbuziakiWilgotna i bardzo smaczna babeczka dla wielbicieli kawy ;) Składniki na foremkę z kominkiem lub bez: 4 całe jajka 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl
Gotowanie...to proste !Pasztety, paszteciki. Solo, nadziewane lub same będące pysznym nadzieniem są nieodłącznym „symbolem” nadchodzących Świąt. Ja osobiście uwielbiam klasyczny pasztet (najlepiej mojej mamy) z sosem tatarskim. Dla
Kate's Kitchenkogo z Was pieczenie orzeszków to świąteczna tradycja? U nas zdobią stół i na Wigilię i na Wielkanoc, choć i teraz w okresie karnawału robimy je nie raz i nie dwa. To kruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową(...)długimi rączkami, zakończonymi drewnianymi ręcznie robionymi uchwytami, całymi podziurawionymi przez korniki. Kładzie się ją na kuchni, smaruje odrobiną dosłownie tłuszczu (smalcu) i mocno rozgrzewa. W foremki wkłada się kawałki ciasta i porządnie dociska, czekając kilka chwil aż się upieką. Potem takie gotowe dwie „skorupki” nadziewa się ulubioną masą, skleja ze sobą i posypuje cukrem pudrem. Przepis na orzeszki
ArbuziakiPrzestało w końcu padać. Niebo wypłakało swoje smutki, dziś uśmiecha się do mnie zza okna.Wielkanocne tematy są na piedestale. Wszyscy pieką, gotują, sprzątają, dekorują. Przedświąteczny czas
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 125 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 szklanka jogurtu greckiego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5
Blondynka Gotujemoich ulubionych. Zwykle nie przepadam za babkami, bo są zbyt suche, kruche, no po prostu „nie takie”. Ta babka migdałowa była jednym z najlepszy odkryć, idealnym na Wielkanoc, ale nie tylko (zwłaszcza po wielkim rozczarowaniu babką muślinową). Babka migdałowa jest delikatnie słodka, taka w sam raz, bardzo miękka i cudownie wilgotna. Jedna z najlepszych jakie jadłam! Do tego(...)gładką masę. Dodać mąkę z migdałami i ekstrakt z migdałów, wymieszać dokładnie. Dodać proszek do pieczenia i krótko, ale dokładnie wymieszać (do połączenia składników). Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Babkę migdałową pieczemy ok. 45 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i dalej studzić na kratce. Post
Pociąg Do KuchniNie bez kozery nazwałam ten chlebek imprezowym. Od jakiegoś czasu żadna impreza czy spotkanie rodzinne nie może się u nas odbyć bez tego wypieku. Zawsze robi
Zawsze głodna!Często gdy chcę zabrać wypiek, czy to wytrawny czy słodki, ze sobą do rodziny i znajomych, od razu przechodzi mnie myśl, że nigdy nie odzyskam swojej
Gotowanie i blogowaniePo co komu bułki ze sklepu, w dodatku na drożdżach, sztuczne i wypychające, na drugi dzień twarde jak kamień, kiedy są te domowe, zdrowe, sprężyste, wilgotne
Calzonella.comMoje córki bardzo lubią takie siekane kotleciki ..polecam, bo są naprawde pyszne. 1 pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka 3 plasterki żółtego sera cebula
Moje domowe kucharzenieBaba drożdżowa pachnąca anyżem..mniam..pyszna była. 50 dkg mą ki Młynomag 20 g świeżych drożdży 70 g stopionego, ciepłego masła 1 szkl. mleka 1
Moje domowe kucharzenieCiastka- pisanki migdałowo pomarańczowe, są bardzo smaczne, kruche i jak pomalujemy to będą kolorowe. Moje dzieci chętnie je malowały i perełki naklejały, oczywiście kilka w trakcie
Moniki SmakołykiChlebki pszenne z sezamem do wielkanocnego koszyczka...Podłużne, pękate, ze złocistą skórką.Pełne ziaren sezamu.Niewielkie, idealne do Święconki.Wesołego Alleluja!Składniki:650 g mąki pszennej;6
Gospodyni MiejskaTo jedna z najlepszych babek na świecie. Będzie nam się zawsze kojarzyć z dzieciństwem. Jest naszą kolejną propozycją na zbliżające się Święta Wielkanocne.Delikatna i puszysta...Smacznego
Anioły w kuchnidoczekały się przepisy świąteczne, których składniki rozpisane na dziesiątkach karteczek czekają na uporządkowanie i wklepanie w komputer. Gdyby nie to, że są to pomysły, które można wykorzystać także na Wielkanoc czy każdą inną okazję, to pewnie czekałabym z tym cały rok, aż do kolejnego Bożego Narodzenia. Muszę się jakoś w końcu ogarnąć, ale najlepiej żeby mi ktoś dał takiego(...)przygotowania ciasteczek: Ser biały przepuszczamy przez praskę. Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę ze szczyptą soli, dodajemy posiekane na mniejsze kawałki masło, parmezan oraz biały ser. Zagniatamy na gładkie ciasto, owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na min. pół godziny. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 4mm i wycinamy okrągłe kółeczka lub krążki. Smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem
Kuchnia w czekoladzieTaki właśnie pyszny smakołyk możecie zrobić na Wielkanoc. Wyglądają cudnie na talerzu. Smakują rewelacyjnie. Prawdziwy szał na stole. Składniki na 12 szt 125 g masła 150 g cukru 2 jajka 200 g mąki pszennej 2 łyżki kakao mleko 50 ml szczypta proszku do pieczenia Dodatkowo: Czekolada biała 150 g posypka kolorowa ( biało czarna(...)muffiny. Kok 2 Do misy wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy ubite jaja z cukrem i mlekiem. Dodajemy kakao i rozpuszczone masło, mieszamy. Łyżką przelewamy ciasto do skorupek z jajek. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu lekko tłuczemy jajka i obieramy nasze jajeczka. Krok 3 Rozpuszczamy czekoladę, maczamy w niej jajeczka
Różowa kuchnia