musiało być słodko i dużo bakalii. Przepis, który zamieszczam wiele razy przeszedł zmiany. Ale smak jego pozostał. Dzisiaj najnowsza wersja mojego keksu, który upiekłam na święta. Jest na bazie ciasta biszkoptowego. Polecam go tym, którzy lubią takie właśnie delikatne ciasta (foremka 30x12 cm) Składniki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g miękkiego
Kuchnia u KrysiMocno czekoladowy torcik z konfiturą wiśniową powstał na bazie przepisu na Czekoladowe ciasto tortowe (ulubione ciasto mego syna). Wiśnie i czekolada to wspaniałe połączenie.
Kuchcik gotujeUwielbiam ciasta z dodatkiem maku, a już za takimi w całości wykonanymi z maku wręcz przepadam. Torcik po upieczeniu jest bardzo wilgotny, ciężki od maku, a
Kuchcik gotujeSernik z dodatkiem budyniu, brzoskwiń i rodzynek sułtańskich upieczony na kruchym cieście. Czytaj więcej »
Przepisy KulinarneZanim podam Wam przepisy na ciasta, które osłodziły nam święta wielkanocne, zapraszam na sałatkę. Tym razem nie z kurczakiem, a z wieprzowiną- konkretnie karkówką, którą piekłam bardzo długo w rękawie. Była tak mięciutka, że nie wiele brakło, a połykał by człowiek te kawałki w całości :D Składniki: Dla 5 osób: 1/2 główki sałaty lodowej 500g karkówki 1/2 małego
Kuchnia w czekoladziedrugi dzień świąt jadę odwiedzić rodzinę. Chcąc im zrobić przyjemność w niedzielę upiekłam pyszne ciasto z zatapianą masą makową. Mam nadzieję, że "makowe" łasuchy będą szczęśliwe ;) Wam również serdecznie polecam ten przepis. Ciasto jest delikatne, dobrze nadziane masą makową i szybkie w wykonaniu. Nic tylko piec :D Pyszne, puszyste ciasto i duża ilość masy makowej - polecam :) Składniki: (polecana forma
Słodkie okruszkiowymi świętami związane. Problem polega na tym, że my nie świętujemy. Jesteśmy zaproszeni i obiad jemy świąteczny, rodzinny, ale w domu.. w domu święta jak co dzień. Ciast nie piekę, bo (naprawdę!) słodycze u nas zjadają goście. A jak nie ma gości, ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenjuż znowu święta, tym razem Wielkanoc. Rozpoczęliście już przygotowania? Jeśli jeszcze zastanawiacie się nad ciastami na świątecznym stole - dzisiaj mała pomoc - sernik z makiem i jabłkami przygotowany wg przepisu Siostry Anastazji. Ciasta Siostry Anastazji zawsze wychodzą, są duże, więc spokojnie można się nimi dzielić, możemy także zajadać je bez końca pozwalając sobie na chwilę rozpusty. Brzmi dobrze, prawda
psgotujemyJest słodka, kremowa, delikatna i mocno czekoladowa. Jeśli wzorki z gorzkiej czekolady wg własnej inwencji przygotujecie, to z pewnością jej smakiem i wyglądem rodzinę na święta oczarujecie. Przygotowanie: Składniki: ciasto na formę ok. 30 cm: 250 g mąki pszennej, 100 g masła, 1 duże jajo, 2 łyżki kakao, 1 łyżka cukru, opcjonalnie 2 łyżki wody, szczypta soli, masa
Moniki Smakołykiwarto ją mieć.Baranek czy zajączek zrobiony samodzielnie z pewnością lepiej smakuje i wygląda i nie ma nawet porównania do kupnego.Ciasto jest bardzo smaczne więc po świętach ozdoba do konsumpcji. Ciasto: 15 dag masła bądź margaryny 20 dag cukru 35 dag maki 4 jajka 8 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę bądź masło utrzeć z cukrem,dodając
Niespełnione zdolności kulinarneCoraz bliżej Święta i na blogach zaczyna się piernikowo-korzenny szał. Nie to żebym szła za falą, ale wpadł mi ostatnio w ręce przepis, który właśnie teraz postanowiłam wykorzystać. Jak się okazało, wybór był bardzo dobry, bo ciasto wykonałam szybko i sprawnie - nawet szybciej niż przepis przewidywał. Tak samo jak szybko je zrobiłam, tak samo szybko też znikało
peggiwkuchniMurzynek to ciasto z kakaem i dżemem, oblany czekoladową polewą. Dzięki dodatkowi dżemu ciasto jest wilgotne i mięsiste. Musi być tylko upieczone w punkt. Pieczony za
Moja DelicjaZapachniało świętami, cynamon, wanilia, pomarańcza. Ciasto, które kojarzy mi się przed świątecznie, i które zawsze w tym okresie piekę to bez wątpienia piernik. Uwielbiam ten smak i zapach, i co ciekawe jest dostępnych kilkadziesiąt przepisów na ten smakołyk. Dziś chciałam Wam zdradzić przepis na mój piernik nr 1. Jest idealny w smaku i strukturze, wilgotny nie za słodki, wspaniale
Kubki smakuNie jadłam lepszego piernika niż ten. Został upieczony według tradycyjnego przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Trzeba mu poświecić trochę czasu, ale to taki fajny rytuał. Dzisiejszy
Kulinarne przygody GatityKeks to ciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w
Smakołyki Bereniki