ciasta na herbatnikach - 1500 przepisów (strona:5/100)

Poezja Amaretto z kajmakiem 134

Fanaberia herbatników, amaretto, kajmaku i orzechów ułożona na biszkopcie:) Ciasto ; 5 jaj 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, żółtka i dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i gotową masę wylewamy na okrągłą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec(...)rumu lub amaretto pół szklanki mleka Przełożenie; Krem włożyć na biszkopt, część herbatników nasączyć amaretto i mlekiem i ułożyć kremie. Odłożyć nie wielką część masy i przylepić herbatniki dookoła ciasta aby nasiąknęły i zrobiły się miękkie. Ciasto odstawić na 3-4 godziny (najlepiej na noc), aby wszystko się zastygło

Apetyczna babeczka
CIASTO 3-BIT, BEZ PIECZENIA 206

informację iż ciasto jest bardzo słodkie, więc od razu zapaliła mi się czerwona lampka... :-) Słodkie lubię, ale takie nie przesadzone..., więc korzystając z jednego z naszych ulubionych ciast snickers , część herbatników zamieniłam na krakersy i to był strzał w dziesiątkę, ciasto pomimo słodkiej masy kajmakowej miało idealną słodycz. Po raz kolejny okazało się, że słone krakersy i słodki karmel(...)połączenie idealne, okroiłam także słodkość budyniu. Kto preferuje bardzo słodkie ciasta, może oczywiscie pozostać przy herbatnikach, na wszystkich 3 warstwach. Użyłam blaszki o wymiarach 33x23cm. Składniki: - herbatniki typu petit beurre ( u mnie ponad 100g) - krakersy (u mnie ponad 200g), można zastąpić herbatnikami - puszka masy kajmakowej (krówkowej), u mnie 360g (masa Gostyń) - 125g masła - 2 budynie waniliowe - 750ml

Smaczne Zdrowe
Tarta limonkowa 223

tarta bez pieczenia ciasto 250 g herbatników maślanych, 100 g czekolady* 200 g masła, otarta skórka z 1/2 limonki wierzch: 500 ml śmietany kremówki, 300 ml świeżo(...)wyciśniętego soku z limonki, 2 łyżki miodu lipowego, 10 g żelatyny, 2 łyżki cukru pudru Rozdrobnione herbatniki i czekoladę włożyć do miski malaksera. Masło rozpuścić, dodać do herbatników. Zmiksować. Ciastem wyłożyć formę do tarty lub tortownicę (dno i 2cm boków) -wyłożoną folią spożywcą, łatwiej będzie wyjąć ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Zagotować 150 ml wody. Żelatynę

królestwo garów
Ciasto herbaciane z herbatnikami 113

herbatki to trafiliście w dziesiątkę! Ciasto jest delikatnie słodkie i cudownie wilgotne za sprawą dodania esencji herbacianej! Dla kogo: dla szukających ciasta idealnego do herbatki dla fanów herbatników dla chcących skosztować ciasta zawierającego herbatę Składniki: 200g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 80-100g herbatników 100g masła 120g cukru 2 jajka 100ml mleka 2 torebki czarnej herbaty(...)herbatę wraz z liśćmi z torebki. Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dodając na końcu pokruszone herbatniki (ja 3/4 dałam do ciasta i 1/4 zostawiłam na dekorację). Ciasto wyłożyć do keksówki pokrytej papierem do pieczenia i udekorować od góry pozostałymi herbatnikami. Piec ok. 45 minut w temp

Mania Wypiekania
Ciasto słonecznikowe 272

równomiernie po biszkopcie (jeśli biszkopt jest suchy można go delikatnie nasączyć przegotowaną zimną wodą lub wódką). Najlepiej na koniec wyrównać powierzchnię kremu nożem. Następnie układamy herbatniki, lekko skrapiamy wodą (lub alkoholem) i odstawiamy ciasto na około godzinę w zimne miejsce, by krem stwardniał. Po tym czasie przygotowujemy polewę. Czekoladę koimy lub łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do rondelka, zalewamy(...)cieście. Rozprowadzoną równomiernie polewę posypujemy kokosem, kolorowymi cukrowymi posypkami, bakaliami etc., czyli dekorujemy według własnego uznania. Ja ułatwiłam sobie podział ciasta na kawałki i pokroiłam je na wielkość herbatnika. Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu na co najmniej godzinę przed podaniem, a im dłużej odstoi, tym lepszą będzie miało konsystencję. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej i przechowywać w lodówce

Smakowy Raj
Ambasador 336

dużo dobrego.  Ambasador to delikatny kawowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem brzoskwiń i masą budyniową z kakao, bakaliami i z dodatkiem alkoholu, całość pokryta błyszczącą polewą czekoladową. Ciasto wbrew pozorom robi się dość szybko. Gwarantuję, że zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie. Polecam bardzo ;)  Składniki: Biszkopt: 5 j ajek 2/3 szklanki cukru  pół szklanki mąki pszennej(...)jasną masę układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy drugą, ciemną masę i ją również pokrywamy herbatnikami. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Następnego dnia robimy polewę. Do rondelka wkładamy masło, śmietanę, cukier i kakao, podgrzewamy do czasu, aż masło i cukier się

Krakowskie smaki Ani
Ciasto kiwi Cię ożywi 201

Cześć dziś w głównej roli kiwi. Owoc przez niektórych niedoceniany lecz w cieście idealny. Osobiście tez nie za bardzo poprzepadam za nim, sama nie wiem czemu. Składniki: 500 g herbatników maślanych 12 dojrzałych owoców kiwi 2 galaretki agrestowe (600 ml wody) Masa budyniowa: 630 ml mleka 7 łyżek cukru 3 duże żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki(...)Dodajemy po łyżce budyń i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita i bez grudek. W formie 25 x 25 cm układami herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, krem i kiwi. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie zalewamy ciasto tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego u mnie tylko ten kawałek ocalał

Panda i jej świat
Sernik z brzoskwiniami 123

szklanki cukru ( szklanka 250 ml) - 2 duże łyżki kaszy manny - 1 budyń waniliowy - duża puszka brzoskwiń - 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 300 g herbatników maślanych na spód ciasta Sposób wykonania : Odsączyć brzoskwinie z soku i pokroić ,blaszkę ( 36cm x 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatnikowy spód. Blaszka może być większa bo też już robiłam(...)serową , ja robię to ręką żeby było delikatniej i nie uciekło powietrze z masy . Masę wykładamy na herbatniki a na wierzch układamy brzoskwinie . Można też wyłożyć połowę masy potem brzoskwinie i na wierzch masę serową ale wtedy nie widać brzoskwiń i ciasto nie jest takie efektowne. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 70 minut ( grzałka góra

Wypieki Rene
Kubanka 201

ostygnięcia.  W tym czasie mało  ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy uzyskamy jednolitą czekoladowa masę przelewamy ją na ostygnięty biszkopt.  Na ciasto układamy herbatniki, smarujemy je dżemem śliwkowym i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.  Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej(...)ilości wody. Następnie delikatnie dodajemy ją do śmietany cały czas mieszając. Gotową śmietanę  przekładamy na herbatniki. Wszystko posypujemy gorzkim kakaem i wiórkami czekoladowymi. Ciasto musi pozostać kilka godzin w lodówce jednak najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto ,,Krówka" bez pieczenia 677

tradycyjny krem budyniowy, jest to trochę inna odmiana tego kremu, bardziej puszysta, lekko, pulchna, czyli krem budyniowo-śmietankowy. Ten krem idealnie komponuje się z masą krówkową, herbatnikami, oraz orzechami włoskimi. Ciasto ,,Krówka" bez pieczenia - przepis: Składniki: 200 g herbatników typu petit beurre Puszka masy krówkowej/kajmakowej (ok. 400 g) 750 ml mleka (3 szklanki(...). Na to wykładamy drugą warstwę nasączonych w mleku herbatników. Na herbatniki wykładamy krem, równamy. Krem przykrywamy pozostałymi nasączonymi herbatnikami, a na powierzchni herbatników rozsmarowujemy pozostałą masę krówkową. Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 5-6 godz i możemy serwować! Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram  @KuchniaLukasza

Kuchnia Łukasza
Ciasto Kruszynka / Niebo 12458

jabłek2 galaretki pomarańczowe1 łyżka masłaMasa orzechowa:1 kostka masła20 dag orzechów mielonych1 szklanka mleka3 łyżki cukru pudruDodatkowo:polewa kakaowaduża paczka herbatnikówSposób przygotowania:1. Z podanych składników na kruche ciasto, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie połowy, wykładamy jednakowe blaszki i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.2. Robimy masę jabłkową: obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy(...)minut bez przykrycia.3. Robimy masę orzechową: Mleko zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimne orzechy.4. Przekładamy ciasto od dołu:ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa5. Można też pominąć warstwę herbatników i bezpośrednio na masę orzechową wylać polewę. Udekorować wedle uznania. Ja użyłam mielonych orzechów.Smacznego!!!*Ciasto

Kuchnia domowa Ani
Wielkanoc - Przepisy! 169

Gotowi? ;-) Kilka przepisów na Wielkanoc...  Kruche babeczki z dżemem dyniowym i jagodami!  PRZEPIS   Karmelowe ciasto bez pieczenia z herbatnikami!   PRZEPIS   Ciasto chałwowo -miodowe  PRZEPIS Sernik z dynią i cynamonem  PRZEPIS RED VELVET CAKE  PRZEPIS

SMYKWKUCHNI
Ciasto urodzinowe 5843

twórczej;) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Ciasto wydaje się pracochłonne, ale zapewnia, że przy odpowiedniej organizacji pracy pójdzie Wam szybko i sprawnie :) Ciasto składam się kakaowego biszkoptu z nuta kawową, budyniowego kremu, herbatników oraz masy karmelowej. A całość zwieńczona jest polewą czekoladową :) Jest pyszne - w sam raz do po południowej kawki :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek(...)mieszamy aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie, ale nadal będzie jeszcze ciepłe, wyjmujemy je z formy, zdejmujemy papier i przekładamy do czystej blaszki. Krem: Gdy ciasto będzie w piekarniku gotujemy budyń z dwóch opakowań proszku

My simple kitchen
Herbatnikowiec z masą budyniową, karmelem i bitą smietaną. 129

Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą budyniową, karmelem i bitą śmietaną. Ciasto łatwe w przygotowaniu i nie potrzeba do niego dużo składników. Może podobne troszkę do 3 bita. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 400 g herbatników kakaowych   260 g herbatników zwykłych 1 l mleka 2 budynie waniliowe Winiary 3 łyżki mąki(...)Blaszkę wykładamy folią aluminiową będziecie je mogli łatwo wyjąć na tackę czy deseczkę. Masę budyniowa podzielcie sobie na 3 równe części. Ja budyń wykładałam lekko ciepły. Warstwy ciasta: 1. Warstwa białych herbatników białych 2. budyń 3. warstwa herbatników białych 4. budyń 5. warstwa herbatników kakaowych 6. masa krówkowa 7. warstwa herbatników kakaowych 8. budyń

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto bez pieczenia - a la 3 bit 211

Ciasto idealne dla lubiących słodkości. Jeden kawałek w zupełności wystarcza by zaspokoić pragnienie słodyczy ;) I do tego bez pieczenia w piekarniku! Dla mnie bomba! Potrzebujemy: masa korówkowa (kajmak) 500g herbatników 1/3 tabliczki czekolady  Masa budyniowa: kostka masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 0,5 litra mleka 2 duże łyżki mąki pszennej 2 duże łyżki mąki(...)lodówki na 2-3 godziny . Ubijamy śmietanę, opcjonalnie możemy dodać śmietan-fix'y. Na koniec ubijania dodajemy lekko przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę.  Wykładamy masę śmietanową na herbatniki. Na wierzch ścieramy czekoladę. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego

Kolejny blog o gotowaniu