być może przyda Wam się w te Święta, a to już za tydzień – więc Kochani- ostatni dzwonek. A zaproponuję Wam tortową wersję tiramisu- bardzo bogato nasączoną, z sowitą dawką mocnego amaretto. Włoch obraziłby się za dodatek żelatyny w masie jajecznej- ale tak jest po prostu bezpieczniej.. Jeśli oczekujecie ciasta kremowego, nie nazbyt sycącego- a idealnego jako deser
Domowe ciastadomu Świąt bez makowca. Pomyślałam, czym można by w tym roku urozmaicić tradycyjny stół bożonarodzeniowy ? I się nie narobić przy okazji :)I tak powstała - pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się prezentuje, może więc być ozdobą każdego stołu - szczególnie świątecznego :) SKŁADNIKI2 opakowania ciasta francuskiego250g gotowej masy makowej z bakaliami1 jajko PRZYGOTOWANIEZ
Moje Kuchenne Rewelacjekażdym razem znikał w ekspresowym tempie. A ja? Ja uwielbiam piec tego typu ciasta. Piernik, czy szarlotka zawsze tak pięknie pachną podczas pieczenia, że już od samego zapachu w domu robi się cieplej i przyjemniej. Piernik z powidłami zapewne najbardziej kojarzy się każdemu ze Świętami Bożego Narodzenia, ale to nie powód żeby odmawiać sobie tej przyjemności i zjeść(...)większy rondelek.) Jajka mieszamy z mlekiem i dodajemy do pozostałych składników. Na koniec przesiewamy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej nasze ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Piernik studzimy, kroimy na 3 części, smarujemy powidłami i składamy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Wioleta Gargula
MamaOskarkałatwe do przygotowania ciasto z masą krówkową to lekki deser o delikatnej słodyczy. Takie mało pracochłonne ciasto powinno zadowolić osoby, które lubią ciasta z kremem. Świetne ciasto na święta i nie tylko. Nieskomplikowane przygotowanie i pyszny efekt powinien zachęcić Was do zrobienia tego ciasta. Masa krówkowa nadaje ciastu przyjemnego lekko karmelowego smaku, a chrupkość orzechów świetnie współgra
Kuchcik gotujePyszny, aromatyczny, a do tego łatwy do przygotowania piernik z sokiem pomarańczowym, przełożony kremem z masła orzechowego i marmoladą. Idealne ciasto na święta, którego smak będziecie wspominać jeszcze długo po nich i przywoływać miłe chwile spędzone z rodziną. Piernik jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można go przygotować nieco wcześniej, aby przesiąkł smakiem masła orzechowego i marmolady. Ten piernik(...)delikatnej nuty orzechowej. Piernik jest polany czekoladą i posypany kandyzowaną skórką pomarańczową oraz grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi, które przyjemnie chrupią w czasie jedzenia. Uwielbiam smak piernika i na Święta Bożego Narodzenia staram się, aby zawsze był na moim stole. Jestem ciekawa, jak to jest u Was, lubicie pierniki, czy raczej wolicie np. makowce? Składniki: (forma
Kuchcik gotujejuż wiosny, jednak w tym roku postanowiłam przełamać schemat i rozpromienić Święta Wielkanocne słonecznym ciachem z kremem waniliowym i brzoskwiniami. Przepis zaczerpnęłam od Pawła Małeckiego i serii Cukiernia Lidla. To już kolejna pozycja z tej książki, którą z czystym sumieniem polecam do wykorzystania :) Składniki: Kruche ciasto - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 2 żółtka
upichconaDziś polecam Wam moją szybką wersję tego wypieku. Chwila miksowania, dodanie pokrojonych w kostkę jabłek i do piekarnika. Ciasto salceson sprawdzi się na każdą okazję, również na święta. Spróbujcie. Ciasto piekłam w nowym piekarniku Electrolux. Szczerze Wam polecam! Ja jestem zachwycona, choć to dopiero początki mojej przygody z tym sprzętem. Kuchnia jeszcze w remoncie (ach kiedy się
Słodkie okruszkiMakowiec na kruchym spodzie to tradycyjne ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Kruche ciasto przełożone domową masą makową z dużą ilością bakalii i słodki lukier tworzą razem przepyszne połączenie. Ciasto wymaga troszkę pracy, ale dla takiego efektu końcowego warto! Składniki na ciasto kruche: 500g mąki tortowej 125g cukru pudru 300g zimnego masła 4 żółtka 1.5 łyżeczki proszku
AleTorcikstopni.. Brrrrrrr. Dzisiaj polecam upiec serniczek na weekend. A jeśli Wam posmakuje- możecie zrobić powtórkę na święta 😊 To tradycyjny sernik z soczystymi brzoskwiniami skąpanymi w cukrowej zalewie. Całość bardzo syta, świąteczna i orzeźwiająca. Polecam! Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 0,5 szklanki cukru kryształu 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowe ciastaCiasto z mandarynek. Ciasto mandarynkowe. Świąteczny placek z mandarynek. Zapach, który najbardziej kojarzy mi się ze Świętami to … cytrusy, szczególnie uwielbiam aromat mandarynek i pomarańczy. Gdy obieram je ze skórki, od razu przed oczyma mam Święta Bożego Narodzenia. Nie lubię zaś zapachu cynamonu, przypraw korzennych, ani zapachu piernika, które dla wielu osób są symbolem Świąt. Piotrek(...)dodatkiem mąki pszennej, z małą ilością jajek, a zamiast klementynek wykorzystałam słodkie, bezpestkowe mandarynki. Ciasto mandarynkowe jest pulchne, wilgotne i niezwykle aromatyczne. Po prostu pyszne! To ciasto idealnie nadaje się na Święta lub po prostu do herbaty, o czym przekonał się dzisiaj mój tato. SKŁADNIKI na świąteczne ciasto z mandarynek, na formę o średnicy 24 cm i wysokości
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWaszych stołach ( czekam jak zawsze na Wasze zdjęcia! ). Świąteczne baby , mazurki, pyszne serniki , makowce i wiele innych ciast w te szczególne dni będzie zachwycać rodziny, najbliższych, przyjaciół. Dzisiaj, zainspirowana współpracą z marką Kasia przygotowałam dla Was przepis na pyszne brzoskwiniowe ciasto – nazwalam je Brzoskwiniowa Pszczółka! Lekki, cytrynowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i masą brzoskwiniową tworzy(...)genialne połączenie! Niesamowitego uroku dodają mu male morele ozdobą przypominające pszczółki w ulu – taki mały szczegół, a sprawia, ze proste ciasto staje się tym wyjątkowym! Spróbujcie! Ps. Ciasto jest przepyszne i jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta, ale i na każdą okazje! UWAGA PRZYPOMINAM! TRWA AKCJA PAJACYK! Nie wiem czy wiecie, ale KUPUJĄC KASIĘ DOŁĄCZACIE
Ostra na Słodkokominem prezentuje się bardzo wykwintnie. Proste ciasto piernikowe ma jeszcze jedną ogromną zaletę - można je przygotować na dzień lub dwa przed świętami, a po upieczeniu przełożyć powidłami lub kremem i ozdobić polewą czekoladową. Proste ciasto piernikowe składniki na dwie formy Heritage z kominem o średnicy 22 cm i wysokości 8 cm 120 g masła 3 jajka (oddzielnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataświąt Bożego Narodzenia zostało sześć tygodni, a więc to najwyższa pora, żeby nastawić ciasto na doskonały tradycyjny staropolski dojrzewający piernik. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie, ale najlepszy smak osiąga po 4- 6 tygodniach. Przy okazji robienia piernika chciałam Was zachęcić do samodzielnego przygotowania przyprawy do piernika. Jej zrobienia trwa dosłownie chwilę, a w większości tych sklepowych(...)mleku rozpuszczamy sól, dodajemy przyprawy i wlewamy do ciasta. Wbijamy jajka. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Tak wyrobione ciasto przekładamy do szklanej, ceramicznej lub glinianej misy, zakrywamy ściereczka, obwiązujemy sznurkiem lub gumka i chowamy w zimne miejsce ( do piwnicy bądź lodówki) na 4-6 tygodni. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie. Po tym czasie możemy przystąpić do dalszych
Kulinarne przygody GatityNie wiem jak u Was ale u mnie w domu na święta obowiązkowe są 3 pozycje: piernik, sernik i keks. Dlatego postanowiłam się z
Cynamonowe szczęścieprzeróżnych wypieków :) Mazurek jest tradycyjnym polskim ciastem, pieczonym zazwyczaj w okresie Wielkanocy. Składa się z warstwy delikatnego ciasta kruchego, nadzienia oraz pięknej okazjonalnej dekoracji. W niektórych domach nie ma tradycji przygotowywania tego deseru, w zamian za to robi się babki i paschy wielkanocne. Jeśli nigdy nie próbowaliście upiec mazurka, warto spróbować w te święta. Przepis jest banalnie prosty(...)mąki pszennej 12,5 g cukru pudru 50 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % 1 żółtko Składniki umieścić w misce. Rozdrobnić łopatką. Zagnieść gładkie ciasto. Na papierze do pieczenia odrysować talerzyk o średnicy 13 cm. Przedłużyć górne krawędzie tworząc wzór pisanki. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Przyłożyć przygotowany szablon i wyciąć pisankę. Z pozostałego ciasta uformować
Chocolate Muffin Blog