lubię. Jedząc go można się przenieść w czasy dzieciństwa i świąt. Jest wilgotny, pulchny a połączenie sera i kruchego kakaowego ciasta jest przepyszne. Myślę,że warto go jeść nie tylko od święta. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu. Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie dodać np. rodzynki, morele,skórkę pomarańczową(...)orzechy. Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżka smalcu 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg. twarogu śmietankowego (musi być zmielony 3 krotnie) ja użyłam firmy President 5 szt. jajek
potrawyregionalnePrzepyszna, wilgotna babka czekoladowa na świąteczny stół ☺ Powstała ze składników, z których zrobiłam muffiny (przepis wkrótce) i z pewnością na stałe zagości w naszym repertuarze ciast
Ania i Marcin gotująPierwszy raz w życiu robiłam kulebiak. Tegoroczne Święta w naszym domu okraszone są wieloma debiutami. Pierwszy prawdziwy zakwas i domowy barszcz wigilijny czy tak jak dziś, pierwszy kulebiak z kapustą i grzybami. Zawsze obawiałam się takich tradycyjnych dań, że nie wyjdą, że nie są smaczne, że nie podołam. A tu się okazuje, że te tradycyjne potrawy wcale(...)już! Zapach domowego kulebiaka z kapustą wypełnił całe nasze malutkie mieszkanie. I pachniał na klatce schodowej, za oknem, nawet kurtki wiszące w korytarzu pachniały drożdżowym ciastem. Prawdziwy zapach domowego ciepła, przygotowań do Świąt i miłości. Bo nie ma prawdziwego Bożego Narodzenia, jeśli nie ma miłości. KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (na 6 porcji) Składniki na ciasto 1/2 szklanki mleka
W kuchni Karmel-itkiJako, że już dawno nie było postu kulinarnego, a Święta i czas bezkarnego łasuchowania za pasem, mam dla Was przepis na ciacho, które jest super dekoracją świątecznego stołu. Obiecałam wczoraj Marcinkowi, że coś dziś rano upichcimy i nie było odwrotu. A nie było łato, bo Jasiowi chyba idą kolejne ząbki, bo marudzenie osiągnęło znów poziom master. Nie pytajcie(...)mama wie że przedłużająca się cisza w przypadku dzieci nie wróży nic dobrego Tak czy owak dzisiaj będzie na słodko. To makowiec, ale nie taki tradycyjny, a zrobiony z ciasta drożdżowego w kształcie gwiazdy. Właściwie to zamiast maku możecie użyć budyniu, nutelli (jak my dziś), czy konfitur- z tym, że wtedy nie będzie to już makowiec a Wasza wariacja smakowa
ArbuziakiPrzygotowanie: ciasto W małej miseczce robimy rozczyn z drożdży - kruszymy drożdże, 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłego mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Na powierzchni rozczynu powinny powstać wyraźne pęcherzyki Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, jajka, pozostały cukier, roztopione masło, migdały, skórkę z cytryny, sól i pozostałe mleko. Ciasto wyrabiamy, aż powstaną pęcherzyki(...)powietrza. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. masa Mak gotujemy w 200 ml mleka przez 10 minut na małym ogniu. Budyń wymieszać z pozostałym mlekiem, masłem, żółtkiem i cukrem, dodać do masy makowej i zagotować. Wystudzić. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Masę makową równomiernie rozsmarować na cieście
Niezły MłynekPrzygotowania do Świąt czas zacząć...dziś zagniotłam ciasto na mazurka..ale tak sobie pomyślałam, że zamiast jednego zrobię kilka...w foremkach na tartaletki....można oczywiście, zrobić tradycyjnie mazurek owalny, okrągły, prostokątny...lub takie mini mazurki...i wtedy można zrobić kilka rodzajów ..ja dopiero jutro planuję zrobić dekoracje do tych upieczonych mini mazurków..ciasto jest z dodatkiem mielonych migdałów...pyszne
Moje domowe kucharzenieŚwięta Bożego Narodzenia tu ż tu ż... przed nami radosne chwile spędzone z najbliższymi, ale także ucztowanie przy suto zastawionym stole. Nieodłącznym elementem menu s ą świąteczne słodkości, ciasta, ciasteczka, czekoladki, babeczki, desery. Jeżeli jeszcze zastanawiacie si ę nad świątecznymi wypiekami, to w dzisiejszym wpisie przygotowałam
La grande e la piccola cuocaProsta i pyszna babka waniliowa z warstwą kawową oraz kakaową. Wspaniale smakuje z filiżanką kawy lub herbaty :) SKŁADNIKI: 4 jajka szklanka cukru szklanka jogurtu naturalnego 0
Pani na deserŚwięta zbliżają się dużymi krokami czas na wymyślne słodkości. Dzisiaj zaprezentuję ciasto, które może zastąpić tradycyjny mazurek. Na dość cienkim mocno czekoladowym spodzie. Jeżeli dodamy proszek do pieczenia( w oryginale nie ma ) to będzie nieco wyższe i bardziej puszyste. Próbowałam jedną i drugą wersję, obydwie są bardzo dobre. Zapraszam do przepisu 🙂 Składniki … Czytaj dalej Serniko-brownie
gotuj ze mnąteraz, gdyż jest to piernik dojrzewający. Ciasto po przygotowaniu musi leżakować w chłodnym miejscu minimum 4 tygodnie. Więc jeśli przygotujecie je teraz, to w święta będziecie cieszyć się smakiem przepysznych pierników lub pierniczków. Ciasto po przygotowaniu jest luźne, ale w lodówce nabiera konsystencji odpowiedniej do wałkowania. Przepis jak zwykle ze strony Moje Wypieki. A jeśli chcielibyście upiec
Smak mojej kuchnikolejną propozycję na mazurek. Był już mazurek chałwowy, czekoladowy, kajmakowy, a dzisiaj kolej na cytrynowy. Ciekawa jestem czy Wy pieczecie mazurki na święta, a jeśli tak to jakie. Prócz mazurków robię też inne ciasta, które możecie zobaczyć tutaj A teraz zapraszam na kruche ciasto z cytrynowym kremem. Ciasto 1 i 1/4 szklanki mąki 100 g masła
O kuchni z uczuciemobranych, pozbawionych gniazd nasiennych100 g miodu100 g cukru1 płaska łyżeczka cynamonu50 g zmielonych orzechów włoskichsok z 1/2 cytrynyniewielka ilość masłaTym razem zdecydowałam się na zrobienie ciasta łączącego w sobie całą esencję świąt Bożego Narodzenia, czyli pierniko-serniko-jabłecznika. Jest to wyjątkowe ciasto, które najprawdopodobniej zadowoli podniebienie każdego miłośnika słodkości. Nie jest zbyt słodkie, a zawarta w nim mieszanina smaków
Świat Ciastakucharskiej, ale od dzisiaj nie musicie już wertować kolejnych poradników kulinarnych. Nasz sernik jest wyśmienity, do tego przepisu będziecie chętnie wracać. Sernik z kratką na wierzchu pieczemy zazwyczaj na święta, ale ten upiekłyśmy razem z Agnieszką Szyszkowską w formie podziękowania dla chłopaków z SMU Strzałkowo. Podczas targów Smaki Regionów - Międzynarodowe Targi Poznańskie mieli stoisko w pobliżu naszego(...)targach kulinarnych w takiej roli. Najlepszy przepis na sernik krakowski - składniki proporcje na formę o wymiarach 20 na 30 cm użyta jako miarka szklanka ma 250 ml pojemności Ciasto kruche na spód do sernika 350 g mąki pszennej 200 g bardzo zimnego masła opcjonalnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół opakowania (4 gramy) cukru waniliowego pół szklanki (około
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapostanowieniu. A nie tak jak większość moich koleżanek – okupują teraz siłownie, robią tysiące wyrzeczeń, stosują „dziwne” diety (często bardzo wyniszczające), by w Święta „rzucić” się na ciasta i inne pyszności. Czy, to jest rozsądne? Moim zdaniem najlepszym sposobem jest stopniowe zmienianie nawyków. Na początku warto siąść, przemyśleć wszystko, sprawdzić BMR i zapotrzebowanie kaloryczne(...)właśnie… tu liczy się czas. Chudnięcie zdrowo i z głową wymaga czasu. Nie idźcie tu na skróty. Na prawdę nie warto. Bo choć może i olśnicie rodzinę na Święta lub partnera na Sylwestra, to co potem? Wytrwacie na drakońskiej diecie? Ja bym nie umiała. Zwłaszcza, że kocham jeść Co chyba widać po moim blogu. Lepsze racjonalne, stopniowe
Słodkie okruszki