dobrze możecie innych. Ilość zależna jest od rozmiarów blaszki. Składniki: - dwa opakowania budyniu waniliowego - 3 łyżki fruktozy - ok. 800 ml mleka bezlaktozowego - wybrane herbatniki Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady - 2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie naszego ciasta jest niezwykle szybkie - przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale dodając mniej mleka niż kazali. Słodzimy fruktozą i dajemy mu przestygnąć(...)kolejna budyniu i znów herbatniki. Odstawiamy całość do lodówki by trochę stężało, po czym zabieramy się za polewę, do przygotowania której użyjemy kąpieli wodnej. Do miski wrzucamy pokruszoną czekoladę i olej kokosowy, po czym stawiamy ją na garnku z wrzącą wodą i cały czas mieszając rozpuszczamy na jednolitą masę. Teraz wystarczy już tylko polać ciasto czekoladą, schować do lodówki
Kulinarne zapędy KokosaDodatkowo 100 g herbatników 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 2 łyżki mleka biała czekolada Wykonanie: Mąki przesiać, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie sztywna, zmniejszamy na najniższe obroty i porcjami wlewamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy(...)garnka zalać szklanką wody, gdy lekko zmiękną, ściągnąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Do tortownicy włożyć jeden blat ciasta. Na to masę budyniową, wyrównać. Na wierzch ułożyć herbatniki i lekko docisnąć. Gdy masa z jabłkami zacznie lekko gęstnieć, wylać ją na herbatniki i przykryć drugim plackiem. Odstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić
magiczna kuchnia Kasiwspaniała alternatywa do pieczonych ciast, to wersja ciasta na zimno, bez udziału piekarnika, doskonały deserek na zimno, do poobiedniej kawy taka porcyjka? - czemu nie?! Składniki: 3 paczki herbatników kakaowych 1 śmietana 30% 1 serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki soku z limonki 1 paczka wiórek kokosowych(...)polewa czekoladową Wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy serek oraz sok z limonki delikatnie łączymy ze sobą. Na desce układamy 1 paczkę herbatników nakładamy masę śmietankowo-serową układamy boki, tworząc ciasto na kształt piramidy, owijamy folią aluminiową zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień ściągamy folię, polewamy ciepłą polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi można również posypać
kgwjanczewotrochę pokombinować i stworzyć ciasto będące połączeniem moich ulubionych elementów z innych. Tak powstał przepis na sernik z musem truskawkowym. Spód przygotowałam z zbożowych herbatników przez co oszczędziłam sobie pracy związanej z zagniataniem ciasta. Masa serowa taka jak lubię najbardziej - delikatna i kremowa, dzięki połączeniu twarogu z serem mascarpone. Koniecznie bez rodzynek, których nie znoszę. A jako wisienka
Milion Smakówciasto. Dziś nareszcie udało mi się za nie zabrać. Przygotowując je opierałam się na blogu domowe-wypieki . Jako, że kupiłam mleko skondensowane o mniejszej gramaturze musiałam zmniejszyć ilość składników. Na dole strony jest podana ilość składników dla mleka skondensowanego o wadze 500g. Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa krówkowa (397g), 57 sztuk herbatników(...)warstwę herbatników i posmarować je ubitą śmietaną ( śmietanę ubić ze śmietan fix). Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 12h. Składniki na większą porcję (forma o wym.35x24cm): 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa krówkowa (500g), 75 sztuk herbatników (25sztuk na jedną warstwę) , 400-500ml słodkiej śmietany
W kuchni u Monikialkoholu; wierzcie mi lub nie, ale jeśli zrobicie, znajdziecie w muffinkowym raju! :) Są nieco bardziej pracochłonne niż standardowe muffiny, ale za to jak smakują...! Składniki ciasta: 200 g mąki 100 g pokruszonych herbatników maślanych* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 200 g naturalnego jogurtu sok z 1 pomarańczy 1 jajko 3 łyżki rumu lub 2 łyżeczki(...)pokruszyć herbatniki z polewą czekoladową, a wtedy wystarczy tylko 20 g czekolady 1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wysmarować grubo masłem. W jednej misce połączyć składniki mokre, w drugiej suche. Mokre zmiksować dokładnie, dodając pod koniec rum lub aromat i spirytus. Suche składniki wsypać do mokrych i krótko połączyć. Na koniec dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto nałożyć
Kuchnia Prezydentowejherbatników maślanych, 16 – 18 herbatników kakaowych, Do dekoracji: ½ tabliczki białej czekolady startej na wiórki, kawa rozpuszczalna, świeże lub mrożone jagody Sposób wykonania: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać olej – wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką(...)jeszcze chwilę ubijać. Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Na kremie ułożyć jasne herbatniki i posmarować je dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie bitą śmietanę i wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem wierzch ciasta posypać kawą rozpuszczalną i udekorować wiórkami białej czekolady oraz świeżymi lub mrożonymi jagodami
Nie tylko w kuchni110g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 3 łyżki mleka. Ponadto: małe cukiereczki do dekoracji (niekoniecznie). Przygotowanie: Przygotować blaszkę do ciasta, wyłożyć ją folią aluminiową i wyłożyć na spód pierwszą warstwę herbatników. Mleko zagotować z masłem (margaryną) i cukrami ( dość często mieszać). Gdy się mleko zagotuje powoli wsypywać kaszę, cały czas mieszając. Gdy masa(...)rozprowadzić. Poczekać chwilkę aż lekko odparuje i poukładać drugą warstwę herbatników. Przygotować polewę: Masło rozpuścić na wolnym ogniu z cukrem pudrem i mlekiem. Na koniec dodać kakao i dobrze wymieszać, do uzyskania jednolitej polewy. Odstawić na chwilę by lekko przestygła, ale nie całkowicie. Jeszcze ciepłą polewę wylać na ciasto, rozprowadzić i udekorować. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce
W kuchni u Monikidość często. Zgadnijcie dlaczego? :) Bardzo szybko się go robi, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Na obecne upały, kiedy strach włączyć piekarnik to ciasto jest idealne. Składniki 200 g ciastek herbatników 100 g masła 600 ml śmietany kremówki 36% 2 czubate łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 3 banany 1 puszka kajmaku 400g(...)kostki czekolady Herbatniki pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć masą ciasteczkową dno tortownicy o średnicy 24cm. Lekko ubić i wstawić na chwilę do lodówki. Na ciastka układamy warstwę pokrojonych w plasterki bananów. Puszkę kajmaku lekko ogrzać w gorącej wodzie, dzięki czemu będzie bardziej płynny i łatwiej będzie można nim smarować. Banany przykryć warstwą kajmaku. Śmietanę mocno
O kuchni z uczuciembiszkopt wykładamy połowę gotowej masy budyniowej, na wierch układamy herbatniki. Na herbatniki rozsmarowujemy masę krówkową, na masę ponownie herbatniki. Wykładamy ostatnią warstwę , czyli drugą połowę masy budyniowej. Dekorujemy startą gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
Gotowanie moimi oczamiPamiętam to ciasto z mojego pierwszego Sylwestra poza domem (przygotowała go mama mojego kolegi - użyła do niego krakersów, które zastąpiła herbatnikami w wyłudzonym od niej przepisie). Mam do niego ogromny sentyment, ale gdy je zrobicie też będziecie mieli. Nie dość, że jest bardzo łatwe, to jeszcze ekspresowe i zawsze wychodzi. Ciasta się nie piecze, więc jest to świetna opcja(...)dodawać porcjami zimny budyń. Dodać wiórki i migdały i wymieszać masę łyżką. Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować część masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. Na górze ma być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto kokosem. Może nie jest idealnie równiutkie, ale za to bardzo smaczne :) Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytDeser idealnie komponujący się z ciepłym popołudniem… tyle w temacie SKŁADNIKI 4 gałki lodów waniliowych 1 paczka herbatników (ok. 8 szt.) 1/2 szkl. mleka
zabawa smakiemUwielbiam wiejski ser oraz czekoladę, kocham "ciężkie" serniki i ubóstwiam czekoladowe ciasta- jeżeli i Wy macie podobne upodobania to ciasto na pewno jest dla Was!! Sernik z trzema czekoladami (wspaniały przepis znaleziony w Kuchni nad Atlantykiem) Sp ód: 150g herbatników 50g masła 3 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu 150 g cukru 25 g mąki ziemniaczanej(...)mlecznej czekolady 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki Mała tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Herbatniki zmielić na proszek, dodać kakao oraz miękkie masło i wymieszać. Ciastem wyłożyć spód tortownicy, wstawić do lodówki na pół godziny. Ser utrzeć z cukrem dodając stopniowo po jednym jaju. Gdy masa będzie gładka dodać śmietanę, mąkę
Zapiski Młodej ŻonyKolejna propozycja ciasta, którego receptura ma odzwierciedlać w smaku popularny batonik Kinder Country. Czekolada mleczna i biała, prażona pszenica i herbatniki, to wszystko czego potrzebujecie aby wykonać ten przysmak:) 5 godzin 1 blaszka składniki: 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 250 g herbatników 2 mleczne czekolady 2 białe czekolady 3 szklanki prażonej pszenicy z miodem wykonanie: Białą(...)Dodać do niej przestudzoną czekoladę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na nim herbatniki obok siebie. Nałożyć na nie masę białą, przykryć ponownie herbatnikami. Wylać masę z mleczną czekolada i udekorować prażoną pszenicą. Ciasto schłodzić w lodówce (ok. 3 godzin). Podawać zimne
Ania i Marcin gotująDziś klasyki na zamienniki, tradycyjne dosyć pracochłonne ciasto pychotka czy jak kto woli Pani Walewska odwzorowałam na herbatnikach. Teraz sama się zastanawiam czy aby kopia smakiem nie przebiła oryginału. Wykonałam w blaszce o rozmiarach 24 cm x 27 cm. Składniki: duża paczka herbatników 2 budynie śmietankowe, jeżeli są bez cukru dodać 4 łyżki 900 ml mleka(...)herbatnikami, posmarować cienką warstwą dżemu i 1/3 masy, przykryć herbatnikami, posmarowanymi cienko dżemem i kolejną 1/3 masy przykryć herbatnikami wysmarować wierzch pozostałą częścią masy. Migdały uprażyć na patelni, bezy rozkruszyć w rękach i posypać nimi wierzch ciasta, a następnie wyłożyć na nie zimne migdały
Pychotkaaa