galaretki w 200 ml wody i odstaw do wystudzenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia (najlepiej jeśli masz blachę z odpinanymi bokami, bo lepiej wyciągnąć i pociąć całe ciasto). Na spodzie ułóż warstwę herbatników. W misie miksera krótko zmiksuj serek, wlej śmietanę 30% i miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstej masy. Następnie wlewaj zimną, ale nadal płynną galaretkę, krótko(...)kroić w kosteczki). Włóż do lodówki. Ubij pozostałą śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i ozdób ciasto za pomocą worka cukierniczego. Ozdób cukiereczkami. Ciasto musi być cały czas w lodówce, najlepiej smakuje na drugi dzień jak herbatniki trochę zmiękną. Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćKilka dni temu zobaczyłam gdzieś w necie filmik, na którym pokazywano jak przyrządzić ciasto z układanych pionowo w tortownicy herbatników. Zaintrygowało mnie, ale nie do końca przekonało. Wymyśliłam swoją wersję. Kupiła dwie duże paczki herbatników, przygotowałam krem z serkiem homogenizowanym i mlekiem w proszku (pyszny, kto jeszcze nie próbował, szczerze polecam!) całości dopełniły truskawki i galaretki(...)Wygląda niesamowicie; do tego świetnie smakuje! Ciasto akurat, w sam raz wpisuje się w "fejsbukową" akcję Ciasto na niedzielę , różne przepyszności bez użycia piekarnika znajdziecie również u: Joanny ... składniki: krem: 200 g masła 280 serka waniliowego (np Danio) 150 g serka naturalnego (np bieluch) 200 g mleka w proszku ponadto: duża paczka herbatników kakaowych duża paczka herbatników szkolnych
6niebotarczy zegara w ciągu dnia byłoby mile widziane :-). Zrobiłam ciasto, zrobiłam dżem domowej roboty i nalewkę truskawkową (za kilka dni będą na blogu!), trochę też zamroziłam. Ale to właśnie ciasto skradło moje serducho, dlatego wrzucam je w pierwszej kolejności. Pyszne! Lubicie kasze mannę? Ja uwielbiam ją na mleku z dodatkiem domowej konfitury lub z syropem truskawkowym . Postanowiłam więc wykorzystać stary(...)może się kiepsko trzymać). Pozostawić do stężenia. Na blaszce układać warstwami kolejno: - herbatniki - pół kremu - cienka warstwa dżemu - herbatniki - drugie pół kremu - cienka warstwa dżemu - herbatniki - truskawki - galaretka Ciasto wstawić do lodówki by się schłodziło. Smacznego! Pozdrawiam ciepło :-) Jeżeli jeszcze nie obserwujesz bloga, to zapraszam do śledzenia go przez Facebook lub Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarnyskładniki na tortownicę 23 cm spód ciasta 200 g herbatników 100 g orzechów włoskich 170 g masła masa serowa(...)masa kajmakowa 400 g gotowego kajmaku lub domowa masa kajmakowa przepis tutaj 100 g orzechów włoskich przepis Herbatniki miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Orzechy włoskie drobno siekamy. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka oraz posiekane orzechy, wlewamy roztopione jeszcze ciepłe masło i całość
Smakowite Daniawaniliowego - 2 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Mus brzoskwiniowy : - puszka brzoskwiń 820g ( po odsączeniu 480 g ) - 50 ml wody - 2 galaretki brzoskwiniowe - sok z połowy cytryny spód ciasta : - 230 g herbatników maślanych - 60 g roztopionego masła Sposób wykonania : Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni , Herbatniki rozkruszyć w malakserze/blenderze i wymieszać z roztopionym masłem , konsystencja mokrego piasku ,blaszkę wyłożyć
Wypieki ReneUwielbiam serniki gotowane. Są delikatne, wyśmienite w swoim smaku i konsystencji. Można nimi przekładać biszkopty, kruche ciasta, a nawet herbatniki. Można dodawać różne owoce. Wielkanocny sernik gotowany podbił już niejedno serce. A może mój sernik zagości na Waszym stole wielkanocnym? Wpis powstał w ramach akcji konkursowej "Wielkanocne wypieki z Delectą". Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 szklanka(...)brzoskwiniową (przygotowujemy ją według przepisu na opakowaniu). Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową (rozpuszczoną w szklance wody). Masę śmietanową wylewamy na galaretkę z brzoskwiniami. Tak przygotowane ciasto schładzamy. Smacznego
Salonik smakówWiosna, ciepło pięknie, słonecznie, aż chce się żyć, a żeby żyło się jeszcze przyjemniej zapraszam na lekkie, piankowe, orzeźwiające ciasto, które na pewno zasmakuje wszystkim, nie tylko miłośnikom cytrynowych smaków. Biszkopt: 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy szczyptą soli. Następnie(...) Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem i dodaję do niej żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wykładam na masę cytrynową wyrównuję i pokrywam całość warstwą herbatników i gotowe. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone podawane co najmniej na drugi dzień. Smacznego
Cynamonowe szczęściepamiętam jeszcze z dzieciństwa. Moja mama piekła je na wyjątkowe okazje jak święta czy urodziny zamiast tradycyjnego tortu. Przepis trochę zmodyfikowałam dodając warstwę herbatników (podobnie jak na blogu Zjem to!) oraz trochę nutelli do masy ;) Ciasto jest pyszne, idealne z herbatką, u mnie podanej w filiżance "Rajski Ogród" od Porcelany Bogucice . Do ciasta użyłam czekolad Terravita 70% cacao(...)Polewa: Czekolady połamać i roztopić osobno w kąpieli wodnej. Gorzką z 4 a białą z 2 łyżkami śmietanki. Układać warstwy: biszkopt, masa kakaowa, biszkopt, masa brzoskwiniowa, herbatniki, polewa ciemna i jasna. Ciasto schłodzić
Smakołyki Asispodu czekoladowego z delikatną masą serową i jagodami cudownie smakuje, a jeszcze lepiej się prezentuje. Kolejną zaletą tego deseru jest fakt, że ciasto nie wymaga pieczenia, co sprawdza się szczególnie latem. Zapraszam! :) Spód : 100 g herbatników maślanych 125 g herbatników w czekoladzie mlecznej 50 g miękkiego masła Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu(...)wyrównać. Wstawić do lodówki na całą noc. Wierzch : 250 g mascarpone 2 łyżki jagód Serek zmiksować z jagodami. Wyłożyć na wierzch sernika. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce. Udekorować jagodami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogkostki margaryny torebka herbatki miętowej Pianka: 250ml śmietanki kremówki 1 galaretka agrestowa 1 szklanka wody Dodatkowo: 20 herbatników 30g gorzkiej czekolady Wykonanie zajęło mi w sumie jakieś dwie godziny, łącznie z pieczeniem, studzeniem ciasta, budyniu i galaretki. Do rzeczy: gotujemy szklankę mleka na krem i zaparzamy w niej torebkę mięty. W osobnym garnuszku cukierki zalewamy wodą(...)galaretką. W moim przypadku masa była dość rzadka, więc dla pewności, żeby nic nie wypłynęło schłodziłam ją jeszcze trochę. Gdy zgęstniała, rozprowadziłam ją na warstwie herbatników i udekorowałam całość startą drobno czekoladą. Ciasto lepiej smakuje na drugi dzień, kiedy krem i pianka dobrze stężeją a herbatniki zmiękną. Smacznego
Wrzosowa Polanaoknem upał. Kokosowe ciasto z truskawkami na zimno Proporcje na formę o wymiarach 22 x 22 cm Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie Składniki Spód ciasta: 250 g herbatników 3 łyżki kakao 70 g roztopionego masła Masa kokosowa: 400 g jogurtu typu greckiego 330 śmietanki kremówki 30% 150 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki wrzącej
Kulinarne przygody GatityWpis pochodzi z www.mgotuje.pl 3 bit to popularne ciasto bez pieczenia, które składa się z herbatników, masy budyniowej, kajmakowej oraz bitej śmietany. Zawsze gdy jadłam 3bita w gościach było straaasznie słodkie, więc postanowiłam lekko zmodyfikować przepis według własnego uznania. Zrezygnowałam z dodawania cukru do każdej z mas, a do środka(...)dodaję dżem z czarnej porzeczki dzięki czemu ciasto nie jest przesłodzone i smakuję obłędnie. Do ciasta użyłam masy kajmakowej z firmy Helio , smak masy według gustu. Polecam do wypróbowania Post Ciasto 3 bit pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeskładniki na spód ciasta: 200 g herbatników kakaowych 90 g masła wykonanie: Ciasteczka rozkruszamy bardzo drobno np. wkładając do woreczka i wałkując po nich wałkiem lub umieszczamy w blenderze i miksujemy. Masło roztapiamy, dodajemy je jeszcze ciepłe do herbatników, mieszamy. Tak przygotowanymi ciasteczkami wykładamy dno tortownicy (26 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki. składniki
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto: 250 g herbatników czekoladowych 80 g masła 70 g czekolady gorzkiej wykonanie: Ciasteczka kruszymy przy pomocy blendera lub wkładamy do woreczka i rozmiażdżamy wałkiem, przekładamy do miski. Masło z czekoladą roztapiamy, wlewamy do pokruszonych herbatników i mieszamy. Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Przekładamy równomiernie herbatniki, dociskamy spód
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na spód ciasta: 160 g herbatników kakaowych 60 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy na okruszki, dodajemy masło i mieszamy. Następnie równomiernie rozkładamy i ugniatamy w tortownicy (21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. składniki na masę serową: 700 g ser białego (ja użyłam domowego i miksowałam go na gładką masę) 125 ml śmietany kremówki
Domowy Smak JedzeniaLemon curd: 3 duże cytryny (skórka i sok) 100 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 23 cm, lekko dociskając. Włożyć na 20 minut do lodówki. MASA SEROWA: Rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej
Cakes By Kejtcukru pudru (lub mniej albo więcej, do smaku) 5 łyżek żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody Przygotowanie: SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 23 cm, lekko dociskając. Włożyć na 20 minut do lodówki. MASA SEROWA: Rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej
Cakes By Kejt