ciasta na herbatnikach - 1500 przepisów (strona:28/100)

Jagodowa kubanka 165

herbatników maślanych, 16 – 18 herbatników kakaowych, Do dekoracji: ½ tabliczki białej czekolady startej na wiórki, kawa rozpuszczalna, świeże lub mrożone jagody Sposób wykonania: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać olej – wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką(...)jeszcze chwilę ubijać. Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Na kremie ułożyć jasne herbatniki i posmarować je dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie bitą śmietanę i wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem wierzch ciasta posypać kawą rozpuszczalną i udekorować wiórkami białej czekolady oraz świeżymi lub mrożonymi jagodami

Nie tylko w kuchni
Ciasto lion 331

sieci krąży w wielu wersjach. U mnie ta najłatwiejsza - bez pieczenia. Doskonałe połączenie masy kajmakowej i śmietankowej, z kawałkami popularnego batonika, przełożone herbatnikami, które po nocy spędzonej w lodówce robią się miękkie, a samo ciasto rozpływa się w ustach. Udekorowane czekoladową posypką, prawdziwa uczta dla podniebienia. Smakowało nie tylko nam, także szczerze mogę Wam polecić do ciacho :) Składniki

Domowa cukiernia Ewy
Kaszak 253

110g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 3 łyżki mleka. Ponadto: małe cukiereczki do dekoracji (niekoniecznie). Przygotowanie: Przygotować blaszkę do ciasta, wyłożyć ją folią aluminiową i wyłożyć na spód pierwszą warstwę herbatników. Mleko zagotować z masłem (margaryną) i cukrami ( dość często mieszać). Gdy się mleko zagotuje powoli wsypywać kaszę, cały czas mieszając. Gdy masa(...)rozprowadzić. Poczekać chwilkę aż lekko odparuje i poukładać drugą warstwę herbatników. Przygotować polewę: Masło rozpuścić na wolnym ogniu z cukrem pudrem i mlekiem. Na koniec dodać kakao i dobrze wymieszać, do uzyskania jednolitej polewy. Odstawić na chwilę by lekko przestygła, ale nie całkowicie. Jeszcze ciepłą polewę wylać na ciasto, rozprowadzić i udekorować. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce

W kuchni u Moniki
Banoffee ciasto bez pieczenia 369

dość często. Zgadnijcie dlaczego? :) Bardzo szybko się go robi, a jeszcze szybciej znika z talerzy.  Na obecne upały, kiedy strach włączyć piekarnik  to ciasto jest idealne. Składniki 200 g ciastek  herbatników 100 g masła 600 ml śmietany kremówki 36% 2 czubate łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 3 banany 1 puszka kajmaku  400g(...)kostki czekolady Herbatniki pokruszyć i  połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć masą ciasteczkową dno tortownicy o średnicy 24cm. Lekko ubić i wstawić na chwilę do lodówki. Na  ciastka układamy warstwę pokrojonych w plasterki bananów. Puszkę kajmaku lekko ogrzać w gorącej wodzie, dzięki czemu będzie bardziej płynny i łatwiej będzie można nim smarować. Banany przykryć warstwą kajmaku. Śmietanę mocno

O kuchni z uczuciem
Ciasto "3Bit" 155

biszkopt wykładamy połowę gotowej masy budyniowej, na wierch układamy herbatniki. Na herbatniki rozsmarowujemy masę krówkową, na masę ponownie herbatniki. Wykładamy ostatnią warstwę , czyli drugą połowę masy budyniowej. Dekorujemy startą gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień

Gotowanie moimi oczami
Rafaello 105

Pamiętam to ciasto z mojego pierwszego Sylwestra poza domem (przygotowała go mama mojego kolegi - użyła do niego krakersów, które zastąpiła herbatnikami w wyłudzonym od niej przepisie). Mam do niego ogromny sentyment, ale gdy je zrobicie też będziecie mieli. Nie dość, że jest bardzo łatwe, to jeszcze ekspresowe i zawsze wychodzi. Ciasta się nie piecze, więc jest to świetna opcja(...)dodawać porcjami zimny budyń. Dodać wiórki i migdały i wymieszać masę łyżką. Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować część masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników.  Na górze ma być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto kokosem. Może nie jest idealnie równiutkie, ale za to bardzo smaczne :)  Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie

Wielki apetyt
kawa z lodami, herbatnikami i bitą śmietaną 246

Deser idealnie komponujący się z ciepłym popołudniem… tyle w temacie SKŁADNIKI 4 gałki lodów waniliowych 1 paczka herbatników (ok. 8 szt.) 1/2 szkl. mleka

zabawa smakiem
Sernik z trzema czkoladami 512

Uwielbiam wiejski ser oraz czekoladę, kocham "ciężkie" serniki i ubóstwiam czekoladowe ciasta- jeżeli i Wy macie podobne upodobania to ciasto na pewno jest dla Was!! Sernik z trzema czekoladami (wspaniały przepis znaleziony w Kuchni nad Atlantykiem) Sp ód: 150g herbatników 50g masła 3 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu 150 g cukru 25 g mąki ziemniaczanej(...)mlecznej czekolady 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki Mała tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Herbatniki zmielić na proszek, dodać kakao oraz miękkie masło i wymieszać. Ciastem wyłożyć spód tortownicy, wstawić do lodówki na pół godziny. Ser utrzeć z cukrem dodając stopniowo po jednym jaju. Gdy masa będzie gładka dodać śmietanę, mąkę

Zapiski Młodej Żony
Ciasto Kinder Country 404

Kolejna propozycja ciasta, którego receptura ma odzwierciedlać w smaku popularny batonik Kinder Country. Czekolada mleczna i biała, prażona pszenica i herbatniki, to wszystko czego potrzebujecie aby wykonać ten przysmak:) 5 godzin 1 blaszka składniki: 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 250 g herbatników 2 mleczne czekolady 2 białe czekolady 3 szklanki prażonej pszenicy z miodem wykonanie: Białą(...)Dodać do niej przestudzoną czekoladę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na nim herbatniki obok siebie. Nałożyć na nie masę białą, przykryć ponownie herbatnikami. Wylać masę z mleczną czekolada i udekorować prażoną pszenicą. Ciasto schłodzić w lodówce (ok. 3 godzin). Podawać zimne

Ania i Marcin gotują
Pani Walewska, Pychotka ciasto bez pieczenia 240

Dziś klasyki na zamienniki, tradycyjne dosyć pracochłonne ciasto pychotka czy jak kto woli Pani Walewska odwzorowałam na herbatnikach. Teraz sama się zastanawiam czy aby kopia smakiem nie przebiła oryginału. Wykonałam w blaszce o rozmiarach 24 cm x 27 cm. Składniki: duża paczka herbatników 2 budynie śmietankowe, jeżeli są bez cukru dodać 4 łyżki 900 ml mleka(...)herbatnikami, posmarować cienką warstwą dżemu i 1/3 masy, przykryć herbatnikami, posmarowanymi cienko dżemem i kolejną 1/3 masy przykryć herbatnikami wysmarować wierzch pozostałą częścią masy. Migdały uprażyć na patelni, bezy rozkruszyć w rękach i posypać nimi wierzch ciasta, a następnie wyłożyć na nie zimne migdały

Pychotkaaa
Słodkie środy - sernik gotowany z galaretką 335

Naszego słodkiego cyklu zapraszamy na sernik gotowany z galaretką na herbatnikowym spodzie. Tego ciasta nie trzeba długo reklamować, gdyż broni się samo -  jest pyszne i bardzo łatwe do wykonania. Sernik gotowany z galaretką SKŁADNIKI: 1 kg sera białego w wiaderku na serniki ok 40 herbatników (ilość zależna od wielkości blaszki i ciastek) 1 budyń waniliowy bez cukru(...)jajka. Gotować ciągle mieszając, aż ser się rozpuści i powstanie gładka masa. Dolać mleko z budyniem, wymieszać i ponownie zagotować całość. Spód foremki na ciasto wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej podwójną warstwę herbatników. Na herbatniki wylać gorąca masę serową i wyrównać z wierzchu, po czym ułożyć herbatniki - kwiatuszki i w środek  suszoną żurawinę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta sernikowa z kaszą jaglaną - bez pieczenia! 167

orzechowym spodzie z serowym kremem jaglanym! Nic tylko się zakochać... i spałaszować :) Ciasto bez pieczenia, robi się w jednej chwili! Na końcu dajemy mu czas, aby schłodziło się lodówce i gotowe! Sami spróbujcie!   Tarta sernikowa z kaszą jaglaną - bez pieczenia! Składniki na spód: 180 g herbatników(...)orzechów ziemnych 100 g masła Herbatniki i orzechy mielimy w malakserze. Masło rozpuszczamy, zostawiamy chwilkę do przestygnięcia i dodajemy po trochę do herbatników i orzechów, mieszając - najlepiej ręką. Kiedy otrzymamy ciasto, które będzie dość dobrze się lepić, rozkładamy je na foremce do tarty i dokładnie dociskamy.  Następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez kilka godzin, albo chociaż

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Maxi King 244

czekoladę to jest to propozycja idealna dla Was.  Ponieważ ciasto wydawało mi się w oryginalnym przepisie trochę za słodkie- ja postanowiłam je troszkę odsłodzić.  Przepis dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej Dorotki (z moimi delikatnymi zmianami)- dziękuję kochana ;)  Składniki: około 100 sztuk herbatników  2 czekolady gorzkie 1 biała czekolada 1,5 szklanki mleka

Krakowskie smaki Ani
Sernik z marakują 164

jogurtów, soków, lodów. Mają kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ o smaku słodko-kwaśnym i bardzo przyjemny zapach. Dlatego właśnie postanowiłam wykorzystać je do mojego sernika.    Składniki na spód: - 130g herbatników- 70g masła        Składniki na masę: (powinny mieć temperaturę pokojową)- 400g jogurtu greckiego- 500g serka mascarpone- 200g creme fraiche (30%)- szklanka drobnego cukru- 5 jaj- 2 budynie waniliowe bez cukru(...)worka do pieczenia, zabezpieczamy mocną nicią, aby się nie zsuwał, a nadmiar folii odcinamy. Musimy również przygotować dużą, szczelną blaszkę, do której wstawimy tortownicę z ciastem i wlejemy wrzątek.  Na spód sernika - miksujemy herbatniki  w blenderze (dałam pomieszane gatunki, takie jak na zdjęciu – byle było 130g). Masło topimy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Składniki łączymy

mojewypiekiinietylko
Czekoladowe salami - prosty przepis. 227

skondensowane, mleko, kakao i lekko podgrzewając mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ostudzamy.  Masą czekoladową zalewamy herbatniki i dokładnie łączymy ze sobą, aby herbatniki były dokładnie obtoczone w masie czekoladowej.  Ciasto na salami czekoladowe dzielimy na dwie części. Z każdej części za pomocą folii spożywczej lub woreczka formujemy salami.  Salami studzimy w lodówce przez

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania