ciasta na herbatnikach - 1500 przepisów (strona:14/100)

Bajaderki 193

minimum 2 godziny.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja używam ciastek zbożowych Benitki dostępne w sieci sklepów Biedronka. Można je śmiało zastąpić innymi ciastkami typu petit beurre, digestive, herbatnikami, czy końcówkami ciast bez kremów, bakali czy żelatyny.Ciasta można rozgnieść za pomocą specjalnej przystwaki do blendera, lub umieścić w silnym woreczku i utłuc tłuczkiem do mięsa.Margarynę można zastąpić masłem

Gospodyni Miejska
Murzynek z dżemem i herbatnikami 277

sztywną pianę i dodajemy do ciasta. 3. Nastawiamy piekarnik na 175 C i wkładamy ciasto. Pieczemy przez ok. 40-50 minut. Stan ciasta sprawdzamy patyczkiem ( jak ciasto nie będzie się do niego przyklejać, znaczy że ciasto dobre).4. Przekrajamy ciasto gdzieś w 2/3 wysokości. Smarujemy wyższą część dżemem i wykładamy herbatniki ( jeżeli ktoś ma w dużych(...)rozmiarach herbatnik, należy je pokruszyć na dość małe kawałki). Tak jak na zdjęciu:5. Drugą część ciasta również smarujemy dżemem. "Składamy" ciasto w jedno. Polewamy odstawioną wcześniej polewą.Gotowe. Smacznego ;) A dziś polecam bardzo przyjemną dla ucha pioseneczkę z gatunku elektronicznej :) Chet Faker Gold  Pozdrowionka Michał

Gotuj Z Muzyką
Sernik z rodzynkami 251

Rodzynki wrzucamy do miski i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy rodzynki łyżką i dodajemy do masy.3.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy dno herbatnikami. Wylewamy całe ciasto na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok.1 godzinę.Smacznego ;)Piosenka na dziś ;) Raissa, Raissa, Raissa .... Pozdrowionka Michał

Gotuj Z Muzyką
Ciasto Lion na 2 urodziny bloga 2917

się on tak chętnie odwiedzaną stroną. Dziękuję Wam, że jesteście. Dzięki Wam ten blog "żyje". I to dla Was mam dzisiaj wyjątkowe ciasto, w sam raz na taką właśnie okazję jak świętowanie urodzin ;) ok 310g herbatników kakaowych puszka masy kajmakowej (510g) op. mascarpone 660ml śmietanki 30% 6 batonów Lion 2 łyżki cukru pudru kilka kostek gorzkiej czekolady Terravita(...)cukrem pudrem i zagęstnikami. Wyłożyć jako ostatnią warstwę. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można udekorować kawałkami batoników. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Do tego ciasta użyłam dokładnie 36 herbatników na foremkę 21x21cm. Smacznego

Smakołyki Asi
Sernik bananowy z mascarpone bez pieczenia 16308

przygotowany był w tortownicy o średnicy 18cm, jeżeli chcecie zrobić go w większej formie, musicie zwiększyć proporcje składników lub liczyć się z tym, że ciasto będzie niższe. Sernik bananowy z mascarpone bez pieczeniaSkładniki:100g herbatników (około 12 sztuk)50-60g masła2-3 bananysok wyciśnięty z 1 cytryny masa mascarpone 500g mascarpone200g białej czekolady2 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody2(...)masy, cały czas mieszając - z cytryny wycisnąć sok, 1-1,5 banana pokroić na dość grube plasterki, moczyć je w soku z cytryny i układać na spodzie z herbatników- masę mascarpone wyłożyć na banany, wyrównać i schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy- czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami wody, zdjąć z ognia, dodać roztrzepane jajko, dokładnie

Smakołyki Bereniki
Bajaderki (Ziemniaczki) 427

wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub po prostu kakao albo cukrem pudrem. Do środka możemy również dodać drobno posiekane bakalie.   Bajaderki (Ziemniaczki) - Składniki: 360 g ciasta biszkoptowego (najlepiej lekko podsuszonego) 75 g herbatników 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru pudru ok. 100 g konfitury wiśniowej (lub dżemu) 50 g masła 50 g czekolady gorzkiej czubata łyżka kakao wiórki kokosowe(...)orzechy Bajaderki (Ziemniaczki) - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy wraz z masłem i cukrem pudrem. Następnie dodajemy czekoladę oraz kakao i nadal podgrzewamy do rozpuszczenia składników (nie gotujemy). Ciasto biszkoptowe szatkujemy (najlepiej w food procesorze). Herbatniki kruszymy na "piasek". Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy konfiturę wiśniową i miksujemy (najlepiej w food procesorze) do otrzymania gładkiej konsystencji. Z powstałej masy formujemy

Słodka Strona
Błyskawiczny owocowy serniczek na zimno 192

galaretki w 200 ml wody i odstaw do wystudzenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia (najlepiej jeśli masz blachę z odpinanymi bokami, bo lepiej wyciągnąć i pociąć całe ciasto). Na spodzie ułóż warstwę herbatników. W misie miksera krótko zmiksuj serek, wlej śmietanę 30% i miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstej masy. Następnie wlewaj zimną, ale nadal płynną galaretkę, krótko(...)kroić w kosteczki). Włóż do lodówki. Ubij pozostałą śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i ozdób ciasto za pomocą worka cukierniczego. Ozdób cukiereczkami. Ciasto musi być cały czas w lodówce, najlepiej smakuje na drugi dzień jak herbatniki trochę zmiękną. Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
torcik bez pieczenia z truskawkami 194

Kilka dni temu zobaczyłam gdzieś w necie filmik, na którym pokazywano jak przyrządzić ciasto z układanych pionowo w tortownicy herbatników. Zaintrygowało mnie, ale nie do końca przekonało. Wymyśliłam swoją wersję. Kupiła dwie duże paczki herbatników, przygotowałam krem z serkiem homogenizowanym i mlekiem w proszku (pyszny, kto jeszcze nie próbował, szczerze polecam!) całości dopełniły truskawki i galaretki(...)Wygląda niesamowicie; do tego świetnie smakuje! Ciasto akurat, w sam raz wpisuje się w "fejsbukową" akcję Ciasto na niedzielę , różne przepyszności bez użycia piekarnika znajdziecie również u: Joanny ... składniki: krem: 200 g masła 280 serka waniliowego (np Danio) 150 g serka naturalnego (np bieluch) 200 g mleka w proszku ponadto: duża paczka herbatników kakaowych duża paczka herbatników szkolnych

6niebo
Ciasto truskawkowe bez pieczenia (z kremem grysikowym). 230

tarczy zegara w ciągu dnia byłoby mile widziane :-). Zrobiłam ciasto, zrobiłam dżem domowej roboty i nalewkę truskawkową (za kilka dni będą na blogu!), trochę też zamroziłam. Ale to właśnie ciasto skradło moje serducho, dlatego wrzucam je w pierwszej kolejności. Pyszne! Lubicie kasze mannę? Ja uwielbiam ją na mleku z dodatkiem domowej konfitury lub z syropem truskawkowym . Postanowiłam więc wykorzystać stary(...)może się kiepsko trzymać). Pozostawić do stężenia. Na blaszce układać warstwami kolejno: - herbatniki - pół kremu - cienka warstwa dżemu - herbatniki - drugie pół kremu - cienka warstwa dżemu - herbatniki - truskawki - galaretka Ciasto wstawić do lodówki by się schłodziło. Smacznego! Pozdrawiam ciepło :-) Jeżeli jeszcze nie obserwujesz bloga, to zapraszam do śledzenia go przez Facebook lub Instagram

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sernik gotowany z kajmakiem i orzechami + film 400

składniki na tortownicę 23 cm                        spód ciasta 200 g herbatników 100 g orzechów włoskich 170 g masła                      masa serowa(...)masa kajmakowa 400 g gotowego kajmaku lub domowa masa kajmakowa przepis tutaj 100 g orzechów włoskich         przepis Herbatniki  miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Orzechy włoskie drobno siekamy. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka oraz posiekane orzechy, wlewamy roztopione jeszcze ciepłe masło i całość

Smakowite Dania
Sernik z brzoskwiniowym musem 148

waniliowego - 2 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Mus brzoskwiniowy : - puszka brzoskwiń 820g ( po odsączeniu 480 g ) - 50 ml wody - 2 galaretki brzoskwiniowe - sok z połowy cytryny spód ciasta : - 230 g herbatników maślanych - 60 g roztopionego masła Sposób wykonania : Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni , Herbatniki rozkruszyć w malakserze/blenderze i wymieszać z roztopionym masłem , konsystencja mokrego piasku ,blaszkę wyłożyć

Wypieki Rene
Wielkanocny sernik gotowany 195

Uwielbiam serniki gotowane. Są delikatne, wyśmienite w swoim smaku i konsystencji. Można nimi przekładać biszkopty, kruche ciasta, a nawet herbatniki. Można dodawać różne owoce.  Wielkanocny sernik gotowany podbił już niejedno serce. A może mój sernik zagości na Waszym stole wielkanocnym? Wpis powstał w ramach akcji konkursowej  "Wielkanocne wypieki z Delectą". Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 szklanka(...)brzoskwiniową (przygotowujemy ją według przepisu na opakowaniu). Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową (rozpuszczoną w szklance wody). Masę śmietanową wylewamy na galaretkę z brzoskwiniami. Tak przygotowane ciasto schładzamy. Smacznego

Salonik smaków
Cytrynowiec 222

Wiosna, ciepło pięknie, słonecznie, aż chce się żyć, a żeby żyło się jeszcze przyjemniej zapraszam na lekkie, piankowe, orzeźwiające ciasto, które na pewno zasmakuje wszystkim, nie tylko miłośnikom cytrynowych smaków. Biszkopt: 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy szczyptą soli. Następnie(...) Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem i dodaję do niej żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wykładam na masę cytrynową wyrównuję i pokrywam całość warstwą herbatników i gotowe. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone podawane co najmniej na drugi dzień. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Ciasto ambasador 2043

pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Moja mama piekła je na wyjątkowe okazje jak święta czy urodziny zamiast tradycyjnego tortu. Przepis trochę zmodyfikowałam dodając warstwę herbatników (podobnie jak na blogu Zjem to!) oraz trochę nutelli do masy ;) Ciasto jest pyszne, idealne z herbatką, u mnie podanej w filiżance "Rajski Ogród" od Porcelany Bogucice . Do ciasta użyłam czekolad Terravita 70% cacao(...)Polewa: Czekolady połamać i roztopić osobno w kąpieli wodnej. Gorzką z 4 a białą z 2 łyżkami śmietanki. Układać warstwy: biszkopt, masa kakaowa, biszkopt, masa brzoskwiniowa, herbatniki, polewa ciemna i jasna. Ciasto schłodzić

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania